Gönderen Konu: CHEDİTTE 100 METRİ  (Okunma sayısı 37506 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Oğuz ÖNAL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: CHEDİTTE 100 METRİ
« Yanıtla #25 : 18 Aralık 2013, 01:10:42 »
slm   bikere saçmalar namluyla teması sürtünme olmuyor oluyorsada az  saç ma ısınmıyor   ısınmıyan saçmada  ava geçmez. sert  kaliteli  keçe tapa  avı roket tapadan daha uzak yerde vurur  doluyu  yapmasını bılırsenız 
DOĞUM TARİHİNİZİ YAZINIZ-Niğde

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #26 : 18 Aralık 2013, 01:44:50 »
Oğuz bey, bu yazdiklariniz bizim bütün bildiklerimizi alt üst etti. Bütün deneyleri cürütü. Nasıl oluyor bu iş. Anlatabilir misiniz?
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #27 : 18 Aralık 2013, 08:26:19 »
bir kaç soru ?

*namludaki saçmalar sürtünme ile ne kadar kaç derece ısınır ?
*hepsi eşit ısınırmı?
*namludan çıktıktan sonra soğurmu?
*saçma ısınsa ne olur ısınmasa ne olur?
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Mesut KARABEYİN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #28 : 18 Aralık 2013, 13:41:16 »
Saçmanın ısınmasının veya namluya sürtmesinin av üzerinde etkisi yoktur.Hayvanı avlamak için saçmanın avın hayati organlarını tahrip etmesi yeterlidir.Ayrıca saçma namlu içinde ısınsa bile bu ısıyı havada muhafaza etmesi imkansızdır.Saçma ivmeyi ısıdan almaz, barut gazının yaptığı basınçtan alır.
1993 İSTANBUL
(memleket KASTAMONU)

Savaşçı ve süvari hayatımız sayesinde adı yabancıları titreten bir millet olduk.

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #29 : 18 Aralık 2013, 15:11:02 »
Sürtünmenin ısı açığa çıkardığı bir gerçek,aksi takdirde en basitinden kibrit alev almazdı veya ilk insanlar tahta parçalarını birbirine sürterek ateş yakamazdı.
Namludaki sürtünmenin boyutunu bilemiyoruz ama tahminen çok hızlı ve sıkışmış durumda geçen bir kütle olduğuna göre epey bir ısı ortaya çıkması gerek artı arkasında yanan barutun epey bir ısı çıkardığını da tahmin ediyorum,metaller ısıyı ilettiğine göre sadece çeperler değil iç kısımdaki saçmalar da ısınır diye düşünüyorum.Kova tapa da sürtündüğünden aynı şekilde içindeki saçmalar ısınır bence hatta belki daha fazla,çünkü sıkışma daha fazla namlu içinde.Isınmış saçmanın da av üzerinde daha etkili olacağını, en azından daha iyi penetre olacağını tahmin ediyorum.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #30 : 18 Aralık 2013, 16:12:57 »
Sürtünmeden ve yanan baruttan dolayı yüksek bir ısı ortaya çıkıyorsa, neden yerde gördüğüm tapalarda erime izi yok.Bu ısıymış,yakmaymış,elektriklenmeymiş hepsi hurafe. Avı öldüren saçmanın kendisidir.Bu tamamen saçmanın ivmesi ve kütlesi ile alakalıdır.Saçmanın ivmesi ve kütlesi artarsa tahribatı da artar. :P
1993 İSTANBUL
(memleket KASTAMONU)

Savaşçı ve süvari hayatımız sayesinde adı yabancıları titreten bir millet olduk.

• Expert Üye
« Yanıtla #31 : 18 Aralık 2013, 16:45:16 »
Isıya milisaniyeler seviyesinde çok kısa maruz kalma durumu olduğunu unutmamak lazım,bu süre tapayı eritmeye yetmez ama çok kısa süre de olsa  saçmalara yeterli ısı transferi olur ve hedefe ulaşana kadar bu ısıyı yoğun metal olduklarından muhafaza eder diye düşünüyorum.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #32 : 18 Aralık 2013, 17:14:45 »
Bende fizik kurallarına göre bunun imkansız olduğu düşünüyorum.
1993 İSTANBUL
(memleket KASTAMONU)

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #33 : 18 Aralık 2013, 17:23:13 »
pover tapa ve keçe tapada aynı mesafeden, aynı numara, aynı gramajda fişek ile aynı sayıda saçmanın av üzerinde aynı yere isabet etemsinden dolayı "keçe tapa avı öldürdü, pover tapa öldürmedi" diyen var mı?
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #34 : 18 Aralık 2013, 17:27:28 »
bana bu durum çok saçma geliyor. o sürtünme ile saçma ne kadar ısınırsa ısınsın, 30-40 m gidep ava ulaşana kadar zaten soğuyacaktır.
ben domuz kurşunu dökerken, tüpte ısıttığım 1-2kg kurşun o kadar çabuk soğuyorki, onu gördükten sonra saçmanın sürtünme ile içinin ısınmasını, hedefe gidene kadar ısısını üzerinde tutmasını, ava ulaştığında da yakarak ava gireceğine hiç inanmıyorum.
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

• Expert Üye
« Yanıtla #35 : 18 Aralık 2013, 17:49:49 »
30-40 metreye saçmanın çıkış hızı 300-400 m/sn desek saniyenin onda biri, bir göz kırpma süresinden daha az sürede ulaşıyor bunu da göz önünde bulundurmak gerek artı havaya sürtünürken de ısınıyor saçmalar(meteorlar atmosfere girince havaya sürtündüklerinden taş oldukları halde yanmaya başlıyor mesela).En azından ben saçmaların ava ulaştığında patlamamış fişeğin içindeki soğuklukta olmadıklarını düşünüyorum,doğrusu en az 100 derece sıcaklıkla hedefe ulaştıklarını tahmin ediyorum.dediğim gibi pover tapanın içinde de keçe tapa kadar ısındıklarını düşünüyorum,sonuçta plastik te sürtününce ısınır(hatta sürtünme yüzeyi çıplak saçmaların noktasal kenarlarından çok daha fazla) ve ısıyı iç kısımdaki saçmalara iletir.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #36 : 18 Aralık 2013, 18:57:50 »
30-40 metre yol alan bir kurşun kütlesinin 350 m/s hızla hava ile yaptığı sürtünme hesaplanabilir.
Namlu ile sürtünme sonucu 100 Cº olduğu varsayılan kurşun kütlesinin 40 m  hava ile sürtünmesinden sonra o anki hava sıcaklığına çok yakın değerlere düşeceğini tahmin ediyorum.
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #37 : 18 Aralık 2013, 19:32:39 »
Arkadaşlar 1 Kilo barut yanınca yaklaşık 580Kcal enerji açığa çıkarır. 1 Kilo kalori (Kcal) =1000 cal dir. 1 Kaloride 1 gram suyun 1 derece ısıtılması için harcanan enerjidir. (saf Kurşunun özgül ısısı 0,031 cal/g dır).  Yaklaşık gidersek 2 gr barut yandığında 1,16 Kcal veya 1160 cal. enerji açığa çıkarır. 1 gr saf su bu enerjiyle 1160 dereceye ulaşır ancak kurşunun özgül ısısıyla çarparsak (1 gr Saf kurşun) 1160*0,031=35,96 dereceye ulaşmış olur. (Ters orantı olduğu için yaklaşık 34 gr saf kurşun 1 derece sıcaklığa ulaşır.) Şimdi kimyayı bırakalım bir kenara barut ve saçma birbiriyle temas ediyor mu ona bakalım? Etmiyor çünkü arada sıkışan gazın saçmayı daha rahat ve hızlı hareket ettirmesi için tapa var. Yani barut gazıyla saçma birbirine asla temas etmiyor. Elle fişek dolduranlar bilir eğer tapa iyi sıkıştırılmazsa saçmalar namludan çıkmaz dökülür :D (gülüyorum çünkü çok yaptım ;) ) O zaman bu saçmada ısınmayı ne sağlıyor ona bakalım. Sürtünme en büyük şüpheli o zaman bu konuda. Yani kromun kurşun ile sürtünmesi.. Namlu neden krom kaplanıyor? sürtünmenin azalması, aşınmanın azalması için. Sürtünme azalıyosa bu saçmalar nasıl ısınacak? öyle aşırı bir ısınma olmayacak. (Karmaşık hesaplardan sonra yaklaşık 1-1.5 derece oluyor. ) Hadi barutunda ısısını aldı oldu sana 2  derece. 0 derece soğukta saçma namluyu terk edince 2 derece sıcaklıkta oluyor. Hadi havada soğumadı bu saçmalar ve hedefe 2 derece sıcaklıkta çarptı. 2 derece bir canlıyı ne kadar etkiler? yakar mı dondurur mu?
Birde meteor örneği veren bir arkadaşım var ona ve hava sürtünmesini ileri süren arkadaşlara hitaben; Meteorların kütlesi ve hzılarını baz aldığımızda bu konu konuşulmaz bile. Bir örnek verecek olursak yeryüzüne çarpmayan meteorlar yaklaşık çapı 50 metreden küçük olanlar. bizim saçmaların çapı ne kadar 5no saçma 3mm gibi mesela. Peki meteorların hızı? saniyede 12-72 KLOMETRE arasında. bizim saçmaların hızı ne kadar saniyede 350-400 METRE...
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 19:51:13 Gönderen: Ümit TAŞER »
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #38 : 18 Aralık 2013, 20:08:07 »
Ümit abi abi bilimsel olarak açıklamış konuyu.
1993 İSTANBUL
(memleket KASTAMONU)

• Expert Üye
« Yanıtla #39 : 18 Aralık 2013, 20:10:03 »
2 derece mi?üst üste 5 fişek atıp namluyu elinizle bir kavrayın bakalım ne kadar tutabileceksiniz veya gece çekilmiş  atış görüntüleri var mermiler akkor halinde gidiyor.Barutun basınç altında patlaması ile açığa çıkan ısı masanın üzerinde yayılmış halde yanmasıyla açığa çıkan ısıdan çok daha fazla olmalı(sıkışan gazların yarattığı ısı).Barutun ısısı tapadan ulaşamasa bile ısınan namludan gene ulaşabilir saçmanın olduğu kısma,fakat bence de saçmaların ısınmasında esas sorumlu namlu ile olan sürtünme.Namlu kromlu veya ileri seviyede polisajlı olsa dahi çok büyük ekseriyette atılan tapa(keçe veya pover)saçma kombinasyonundan daha dar çapta olduğundan kenarlara büyük bir baskı(sürtünmeyi artıran-taşıtlardaki fren sistemlerini düşünün)uygulayacak ve yüksek bir sürtünme meydana getirecektir.Sürtünmeyi hafife almamak lazım,patinaj çekerek lastik yakma gösterilerinin baş aktörü sürtünme etkisi.

Meteor konusuna gelirsek küçüldükçe yok olduklarına göre demek ki sürtünme küçük ebatları da etkiliyor,ayrıca hızlarının bahsettiğiniz kadar abartılı olduklarını sanmam(tabi ki 400 m/sn den çok daha fazla)ama sonuçta yanıyor bunlar ortaya çıkan ısıyı da hesaba katmak lazım 100 derece değil belki binlerce derece ısı açığa çıkıyor,zaten ben meteor örneğini hava sürtünmesinin de dehşet bir şey olduğunu anlatmak için verdim.
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 20:23:05 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #40 : 18 Aralık 2013, 20:10:27 »
Ümit bey;
verdiğiniz teknik bilgiler için size teşekkür ediyorum.

son noktayı koymuşsunuz.
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #41 : 18 Aralık 2013, 20:10:45 »
Saçma ısınması ısının korunması gibi konuları tartışmayı mantıksız buluyorum.elbette ısı vardır sürtünme vardır.ancak bunların ava etkisi yoktur..-10 derecede de av yapıyoruz 40 derecede av yapıyoruz aynı tüfekle aynı saçma ile.ısınma diye bir şey olsa kışın tüfeklerin namlusunu ısıtmamız mı gerekir ?

saçmanın şekil bozukluğu alaşımı sertliği gibi konuların ava etkisi tartışılır..
power tapa fişekler ile milyonla av vuruldu..binlerce kişi memnun...
aynı segmentteki fişekleri birbirinden ayıran özellik barut farkıdır basıncıdır tapa tipidir...
en önemlisi mesafedir avcının nişancılığıdır.

• Browning Maxus
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #42 : 18 Aralık 2013, 20:15:02 »
yanıcı bir maddenin yanma sonrası verdiği enerjinin sabıt olduğunu biliyorum. ister bunu basınç altında yap, ister basınç üstünde yap. çünkü yanma kimyasal bir reaksiyondur. ve kütle sabit kaldığı sürece, bu reaksiyondan çıkan enerji miktarıda sabittir. 
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #43 : 18 Aralık 2013, 20:25:57 »
2 derece mi?üst üste 5 fişek atıp namluyu elinizle bir kavrayın bakalım ne kadar tutabileceksiniz veya gece çekilmiş  atış görüntüleri var mermiler akkor halinde gidiyor.Barutun basınç altında patlaması ile açığa çıkan ısı masanın üzerinde yayılmış halde yanmasıyla açığa çıkan ısıdan çok daha fazla olmalı(sıkışan gazların yarattığı ısı).Barutun ısısı tapadan ulaşamasa bile ısınan namludan gene ulaşabilir saçmanın olduğu kısma,fakat bence de saçmaların ısınmasında esas sorumlu namlu ile olan sürtünme.Namlu kromlu veya ileri seviyede polisajlı olsa dahi çok büyük ekseriyette atılan tapa(keçe veya pover)saçma kombinasyonundan daha dar çapta olduğundan kenarlara büyük bir baskı(sürtünmeyi artıran-taşıtlardaki fren sistemlerini düşünün)uygulayacak ve yüksek bir sürtünme meydana getirecektir.Sürtünmeyi hafife almamak lazım,patinaj çekerek lastik yakma gösterilerinin baş aktörü sürtünme etkisi.
Kamil abi ben namlunun değil saçmanın ısınmasından bahsediyorum. Kromun ve çeliğin ısı iletimiyle plastik ve kurşununki bir değildir. Power tapa saçma ile beraber hareket etmiyor mu? sürtünme nerede oluşuyor?  Gece atılan akkor mermiler özel üretim mermilerdir ve içinde kimyasal barındırır.ülkemizde satışı yok malesef.

Sanırım bundan bahsediyorsunuz adı flaming dragon shotgun shells
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 20:35:17 Gönderen: Ümit TAŞER »
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #44 : 18 Aralık 2013, 20:42:40 »
bende bu ısınma konusunu çok saçma buluyorum hayvanın öldürücü yerine denk gelmedikten sonra saçma ister buzluktan çıksın ister pürmüzle ısıtıp atın ne fark eder :D mesela birisi bize bıçak soksa bıçağın kaç derece olduğu mu önemlidir yoksa neremize soktuğu mu :D
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

• Expert Üye
« Yanıtla #45 : 18 Aralık 2013, 20:49:05 »
Ümit bey benim bahsettiğim av fişekleri değil askeri yivli silahlarla genellikle de çatışma ortamlarında çekilmiş görüntüler,mermiler bakır kaplı alelade kurşun çekirdekli mermiler o kadar ısınıyorlar ki izlenebiliyorlar gece.Namlu örneğini sürtünme ve barut ısısı ile ısınan 1 kg dan fazla bir metal olduğu için verdim,plastik ve kurşun da aynı anda  aynı ortamda aynı akıbete uğrayan diğer aktörler,çelik o kadar ısınırken kurşunun yalnız 2 derece ısınmasına itiraz ettim.Plastiğin ve kurşunun ısı iletiminin çeliğe göre durumunu bilmiyorum ama yalıtkan olmadıklarını sanırım.

Ayrıca bakır kaplı dedim.az önce wikipediden okuduğuma göre bakır kaplanmasının da nedeni 300 m/sn geçen hızlarda kurşun kenarlardan erimeye başlıyormuş,760 m/sn geçince de bakır da erimeye başlıyormuş ve namludaki kurşun ve bakır sıvanmalarının nedeni de bu erimeler.Ayrıca pover tapaların da sıvama yaptığı bir gerçek, demek ki plastikte eriyor.

Gece uçaksavar.
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 21:15:40 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

• Expert Üye
« Yanıtla #46 : 18 Aralık 2013, 20:52:51 »
bende bu ısınma konusunu çok saçma buluyorum hayvanın öldürücü yerine denk gelmedikten sonra saçma ister buzluktan çıksın ister pürmüzle ısıtıp atın ne fark eder :D mesela birisi bize bıçak soksa bıçağın kaç derece olduğu mu önemlidir yoksa neremize soktuğu mu :D
Saçma ısınması ısının korunması gibi konuları tartışmayı mantıksız buluyorum.elbette ısı vardır sürtünme vardır.ancak bunların ava etkisi yoktur..-10 derecede de av yapıyoruz 40 derecede av yapıyoruz aynı tüfekle aynı saçma ile.ısınma diye bir şey olsa kışın tüfeklerin namlusunu ısıtmamız mı gerekir ?

saçmanın şekil bozukluğu alaşımı sertliği gibi konuların ava etkisi tartışılır..
power tapa fişekler ile milyonla av vuruldu..binlerce kişi memnun...
aynı segmentteki fişekleri birbirinden ayıran özellik barut farkıdır basıncıdır tapa tipidir...
en önemlisi mesafedir avcının nişancılığıdır.

Ben ısının av üzerinde etkisinden ziyade Polat bey in yukarıda ki sorularına kendimce cevap aramaya çalıştım ama ekstra olarak ta yeterince ısınmış bir saçmanın soğuk bir saçmadan daha etkili olacağını da düşünüyorum(zaten son sorusu da bunun üzerine).
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #47 : 18 Aralık 2013, 20:56:48 »
ben her zaman namlu iç çap - şok- ve fişek seçiminin en etkili sonucu doğuracağını düşünürüm...

• Browning Maxus
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Fatih TAHIL

• *
« Yanıtla #48 : 18 Aralık 2013, 21:05:18 »
Saçmalar kapalı tapa içinde gittiği için soğumazda.
Fatih TAHIL  1970-KONYA

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #49 : 18 Aralık 2013, 21:30:05 »
 :)
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2016, 17:49:07 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980