Gönderen Konu: CHEDİTTE 100 METRİ  (Okunma sayısı 37503 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Yücel SARIÇAM

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: CHEDİTTE 100 METRİ
« Yanıtla #50 : 18 Aralık 2013, 21:54:42 »
Selamınaleyküm.allah kaza beladan saklasın bende bu sezon bıldırcında vurulan bi abime geçmiş olsun ziyaretine gittiğimde göğsünde yanık gibiydi saçmalar abide çok yaktı demişti saçmaları hava iyi olduğundan üstüde inceymiş.bende bu ısı olayının olduğu düşüncesindeyim ama hava ile sürtünmesinden deil öyle olsaydı arabalarda cok ısınırdı uçaklarda ama namluyla temasından ısındığını düşünüyorum namluyla temas etmeseler zaten şokun namlu çapının önemi kalmazdı ben tavşan vurdumu bakıyorumda saçmalar mosmor yapıyo hep temizliyorum neden oluyo acaba.bende merak ediyorum konuyu saygılar...
Yücel SARIÇAM
1990 zonguldak

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #51 : 18 Aralık 2013, 22:02:50 »
Saçmalar kapalı tapa içinde gittiği için soğumazda.
Peki nasıl ısındığını açıklarmısın Fatih abi?

Kamil abi eğer askeri olan izli fişekleri incelersen çekirdeğin uç kısmının diğer fişeklerden farklı olduğunu görürsün yani hepsi değil sadece izli olanlar izlenebilir. Videodaki silah sanırım bir çift namlulu 20mm taret gibi duruyor atış hızına ve mermilerin durumuna bakarsak. O bizim konumuz değil. Ama dediğin gibi hızı yüksek olan mermilerde bakır kaplama kullanılır ama ısıya bağlı erimesinden değil, namludan çıkarken şekil değiştireceğinden dolayı sapmalar hız ve mesafe değişkenlerini en aza indirmek için kullanılır
.

Hüseyin kardeşim ben ısınıp elime alamadığım saçma görmedim, rastlamadım, duymadım ama emin ol bu hafta sonu kesin deneyeceğim. Rahmetli eniştem dağdan dağa arkadaşlarıyla ensede boza pişirirlerdi keklik avında  çocuktum izlerdim onları (ama kendime örnek almadım hiç :) ) duymadım onlardan saçma sıcak el yakıyor falan diye. Onlarda eski avcılardandır kendi dolularını hep kendi yapardı hazır fişeği eline bile almazdı bu benim derdimden anlamaz diye.

Yücel kardeşim tavşanı 3 numarayla mı 4 numarayla mı vuruyosun? çünkü çap ne kadar büyürse hızı düşük enerjisi büyük olur. (sapanla kuş vuruncada morarmalar oluyo ama sapanım taşı hiç ısıtmadı :) )  Morarmalara sebep bu olabilir. Abine geçmiş olsun, inşallah ciddi bir hasar kalmamıştır, elinizi kestiğinizdede o acı sıcaktan mı kesikten dolayımı olduğunu anlayamazsınız. Kaynar suyu üstünüze döktüğünüzdede o acı ilk başta soğuk su değmiş gibidir mesela.
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 22:04:34 Gönderen: Ümit TAŞER »
  • Akkar altay 61slug, 66 seritsiz, 71 seritli
  • Huglu 104A 76cm super poze

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #52 : 18 Aralık 2013, 22:21:12 »
•1 W/(m K) = 0.85984 kcal/(h m oC) = 0.5779 Btu/(ft h oF) = 0.048 Btu/(in h oF)
•1 Btu/(ft h oF) = 1.731 W/(m K) = 1.488 kcal/(h m oC)
•1 kcal/(h m oC) = 1.163 W/(m K) = 0.6720 Btu/(ft h oF)

Plastic Thermal Conductivity (W/m.K)
Acrylic 0.20
Epoxy 0.17
Epoxy glass fibre 0.23
Nylon 6 0.25
Polyethylene, low density (PEL) 0.33
Polyethylene, high density (PEH) 0.50
PTFE 0.25
PVC 0.19

Metal Temperature
 - t -
(oF) Thermal Conductivity
 - k -
(Btu/(hr oF ft))

Admiralty Brass 68 64
Aluminum, pure 68 118
200 124
400 144
Aluminum Bronze 68 44
Antimony 68 10.7
Beryllium  68 126
Beryllium Copper 68 38
Bismuth 68 4.9
Cadmium 68 54
Carbon Steel, max 0.5% C 68 31
Carbon Steel, max 1.5% C 68 21
752 19
2192 17
Cartridge brass (UNS C26000) 68 69.4
Cast Iron, gray 70 27 - 46
Chromium 68 52
Cobalt 68 40
Copper, pure 68 223
572 213
1112 204
Copper bronze (75% Cu, 25% Sn) 68 15
Copper brass (70% Cu, 30% Zi) 68 64
Cupronickel 68 17
Gold 68 182
Hastelloy B   6
Hastelloy C 70 5
Inconel 70 - 212 8.4
Incoloy 32 - 212 6.8
Iridium 68 85
Iron, nodular pearlitic 212 18
Iron, pure 68 42
572 32
1832 20
Iron, wrought 68 34
Lead 68 20
572 17.2
Manganese Bronze 68 61
Magnesium 68 91.9
Mercury 68 4.85
Molybdenum 68 81
Monel 32 - 212 15
Nickel 68 52
Nickel Wrought 32 - 212 35 - 52
Niobium (Columbium) 68 30
Osmium 68 35
Phosphor bronze (10% Sn, UNS C52400) 68 28.9
Platinum 68 42
Plutonium 68 4.6
Potassium 68 57.8
Red Brass 68 92
Rhodium 68 86.7
Selenium 68 0.3
Silicon 68 48.3
Silver, pure 68 235
Sodium 68 77.5
Stainless Steel 68 7-26
Tantalum 68 31
Thorium 68 24
Tin 32 36 - 39
Titanium 68 11 - 13
Tungsten 68 94 - 100
Uranium 68 14
Vanadium 68 35
Wrought Carbon Steel 32 34
Yellow Brass 68 67
Zinc - 67
Zirconium - 145
•T(oC) = 5/9[T(oF) - 32]

Soldaki değer metalin ısısı(t) Fahrenheit cinsinden, sağdaki değer metalin ısı iletkenliği(k)(Btu/(hr oF ft))cinsinden.

İnternetten bulduğum plastiklerin ve metallerin ısı iletkenlikleri(farklı birimlerde verildiğinden en başta birbirine çevrim tablolarını da ekledim.)

Tabi benim bu konu ile ilgili bilimsel bir altyapım yok ama bir fikir verebilir gene diye ekledim bu tabloları,konuyla ilgili altyapısı olanlar( ki sanıyorum Ümit bey bilgili bu konuda)daha iyi yorum yapabilirler.

Lead:kurşun ,carbon steel:karbon çeliği ,stainless steel:paslanmaz çelik ,copper:bakır
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 22:28:09 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #53 : 18 Aralık 2013, 22:32:21 »
Abiciğim ısı iletkenliği yok demedim, ancak 34gr kurşunun direk temasla 2 gr barutun yanmasıyla oluşan ısısını hesapladım (yaklaşık 1 santigrat) ve arada plastik veya keçe tapa olduğu için ısıyı keseceğini (yalıtım malzemesi gibi) söyledim. Namludan ısı illaki geçer içerdeki gazdan ,alevden ve sürtünmeden illaki bir ısı oluşur ancak bu oluşan ısı avı etkileyecek kadar olmaz dedim dolaylı yollardan. yaptığım hesaplarda 2 derece sıcaklık farkı oluştu, hadi bir abartı ile diğer dış etkenleride göz önünde bulundurursak bu sıcaklık 5 kat artıp 10 dereceye çıksın. 10 derece sizin derinizi yakıyor mu? sizde bir acı hissi veya derinizde bir iz bırakıyormu?

• Expert Üye
« Yanıtla #54 : 18 Aralık 2013, 22:39:50 »
Kurşunun iletkenliği çeliğe çok yakın ama plastiklerin iletkenliği oldukça düşük gözüküyor.

İzli mermi fişek bağı aralarına serpiştirilen hedef düzeltmeye yarayan bir mermi ve gündüz de görülebilen bir mermi diye biliyorum,artı arkasından duman şeklinde iz bırakıyor.Ama videoda atılan mermilerin hepsi görülüyor dipdibe gidiyorlar.ve uçaksavar olduğundan zaten hedef düzeltmesini büyük ekseriyette radar yapıyor(hele ki gece),yani videodakilerin izli mermi olduğunu sanmıyorum.
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 22:45:23 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

• Expert Üye
« Yanıtla #55 : 18 Aralık 2013, 22:44:45 »
Abiciğim ısı iletkenliği yok demedim, ancak 34gr kurşunun direk temasla 2 gr barutun yanmasıyla oluşan ısısını hesapladım (yaklaşık 1 santigrat) ve arada plastik veya keçe tapa olduğu için ısıyı keseceğini (yalıtım malzemesi gibi) söyledim. Namludan ısı illaki geçer içerdeki gazdan ,alevden ve sürtünmeden illaki bir ısı oluşur ancak bu oluşan ısı avı etkileyecek kadar olmaz dedim dolaylı yollardan. yaptığım hesaplarda 2 derece sıcaklık farkı oluştu, hadi bir abartı ile diğer dış etkenleride göz önünde bulundurursak bu sıcaklık 5 kat artıp 10 dereceye çıksın. 10 derece sizin derinizi yakıyor mu? sizde bir acı hissi veya derinizde bir iz bırakıyormu?

Ümit bey söylediğiniz gibi en fazla 10 derece oluyorsa gayet tabi ki hiç bir fark yaratmaz.Ben fikir jimnastiği yapıyorum, mantıken(yukarıda verdiğim örneklere dayanarak oluşturduğum mantığa göre) ısı daha fazla olur gibi geliyor ama kesin öyle olur gibi bir iddia da bulunabilecek bilgiye sahip değilim gayet tabi ki.
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2013, 22:50:53 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #56 : 18 Aralık 2013, 22:52:33 »
Videodaki mermiler
1- hepsi izli dizilmiş olabilir. zaten atışın zevk için yapıldığı belli videodaki seslerden.
2- 2x1050 (2 namlu ayrı ayrı 1050 mermi) atım dakika gibi bir hızdaki silahın mermilerinin aralarında mı izli mermi var yoksa hepsimi izli anlamak bu videoda imkansıza yakındır. Çünkü saniyede tek namludan 17 mermi çıkıyor.

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #57 : 18 Aralık 2013, 22:55:45 »
bence;
namluda dediğiniz kadar ısınsa bile hedefe gidene kadar aldığı yolda o saçmalar soğuyacaktır. hava onları soğutacaktır.

Şu olabilir yanlız;
özel olarak 10 dereceye kadar soğuttuğunuz fişeği 35 derece sıcak hava da attığınızda o saçmaların sıcaklığı hava sıcaklığına yani 35 derece civarlarına çıkabılır.

Yani; saçmanın sıcaklığını namlu değil, ortam havası belirler. benim görüşüm budur...
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #58 : 18 Aralık 2013, 22:58:42 »
Ümit bey söylediğiniz gibi en fazla 10 derece oluyorsa gayet tabi ki hiç bir fark yaratmaz.Ben fikir jimnastiği yapıyorum, mantıken(yukarıda verdiğim örneklere dayanarak oluşturduğum mantığa göre) ısı daha fazla olur gibi geliyor ama kesin öyle olur gibi bir iddia da bulunabilecek bilgiye sahip değilim gayet tabi ki.
Bende fikir jimnastiğindeyim abi :) Isı iletkenliğini hesaplamak beni aşar yani şu kadar ısıyı şu kadar saniye üstünde tutup şu kadar mesafede şu sıcaklığı şu kadar zamanda iletir gibi karmaşık işler bana göre değil :D Kafam basmıyo o kadar bassaydı zaten nasada falan olurdum herhalde :D bu hesaplamalar fikir jimnastiğinden çok fikir maratonu falan olur ;)

Çevrimdışı Gökmen TAŞAR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #59 : 19 Aralık 2013, 00:11:22 »
namludan çıkan saçmalar 2 derece felan ısınmaz düşüncesindeyim. daha fazladır. ne kadar ısınırsa ısınsın penetrasyon ısıyla artar. 35-40metrelerde saçma kaç sn de kaç metre yol alır? düşünün... namludan çıktı ısındı hedefe vardı.>> kaç sn geçer? sn bile geçmez nerdeyse yarım sn belkide daha az :)
hedefe varan saçma grupmanı ardından gelen penetasyonudur önemli olan. düşünün 3 el arka arkaya ateş edin ve namluya dokunun ister gazdan dolayı ısındı ister sürtünmeden dolayı ısındı. sonuçta bu ısı saçmalara iletildi. ısınan saçma sn den az bir zaman diliminde hedefe ulaştı penetre oluştu.
ısınmayı 2.3. atışlarda daha çok sağlarız namludan dolayı. ama 1. atışta nedense atışımız da avı öldürür. aradaki ısı farkı az mı çok mu? penetre çok çok mu değişti? yoo

burda asıl önemli olan şudur;
-hava soğuksa neden gr yükseltiyoruz? 30gr 7 öldürmedi 32 gr 7 öldürdü neden?
-hem de neden iri saçmaya yöneliyoruz soğukta?
-yazın ince saçma ördek öldürüyor ocakta neden öldürmüyor?
-iyi bir grupman için neden uzak mesafelerde power-füze tapa kullanıyoruz?
-iyi bir grupman için neden şoku kısıyoruz? öldürmesi için de saçmayı büyütüyoruz? saçmayı büyütüyoruz gr yükseltiyoruz.
-gazlı, kinetik ve çifte? basınç ve hız neden değişiyor?
-61-66-71-76-81 neden namluyu her ava göre değiştirme gereksinimi hissediyoruz?
-neden hızlı barut kullanıyoruz? yada neden yavaş yanan barut kullanıp namluyu bu baruta göre seçip yanmanın tamamlanmasını sağlıyoruz?
-siz değerli abilerim bunların hepsini siz zaten biliyorsunuz...

-önemli olan bu bileşenleri her av tipine-tüfeğe-saçmaya-havaya-neme göre birleştirmek sonuç almaktır. avcılık bu yüzden güzel....

ama harika bir konu açmışsınız tebrikler....
Gökmen TAŞAR-1979
Korkuteli-Kumluca-Finike
Antalya

Çevrimdışı Oğuz ÖNAL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #60 : 19 Aralık 2013, 00:12:58 »
mesut bey  -20 derecede  ava 30 gr fişek atta av vur bakalım vura bılecenmı
 yoksa kovalıycanmı
DOĞUM TARİHİNİZİ YAZINIZ-Niğde

• Expert Üye
« Yanıtla #61 : 19 Aralık 2013, 00:32:08 »
Bu konu yabancı forumlarda da çok tartışılan bir konuymuş,fakat bulduklarımın hepsi yivli silahlardan atılan merminin ısınması üzerine idi,maalesef saçma atan tüfeklerle ilgili bilgi şu an için bulamadım.Çoğunluk merminin namludan oldukça sıcak çıkacağı konusunda hemfikir.Bulabildiğim tek bilimsel denemede ise 5.56 mm M-16 dan atılan merminin namlu ağzından 10 feet kabaca termal ve hızlı kamera diyebileceğimiz bir görüntüleme ile  yapılan ölçümünde çekirdeğin ısısı 267 derece santigrad olarak ölçülmüş.http://www.flir.com/uploadedFiles/speeding-bullet.pdf
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2013, 00:37:16 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #62 : 19 Aralık 2013, 00:32:58 »
namludan çıkan saçmalar 2 derece felan ısınmaz düşüncesindeyim. daha fazladır. ne kadar ısınırsa ısınsın penetrasyon ısıyla artar. 35-40metrelerde saçma kaç sn de kaç metre yol alır? düşünün... namludan çıktı ısındı hedefe vardı.>> kaç sn geçer? sn bile geçmez nerdeyse yarım sn belkide daha az :)
hedefe varan saçma grupmanı ardından gelen penetasyonudur önemli olan. düşünün 3 el arka arkaya ateş edin ve namluya dokunun ister gazdan dolayı ısındı ister sürtünmeden dolayı ısındı. sonuçta bu ısı saçmalara iletildi. ısınan saçma sn den az bir zaman diliminde hedefe ulaştı penetre oluştu.
ısınmayı 2.3. atışlarda daha çok sağlarız namludan dolayı. ama 1. atışta nedense atışımız da avı öldürür. aradaki ısı farkı az mı çok mu? penetre çok çok mu değişti? yoo

burda asıl önemli olan şudur;
-hava soğuksa neden gr yükseltiyoruz? 30gr 7 öldürmedi 32 gr 7 öldürdü neden?
-hem de neden iri saçmaya yöneliyoruz soğukta?
-yazın ince saçma ördek öldürüyor ocakta neden öldürmüyor?
-iyi bir grupman için neden uzak mesafelerde power-füze tapa kullanıyoruz?
-iyi bir grupman için neden şoku kısıyoruz? öldürmesi için de saçmayı büyütüyoruz? saçmayı büyütüyoruz gr yükseltiyoruz.
-gazlı, kinetik ve çifte? basınç ve hız neden değişiyor?
-61-66-71-76-81 neden namluyu her ava göre değiştirme gereksinimi hissediyoruz?
-neden hızlı barut kullanıyoruz? yada neden yavaş yanan barut kullanıp namluyu bu baruta göre seçip yanmanın tamamlanmasını sağlıyoruz?
-siz değerli abilerim bunların hepsini siz zaten biliyorsunuz...

-önemli olan bu bileşenleri her av tipine-tüfeğe-saçmaya-havaya-neme göre birleştirmek sonuç almaktır. avcılık bu yüzden güzel....

ama harika bir konu açmışsınız tebrikler....

Gökmen abi ısıyla penetrasyonun alakası nedir
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

Çevrimdışı Yücel SARIÇAM

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #63 : 19 Aralık 2013, 00:38:02 »
Peki nasıl ısındığını açıklarmısın Fatih abi?

Kamil abi eğer askeri olan izli fişekleri incelersen çekirdeğin uç kısmının diğer fişeklerden farklı olduğunu görürsün yani hepsi değil sadece izli olanlar izlenebilir. Videodaki silah sanırım bir çift namlulu 20mm taret gibi duruyor atış hızına ve mermilerin durumuna bakarsak. O bizim konumuz değil. Ama dediğin gibi hızı yüksek olan mermilerde bakır kaplama kullanılır ama ısıya bağlı erimesinden değil, namludan çıkarken şekil değiştireceğinden dolayı sapmalar hız ve mesafe değişkenlerini en aza indirmek için kullanılır
.

Hüseyin kardeşim ben ısınıp elime alamadığım saçma görmedim, rastlamadım, duymadım ama emin ol bu hafta sonu kesin deneyeceğim. Rahmetli eniştem dağdan dağa arkadaşlarıyla ensede boza pişirirlerdi keklik avında  çocuktum izlerdim onları (ama kendime örnek almadım hiç :) ) duymadım onlardan saçma sıcak el yakıyor falan diye. Onlarda eski avcılardandır kendi dolularını hep kendi yapardı hazır fişeği eline bile almazdı bu benim derdimden anlamaz diye.

Yücel kardeşim tavşanı 3 numarayla mı 4 numarayla mı vuruyosun? çünkü çap ne kadar büyürse hızı düşük enerjisi büyük olur. (sapanla kuş vuruncada morarmalar oluyo ama sapanım taşı hiç ısıtmadı :) )  Morarmalara sebep bu olabilir. Abine geçmiş olsun, inşallah ciddi bir hasar kalmamıştır, elinizi kestiğinizdede o acı sıcaktan mı kesikten dolayımı olduğunu anlayamazsınız. Kaynar suyu üstünüze döktüğünüzdede o acı ilk başta soğuk su değmiş gibidir mesela.
yok 5 no kullanıyorum tavşan avında ümit bey.hız  kullandığın barutun basıncıyla alakalı diye düşünüyorum 28 gr tek kursunuda 450m\sn hıza ulaştırırsın 32 gr kursunuda örnekleri mevcut yaf 32 gr 450 yaf globalda aynı.federalin kurşunları bazıları 500 sabot deil.allaha şükür bişeyi yok abimizin.ben sapanla vurduğum kuşlarda hiç morarma görmedim şimdi sapanla serçemi vuralım illaki :)neyse konu aydınlığa kavuşacağa benzemiyo ama sonucunu merakla bekliyoruz saygılar.
Yücel SARIÇAM
1990 zonguldak

Çevrimdışı Mesut KARABEYİN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #64 : 19 Aralık 2013, 01:51:59 »
Bu konu böyle uzar gider. Tezlerimizi kanıtlamak için deney yapmamız lazım.Konunun başında hüseyin,polat, ve fehmi abiler bu fişekle güzel sonuç aldığını yazmışlar. Bu tapayla saçmaların ne sürtünmeyle ne de barutun yanmasıyla ısınması imkansızdır.  O halde o abiler bu fişekle nasıl randuman aldı.Aynı durum power tapalı fişekler içinde geçerlidir.Önce saçmanın yüksek bir ısıya ulaşması için plastik olan tapanın erimesi lazım.Böyle bir durum olmadığı için saçmalar ısınıyor diyemeyiz.Saçmanın hayvanın hayati organlarını tahrip etmesi için ısıya değil güce ihtiyacı vardır.Saçma gücü ivmeyi barutun yanmasıyla oluşan basınçtan alır.Barutun görevi saçmayı ısıtmak değil uygun basınci oluşturmaktır.Namludan hızla çıkan saçma ava isabet eder ve isabet ettiği yere göre avı öldürür ya da yaralar.
1993 İSTANBUL
(memleket KASTAMONU)

Savaşçı ve süvari hayatımız sayesinde adı yabancıları titreten bir millet olduk.

Çevrimdışı Mesut KARABEYİN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #65 : 19 Aralık 2013, 02:03:39 »
Namlu sürtünmeyle ısınmaz.Barutun yanmasıyla ısınır.
1993 İSTANBUL
(memleket KASTAMONU)

Savaşçı ve süvari hayatımız sayesinde adı yabancıları titreten bir millet olduk.

Çevrimdışı Vedat DURAN

• Müdavim Üyemiz
  • Epagneul Breton:Minimum ebatta Maksimum Performans
« Yanıtla #66 : 19 Aralık 2013, 08:38:36 »
      Bu topiği merakla ve keyifle takip ediyorum  konu çok keyifli bir hal aldığından bende bir şeyler eklemek istiyorum , Bugüne değin avcılıkta ve normal hayatta edindiğim tecrübeler sonrası çıkarttıgım ana fikir aşağıdaki gibidir. Üşenmeden  yazmaya çalışacagım ,(bu topikte bir yorum olarak kalması üzücü keşke kalici olabilse)
       Av Tüfeklerinde Peneterasyon (delicilik ,tahribat ) ve pattern (grupman) yıllardır ilgimi çeken konudur. Sayısız yazı makale  okudum ,forumları takip ettim ayrıca bir sürü afaki aslı astarı olmayan  efsaneler  dinledim, gelenekçi eski avcılarla , yeniliğe açık gençler arasında hep gittim geldim. Büyüklerime ukalalık etmeden kırmadan dökmeden doğru bildiğimi  anlatmaya savunmaya çalıştım .Bazen tüfek zehirliyor ,saçma yakıyor, değsin  kesiyor ,biçiyor tarzından fanatikçe aslı astarı olmayan söylem sahiplerine karşı  bir şey anlatamayacağımı bildiğimden çaresizce sustuğum da oldu. Bazen savunduklarıma ,söylediklerime hak verip yaşımın iki katı Aklı başında bir sürü eli öpülesi avcı abimde hak verdi hürmette etti.
        Grupman , delicilik ve tahribat konusunda gerçeği öğrenmek istiyorsak ,Kafamızda Bilim ve Fennin  bu denli hızla geliştiği bir dönemde hiç bir değişmeyecek kural ve kaide olmamalıdır. Daima aklın ve  bilimin ışığında doğru bildiklerimizi de arada gözden geçirmeliyiz ,doğrusu için değişmeye ve yeniliğe açık olmalıyız.
      Avcılıkta daima hedeflenen, etik olan ;av hayvanını yaralı bırakmadan, avın büyüklüğü ile doğru orantılı saçma ve avı öldürecek sayıda saçma isabet ettirecek şok kombinasyonu , ava  uygun menzilde atış yapıp net ölü ele geçirebilmek esastır.
       Avı öldüren patlama etkisiyle bir agırlıga sahip saçmada oluşan ivme ve saçmanın agırlıgı ,hızı ile ava yaptıgı darbe gücü tahribatın taaa kendisidir. Bu tamamen saçmanın ivmesi (hızı) ve kütlesi  saçma büyüklüğü ve avlanacak avın büyüklüğü ile dogru orantılı buyuklukte saçma no ile alakalıdır. Saçmanın  İvmesi (hızı) ve deforme olmadan minimum sürtünme ile ava ulaşması , kütlesi (agırlıgı ) artarsa avda yaptıgı tahribatta artar. Yani ivme(saçma hızı) + saçma agırlıgı dogru orantılı arttıkça avdaki tahribat darbe gücü artar.Avın ölü ele geçmesi esas oldugundan ;uygun menzilde avın büyüklüğü ile dogru orantılı saçma ve grupmanı yapacak şoku seçmek başarılı bir avın esaslarıdır.
Açıkçası avı ölü  ele geçirme yada avın düşmesi için avın fiziksel büyüklüğü (kemik yapısı tüy yapısı vs) hareket organları yada hayatı organları tahrip edecek saçma iriliği (saçmanın darbe gücü) ve isabet eden saçma sayısı (grupman ) en önemlisidir.

Olayı daha anlaşılır yapmak için bir örnek : Otomobilimizle hız fazla yakıt sarf etmeden verimli hız yapmak istiyoruz  bunun için gerekli olan ,otomobil (ivmeyi oluşturacak motor),hız yapacak sürtünmenin en az olacagı pürüzsüz bir yol ve hız yapmayı kolaylaştıracak surtunmeyi minimize edecek performans ,hız lastiği gereklidir. Bu şartlar oluştugunda sürtünmenin minimize edildiği verimli bir hızdan bahsedebiliriz.
 Av tüfekleri ile başarılı bir atış için , iyi bir yol daima nitelikli yüzey pürüzlülük değeri en düşük en hassas işlenmiş namludur.Sürtünmeyi düşürecek lastik ise saçmayı deforme etmeden sürtünme ile hızını düşürmeden en yüksek ivme ile ava ulaştıracak  tapa ve uygun sertlikte özgül agırlıgı yüksek kurşun sertliği arttıran alaşımlı saçmadır. Araç (ivmeyi oluşturacak motor) ise daima barut ve patlama halinde basıncı saga sola kaçırmadan direkt tapa ve saçma grubuna ulaştırarak tüfek atım yatagı veya yarı otomatiklerde en düşük enerji ile kendi kuran sistem penetrasyonu en güçlü en başarılı olandır.
   Saçma içeriği hakkında ufak bir dip not: saf Kurşundan üretilmiş yumuşak saçma  bilinenin aksine deliciliği tahribatı fazla olmaz avı öldürmeyle alakası yoktur ,vurdugu yerde sıvı gibi sıvanır kalır.Yumusak saçma sürtünme ve ısınmadan dolayı Ava ulaşana kadar formu bozulmuş bir sürü saçma yolda hızını kaybederek serpinti oluşturur.
     Kursun diğer metal alaşımlarla üretilirse deforme olmadan yoluna devam edip formunu bozmazsa avla ilk çarpışmasında enerjisi varsa hala ilerler av hayvanını deler hayati organlara ulaşır ava yapacagı tahribat fazla olur.
     Kursun yerine Waterflowl (su kuşu avlarında ) Amerika ve diğer gelişmiş ülkelerde Kursunun zehirli oluşundan su kaynaklarına verdiği zararı minimize etmek ya da komple kaldırmak için için çelik saçma kullanımı artmıştır. Çelik saçma ,Kurşun saçmaya göre aynı hacme sahip fakat öz kütlesi daha hafif oluşundan hiç bir zaman kursun saçmanın yaptıgı  tahribatı yapamamakta ölü ele geçen av başarısını yakalayamamaktadır. Yine bilimsel olarak bir maddeye kazandırdıgınız ivme , özkütlesi ile dogru orantılı olarak çarptıgı noktaya darbe yapar. Bu sıkıntıyı çözmek için şaçma üretiminde çelik içerisine yada dış bünyesine  bir sürü farklı alaşım kullanılmaktadır.
Sıkılmadan okuyan Avcı Dostlara çok teşekkürler.
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2013, 12:31:30 Gönderen: Vedat DURAN »
  • Epagneul Breton, Winchester Select Lıght Gold
  • Epagneul Breton, Beretta 391 Light
  • Epagneul Breton, Fabarm L4S
  • Epagneul Breton, Zabala Side Look Çifte
  • Epagneul Breton , Akus Çifte
  • Epagneul Breton Benelli Vinci
Vedat DURAN
1974 Çan ÇANAKKALE
0 543 831 32 24
Mininum Ebat Maksimum Performans

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
« Yanıtla #67 : 19 Aralık 2013, 09:59:15 »
Kamil beyi tebrik ederim.
Tahta koyup kalın deri yada Kumaşa atış yapınız.. FİŞEĞİNİZ Çok güzelse eğer.
SAF KURŞUNDAN YAPILMIŞ SAÇMALAR.!!
 Kumaş üzerindeki Saçmalar bazen çok ısınır ve erir tahta yanık olur ben bunu gözümle gördüm ve benim bu düşüncemi  ( Anştayn gelse değiştiremez)!!.
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2013, 10:35:56 Gönderen: Metin GÖRGÜLÜ »
METİN GÖRGÜLÜ-1969- YELKİ KÖYÜ-İZMİR
TECRÜBE ÖĞRETMEN'LERİN EN İYİSİDİR.
YALNIZ OKUL MASRAFI AĞIRDIR.

resim yükle

• Expert Üye
« Yanıtla #68 : 19 Aralık 2013, 10:29:39 »
Kamil beyi tebrik ederim. Kumaşa atış yapınız.. Saf kurşundan yapılmış Saçmalar bazen çok ısınır ve erir ben bunu gözümle gördüm ve benim bu düşüncemi  ( Anştayn gelse değiştiremez)!!.

Metin bey teşekkür ederim ama kaval namlu av tüfekleri için tebrik edilecek bir ispat yok şu an için(sadece yivli bir silaha ait bilimsel bir çalışma paylaştım yukarıda),diğer yazdıklarım tamamen kendi mantıksal çıkarımlarım sonucu oluşturduğum(namlu ısınıyorsa saçmalar da ısınır vb. gibi)hipotez, varsayım denebilecek kendi kişisel yorumlarımdır ama ispatı için bilimsel deneylere ihtiyaç var(yivsiz silahlarda)halihazırda.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
« Yanıtla #69 : 19 Aralık 2013, 10:41:13 »
Alın işte size deney denemek bedava=
Tahta koyup kalın deri yada kot Kumaşa atış yapınız.. FİŞEĞİNİZ Çok güzelse eğer.
SAF KURŞUNDAN YAPILMIŞ SAÇMALAR.!!
 Kumaş üzerindeki Saçmalar bazen çok ısınır ve erir  hatta tahta bazı yerlerinde yanık olur. selamlar.:))

resim yükle

Çevrimdışı Hakan SEÇKİN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #70 : 19 Aralık 2013, 12:13:20 »
vedat bey emeğinize sağlık. bilimsel konuştuğunuz için sizi tebrik ediyorum saygılarımı sunuyorum. birkaç şeyde ben eklemek isterim. saçmaların ısınmasının tüfekle alakası yoktur.patlama basıncı ve sürtünmeyle alakası vardır. bu sürtünme özellikle namlu içi sürtünmesi ve hava sürtünmesidir. saçmalar namludan belirli bir hızla çıkar. ortalama 400m/s diyelim ona. saçmalar namludan çıkınca belirli bir hava direncine maruz kalır yani sürtünmeye. sürtünme namlu hızının aksi yönünde olduğu için sürtünmeden kaynaklı ısı açığa çıkar. 400m/s çok yüksek bir hız olduğu için ısınma çok olur. kurşunda çabuk eriyen bir madde olduğu için erimeye başlar. bunun için erime ısısı daha yüsek olan yani daha yüksek ısılarda eriyen maddelerle kaplanan saçmalar vardır. örnek nikel... sürtünme çok önemli bir kuvvettir ve her ortamda vardır sadece sürtünme olmayan ortamlar labaratuar ortamlarında oluşturulur. bunun içindir ki araba üreticileri arabalarının sürtünme direnç katsayılarını ürettikleri arabalarda veririler. bu arabanın aeorodinamik yapıs yani şekliyle alakalıdır. keza lastikler içide aynı şeyler geçerlidir. kış lastikleri ve offroad lastilkerinin dişleri büyük olduğu için daha fazla sürtünmeye maruz kalır daha fazla yakıt tüketirsiniz. bunu şuraya bağlıyorum olay sizin dediğiniz gibi namlu içinin sürtünme katsayısıylada bir miktar alakalıdır.
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2013, 14:19:21 Gönderen: Hakan SEÇKİN »
Hakan SEÇKİN
1975 ANTALYA
BEN HAYATIMDA 2 MUSTAFA İSMİNİ ÇOK SEVDİM 1.CİSİ EY MÜMİNLERİM DİYEN SAV MUHAMMED MUSTAFA 2.Sİ EY YÜCE MİLLETİM DİYEN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK. BİR YILDIZ VAR KANINDAN YADİGAR, BİR DE HİLAL UNUTTUN MU ÇOCUK? SADECE BİR CADDE ADI DEĞİLDİR İSTİKLAL.

Çevrimdışı Ümit TAŞER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #71 : 19 Aralık 2013, 12:38:17 »
Hava sürtünmesi ile bir madde nasıl ısınır? (ısınmaz değil ısınır ama öyle çok şiddetli değil) Mesela elimize bir ipin ucuna bağlanmış ağırlığı alsak ve olabildiğince hızlı çevirsek ipin ucundaki ağırlık ısnır mı? Eğer ısınırsa helikopter pervaneleri, uçak pervaneleri neden eriyip şekil değiştirmiyor? mesela örnek hesap olması açısından skorsky helikopeterlerin pervane dönüş sayısı 471 tur/dakikadır. kanat açıklığı yani çapı 16,5m dir. yani pervanenin dairesel olarak aldığı yol 51.81m olur. 471 tur dakikada yapıyorsa saniyede 471/60=7,85 tur atar. bunuda çapıyla çarparsak saniyede pervane ucunun aldığı yolu buluruz yani 16,5*7,85=129,5 m/s bizim fişeklerin yaklaşık 3/1 i kadar. ancak bizim fişeklerden daha uzun havada kaldığı için ve sürtünme yüzeyinin büyüklüğünden dolayı ısınması daha fazla olacaktır. bizim saçmalar 2 saniye havada kalıyor iyimser bir tahminle helikopter ise yeri geliyor 2 saat (yani 2*60*60=7200 saniye)  havada kalıyor. Eğer hava sürtünmesi avı etkileyecek bir ısınmaya sebep oluyorsa pervanelerin de erimesi lazım sizin mantıkla.
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2013, 14:01:26 Gönderen: Ümit TAŞER »

Çevrimdışı Vedat DURAN

• Müdavim Üyemiz
  • Epagneul Breton:Minimum ebatta Maksimum Performans
« Yanıtla #72 : 19 Aralık 2013, 12:40:54 »
Hakan Bey okuma zahmetinde bulundugunuz için teşekkürler.
  • Epagneul Breton, Winchester Select Lıght Gold
  • Epagneul Breton, Beretta 391 Light
  • Epagneul Breton, Fabarm L4S
  • Epagneul Breton, Zabala Side Look Çifte
  • Epagneul Breton , Akus Çifte
  • Epagneul Breton Benelli Vinci
Vedat DURAN
1974 Çan ÇANAKKALE
0 543 831 32 24
Mininum Ebat Maksimum Performans

Çevrimdışı Mesut AKDEMİR

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #73 : 19 Aralık 2013, 13:01:53 »
Günümüzde kullanılan havalı silah ve tüfek lerde yivli ve çok hızlı atışlar yapılıyor peletlerin ısınması diye bir olay hiç duymadım çelik bilye kurşun ve bakırdan yapılan peletleri kendimde kullandım
yani benim mantıgıma göre saçmaların ısınması sürtünmeden değil barutdan diye düşünüyorum
1981-Ankara

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
« Yanıtla #74 : 19 Aralık 2013, 13:42:49 »
Son yazılanlara bakılırsa tüfekten çıkan SAF KURŞUN saçmaların çok ısındığı konusunda hem fikiriz.
Fazla atış yapıldığı zaman tüfeğin namlusu aşırı ısınır bu konuda da hem fikirsek eğer, sebeplerini tartışa biliriz verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Tahta ve kot kumaş üzerine yaptığınız atışların  deneme sonuçlarınıda paylaşın lütfen
İlgi ve merakla takip ettiğim güzel bir konu. selamlar.
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2013, 13:47:39 Gönderen: Metin GÖRGÜLÜ »

resim yükle