Her şeyden önce federasyonların güç kazanmaları gerek. Ne kulüpler, ne tek tek avcılar bir şey elde etmemiz kolay değil. MAK üyelerini seçmek için gayret edebiliriz ama avcı temsilciler ortak fikirde olsa bile karşısında bir o kadar kararlı avcı karşıtı üyeler de katılacak; sayıca da fazla olarak. Bakanlığa sayısını artıralım isteği yapabiliriz ama ikna ederiz? Bakanlık kendi tarafı varken avcıya destek olmaları için sağlam bir sebep üretilmeli. Karamsar olmak istemiyorum, en kötüsüne göre düşünmeye çalışıyorum.
MAK'daki üye sayısını dengelemek için bir şey koyamazsak, biraz ileri olacak ama MAK'ın işleyişini komple bozmak daha basit bile olabilir. Gerekçesi de mesela şu olabilir; bilimsel ve sürdürülebilir değildir. Oy çokluğuyla kekliğin adedini, ne zaman avlanacağını belirlemek bilimsel midir? Gerçekçi midir? Diğer konularda da oyla olmayacak şeyler var elbet. Yani MAK'da oyla değil bazı bulgulara göre karar alınmasının sağlanması gerek. Oy işi sakat.
Yine de MAK için il komisyonlarına aktif ve bilgili olanların seçilmesi iyi bir başlangıç olabilir.
Seneler önce ele alınması gereken konular birikti birikti dağ oldu. Yumak dolaştıkça dolaştı düğüm oldu. Başlanırsa çözülür elbet.
MAK konusu dışında bir de paralı avlaklar konusu var ki, bu gerçekleşirse hiç kafa yormaya gerek kalmaz. MAK özel avlaklarda kaç tane veya ne zaman ve ne şekilde avlanacağı için karar alsa ne olur, almasa ne olur. Parası olan avlanır. Federasyonları güçlendirmezsek olacağı bu. MAK bence daha sonra geliyor.
Bunları yazdım ama her sefer yazdığım gibi bu konuları bildiğimden değil, anladığım kadarına yorum yapıyorum. Yanlışım varsa doğrusunu daha iyi bilenlerden öğreniriz. Hatta gerekirse yanlış yazdığımı silerim bile.
AYHAK(
http://www.ayhak.com) gibi federasyonların da web sayfaları olmasını ve yarışmalar harcindeki bilgilendirici, bilgi toplayıcı, çözüm için çalışan konuların üst sırada olmasını diliyorum. Son MAK toplantısıyla ilgili bir görüş, bir öneri, bir bilgilendirme gibi gündemi takip eden çalışmalar görmek istiyorum. Mesela en basiti şu üç fişek konusu için mahkeme veya başka düşünceleri var mı vs vs bir sürü şey var.