Ferhat Bey kardeşim güzel bir konu başlatmışsın. Burada ismi geçen ve hatırlamadıklarımız o kadar çok ki, yaz yaz bitmez. Bunları anlamak, tüm Torosları gezmekten zor. Zaten bazıları çoğumuza uzak, tanışmadığımız kavramlar, silahlar. Şu durumda bence en kolayı herkesin tecrübe ettiği veya olmasını arzu ettiği özellikleri yazması ve belki tecrübe edenlerin deneyimlerinden yararlanması. Bu yüzden ben bu kadarına değineyim.
Burada şu da var; herkesin ihtiyacı, merakı farklı. Gerçekten faydalı özelliği elinde tutsa bile, ilgisi, merakı yoksa; o onun için yoktur
Mesela, vidalı şok. Bu arada vidalı şoka ülkemizde mobilşok deniyor ama orjinal MobilChoke patentli bir isim, Beretta'ya ait. Margarine Sana, çamaşır deterjanına Omo der gibi söyleniyor. Yine de ülkemizdeki vidalı şokların çok büyük bölümü Beretta tipi olduğu için mobilşok belki denebilir ama yine de Beretta'nın üretmedikleri MobilChoke(mobilşok) değil. Konuya döneyim; bu vidalı şok kesinkes faydalı ve işe yarayan bir şey. Yukarıda da yazıldığı gibi namlu taşımaktansa şok taşıma pratikliği ve mali kazancı var. Yine de birisi ben sabit şok severim dediği anda, ona göre bu özellik işe yaramadığı gibi yanlış bir şeydir. Kendince gerekçesi geçerli olabilir ama gerçek olan, şok almak ve taşımak, namlu alıp taşımaktan iyidir ve faydalı özelliktir.
Yarı otomatikteki subap konusu şok konusuna göre "görece yani" arka sıralarda kalır. Magnum fişekleri aynı kasa ile kullanabilmek için geliştirilmiş bir pratik uygulamadır. Şimdi birisi ömrünce magnum fişek kullanmayı düşünmüyorsa ona gereken ve iş gören bir şey olduğu söylenemez. Çoğu subap magnum basınçlarında devreye girdiğine göre, kullanmayan için "atıl bir özellik" olur.
Genişletilmiş namlu, uzatılmış birleştirme konisi veya sevk hunisi bence yukarıdakilerden daha geride kalıyor. Onu saçma dağılımı üzerine etkisi sebebiyle arayabiliriz. Bir de tepme azalması denebilir. Herhalde başka bir şey yok. O halde bana göre tepmeyi azaltmak için yani dedikleri kadar azaltmak için başka başka yöntemler var. En basiti dipçik lastikleri. Daha da bir şeyler var tabi. Dağılım konusuna gelirsek, Browning dahi her fişekle her zaman en iyi dağılımı vereceğini iddia edemez ve zaten etmiyor. Kaldı ki, her bir tüfekte bir diğerinin tam kopyası dağılım mümkün değil, biliyoruz. Sebebi ise hangi makineyle delinirse delinsin namlunun içinde bir yerlerde, ama yatağı, ama şoku, ama sevk konisi veya namlunun kendisi genişlik olarak, şekil olarak bir önceki veya bir sonraki namludan biraz farklı oluyor. Hiç kimse filanca marka demesin. Dünyada birbirinin eşi dağılım yaptıracak iki tane tüfeği daha üretmedi. Demek ki, dağılım konusunda her zaman ŞÖYLE olacak diyemez. O yüzden tüm dünyada özen gösteren avcılar ve atıcılar kendi tüfekleri için çeşitli fişeklerle dağılım testleri yapma alışkanlığındadır.
Her konuya yazmak zor olduğu için, bence "bana göre" işe yarar bulduğum ve aradığım bir özelliği ekliyeyim, bitireyim. Şu hızlı fişek yükleme işi hoşuma gitti. Kesinkes de işe yarar. İspatı da kolay. Fişeği tüfeğe bastıktan sonra mekanizma salma düğmesine basmadan yükleyip kilitleme imkanı var. Net şekilde. Bir düğmeye eksik basılıyor ve tutuş yeri değişmiyor. Bunda işe yaramıyor denecek bir şey yok. İspatı da dünyanın en kolay işi olur.
Buradaki deneyimleri takip etmek herkes için güzel olacak. Herkese teşekkürler.