İl, ilçe ve merkez komisyonlarına katılan üyeler;
1) illerde ve valilik gerekli görürse ilçelerde:
"Madde 4 — İl av komisyonu valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında; biri il müdürü, diğeri Orman Genel Müdürlüğü’nün ilde bulunan kuruluşunu en üst düzeyde temsil eden birim amiri olmak üzere Bakanlıktan iki, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü ile milli eğitim müdürlüğü, gençlik ve spor il müdürlüğü, jandarma teşkilatı ve gönüllü kuruluşları temsilen birer, mahalli avcı kuruluşlarından üç üye olmak üzere toplam onbir üyeden teşekkül eder.
Valilik gerekli hâllerde, il av komisyonundaki yapıya benzer ilçe av komisyonu kurabilir."
yukarıda toplam 11 üye var.
Bakanlık 2,
Mahalli avcı kuruluşlardan, 3
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Müdürlüğü, 1
milli eğitim müdürlüğü, 1
gençlik ve spor il müdürlüğü, 1
jandarma teşkilatı, 1
gönüllü kuruluşlar, 2 (gönüllü kuruluş sayısı yazılmamış ama hesaba göre 2 olmalı)
2) Merkez Av KOmisyonu kuruluşu:
"Merkez Av Komisyonu Bakanın veya Müsteşarın başkanlığında, Bakanlık ve Genel Müdürlük merkez teşkilatı ilgili birimlerinden üç, bir bitki koruma uzmanı ve bir veteriner hekim olmak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığından iki, Jandarma Genel Komutanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile orman fakülteleri ve gönüllü kuruluşları temsilen birer, bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirtilen dokuz coğrafik bölge esas alınarak belirlenecek avcı kuruluşlarından dokuz, özel avlak temsilcisi bir olmak üzere toplam yirmibir üyeden teşekkül eder."
Bakanlık ve Genel Müdürlük, 3
bitki koruma uzmanı, 1
veteriner hekim, 1
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2
Jandarma Genel Komutanlığı, 1
Orman Genel Müdürlüğü, 1
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, 1
avcı kuruluşlar, 9
gönüllü kuruluşlar, 2 (gönüllü kuruluş sayısı yazılmamış ama hesaba göre 2 olmalı)
Görüldüğü gibi oylamaya katılanların özellikleri, vasıfları bunlar.
Bu kuruluşların kaçı avcılanacak av adedi, avlanacak yer seçimi konusunda yetkili ve ilgili? Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün bu komisyondaki görevi dışında, yıl veya yıllar içerisinde yaban hayatı ile ilgili bir çalışması veya katkısı var mı? Oylamaya katıldığında, mesela limit belirlenirken verdiği oyun doğruluğu açısından ne kadar ve ne gibi bilgilere dayanıyor? Aynı mevzu her türlü oylamada geçerli. Mesela gönüllü kuruluşlar neyin nesidir? Gönüllü denilen kuruluşlar oy hakkını hangi bilgi ve veriye göre veriyor. Veteriner bile buna dahil. Veteriner limiti veya pervaneli mühreyi ne kadar tanıyor ve sonuşlarını biliyor.
Arkadaşlar daha çok şey yazarım ama bana bu kuruluş şekli, çalışma şekli, oylama durumları falan hiç bilimsel, adil, mantıklı gelmiyor. Bence bu teşkilatın yeniden kurulması ve her üyenin konusunda masaya bir şeyler koyabilecek özellikte olması ve bunu yapması gerekir. Ben bunun teşkilatın mahkeme vesaire şekilde devre dışı kalması ve yeniden teşkilatlandırılması ve çalışma şeklinin değişmesi taraftarıyım.