Gönderen Konu: fişek doldurma konusunda yardım  (Okunma sayısı 8439 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ali ÖZTÜRK 06

• Müdavim Üyemiz
fişek doldurma konusunda yardım
« : 16 Mayıs 2012, 20:00:58 »
ustalara bir sorum olacak bugün heveslenip fişek doldurdum ama doğru mu yanlışmı bilmiyorum 1.50 barut sterling marka 1.90 da saçma koy dedi veren av bayi bende öyle doldurdum ama emin değilim ustalara sorum bu oranlar doğrumudur yanlışsa doğru oranlar nedir herkeze şimdiden teşekürler....
Ali ÖZTÜRK
1990 ANKARA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: fişek doldurma konusunda yardım
« Yanıtla #1 : 16 Mayıs 2012, 21:52:39 »
Barutun şekli, rengi nasıl? Tapa plastik mi? Ağız kıvırma yıldız mı? Kapsülün çeşidi nedir? Kovan nasıl? Hassas terazin var mı?
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ali ÖZTÜRK 06

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2012, 22:26:06 »
volkan abi kovan b&p kapsülde üstünde vardı markasını bilmiyorumbarut sterling marka yeşil yuvarlak yaprak barut ağzıda yıldız kıvırma keçe tapa koydum ama bir tam bir yarım koydum alçak kaldı çünkü hassas terazim de malesef yok ölçekle doldur dum abi.......
Ali ÖZTÜRK
1990 ANKARA

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #3 : 16 Mayıs 2012, 23:21:39 »
Peki. Sorma sebebim şu tablo, http://www.nobelsport.fr/nobelsport/fr/industriel.html

Fişek doldurma işi aşırıya kaçılırsa tehlikeli ve/veya verimsiz olur. Çok az olursa tehlike olmasa bile verimsiz olur malum. Tablolara göre doldurmak en akla yakın olur. Fakat yukarıdaki tablo da tam değil. Mesela senin barutun keçe tapalısı için ölçü verilmemiş. Sendeki anlattığına göre D20 barutudur. Yine emin değilim çünkü aynı renk şekilde 3 tür barut var ama piyasaya bu renk ve şekilde sadece D20 verilmiş diyorlar. Bunu doğru kabul edersek, tablodan faydalanabiliriz.

Tabloda A1 barutu için keçe tapalı ölçüsü var. Fakat sizdeki kapsül için değil. Sizdeki tablodaki keçe tapalıdan daha süratli bir kapsül. Yani barutu azaltmak gerek. Ayrıca A1 barutu D20 den daha fazla gram kullanılıyor. Kabaca 1,60 g baruta 32 g saçma gibi tahminde bulunabilirim ama tablodan esinlenerek hesap edip bulduğum değer bu. Gerçekte öyle mi olur bilmiyoruz. Ben olsam bu barut miktarını azami değer kabul ederim ve yaklaşmam. Zaten fazla süratli olunca saçma daha çabuk saçılır ve tepme de kuvvetli hissedilir.

Bence 1,50 g hem keçe, hem plastik tapa için fazlasıyla yeter. Kendime doldursam keçe ile 1,40 g üzerine kolay kolay çıkmam. Ama uzun uzun açıkladığım gibi, böyle doldurun demiyorum. Ben doldursam böyle denerdim diyorum. İdeal olan tablodaki ölçüleri azami kabul edip, hep 0,1-1,2 g eksik doldurup denemek. Gerektikçe azami değere çıkmamak şartıyla artırmak.

Bir de çok çok önemli; HASSAS TERAZİ OLMADAN DOLDURMAMAK gerek. Sizdeki ölçek sadece eski MKE barutu için ama yalan yanlış bir ölçektir. O ÖLÇEĞİ KULLANARAK FİŞEK DOLDURMAYIN :) Kusuruma bakma. Buradaki büyük harflar bağırmak anlamında değil. Dikkat çekmek içindi. Zaten sürekli büyük yazılırsa bağırarak konuşma olarak kabul edilir forumlarda. Amman dikkat. Kesin ölçü vermedim, uyarıda bulundum ve mesuliyet kabul etmiyorum ;)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ali ÖZTÜRK 06

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 17 Mayıs 2012, 00:01:56 »
vallaha wolkan abi eline sağlık çok güzel yazmışsın da eger kızmazsan ben bişey söylemek istiyorum...........abi ben hiç bişey anlamadım ya :) şimdi ben bu fişekleri atayım mı atmayım mı ????
Ali ÖZTÜRK
1990 ANKARA

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #5 : 17 Mayıs 2012, 00:03:04 »
Atma :)
1968

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #6 : 17 Mayıs 2012, 00:10:35 »
Yani içlerini boşalt. Boşalt dedim de en iyisi saçma denk gelen bir yerden bıçakla dikkatlice kes. Kesmeden açsan bile o kovanı tekrar düzgün doldurman zor.  Kapsüle de dikkat et.

Doğrusu o ölçekle 1,50 g ölçüsü sizdeki barut kaç gram gelir bilmiyorum. Ayrıca; 1,90 ölçü saçma demişler. O da iş değil aslında. Saçma numarasına göre ve dolduruşuna göre 30 g civarı bir şey. Atsan bile dan! eder o kadar.

Yukarıda yazdıklarımı yeni başlayanın pek anlamayacağının farkındayım ama bu yazıları her isteyen okuyor. Anlamayan zaten yapmasın. Anlayan ise uyarıyı fark eder, yani anlar.

Hevesin varsa önerim, önce bir elektronik hassas cep terazisi al. Saçmayı da barutu da onunla ölç. Teraziler çok cüzi fiyattan çok yukarılara kadar var. Alacak olursan yüzde bir(0,01 hassas) alman gerekir. Gittigidiyor sitesinde hassas cep terazisi diye ara, bolca vardı. Sonra aldım de, gerisini daha anlaşılır açıklarım ;)
« Son Düzenleme: 17 Mayıs 2012, 00:15:28 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968

Çevrimdışı Ali ÖZTÜRK 06

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 17 Mayıs 2012, 00:34:12 »
:) tmm abi bide tereziyi alıyım ozaman tekrar yazacam sana :)
Ali ÖZTÜRK
1990 ANKARA

Çevrimdışı Hüsameddin TEKİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 28 Mayıs 2012, 13:00:32 »
ustalara bir sorum olacak bugün heveslenip fişek doldurdum ama doğru mu yanlışmı bilmiyorum 1.50 barut sterling marka 1.90 da saçma koy dedi veren av bayi bende öyle doldurdum ama emin değilim ustalara sorum bu oranlar doğrumudur yanlışsa doğru oranlar nedir herkeze şimdiden teşekürler....

barut kutusunun resmini atarsan sana yardımcı olmaya çalışırım. bende kendim dolum yapıyorum. sterling yeşil kutu explosıves -1,3 C - 1 barut ise çok kaliteli bir barut kullanıyorsun demektir. bende dolum ölçüleri kendi denemelerime göre var. en güzel ölçü kendi denemelerinde ortaya çıkar.
Hüsameddin TEKİN
1977 B RH -  Ümraniye / İSTANBUL

İBRAHİM ÇAMUR

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : 03 Haziran 2012, 17:53:02 »
Sevgili Ali senin dediğin kile ölçüsüyle fişek yapılmaz 1.50 barut diyorsun  hassas terazide en az 1.80-2.00 arası gelecektir. Eğer hassas terazi ile tartamıyorsan 1.10-1.20 barut koy dene
Ben aldığım her fişeği kesip içine bakarım içinde ne tip barut ve tapa var diye tarif ettiğin barut RC2 34gr olan mavi fişeklerde çıkıyor ölçüsüde hassas terazi ile ölçtüm1.50-34 gr sert kış fişeğidir bence
özkursan da aynı barutu kullanıyor bence barutları biraz fazla sert patlıyor saçma dağılımı fazla
Elindeki baruttan hassas terazi ile ölç kuyumcu terazisi ile 1.30-32 gr ideal keklik fişeğidir denedim kullanıyorum grupmanıda gayet güzel tapa power tapa
kendi fişeğini yapman insana gerçekten çok büyük haz veriyor birde tetiği kestiğin zaman av çaput gibi düşerse deymeyin avcının keyfine  rasgele..............

Çevrimdışı Ramazan HAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 03 Haziran 2012, 20:53:40 »
10 yıl öncesine kadar fişekleri kendim dolduruyordum ,yıldız makina bütün işlevi görüyor zaten ,şimdi otamatikle ava gittiğim için teşkilatı rafa kaldırdım, hazır fişek kullnıyorum,soruna gelince ,,türkiyedeki barutlarla avrupai sıkının içndeki barutlar farklıdır ,aynı ölçekle kullanmak yanlış olur,,saçma ölçeğini örnek alabilirsin,30 32 gr hazır sıkıları ağzını keserek,ben hava şartlarına göre 32 gr için barut ölçeğiyle 1,70,,1.80 barut koyuyordum ve grupmanı iyiydi,bu ayarı bozmadım ,,bir defasında rodostan bir arkadaşım s 4 barut getirdi ,bende 1.70 barut koydum allahtan deneme atışında tüfeği sıkı tutmuştumda bişey olmadı ama katır tepmiş gibi oldum ,,en kısacası sterling barut kullanıyorum demişşiniz ,,sterling fişeklerinden ölçüyü alın 35 metrede tahtaya atın ve barutu buradan ayarlayabilirsiniz ,,birde aynı mesafeden taşa atın taşta göbekliyorsa sıkı tamamdır
Ramazan HAK  1971  ARH+  Muğla