Gönderen Konu: Baba ile Ördek Avımız  (Okunma sayısı 4791 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Serhat ÇELEBİOĞLU

• Müdavim Üyemiz
Baba ile Ördek Avımız
« : 09 Mayıs 2012, 02:10:32 »
Baba ile Ördek Avımız
1998 yılı  Aralık ayının ortaları fırtınalı bir salı sabahı,annem mutfaktan sesleniyor,Serhat kalk kahvaltı hazır diyor.Çıkıyorum yatağımdan elimi yüzümü yıkamaya daha fırsat vermeden annem ;oğlum, denizin üstüne bak  seninkiler gelmiş uu ammada çoklar deyince,koşuyorum pencereye müthiş bir resital görmenizi isterdim.İnanılmaz ördek sürüleri sanki resmi geçit yapıyorlar.O an denizde ki fırtınadan çok içimde kopan fırtına, beni daha kahvaltı bile yapmadan sokağa savuruyor.Derhal çocukları bulmam lazım.Böyle bir göçe zor rastlanır.Tam da av zamanı diye coşup , kafamda kurduğum planlar ile Sedat Cengiz'in mağzasının önünde buluyorum kendimi.Gördüğüm manzarayı Sedat'a anlatıyorum Sedat heycanlanıyor fakat yarın çarşamba dükkanı bırakamam deyince üzgün üzgün ayrılıyorum yanından.Kılıç Çol'un İşletmeciliğini yaptığı sahilde ki Kumsal kafe ye gitmeye karar veriyorum.Güzergah belli muhteşem göçü izlemek için sahilden gitmeliyim.Ben ördekleri izlerken rüzgar yüzümü öyle bir dövüyor ki tir tir  titriyorum.Yağan yağmur umrumda bile değil.Çocuklar daha yeni açmışlar temizlik yapıyorlar içeride selam vermemle birlikte camın kenarında  ilk masaya oturuyorum.Gözüm denizin üzerinde hayran hayran bakıyorum yeşil sürülerine.Yaşar bir çay getiriyor çayı yudumlayınca içim ısınıyor.Kılıç'ın köpeği Max ayaklarımın dibinde o sahibini, ben de arkadaşımı bekliyoruz öylece.Neyse Kılıç geliyor alaycı bir tavır ile takılıyor,tüfeği getireyim mi?
Başlıyoruz sohbete çay üstüne çay içiyoruz hararet düşmüyor bende.  O zamanlar Çarşamba akşamları mekanda canlı müzik  var yani Kılıç Çol'a haydi bile diyemiyorum.Ben yarın Çarşamba'da ki  Karamustafalı Gölüne gitmeyi kafama çoktan koymuşum.Kılıç abi  benim heycanıma daha fazla dayanamıyor,Serhat ne yap ne et mutlaka git.Bu kuş burda böyle ise orada nasıldır?Daha fazla duramıyorum , gitmeyi kafayakoydum.Evdeki fişekleri şöyle bir gözümün önünden geçiriyorum,yok onlar bu fırtınada biraz yumşak kalır.Fişek seçimi doğru olmaz ise boşuna gitmiş olacağımı biliyorum.Av bayisine gitmem lazım ve gidiyorum.Fişekleri aldığım gibi doğruca eve geçiyorum.Annem, ava gideceğimi çoktan anlamış,oğlum kaçta gideceksin,diye soruyor.Gece çıkarım anne diyorum.Odama geçiyorum tüfekleri kılıfına fişekeri ve yedek kıyafetleri çantaya yerleştiriyorum.Her şey tamam ,sadece boy çizmemi şöyle bir gözden geçirdikten sonra tekrar çıkyorum dışarıya.Artık akşam olmaz, saatime bakıyorum daha 12_00 ,tekrar Kılıç abinin yanına gidiyorum.Başlıyoruz av muhabbetine geçmiş avlar gelip geçiyor gözlerimin önünden.Tam o sırada kapıdan ( Baba) Fahrettin Tercan dalıyor içeri.Öyle keyifli ki gözlerinden okunuyor.N.ber çıldırmışlar diye selamlıyor bizi.Kafasından şapkasın çıkartıp fırlatıyor bana doğru, zaten hep yapar bunu.İçindeki çocuk hiç ölmez onun.Sedat'a uğradım seni sordum
Nerede olacak, mutlaka Kılıç Çol'un yanına gitmiştir .Dedi bende buraya geldim.
Ne oturyorsun kalk  Çarşambalı uşakları bir ara da haber al.Baba bu, talimatı verdi bir kere neyse telefona gidiyorum çeviriyorum sürekli meşkul çalıyor.Sanki arızlı gibi,masaya dönüyorum. Baba burada bu fırtına böyle ise orası yıkılıyordur diyorum.Olsun sen bir daha ara diyor.Arıyorum ama nafile.Baba daha fazla dayanamıyor, garsona bir ufak söylüyor. Bir tek attıkdan sonra,vaz geçiyor içmekten.Kalkıyor ayağa bana bak ben eve gidiyorum.Sen onları yine ara bana haber ver talimatından sonra gidiyor.Akşam saat beş'e doğru telefon çalıyor.Kılıç abi tam aya kalkıyorken telefonun bana olduğunu söylüyorlar.Fırladığım gibi ahizeyi kapıyorum.Telefon da Çarşamba'dan Avcı dostum Hamdi cırlak  sesi ile Serhat hemen yola çık. Ortalık yıkılıyor derken sesindeki titreme yürğime geçiyor.Tamam geliyorum deyip telefonu kapatıyorum.Fahrettin abinin evini arıyorum,durumu bildiriyorum.Tamam sen eve geç malzemelerini aşağı indir deyip kapatıyor telefonu.Eve geçiyorum annem çoktan Tuzlu keki hazırlamış bile.Tüm malzemeleri alıyorum aşağıya inip köpeğim Mert'i alıyorum.Fahrettin abi (Baba)yeni aldığı çift kabini ile geliyor.Köpekleri malzemeleri yüklüyoruz.Anahtarları veriyor bana sür talimatı ile çıkıyoruz yola.Birkaç moladan sonra Çarşamba'ya av kulübemize varıyoruz.Avcı çocuklar sobayı yakmışlar bizi bekliyorlar.Sıcak bir karşılama dan sonra Hamdi başlıyor anlatmaya şöyle ördek var,böyle ördek var.O anlattıkça zaman su gibi akıyor.Çaylar demleniyor.Sobanın etrafında toplanmışız fırtınayı dinliyoruz.Baba anılarını anlatırken herkes kulak kesiliyor.Hamdi haydi hazırlanın erkenden yerimizi alalım.Sabah ezanından önce gölün ağzını kesmek lazım.
Kulübeden çıkıyoruz ve av başlıyor,daha bir kaç yüzmetre gitmeden köpeğim Mert ağzında koca bir ördekle geliyor.ördek canlı.Hepimiz şaşkınız!Ben avcılığın gereğini yaparken Baba ilerliyor. Bizden biraz ilerde ve ilk atışını yapıyor büyük bir keyifle izliyorum müthiş bir atış ve köpek vurduğu ördeği getiriyor.Ben olduğum yerde beke devam ediyorum Hamdi ile Baba daha ileri gidiyorlar.Ardı ardın ateşliyorum tüfeğimi sürüler birbiri peşine sarkıyor üzerime.Mert düşürdüğüm ördekleri toplamaya devam ediyor.Bir ara deniz tarafın dönüyorum aman allahım ördek sürüsü yere sıfır geliyor üzerime,şanslı gün diye buna denir.Gereğini yapıyorum.Hava iyice  aydınlanıyor artık  ama Baba ile Hamdi ortalıkta yok.Gördüğüm kadarı ile onlarada iyi kuş çalıştı .Merak içerisinde onların gelmelerini beklerken bile gözüm hala ördek sürülerinde, neyse yaklaşık yarım saat sonra göl tarafından geliyorlar yanıma.Baba batlatıyor bombayı, ömründe o kadar adamla ava gittin hiç böyle av yaptın mı ve ekliyor o kuşları ben gönderdim sana.Basıyoruz kahkahayı hep birlikte                                                                   
 Harika bir avgünüydü, iyi de av yapmıştık.Yeterince keyifli gecen avı sonlandırma kararı aldık.Kulbemize dönüp yemeklerimizi yedik.Artık veda vakti geldi.İyi bir av yaptığımız için hepimiz mutluyduk.Babanın yol boyu anlattığı komik hikayeler ile güle oynaya döndük Ordu'ya.Belki de aradan bunca yıl geçmesine rağmen ne Çarşamba ne de başka bir avlakta böylesine keyifli av yapamadım.Belkide  Fahrettin abi (Baba) o gün o kuşları bana kendi göndermiştir.Hepinize Rastgele

selçukkaygısız

• Ziyaretçi
Ynt: Baba ile Ördek Avımız
« Yanıtla #1 : 09 Mayıs 2012, 08:43:25 »
güzel bir gün geçirmişsiniz,anlatımınızda süperdi sanki roman okuyor gibi hissettim kendimi,dost başka av dostu bambaşkadır rastgele;

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #2 : 09 Mayıs 2012, 11:37:59 »
Ağzına sağlık Serhat hocam...
Karamustafalı gölü zamanında çok güzel avlar yaptırdı ama şimdi içler acısı...Ne mutlu sana ki o günleri görebilmişsin...
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı Ayhan TAŞDEMİR

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #3 : 09 Mayıs 2012, 12:07:23 »
 .
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2013, 23:29:20 Gönderen: Ayhan TAŞDEMİR »
  • remington 1187 premier lc
  • remington 870
  • labrador
Ayhan TAŞDEMİR
1966-Samsun

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 11 Mayıs 2012, 02:32:23 »
Çok üzülüyorum önce av için birkaç kulübe yapıldı,sonra o kulübeler avcı kulübesi olmaktan çıkıp yazlık beton binalara dönüştü,oysa oralara ilk gittiğim senelerde traktörlerin romörkleri üzerine kurulu çadırlarda avcılar gelir 15-20 gün av yaparlardı şimdiki gibi  boyçizmeleri yoktu traktör şampiyerlerinden yapma tulumlar giyerlerdi.Sabah beklerinde en çok ördek eski ırmak ağzı denilen yerden çıkardı.Avcı Salih'in kulübesinin arkası yatakhaneydi öngirişi balkon içeride lokanta vardı.Varil sobanın etrafında toplanan avcılar ne sohbetler yaparlardı.Sabah ezanından önce Hamdi Karyağış kalkar çayı demlerdi.Kalk borusu çalmış gibi herkes kalkar hazırlık yapılırdı.Göle gidilen yol esen rüzgarla yürünürdü en önemlisi herkeste o ortak heyecan hiç kaybolmazdı.Yaklaşık 10 sene oldu artık bende gitmiyorum Karamustafalıya.Kenan Karyağış ile hala dostluğum devam eder hala telefonla görüşürüz.Şimdi Çarşamba ırmakağzına Fener tarafına gidiyorum orada değerli dostum Laz Arslanın kulübesinde kalıyorum Aslan abi iyibir avcıdır.Yıllarca kendisi ile Karamustafalı da çok avlar yaptık.Aslan abi tam bir ördek avcısıdır.Bafra göllerini de iyi bilir o benim yerli Robinson'umdur.Neyse ki Fener tarafı avı az olsada betonlaşmadan uzak keşke Karamustafalı da öyle kalsaydı.

Çevrimdışı Ayhan TAŞDEMİR

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #5 : 11 Mayıs 2012, 12:34:44 »
.
« Son Düzenleme: 24 Haziran 2013, 23:28:32 Gönderen: Ayhan TAŞDEMİR »
  • remington 1187 premier lc
  • remington 870
  • labrador
Ayhan TAŞDEMİR
1966-Samsun

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 11 Mayıs 2012, 14:24:03 »
benim arazim ve evimde ırmak ağzında,avcı salih,daha doğrusu oğlu kenan, onlar biraz daha gerideydi,şimdi nasıldır bilmiyorum.arslan abi ırmak ağzında (karşıgecede),arslan abi hepsini kovalar,balık,ördek.. şimdi zevk yok,herkes avcı,ördek yumurtalarını toplarlar,zamansız ördek vururlar,hatta nisan ,mayıs ayında bile,kural yoktur.ama hava yaptığında ,engiz vs. burayı tutmaz,mükemmel bir ortam oluşur.ama dediğim gibi doğayı rahat bırakmazlar.eskiden neydi, evden çıkıp,av sahasına gidene kadar,vuracağını vururdun.şimdi nufus çok çoğaldı,aşırı derecede göç aldı,arazi ufaldı,insanlar gölü geçim kaynağı olarak gördü ama tamamen bilinçsiz bir yok edildi.bırakın ördekleri ,kazları, biz bile dede yurdumuzdan kaçmaya başladık.evimizi,avlumuzu satılığa çıkarttık.eskisi,yenisinden çoook daha iyi ve huzurluydu..
katılmamak mümkün değil ama karşı gece ve adalar fırtınada iyi oluyor.Sevgili Ayhan sizin tarafta ormaniye diye adlandırılan çamlık biz oraya yeni gelmeye başladığımız da yoktu ilk gidişimizde  yolun ortasına yatan suyu sabahın erken saatlerinde göl sanıp arabayı bir yere çektik sabah çağması bekledik ama oranın yol olduğunu bilmiyorduk hatta birde alaş vurdum neyse sabah oldu adamın biri bizim araba ile geçemediğimiz suyu bisikleti ile geçti.Şaşırdık.adama seslendim bura batarmı diye adam yok dedi.Anlaşıldı siz gölü arıyorsunuz dedi ve adamın peşine takılıp göle geçtik.O günleri hatırladıkca çok ama çok üzülüyorum.Senin söylediklerin durumun vehametini dahada ortaya koyuyor.Baksana iş yerleri satmaya kadar gelmiş.

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #7 : 11 Mayıs 2012, 15:37:15 »
Ne söyleseniz ne deseniz sonuna kadar haklısınız...Hayatımın ilk gerini Karamustafalı'da avladım..Uğurlu geldi sanırım ördek avcısı olduk çıktık işin içinden...
Göl 20dk'lık mesafede olmasına rağmen avlanmak için taa Bafra'ya gidiyoruz bizde...Baktık git gel olmuyor arazi alıp kulübe yaptık...Sezon her haftası oradayız..
Serhat abi senin ormaniye diye tabir ettiğin yerler şimdi çam ormanları oldu..Sezonda üveyik avına gidiyoruz oralara.
Değişmeyen tek şey bilinçsiz avcılar..
Geçtiğimiz sezon o bölgede biz üveyik avı yaparken aynı yerde bazıları da ördeğe tüfek atıyordu..Gerekeni yaptık tabiki..
Zaten küçücük kalan gölümüzde böyle giderse hiçbirşey kalmayacak..
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 11 Mayıs 2012, 22:11:59 »
Şafak oraların hatıraları bende çok fazla orada öyle avlar yaptık ki belkide o zamanlarda dışarıdan gelip de avlanan nadir adamlardandık.Ne güzel di resimleri albümümde saklıdır.O avlakta bir kaz'a rastgeldik tabiri caizse tam anlamı ile göç yakaladık.O kazların seslerini hala hatırlarım.Artık öyle bir av zaten yok yapılan beton binalar gölün yarısı ev oldu zaten kısaca hayvankarın konaklayacağı alanlar yok oldu gerçek avcılar oraları terk etti.Kuşlar nereye konsun konacak yer kalmadı.En son ormaniyede akşam çağmasında baya bir çulluk vurdum.Çamlarda baya bir büyümüştü şimdi senin dediğin gibidir şöyle birgözümde canlandırıyorumda.Eskisi gibi değil oralar anılarda kaldı artık.Sonuçda insanın ulaştığı heryer yok olmaya mahkum.

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #9 : 11 Mayıs 2012, 22:37:15 »
Serhat Bey elinize sağlık, çok beğendim. Uzun zamandır böyle yazı okumamıştım. Bir zamanlar buralarda bir yerde yazmıştım; eskiden avcılar kaç tane vurduğunu kolay kolay söylemezdi ve av muhabbeti daha farklıydı diye yazmıştım. Avda yaşanan heyecan ve daha bir çok güzel şeyler varken "çok afedersiniz ama" köpeğin veya tüfeğin veya vurulan adetlerin övülmesinden ben zevk alamıyorum. Okurken de fotoğraf hiç aramam diye de yazmıştım. İçindeki anlatıma bakarım demiştim.

İşte sizin bu anınızı anlatışınız tam aradığım güzellikteydi. Büyük zevk aldım. Sadece okuma kolaylığı açısından nokta işaretinden sonra bir boşluk vermenizi rica edeceğim. Bu olmadan da zevkle okurum. Yeterki siz yazın. Teşekkürler.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
« Yanıtla #10 : 11 Mayıs 2012, 23:52:33 »
Teşekkürler Serhat bey
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #11 : 12 Mayıs 2012, 00:14:57 »
Serhat Bey elinize sağlık, çok beğendim. Uzun zamandır böyle yazı okumamıştım. Bir zamanlar buralarda bir yerde yazmıştım; eskiden avcılar kaç tane vurduğunu kolay kolay söylemezdi ve av muhabbeti daha farklıydı diye yazmıştım. Avda yaşanan heyecan ve daha bir çok güzel şeyler varken "çok afedersiniz ama" köpeğin veya tüfeğin veya vurulan adetlerin övülmesinden ben zevk alamıyorum. Okurken de fotoğraf hiç aramam diye de yazmıştım. İçindeki anlatıma bakarım demiştim.
 İnan ben bu anılarımı yazarken hala o günün heycanı ve coşkusu ile yazıyorum. Böyle kaptırınca kendimi tabi hatalarda oluyor ama yine de  beğendiyseniz  sağolun. Ayrıca uyarılarınızı dikkate alacağım.

İşte sizin bu anınızı anlatışınız tam aradığım güzellikteydi. Büyük zevk aldım. Sadece okuma kolaylığı açısından nokta işaretinden sonra bir boşluk vermenizi rica edeceğim. Bu olmadan da zevkle okurum. Yeterki siz yazın. Teşekkürler.

Çevrimdışı Oğuz BABAÇOĞLU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 12 Mayıs 2012, 13:13:07 »
Çok güzel anlatmışsınız. Ördek avlarım canlandı bir anda aklımda. Onları da anlatmak lazım. Ben anlatmaktan çok bu tür hikayeleri dinlemekten hoşlanırım. Hele ki iyi anlatan biri olursa. Ağzınıza sağlık. Avın kapalı olduğu şu günlerde avlanmış kadar oldum ... :) 

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 12 Mayıs 2012, 20:20:35 »
Çok güzel anlatmışsınız. Ördek avlarım canlandı bir anda aklımda. Onları da anlatmak lazım. Ben anlatmaktan çok bu tür hikayeleri dinlemekten hoşlanırım. Hele ki iyi anlatan biri olursa. Ağzınıza sağlık. Avın kapalı olduğu şu günlerde avlanmış kadar oldum ... :) 
,
Oğuz bey teşekür ederim. Zaten hepimiz bu tarz yazıları okuyunca ya da böyle bir av anısını dinleyince içimiz kıpır kıpır olmaz mı insan böyle avları hiç unutabilirmi.Rast gele