İNGİLİZ SETTER
Kendine has benekli kürkü ile çok güzel ve zarif bir köpektir. Benekler az veya daha yoğun; lekeler ise her boyutta olabilir. Uzun tüyleri düz, ipeksi ve biraz dalgalıdır. Kürkü beyazla karışık mavimsi gri, sarımsı ya da kahverengi beneklidir. Bazı köpekler üç renklidir (siyah-beyaz ve pas rengi). Kafa belirgin alın çıkıntısı ile uzundur. Burun kısmı tüm kafa uzunluğunun yaklaşık yarısıdır. Gözler tatlı bir ifadeyle iri ve parlaktır. Renk kahverengi ya da ela olabilir. Burun, koyu renklidir. Orta derecede uzun sarkık kulaklar kadifemsi uçlara sahiptir. Kuyruk, kulaklar, bacaklar ve vücudun alt kısmı bol tüylüdür. Kuyruk düz ve uca doğru zarifçe incelir. Göğüs derin, ancak geniş değildir.
Karakteri
İngiliz Setter oldukça nazik, iyi huylu ve arkadaş canlısı bir köpektir. Çocuklarla arası mükemmeldir. Duyarlı yapısıyla sevgiye muhtaçtır. Dışarıda çalışkan ve hareketli evde ise sakindir. Biraz fazla kararlı olabilir. Tuvalet eğitimi sabır gerektirir. Eğitim kötü huylar kemikleşmeden erken yaşta başlamalı ancak sert metotlar kullanılmamalıdır. Birlikte olunmaya gereksinim duyar ve diğer köpeklerle oynamaktan keyif alır. İngiliz Setter'ler iyi bir bekçi köpeği olmasına rağmen iyi bir koruma köpeği olduğu söylenemez. Kendi başına gezmekten hoşlanır ve bunun için bahçeden kazarak veya yüksek atlama ile kaçmaya eğilimi vardır. İngiliz Setter havlamaya eğilimlidir ve erken yaşta bu eğilimi kontrol altına alınmalıdır.
Bakımı
Yumuşak, düz ve orta uzunluktaki tüylerin düzenli taranması onun mükemmel görünümünün korunması için yeterlidir. Karışıklık ve düğümlere karşı dikkatli olunmalı ve tüy dökme mevsiminde ekstra ilgi gösterilmelidir. Parmak aralarındaki tüyler ve tırnaklar kısa tutulmalıdır. Bu ırk orta derecede tüy döker.
Kökeni
İlk setter, İspanyol ve Fransız pointerlarını başlangıç noktası alarak 1500'de Fransa'da geliştirildi. Üç yüzyıl sonra 1800'lerin başlarında ilk Fransız av köpeklerinden İngiliz Setteri geliştiren Sir Edward Laverack adında bir üreticinin ülkesi olan İngiltere'ye getirildi. Laverack, ırkın geliştirilmesinde öylesine anahtar rol oynamıştır ki ırk genelde Laverack Setter diye de anılır. Laverack'ın köpekleri güzellikleri ile ünlüydüler. Bu köpekler günümüzün Şov köpeklerinin de ataları olmuşlardır. Diğer bir İngiliz üretici, Llewellin, de ikinci bir ünlü İngiliz Setter kanı yarattı. "Setter" kelimesi köpek avı belirlediğinde sergilediği nerdeyse oturma pozisyonundan almıştır. İngiliz Setter, güçlü burnu ile dayanıklı, çalışkan, süratli ve sessiz bir avcıdır. Kürkü hem sıcak hem de soğuk havalarda rahat etmesine yardımcı olur. İngiliz Setter'in tatlı karakteri ve çocuklarla olan güvenilirliği onu iyi bir aile köpeği yapar. İngiliz Setter'in yetenekleri arasında av, vurulan avı getirme, iz sürme, avı belirleme ve bekçi köpekliği sayılabilir.
Kullanımı
İsminden de anlaşıldığı gibi avı fark ettiği zaman yarı oturma vaziyetine geçer. En değerli yeteneklerinden biri, mükemmel koku alma duyusudur. Saatlerce önce geçip gitmiş bir hayvanın kokusunu bile alabilir. Ayrıca, hızlı, yorulmaz, hareketli ve güçlüdür. Her türlü araziye, sularla kaplı olanlara bile, uyum sağlayabilir. Kötü hava koşullarına ve yaz sıcağına dayanıklıdır. Her türlü avda kullanılır ve efendisiyle uyum içinde çalışır.
Yaşam Ortamı
Eğer her gün bol bol hareket imkanı sağlanamayacaksa apartman hayatı için uygun değildir.
Egzersiz İhtiyacı
Tüm Setterler sıkı egzersize gereksinim duyar. Mümkünse serbest koşu yapmak isterler. Günlük uzun ve yoğun hareket imkanı sağlanmazsa kontrolleri güçleşebilir
Avcılarmekanı.com dan Alıntıdır.
Aktarım için teşekkürler ama asıl çözüme kavuşturulması gereken başlıklar Setter olsun diğer köpekler olsun hangi avlarda daha iyi verimli olur hangi hava şartlarında yaşar vb.
Örneğin ben Erzurum´da avlanıyorum -45 drc. soğukta bu hayvanların hepsi yatıyor kar yeri geliyor 1 mt. tüyleri ile paso buzul toplayacak şekil alıyor, bunun yanında ördek avında setter kullananı görmedim, benim bildiğim en iyi bıldırcın ve keklik avında iş yapıyor.
Bizim buralar için Drathar, başkasını tanımam.