AVCILIĞIN BASAMAKLARI
Farklı yaş gruplarına sahip avcıların sergiledikleri davranış biçimleri genellikle degişiktir.Avcının zaman içinde giderek incelik ve tecrübe kazanması,onun daha zor avların peşine düşmesine sebep olur.
Avcıların avla ilgili davranış gelişimleri beş ayrı basamakta gruplanabilmektedir.
1-ÖĞRENME BASAMAĞI
2-SINIRLARA ULAŞIM BASAMAĞI
3-TROFE BASAMAĞI
4-METOT BASAMAĞI
5-SPORTMENLİK BASAMAĞI
Bu basamakları tek tek incelediğimizde her avcının kendisini bu basamakların herhangi birinin içinde bulabileceğinden şüphemiz yoktur.
ÖĞRENME BASAMAĞI
Bu basamakta avcının ana amacı,nişan alma ve atışla ilgili becerisinin geliştirilmesi ve gelişmiş durumunu başarı ile çevresine gösterebilme çabalarını kapsar.Bir avcının bu basamakta bulundugunu sergilediği tavırlardan kolayca anlayabiliriz.
Birlikteliğini sürdürdüğü arkadaşları arasında sohbet konularını sürekli olarak silah,nişan alma ve atış teknikleri üzerinde yogunlaştırması karakteristik davranış biçimlerinin başında gelir.Katılmış oldugu avlarda,yapmış oldugu hataları sık sık tekrarladıgının farkında bile degildir.
Bu basamakta avcının heves ve arzuları aklının önündedir.
SINIRLARA ULAŞIM BASAMAĞI
Bu basamakta ana amaç,yasal kurallarla belirlenen sınıra kadar ulaşmak için fazla av yapmak ve avcılık yeteneğini kendine ve yakın cevresine ispatlamaktır.Bu basamagın içerisinde yer alan avcı ,tabir caizse dur durak bilmez.Av gününün başlagıcından sonuna kadar av yapma tutkusu ile yanar durur.Yiyecegini hep yanında taşırki,Av sonunda vurduklarını yakınlarına göstermek arzusu her zaman ön plandadır.
Daha çok avlanabilmek için silahlar hakkında bilgi edinme merakı bu basamakta başlar.Edindiği bilgileri bir evvelki basamakta bulunan avcılarla paylaşmaz.Konu av olursa o biraz bencil ve kıskançtır
TROFE BASAMAĞI
Bu basamakta ana amaç ,rastgele bir av değil,avlanabileceginden emin avlar arasında dikkatle seçilmiş ,belirgin özelliği olan birinin avlanmasıdır.
Bu basamakta karşımızda usta ve seçici bir avcı bulunmaktadır.
İçinde bulunduğu av sezonunu çok önceden planlayan,uzun mesafelere ava gitmekten çekinmeyen,donanımı mükemmel olan avcının silahlar ve avcılık konusunda deger yargıları hemen hemen kemikleşmiştir.
O artık bir strateji uzmanıdır.Neyi,nasıl,ne zamanve kaç tane avlayacagını çok önceden planlamıştır.
Ava gittiği arkadaşları ile uzun yıllar devam eden bir beraberliği vardır.Avcılık eylemi için yeni arkadaşlıklara gönüllü degildir.
Avlanacağı zamanı ve yeri asla ondan duyamazsınız.O size sadece sonucu göstermek ister.
Av sohbetlerinde geçmişe dönük özlem dolu söylemler ağırlık kazanmaya başlar.
METOT BASAMAĞI
Bu basamakta avcı,beceri gerektiren ve dolayısıyla ava daha fazla kaçıp kurtulma imkanı saglayan avlanma metotlarına yönelmektedir.Bu basamakta avcı silah kalibrelerini küçültürler.(12 çaplı silah yerine 16 çaplı hatta 20 veya 36 çaplı silahlara yönelirler.)Hatta bu silah tek kırma veya agızdan dolma silah bile olabilir.Avlanmış olmak veya av sırasında vurup vurmamak artık eskisi kadar önemli değildir.Çevre ile farklı boyutlardaki ilgi bu basamakta yoğunlaşır.Azlada yeterince haz almaya başlar.Doğaya bakış açısından köklü degişimler bu basamakta başlar.Bu basamakta avcı her konuda seçicidir.İsteklerinden taviz vermez.Yaşanan günlük olaylar hakkında felsefi boyutlar içeren ve gittikce yogunlaşan ağdalı konuşmalar agırlık kazanır.Her konuda ayrıntıya inilir.
Geçmişi sorgulamanın başlangıcı,Metot basamagının son yıllarıdır.
SPORTMENLİK BASAMAĞI
Bu basamakta ,uzun yıllar boyu yürütülen ve avlarda üretilmiş ve geliştirilmiş deger yargıları,doga ile ilgili denge kavramları,yaşama verilen deger,yaşam armonisi,doga ve yaşam sevgisi gibi ana ögeler etken rol oynar.Genç avcılara avlanmanın prensiplerinin ögretilmesi,habitat korunması ve geliştirilmesi için oluşan topluluklarda görev alma ve faal rol yüklenme bu basamakta gözlenmektedir.O pek çok konuda deneyim sahibidir.Bu basamakta avcı hemen hemen yanlızdır.Duygusaldır ve alıngandır.Yakın çevresindeki genç avcılar onu ,savundugu ilke ve evrensel degerlerden ötürü anlamakta güçlük çekerler.
YAŞAMIN YADSINMAZ BİR GERÇEGİ OLAN ÖLÜMÜN,
BİR TETİK DÜŞÜRME SÜRESİ KADAR KISA BİR ZAMAN DİLİMİ İÇİNDE ONA ULAŞABİLECEGİNİN ARTIK BİLİNCİNDEDİR
Avcıların davranışları yaş ve tecrübelerine göre değişimler gösterdiğinden tüfek,fişek,araç,greç vs...Avcılığın en büyük aracı ve olmazsa olmazlarından avköpeği de yaşa ve avcının bulunduğu basamağa göre bazı değişimler göstereceğini varsayarsak hangi basamakta hangi köpek sorusunu cevaplayarak bunu öğrenmiş oluruz diye düşünmekteyim.
Ülkemiz avcılarını genelde kuşcu ve tavşancı olarak ikiye ayırırsak tavşancıların kopayları tek cins kabul edersek uçar avcılarını konuya dahil olmarı sosyologlar açısından daha güzel ve aydınlatıcı olur...
Bu hangi köpek kısmında bulunduğu iklim,arazi şartlarını öne sürmeye gerek yok bizim ülkemizde ne ingiltereye fransaya benzemez . Sudan aport işine gelince golden ve labrador varken ....başka bişey aramaya gerek yok
Benim görüşüm..
1-ÖĞRENME BASAMAĞI : Avyapsında....
2-SINIRLARA ULAŞIM BASAMAĞI : Alman ırkları
3-TROFE BASAMAĞI : İngiliz ırkları
4-METOT BASAMAĞI : İngilize devam
5-SPORTMENLİK BASAMAĞI :Fransız ve spaniel türleri