Gönderen Konu: bohçacılık ---- kacak avcılık...  (Okunma sayısı 2436 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
bohçacılık ---- kacak avcılık...
« : 27 Mart 2012, 20:54:29 »
cümleten selamun aleyküm....

acayipderece gıcığıma giden ve bencede bilinçsizcede av camisının diline dolaşmış bir kavramdan bahsetmek itiyorum...başlıkdan anlaşılacağı üzere.. ---bohçacılık----

bohçacılık kelimesi avcılıkla uzaktan yakında bağı olmayan bırak avı evcılığı doğyla uzaktan yakından ilgisi olmayan kelime...bu kelimenin  doğadaki hayvanları usulu dışında etik değerler dışında elegeçirmeye çalışan kişilere söyler oldular.... kelime asılmnasının dışında hiç alakası olmayan bir mana kalıbına soktular... amiyaneden öte ve argodan da bence daha ileri bir ""amiyane argo""bir kelime oldu cıktı... bu kelimeyi çıkaranlara ne demeli... sözde türkiyenin av hayatı için cabalayan ve küresel olarak eşit bir avcılık tüm dünyadaki gibi kaliteli bir yaban hayatını hedefleyen en azından bunun olması için uğraştıklarını herseferinde dile getiren okumuş kültürlü avam dan ayrı bir tabakada yer tutuan(!) insanların dillere dolaması dahada ilgin ve şaşılacak birşey...

tanımınedir neyi kapsar...etik avcılık yapmayanmı yoksa yasal avcılık yapmayanmı.. belgeli avcılık yaptığı halde etiklik kurallarını gözetmeyen bircok avcı var ve aynı şelide ,,belgesi olmadığı halde etik olarak av yapan arkdaşlar var.. ha dersenizki belge almak etiklikdir... ozman belgesiz avlanan dedelerimzin hepsi birer bohcacıydı.. peki bu belgeli avlanmayan dedelerimiz yavru zmanıda ve gece avlanmıyorlardı... ozaman bu nedir...

evet bence bu konuya eğilmeli belirli kişler tarafından dilimize takılmış ve kullananada hiç yakışmayan keilmeyi bence dilimizdencıkarıp tekrar """"""""""kaçak avcılar""""""""" şeklinde zikretmek birşeyleri düzeltmeye çalışanların bence üzerinde durması gerek bir konu...

ayrıca ona buna bohçacı yaftası vuranlarında nasıl avlar yaptığını bizler bilmiyourz...
sen hem kalk belgesiz avlananlardan yakın sonra eli tüfekli ve bu tüfeği ile ava giden insanlara hakaretle seslen sonra deki belge al....sonra birşeyleri düzeltmeye çalış.... bu imkansız birşey...

bu nneim düşünecme ve ben bu kelimeyi kullanmıyourm... kaçak avılar diyourm...bencebohçacı kelimesini kullananlarda en az o yaftayı vurdukları insnlar kadar onların deyimiyle bohçacı...bohçacıdedikleri kaçak avcılar da kendine yakışmayanı yapıyor ve bunun için yaftalanıyor horlanıyo...bunlara o şelilde yafta vuranlarda misyonlarına ve kendilerine ters ve yakışmayacak şekilde işler yapıyorlar.. sonuçta ikisde aynı katagoride olmuş oluyorlar... ve hakaret eden kendiside hakir olmuş oluyor...

benim düşüncem bu paylaşmak istedim.... ya sizce...

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: bohçacılık ---- kacak avcılık...
« Yanıtla #1 : 27 Mart 2012, 22:33:26 »
Çok doğru sözler. Aynen katılıyorum. Sözün kaynağı bildiğim kadar rahmetli Ufuk Güldemir Bey. Onun sağlığında o kanalla ilgili bugünkü sıkıntılar yoktu. O neden bu sözü uygun görmüşse kullanmış. Çevresindeki arkadaşları da benimsemiştir. Saygı duyuyorum ama onların arasında kalmasını yeğlerdim. İstediklerini desinler. Ben de özellikle bohçacılık yapanlara hakaret gibi görüyorum ve hümanist birinin kendine reva görmediğini başkasına da yapmaması lazım geldiğini düşünüyorum. Yakın zamanda öğrendiğime göre kaçak avlananlara İngilizce söylenen karşılığı "poğç" gibi telafuz ediliyor. Oradan kendilerine göre ses benzeşmesi gibi bir yerlerden uydurmuş olmalılar.

Bana da ters geliyor. Çok nadir kullanıyorum. Hiç kullanmasam daha memnun olacağım :) Böyle işte.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı M.Ali ESMER

• *
« Yanıtla #2 : 27 Mart 2012, 22:41:15 »
kesinlikle sözlerinize katılıyorum..av camiası kaçak avcıyı gördüğü zaman önce ihbar etmesini öğrenecek...kafasını çevirip avına devam etmicek..
M.Ali ESMER
1975 İzmir

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 28 Mart 2012, 09:14:57 »
malesef duyarsızlığımız yüzünden kendi kültürel motiflerimizide kaybediyourz her konuda olduğu gibi av kültürümüz konusun dada sanırım bu bana neciliğimiz bize pahalıya mal olacak...hemde cok pahalıya...biz ki medeniyetin beşiği yüz yıllarca ahlakı ve tutumuyla dünyaya namsalmıs hem müslümanlığı hem türklüğü ile nice başarılara imaza atış nice liderler cıkarmış bir toplumun mensuplarıyız..ne olduysa biz özenir olduk batıcı olduk ve batılılar gibi olmaya çalıştık,neyi alıp neyi almayacağımızı dengeleyemedik,,biz av cılığıda onlardan daha iyi yapabilriz kendi değerlerimiz dikkate alınırsa...""poğç""" örneği bizim için üzücü bir örnek..neden elleir kolları bağlı duyor eski avcılarımız bilmiyorum,,nedne bunları eleştirmiyorlar bilmiyourm neden eski av ritüellerini bizlere anlatıp bunların yaşanması için paylaşımlarda bulunmuyorlar anlamıyourm...yaşlılar cekilirse ortalıktan işler böle olur...bence bu kelime artık kullanılmamalı en azından bizim sitede kullanılmamalı. burdan bunu dile getiriyourm.. yasaklansın...

bohçacılık...kelimesi
1.. argodur.
2..manası dışında kullanılır..
3..bohçacılık bir iş dir bunu yapana hakarettir..
4..sürekli sözünü etiğğimiz etikliğe aykırıdır etik değildir
5..potansiyel avcıları iten avcılağın geleceğine zarar veren bir söylemdir..
6..kavramının kapsadığı mana belirsizdir..
7..eğer belgesiz avcılık sa bohçacılık dedelerimize bile hakarettir..
8..misyonumuza terstir...
9..bu bir değim değildir ....
10.. bu bir etiket bir fişleme bir yaftadır
11..bu hali ile kelimeyi kullananın kalitesini düşürür..

sitemizde bir ayrıcalık ve bir başlık olarak bu kelimenin sitedeyazılmasının bence bu zararlı halleri ile yasaklanması insani vincdani bir vazife olduğuna inanıyourm...yöneten arkadaşları bu konuda hassasiyede davet edip bir ilke imza atmaları gerektiğini düşünüyourm...bunun farkına varılmasının sağlanması için..bunun yapılmasını destekliyourm...

Çevrimdışı Salih POLAT

• *
« Yanıtla #4 : 28 Mart 2012, 10:13:41 »
üstadlarının tarih boyu tüm insanlara farklı yöntemlerle uyguladığı bir tür sosyal baskı olan bu taktiği daha vira bismillah tvyi kurar kurmaz ortaya attılar.başarılıda olmadılar değil hani yani köydeki üç beş avcıyı bile birbirine düşürdüler.oysaki anlam yönünden baktığımızda bohçacının avcıyla uzaktan yakındanda alakası yok.zamanımızda bohçacı kaldımı bilmiyorum ama kaldıysa onlara da hakarettir.ilk bakışta bir espiritüel yaklaşım gibi görünsede nasılki kaçak avı tasvip etmediğimiz gibi bu dengesiz söylemide tasvip edemeyiz.hukuki açıdan bakacak olursan insanlara hakaretin cezasının insanları darp etmekten daha fazla olduğunu görürsün.kendisi yıllarca başı boş dünyanın avını avladı şimdi ise kendi geçmişine atıfta bulunuyor mesele bu avcılığı şartlar zeminler imkanlar belirler seni paralı şehirde dünyaya getiren yaradan bir başkasını bir köyde kısıtlı imkanlarla getirir bu senin imkanlarınla o insanların hakkına tecavüz anlamına gelmez neticede herkez oyunu kuralına göre oynuyor rolleri değiştirdiğimizde eminimki sende küçük bir köyde dağ başında o imkanlarla yaşasan bu ruhunla onlardan daha cani olurdun,çünkü kutuptaki bir beyaz ayı bizim için av ifade etmiyor,ama öldürme duygusunun sizin için ne kadar ön palana çıktığını gösteriyor.yukardaki arkadaşlarında bahsettiği gibi bu gibi yaftaların bu sitede zikredilmesi benide rahatsız ediyor.milletin efendisine biraz daha saygılı olalım.
Salih POLAT
 KAYSERİ  0532 7318008
TAM OLAN SUKUT EDER,EKSİK OLAN İSBATA KALKAR...

ZAFER İÇİN ACELE EDEN,YENİLMEYE MAHKUMDUR

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 28 Mart 2012, 13:58:19 »
kesinlikle katılıyoum salih abi lakin bu konuda hassasiyet gösteren bir ka kişyiz demkki yönetim kadrosundan kimse birşey dememiş....buda nekdar haklı olduğumuzu gösteriyor...

Çevrimdışı Seyit ÖCAL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 29 Mart 2012, 09:18:06 »
Çok doğru. Katılıyorum. Bunun düzeltilmesi gerekli. Bu ve bunun gibi konularda kaçak taxiye esnafa usulüne uygun olmayan işlerle uğraşan herkese bohçacımı diyelim. Tüm sitelerde, Tv programlarında, gazetelerde Kaçak avlanan insanlara Bohçacı denilmesin. Resmi gazetede yayınlanması ile birlikte herkes tarafından çok çabuk alışılır kabul görür diye düşünüyorum.
Seyit-ÖCAL
1983-SİVAS
Arh+