Osman Korukçu kardeşim bir başka konu altında keklik, tavşan, çulluk, bıldırcın ve ördek avları gibi çeşitli avlara gittiğini ve pointer tercih ettiğini belirtmiş ve acaba yanlış ırkmı seçmişim diye sormuşsun. Bencede kesinlikle av çeşidin çoksa yanlış tercih yapmışsın.
Irklar hakkında tartışırız ama kimsenin köpeğine kötü demeyiz. Güney amerikadaki avcılarda tek tük dd varken kuzey amerika avcılarının %80 i drahthaarcıdır. İklim, mera vs. muhabbetlerimizde doğru. Eğer bu konu 1-2 sene önce açılsaydı bu konuya denk gelseydin eminimki bir daha düşünürdün. Bu konu başta başlığın ilginç olması nedeniyle binlerce kişinin okuduğu ve düşüncelerini tekrar gözden geçirmesine neden olan bir konu.
Geçmiş senelerde elimde 1 adet drahthaar yavru vardı. Satılık ilanına koymuştum. İzmirli bir abimiz aradı, talip oldu. Hangi avlara gidiyorsun dedim Bel fıtığı olduğunu ve sadece bıldırcına gittiğini söyledi. Bende bu köpek senin avlanabileceğin bir köpek değil, işine yaramaz dedim ve yavruyu vermedim. Keşke yavru satanlarda gel hemşerim al götür diyeceğine bazı detayları gözden geçirseler.
Bazı pointerci arkadaşların koku, sürat,ve estetik haricinde sertlik ve soğuğa mukavemet konusunda dd ile çekiştiklerini ve fanatikliğie girdiklerini görüyorum. Bu sene zor kış şartlarında köpeklerim yuvalarına bile girmeden karın altında uyurlarken Akşehirde 4 adet pointer soğuktan öldü. Ve bazen pointerci arkadaşlarla ava gittiğimiz zaman sadece karlı havalarda bile köpeklerinin ayaklarının soğuktan kızardığını ve köpeklerinin tiril tiril titrediğin gördüm. Eğer yakınlarında bir drahthaar varsa sadece ayaklarının tabanını bir kontrol etsen, birde pointerin ayak tabanlarını kontrol etsen tamamen farklı bir yapıda ve sivri kayalık dikenlik arazilere göre nasıl Allah tarafından yaratıldığını anlarsın. Ayrıca ayaklarının perdeli olması ve kıllarının çift katman olması yüzme yeteneğinin daha doğmadan verilmiş olmasının göstergelerinden biridir.
Başka bir sitede muhabbeti olan; derenin karşı tarafına düşen ördeği almak için kış gününde setterci ve pointerci arkadaşların don kilot kalıpta zıngırdaya zıngırdaya uğraşmalarını buraya aktarsam konuya gülmekten 3-5 gün devam edemezsiniz.
Osman kardeşim. Elindeki köpekle sen yada ben köpeğimizin eksikliğini görmeyiz yada görmek istemeyiz. Onbinlerce yıldır insanlar telefon ihtiyacı hissetmemişler. Ama benim 1 gün cep telefonum yanımda olmasa hayatım durar. Acemi bir köpekle yada başka memlekette köpeğimin olmadığı avlarda kesinlikle usta köpeğimin yokluğunu ararım. Ama diğerlerine baktığım zamanda hallerinden çok memnun olduklarını ve o manzaranın onlara yettiğini görürüm.
Benim tavsiyem 500-1000 tl gibi fiyatlarla köpek almadan önce arayın settercileri, pointercileri, drahthaarcıları kardeşim otobuse biniyorum yanına geliyorum beni ava götür. Görelim bakalım köpeklerinizin marifetlerini diyin olan 50-100 liranıza olsun. Sonuçta aileye 10-12 sene yoldaşlık edecek bir evlat geliyor olmuşken kaliteli olsun.