Nazife Yıldız SÜKAN'ın 09.07.2012 tarihli
www.yabantv.com daki yeni yazısı ALINTIDIR.
MAYTAP NEDİR? HAYTAP NEDİR?
Öncelik ile bilmeyenler için de bir açıklama yapayım dedim. Ve ne yazdığım yazımda ne demek istediğim anlaşılsın. MAYTAP; hani eskiden bayramlarda,(şimdi var mı bilmiyorum) çocuklar bunları bilirler. Ayrıca kutlamalarda ve düğünlerde de kullanılan, pek zararı olmayan, 10 veya 15 cm uzunluğunda ince tel üzerine gri renkte, telin yarısına kadar sıvanmış nesnenin diğer sıvanmamış yarısının ucundan, elimizde tutarak kibrit ile yakılması sonucu kıvılcım gibi parlak beyaz ışıklar saçan bir eğlenceliktir...
Havai fişekler sınıfına da girer. MAYTAP'ın başkaca bir diğer anlamı da; halk arasında bazı yörelerde kişilere şaka yapılınca veya dalga geçilince MAYTAP geçme denir. Bir başka yörede de CİDDİYETTEN UZAK KİŞİYE MAYTAPÇI diyorlarmış. Gelelim HAYTAP’ın açılımına; hayvan hakları federasyonu dur. Tabii bu haytapı kuranların ve üyelerinin ne kadar aklı başında olduklarını ve hayvan sevgisi konusunda da ne kadar samimi olduklarını da pek bilmiyoruz. Anlam itibari ile de benim için haytapmış, maytapmış pek farklı değil. Neden böyle düşündüğüme gelince, geçenlerde sıralama da
www.yabantv.com’ dan sonra gelen bir avcı paylaşım sitesinde açılmış bir konu dikkatimi çekti. Ben de bir bakayım dedim. bahsi geçen konu bir gazete haberinde bir grup kadınlı, erkekli insanın boyunlarına astıkları karton levhalarda aynen şöyle yazıyor << HER AVCI BÜYÜK BİR TÜFEĞE VE KÜÇÜK İŞE YARAMAZ BİR ALETE SAHİPTİR >> bu levhanın hemen sağ alt köşesinde HAYTAP LOGOSU.
Bu malum kişilerin kim oldukları da belli. Tabii bu kadınlı erkekli gruba da şunu sormak gerekli sizler avcıların küçük işe yaramaz aletlerini çok yakından gördünüz demi veya kullandınız da mı biliyorsunuz? İşte haytap ve haytap üyelerinin ne kadar ciddi olduklarını sizlere bırakıyorum... Hatta bunlardan birisine tanıyan avcı arkadaş sormuş, neden böyle yaptınız diye o da alaycı gülerek ŞAKA yaptık ŞAKA demiş. Eee şimdi biz avcılar da boynumuza levha asıp üzerlerine de << HAYTAP ÜYELERİ YARIM AKILLIDIRLAR veya KAFALARI BOŞTUR >> diye yazarsak ne olacak?
Vatandaşlık hak ve hürriyeti HAYTAP için geçerli ise AVCILARIMIZ içinde geçerli olmalı. Bir haytaplı bu ne demek şimdi derse de biz de ŞAKA YAPTIK ŞAKA deriz... Lafı çevirip, yok hayır biz yarım akıllılar, pardon haytaplılar olarak bu levhaları kaçak avcılar için yazdık derseniz size yine bu konuda ...... düşer. Kanunsuz av yapılmış olsa dahi kimse kimseyi rencide edecek ve hakaretvari ifadeler kullanamaz. Çünkü yakalandıklarında cezaları veriliyorlar. Ben insan olarak önce İNSANSEVERİM. Çünkü yaradan beni insan olarak yaratmış. Bundan da çok memnunum.
Her insanın yaradılışında avcılık duygusu mutlaka vardır. Ama bu duygu kiminde azdır kiminde çoktur. Ama mutlaka vardır. Ve DÜNYADAKİ TÜM SAĞLIKLI İNSANLARIN % 99’u ET YEMEYİ SEVERLER. Sevmeyenlerde olabilir. Bunların bir kısmı da kendilerince zorla ; Et yemek vahşettir, et yiyenler hayvan katliamcılarıdır diye bilinçaltlarına sokan ruh sağlığı bozuk kişilerdir. Birileri, YOK BEN HAYVANLARI İNSANLARDAN ÇOK SEVİYORUM, KEŞKE HAYVAN OLARAK DÜNYA YA GELSEYDİM DİYORSA o onu söyleyen kişiyi ilgilendirir. Haytap da aklı başında insanlar olabilir. Bu benim için çok önemli bir şey değil. Benim için önemli olan AVCILARIN HEPSİNİN AKLI BAŞINDA DÜZGÜN olmalarına inandığımdır. Avcı olup da yasa dışı hareket edenleri de yasa koyucular ve görevliler yakalayıp gereken cezayı veriyorlar. Yani bu ceza verme konusunda yasa koyucuların dışında başkalarına konuşmak, kötülemek .......... olur. Bu tuhaf yazıları olan levhaları boyundan asıp dolaşan aylakların pardon haytaplıların fotoğrafları, isimleri ve nerde yaşadıkları bilinmektedir. Öğrenmek isteyen, eşitlik ilkesine inanan, sayın yasa koyucularına her an her zaman verebilirim. SAĞLIKLI İNSANLAR SAĞLIKLI İLETİŞİMDE BULUNAN İNSANLARDIR. Önümüzde ki av sezonunda, yurt içinde ki ve dışında ki tüm avcı dostlarına yasaların verdiği hak ve limitlerde bol bol av yapmalarını dilerim. Rastgele.