Gönderen Konu: namludan bezin sürekli kara çıkması  (Okunma sayısı 10051 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Osman A.BİLGİN

• *
namludan bezin sürekli kara çıkması
« : 14 Mart 2012, 19:41:44 »
s.a.
tüfek konusunda acemiyim ve 2. el mossberg pompalı tüfek aldım, aldıgımda namluları ustun körü, daha ziyade tetik mekanizma kısmını temislemisdim.
bugun deneme atısları yapdım, az oncede namlu temizligini yapmaya calısdım, 2 namlu icin en az 50 parca bez/kagıt havlu gitti lakin namludan siyahlık gitmedi. bu nedir? nasıl gider?
namluyu ilk once temizleme yagı ve bezle sildim sonra helezon- bronz fırca - normal fırca- teflon tavalar ıcın olan bulasık teli ile ara ara yağlıyarak temizlemeye calısdım, bezi yağlıyarak siliyorum kara cıkıyor, kuru bezle isliorum az az karalık cıkıyor. sonra yağlı bezle yine siliorum kapkara cıkıyor. en sonunda pes ettim koruyu yağ la yağladım sonrada kuruladım bırakdım. bezin bole siyah cıkması normalmidir? bu siyahlık en kolay nasıl cikar?
kullandığım yağlar; browning kırmızı ve gri.. roebuck kırmızı ve mavi
ustalarım, abilerim, kardeslerim yardımlarınızı bekliyorum...
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
Ynt: namludan bezin sürekli kara çıkması
« Yanıtla #1 : 14 Mart 2012, 20:11:26 »
Namluyu ışığa doğrultun, kromu ışıl ışıl parlıyorsa problem bitmiştir..içinizi ferah tutun..o tüfeklere bir şey olmaz.
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #2 : 14 Mart 2012, 20:44:52 »
İlk etapta koruyucu yağlayıcı vasıfta bir yağ kullanmayın,bu şekilde barut kalıntıları namluya daha da yapışır.Namlu temizleyici veya bore cleaner yazan genelde sprey şekilde satılan ürünleri tel fırçayla sürüp biraz bekledikten sonra tel fırçayı gene olabildiğince haşin hareketlerle ileri geri namluda hareket ettirin daha sonra kağıt havlular temiz çıkana kadar harbiyle temizleyin en son yumuşak mop a bir kaç damla silah yağı damlatıp namludan bir kez spiral olarak geçirin.
Bir de genelde ava namlu içi yağlı olarak çıkanlar vardır,belki siz de öyle yapıyorsunuz, bu kesinlikle yanlış birşey hem kir atık namluya adeta yapışır bu şekilde hemde tapa rahat hareket edemeyeceğinden namlu şişebilir hatta yarılabilir bile o yüzden ava çıkmadan namludaki yağı kuru bir bez veya kağıt havluyla silin öyle çıkın
« Son Düzenleme: 14 Mart 2012, 20:47:58 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

• *
« Yanıtla #3 : 14 Mart 2012, 21:48:13 »
Ahmed Abi, namlu dediğiniz gibi ışıl ışıldı ama bezi yağlıyarak geçirince yine kara çıkıyordu...
Kamil Abi, browning lega nın temizleme yağı diye bişi vardı onla sildim, karalık devam edince sonra roebuck pas çözen sonra koruyucu yağ lada denedim incedir belki işe yarar diye ama nafile, (bu olaydan sonra beretta nın namlu solventini alıyım diyorum.. yanık yağ gibi diye birde gaz yağını deniyim diyorum) en son gene browning lega uzun ömürlü yağla hafifce yağlayıp bırakdım. Kamil Abi, ben de atışa gitmeden önce kuruladım namluyuda mekanızmayıda...
tabancada böle bişi yaşamıyordum o yuzden garipsedim, siliom siliom kara çıkıyor bez..
Çok sağolun cevaplar için..
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #4 : 14 Mart 2012, 21:58:38 »
O zaman fişekler de bir problem var benim aklıma gelen.Ya kalitesiz bir barut veya karabarut karışık olmasın,normalde o kadar çabaya çıkması lazım.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

• *
« Yanıtla #5 : 14 Mart 2012, 22:11:16 »
Kamil Abi, apport tek kurşun attım 25 tane..
ben bi gaz yağıyla da deniyeyim.
çıkan sonucu bildiririm, sağolasın Abi.
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

• *
« Yanıtla #6 : 14 Mart 2012, 22:18:32 »
Kamil Abi, ben savunma amaclı aldım, bir de ben sadece cansız hedefe atarım, avcılık yok bende..  tek kurşunda ne önerirsiniz? özkursan diye bişi gördüm hesaplı.. yaf, mke falan bunlarsda hesaplı..
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #7 : 14 Mart 2012, 22:22:32 »
Yazınızı okuyunca kendi başıma gelenleri hatırladım. Ben Maverick 88 almıştım ama 15 sene olmuştur belki. Yeni almama rağmen evde baktığımda namlunun soba borusu gibi göründüğünü fark ettim. Ne uğraşmıştım, kollarım 2 gün falan ağrımıştı. Yine de başardım. Şunu da söyliyeyim bir daha da aynı şekilde zorluk yaşamadım.

Bayide birisi deneyip pis mi bıraktı, ithal gelirken mi pisti bilemem ama uzun süre kalmıştı belli. Uzun süre pis bekleyen namludan temiz çıkarmak güç iş. Ben çok pislendiğinde ilkin bir çaputu harbiye takıp kuru kuruya silerim. Sonra elimdeki herhangi yağdan namluya, fişek yatağından 4-5 damla gönderip plastik kıllı aparatla döndüre döndüre yağlarım. Namlu komple yağlanmamışsa daha da yağlarım. Biraz bekledikten sonra önce tel kıllı aparatla ve sonra gerekirse bulaşık telini harbinin ucuna takıp, telin kalanını harbiye doladıktan sonra ha babam ha namlu ısınasıya it çek yaparım. Önemli not: Benim harbi yekpare ve oklava gibi kalınca ahşaptır. Etrafına bulaşık teli dolandımı namludan zor geçer. Bu süreyi kısaltır ama kuvvet ister. Çok çok da iş görür. Sonra uca çaputu namluya yine çok sıkı girecek kadar dolarım. Böylece birinci temzlik tamam. Yine yetmediyse, bu sefer kıl fırçadaki yağı bir bezle iyice siler, yağdan arındırırım. Aynı işi bu sefer namlu temizleyici solventle tekrarlarım. Bu ikisinden kaçan pislik hiç olmadı. Sonra yine 4-5 damla yağla yukarıdaki şekilde yağlar bırakırım.

Elbette gazyağı, benzin falan deneyen olmuştur ama özellikle benzin sizinki gibi boyalara zarar verebilir. Hatta solvent bile boyaya değdirilmemeli. Sadece boyasız yerlere, namlu içine, fişek borusu çevresine. Gerçi sizin tüfekte boru temizliği diye bir şey yok.

Bu temizlikle çıkmış şıkmamış her neyse, ikinci gün sırf solventle yukarıda denediğimi isterseniz deneyin ama önce yağını kurulamalısınız. Askerde atıştan sonra iki gün böyle temizlik yapıldığını hatırlarsak, çok uzun sayılmaz. Ben böyle pislike nadir karşılaşıyorum. Eve dönünce ne kadar çabuk ele alınırsa o kadar kısa sürede biter. sizinki de beklemekten kaynaklı olabilir. Şu kalın oklava gibi yekpare ahşap harbiyi bilhassa öneriyorum. Yine diyorum ki ben de ilkinde benzer şeyle karşılaşmıştım. 1 bilmedin iki günde hallolour. Kolay gelsin diyelim.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• *
« Yanıtla #8 : 21 Mart 2012, 02:01:11 »

s.a. Abi lerim.. dediklerinizin hepsini yapmaya çalışdım, günlerce değil saatlerce.. (resimlerden once gaz yağı ile ugraslarım vardı son yazılar site bakımdan cıkınca silinmis galiba gozukmuyor. bu ikinci ugrasım) )resimler yukardan aşşağıya gore numaralandırırsak, 1 nolu resimde gorulen mazotun aldıgı hal, kavonuzun icine namluyu sokup,  hızlı hızlı fırcaladım.. sonrasında bulasık teliyle harbiledim sonuc 3 nolu resimde yine kara cıkdı. sonrasında mazotu yeniledim ve bu islemi 3 kez yaptım mazot o gorundugu gibi kap kara oldu... 5. resimdeki onca ugrasdan sonra yağlı bezi namludan gecirdikden sonraki durumu:=) iki gun sonrasında beretta namlu temizlyicisi ile tekrar girişdim. bulasık teliyle o kadar hızlı ve sert sildimki namluya neredeyse el değmiyordu:=) ve bunu solventliyerek 3-4 kez yapdım. bir kac defada helezonla yapdım. 6. resimde bezi yine gecirince cıkan siyahlık gozukuyor. koyu siyah olan helezonlandıkdan sonraki, daha acık siyahlar bulasık telinden sonraki hali. diğer namluların durumu da boyle ama cogu ugrasımı slug namlu uzerinde yapdım. diğerlerinde az ugrasdım, onları solventlemedim de ama cıkan bezin durumu hepsinde aynı. ne olacak benim halim Volkan Abi? :=) Ahmet Abinin sozunu dinleyip içimizi rahat tutucaz galiba:=)
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

• *
« Yanıtla #9 : 21 Mart 2012, 02:08:36 »
arada bişi unuttum; mazot dan sonrada siyah cıkınca bez makine temizliginde kullanılan kimyasal yag giderici spray var onu da sıkdım fırcaladım, sonrasında bez gecirdim o da galiba 4. resim...
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #10 : 21 Mart 2012, 13:18:34 »
Ne olacak bu namlu, ne olacak bu memleket :) olan olmuş. Ben de kara deyince gözümde büyütmüşüm. Kesinlikle yeter bu temizlik. Bana inan ve güven. Eğer temizlenmedi diye namluna zarar gelirse bana sat :) Kromlu namlu gibi kolay veya pasparlak temizlik bekleme ama bir şey de olmaz. Gaz yağı kabası için tamam ama bundan sonra işine yaramaz. Olsa olsa solvent. Ama yeter bu kadar. Yine de namluyu ışığa tutun dikkatle bakın. Bir yerlerde yapışıklık varsa o kısıma devam edin. Olsa olsa fişek yatağının namluya geçtiği set kurşun veya plastik toplamış olabilir. O da görünürde değilse kafi. Bende bunun çok benzeri var demiştim. Ekseri solvent kullanmam. Sadece ihmal edip 2-3 gün pis bekleyince gerek duyutorum ve toplasan komple tüfek temizliği yarım saat etmiyor.

Ha bir de, matkabın ucuna bronz fırça veya spiral veya uygun bir şey takıp solventle son bir kez yatak bitimine el atabilirsiniz ama içinize sinsin diye. Bana göre onun işi bitmiş. Koruyucu bir yağ ile hafif yağlayın kaldırın. WD 40 kullanmayın. Arada sırada namlu içi değil ama boyalı kısımlara göz atın ve az yağlı bezle ara ara silin.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• *
« Yanıtla #11 : 21 Mart 2012, 15:54:57 »
:=) yani bende anlamadım ne oldugunu, tüfek temizleme anlatımlarında bez beyaz cıkıncaya kadar devam edin denior ya, bende o yuzden ugrasdım bir de ne oldugunu anlamak için ugrasdım. aklım hala almıyor yağ-gazyagı-mazot-solventle sil, fırcala, harbile hala kara cıksın mantık dışı:=) kromun cıkma ihtimali olmaz diye dusununce mantıgım almıyor neden bole oldugunu:=) zaten bu ugraslar sonuc vermeyince dun gece namluların dısını hafif yaglıyarak sildim, içlerinide o pamuk iplikli fırca gibi seyle hafifce yagladım astım. tesekkurler Volkan Abi benle beraber sende ugrasmıs kadar oldun:=) o matkap işinde yapmaya calısdım uygun aparat ayarlıymamasdım o da aklım bir dahaki sefere onunlada girişicem. metal harbiye bulasık telini sararak.. o zaman aklıma gelmedi simdi oturdum yerde ne yapsam neuydursam derken o aklıma geldi, agac harbi matkaba girmior, tel harbininde fırcası yokdu. Yardımlarınız icin herkese tesekkur.. basım sıkısınca yine rahatsız ederim...
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

• *
« Yanıtla #12 : 21 Mart 2012, 16:07:16 »
:=) yani bende anlamadım ne oldugunu, tüfek temizleme anlatımlarında bez beyaz cıkıncaya kadar devam edin denior ya, bende o yuzden ugrasdım bir de ne oldugunu anlamak için ugrasdım. aklım hala almıyor yağ-gazyagı-mazot-solventle sil, fırcala, harbile hala kara cıksın mantık dışı:=) kromun cıkma ihtimali olmaz diye dusununce mantıgım almıyor neden bole oldugunu:=) zaten bu ugraslar sonuc vermeyince dun gece namluların dısını hafif yaglıyarak sildim, içlerinide o pamuk iplikli fırca gibi seyle hafifce yagladım astım. tesekkurler Volkan Abi benle beraber sende ugrasmıs kadar oldun:=) o matkap işinide yapmaya calısdım uygun aparat bulamadım agac harbi matkaba girmior, tel harbininde fırcası yok, o da aklımda bir dahaki sefere onunlada girişicem. o zaman aklıma gelmedi simdi oturdugum yerde ne yapsam ne uydursam derken tel harbiye bulasık teli sarsam olucak galiba.. Yardımlarınız icin herkese tesekkur.. basım sıkısınca yine rahatsız ederim...
« Son Düzenleme: 21 Mart 2012, 18:46:03 Gönderen: Osman A.BİLGİN »
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #13 : 21 Mart 2012, 21:00:27 »
:) Bu namlularda krom yok. Kromlu gibi iş görecek şekilde yapılmış. Kimine göre çok makbul. Bence kromu değil, nasıl yapıldığı önemli ama daha önemlisi bakım. Siz böyle devam ederseniz o namlu pasın P sini göremez. Ama namlunun dışı ve diğer metal kısımlar(kasa hariç, orası alüminyum alaşım) için daha dikkat etmelisiniz. Dışı da krom değil :) Güzel görünür ama terli ellerle dokunup bırakırsanız, üzerinde rutubet, su kalırsa ince ince paslanır. Çoğu pahalı tüfek de bu derde ortak.

Matkaba takılacak parçalar var sizde. Üç parçalı harbinin orta bölümünün bir ucunu matkaba, diğer ucuna spiral harbi aparartını veya, tel kıllı harbi aparatını kullanabilirsiniz. Hatta şu bulaşık ovma süngerleri de olur. Skoç brayt mı neyse. Önce solventleyip biraz bekledikten sonra yani.

Çok zor olmasın da, sorun :) Bileceğimiz bir şeyse birimiz cevaplarız.
« Son Düzenleme: 21 Mart 2012, 21:03:02 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968

• *
« Yanıtla #14 : 21 Mart 2012, 21:31:34 »
hımm, ben bu mossberg 500 A' yı doktor birinden aldım adamı hiç görmedim arada olan av bayii dedi krom diye, ben zaten gordugunuz gibi pek anlamam:=) bende kasa çelik diye biliyorum , dış kısımları derken? namlunun bant olan kısmında paslanma vardı onu hallettim gibi. fişek tüpünü falan mı diorsunuz? yayında da pas vardı onu bile pas çözücü ile sildim tüpün içini falan:=)
ahşap harbi orta kısmıda benim matkaba olmadı, metal olan harbi oluyor spral ve bronz fırca olan uc da metal harbiye olmuyor. o metala artık bulasık telini sarıcam, bu arada elyaf telden se teflon tavalar için top gibi teller daha iyi iş görüyor gibi geldi, hem elyaf gibi parçalanmıyorda.
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #15 : 21 Mart 2012, 23:21:12 »
buraya nacizane birşeyler yazmıştım ama nedense silinmiş. kim sildi neden sildi bilmiyorum..
şikayetler bölümündeki konumuzda kilitlenmiş. neden kilitlendi onuda bilmiyorum keyfi uygulamalar değilse bir açıklaması olmalı... moderatör olmak aklına eseni yapmak değil.
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #16 : 22 Mart 2012, 01:38:10 »
buraya nacizane birşeyler yazmıştım ama nedense silinmiş. kim sildi neden sildi bilmiyorum..
şikayetler bölümündeki konumuzda kilitlenmiş. neden kilitlendi onuda bilmiyorum keyfi uygulamalar değilse bir açıklaması olmalı... moderatör olmak aklına eseni yapmak değil.

Kızgın olduğunuzu anladığım için bu sormadan sonuca varıp, yargılamanızı anlayışla karşılıyorum. Sizi tanımam, bunda yine sebep. Yanlış anlamayın, drup dururken tepki vermenizi beklemediğimi kastettim. Ben veya başkası bir şey silmedi. Silinmişse silinen konularda görünür, bakın silmişmiyiz. Sunucu değişirken 1-2 günlük geriye kayma olmuş. Forumun tamamında. Mesela sizin söylediğiniz diğer konu: Tuncay Bey o konuyu en son bir açıklama yapıp kilitlemişti. Son mesajlar geriye kayınca onun kilidi ve açıklaması da uçmuş. ne diyeyim, forumda 1-2 günlük ne varsa artık yoklar. Kilit, mesaj, ne varsa artık. Sizin şikayet konusunda Tuncay Bey özetle şöyle demişti, o satıcıya da biligi verdim ve forum adresini söyledim. Karşı taraf da bir açıklama yapana kadar, yani savunma hakkını kullanana kadar kilitliyorum. Böyle bir mesaj yazmıştı ama onu okumamışsınız. Emin Bey, böyle eleştirileri özelden yapın lütfen. Siz ortaya eleştirdiniz diye ben de ortaya cevap yazmak zorunda kaldım. Biraz daha itimat edin.

Dün forum açıldığında ne yazmışım aşağıda,

http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,149961.msg1034555.html#msg1034555
« Son Düzenleme: 22 Mart 2012, 01:50:13 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #17 : 22 Mart 2012, 01:48:35 »
hımm, ben bu mossberg 500 A' yı doktor birinden aldım adamı hiç görmedim arada olan av bayii dedi krom diye, ben zaten gordugunuz gibi pek anlamam:=) bende kasa çelik diye biliyorum , dış kısımları derken? namlunun bant olan kısmında paslanma vardı onu hallettim gibi. fişek tüpünü falan mı diorsunuz? yayında da pas vardı onu bile pas çözücü ile sildim tüpün içini falan:=)
ahşap harbi orta kısmıda benim matkaba olmadı, metal olan harbi oluyor spral ve bronz fırca olan uc da metal harbiye olmuyor. o metala artık bulasık telini sarıcam, bu arada elyaf telden se teflon tavalar için top gibi teller daha iyi iş görüyor gibi geldi, hem elyaf gibi parçalanmıyorda.

Kasa alüminyum alaşım. Orada pas olmaz ama bir yere sürterseniz pis çizilir. Şarjör borusunu, namlu şeridini pas çözücüyle temzleyebilirsniz elbet. Bendek 3 parçalı olan harbinin orta parçasına da aparat takılabiliyor. Sizdekine olmuyormuş anladığım. Matkaba çelik içerikli olmadıktan sonra ne takarak denerseniz deneyin namlu içini çizmez. Mesela o bulaşık kazıyıcılar bir şey yapmaz. Bir de deviri düşük başlmak bana doğru geliyor. Yine de dyorum ki, böyle matkaplı veya uzun temizlik çok nadir gerekir. Biraz siyah bez pislik sayılmaz. Gözünüzle kuvvetli ışıkta yapışan var mı diye kontrolü unutmayın.
1968

• *
« Yanıtla #18 : 22 Mart 2012, 13:34:37 »
bana namlu krom,  kasa çelik diye sattılar, benimde mossbergi alma sebeplerimden biri çelik kasa olmasıydı:=) (yani öyle sanıyordum, kandrılmısım) biraz arastırdım internetden falan maverick winchester benelli remington mossberg gibi tüfekler tercihimdi kısmet mossbergeymis, İnsallah iyi yapmısızdır. çelik kasa oldugunu dusundugum icin bayiciyede sordum fişeği kac grama kadar atabiliriz die o da arkasında durabileceksen kac gram atarsan at der gibi bişi dedi. tamam Volkan Abi dediğiniz gibi yaparım, pas ve temizlik konusunda..  ışıga tuttugumda yapışan bişi yok cam gibi parlıyor, her zamanda konrol edmeye çalışırım.

« Son Düzenleme: 22 Mart 2012, 17:10:56 Gönderen: Osman A.BİLGİN »
Osman A.BİLGİN
1979 ESKİŞEHİR

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 22 Mart 2012, 22:49:25 »
Sen bizim tüfeklerin halini bir görsen..boşver..benden kıymetli değil, benlede yaşayacak değil..takma kafana,her atıştan sonra hafif bir temizlik yeter de artar..selamlar..
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976