Yazınızı okuyunca kendi başıma gelenleri hatırladım. Ben Maverick 88 almıştım ama 15 sene olmuştur belki. Yeni almama rağmen evde baktığımda namlunun soba borusu gibi göründüğünü fark ettim. Ne uğraşmıştım, kollarım 2 gün falan ağrımıştı. Yine de başardım. Şunu da söyliyeyim bir daha da aynı şekilde zorluk yaşamadım.
Bayide birisi deneyip pis mi bıraktı, ithal gelirken mi pisti bilemem ama uzun süre kalmıştı belli. Uzun süre pis bekleyen namludan temiz çıkarmak güç iş. Ben çok pislendiğinde ilkin bir çaputu harbiye takıp kuru kuruya silerim. Sonra elimdeki herhangi yağdan namluya, fişek yatağından 4-5 damla gönderip plastik kıllı aparatla döndüre döndüre yağlarım. Namlu komple yağlanmamışsa daha da yağlarım. Biraz bekledikten sonra önce tel kıllı aparatla ve sonra gerekirse bulaşık telini harbinin ucuna takıp, telin kalanını harbiye doladıktan sonra ha babam ha namlu ısınasıya it çek yaparım. Önemli not: Benim harbi yekpare ve oklava gibi kalınca ahşaptır. Etrafına bulaşık teli dolandımı namludan zor geçer. Bu süreyi kısaltır ama kuvvet ister. Çok çok da iş görür. Sonra uca çaputu namluya yine çok sıkı girecek kadar dolarım. Böylece birinci temzlik tamam. Yine yetmediyse, bu sefer kıl fırçadaki yağı bir bezle iyice siler, yağdan arındırırım. Aynı işi bu sefer namlu temizleyici solventle tekrarlarım. Bu ikisinden kaçan pislik hiç olmadı. Sonra yine 4-5 damla yağla yukarıdaki şekilde yağlar bırakırım.
Elbette gazyağı, benzin falan deneyen olmuştur ama özellikle benzin sizinki gibi boyalara zarar verebilir. Hatta solvent bile boyaya değdirilmemeli. Sadece boyasız yerlere, namlu içine, fişek borusu çevresine. Gerçi sizin tüfekte boru temizliği diye bir şey yok.
Bu temizlikle çıkmış şıkmamış her neyse, ikinci gün sırf solventle yukarıda denediğimi isterseniz deneyin ama önce yağını kurulamalısınız. Askerde atıştan sonra iki gün böyle temizlik yapıldığını hatırlarsak, çok uzun sayılmaz. Ben böyle pislike nadir karşılaşıyorum. Eve dönünce ne kadar çabuk ele alınırsa o kadar kısa sürede biter. sizinki de beklemekten kaynaklı olabilir. Şu kalın oklava gibi yekpare ahşap harbiyi bilhassa öneriyorum. Yine diyorum ki ben de ilkinde benzer şeyle karşılaşmıştım. 1 bilmedin iki günde hallolour. Kolay gelsin diyelim.