merhaba arkadaşlar
öncelikle bu konu ile ilgilenen ve bizim heyecanımıza heyecan katarak yaptığımız işin güzelliğini pekiştiren siz değerli dostlarımıza çok teşekkürler
yapılan işlemleri kısaca özetlemek isterim
Ali abi ile bu konuda görüşmeye başladığımızda ilk önce bana zor bir iş gibi gelmişti ama imkansız da değildi hani
Ali abi Kars'taki veteriner fakültesinde bu işin olabilirliğini görüştükten sonra ben de bizim Adnan Menderes Ün.deki suni tohumlama bölümünden hocalarımızla görüştüm ve oldukça iyi cevaplar aldım
bunun bir süreç olduğu ve çeşitli şartların oluşması gerektiğini bunlar sağlandıktan sonra sıkıntı olmadığını söylediler
buradaki bazı etmenler ise şöyle
*köpeğin sperm vermesi (çünkü her zaman köpek sperm vermeyebiliyormuş)
*sperm kalitesinin ölçülmesi ve kalitenin uygunluğu
*alınan spermlerin dondurulması (en zahmetli yanı da burası)
zaman kaybetmeden çalışmalara ve araştırmalara başladık
önce Kars'a nakil için azot tankı temin ettik sonra da ilk sperm sağımı ve kalite ölçümleri yapıldı
ilk alınan sperm ölçümler yapıldıktan sonra atılıyor
bir süre sonra yeni bir sağım yapılıyor. yenilenmiş taze sperm çeşitli labaratuvar işlemlerinden sonra donma kıvamına ulaşırsa donduruluyor (alınan ilk sperm de dondurulabilirmiş tabi, ama hocalar kaliteyi artırmak amacıyla bu yolu seçtiler)
saklama ise sıvı azot tankında gerçekleşiyor
Azot tankı için öğrendiklerim de şöyle.
çünkü bu işlerden sonra Karlo'nun spermlerini dondurup saklamaya karar verdik ve bunun için kendime azot tankı almak istedim ancak değerli hocam buna gerek olmadığını istersek üniversitenin labaratuvarında saklayabileceğimizi söyledi.
ayrıca ev ortamında küçük tanklarda saklamanın zor olduğunu belirtti. çünkü sıvı azot süre uzadıkça buharlaşıyor ve sürekli takviye gerekiyor. takviye içinse ya tankı azot bulunduran bir yere götürmek ya da eve azot getirmek gerek. (sıvı azot da aşı dağıtım bayilerinde ve ecza depolarında bulunabiliyor.) onun için de ayrı bir azot nakil tankı lazım. biraz uğraştırıcı bir iş açıkçası.
hocaya küçük azot tanklarını da sordum ancak küçük tankların sadece 2-3 günlük nakiller için kullanıldığını, uzun yıllar saklamak içinse büyük tankların kullanılması gerektiğini öğrendim.
bu yüzden en güzeli üniversitelerin suni tohumlama birimlerinden yardım almak daha mantıklı gibi.
bizim kullandığımız sıvı azot tankı takviye edilirken
bu arada
alınan spermleri direk olarak suni tohumlamada kullanmak içinse spermleri dondurmak ve azot tankı ihtiyacı olmuyor.
alınan spermler bazı işlemler sonucu uygun hale getirildikten sonra +5 derecede nakedilebilir ve 72 saat canlı kalabilir.
sıvı azot tankı temini mümkün olmadığı durumlarda suni tohumlama için bu yolu da düşünebilirsiniz
detaylı bilgi için:
http://www.alitutuncu.com.tr/news.php?readmore=37sağlıcakla