Gönderen Konu: KÖPEKLERDE SUNİ DÖLLEME YÖNTEMİ  (Okunma sayısı 12597 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
KÖPEKLERDE SUNİ DÖLLEME YÖNTEMİ
« : 09 Mart 2012, 17:33:11 »
İnternet ortamında rastladığım bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim.

Acaba çiftçilerin kullandığı gibi suni dölleme yöntemini köpeklerimizde de kullanabilir miyiz ?

Bu yöntemin bize getireceği artıları ve eksileri nelerdir acaba ?

Bu konuda Ali Tütüncü abimiz bildiğim kadarıyla avcılık camiasında bir ilki gerçekleştirmekte..Bakalım sonuçları ne olacak..

Daha detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz..

http://www.alitutuncu.com.tr/news.php?readmore=37
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimiçi Abdullah GÜLTEPE

• Müdavim Üyemiz
Ynt: KÖPEKLERDE SUNİ DÖLLEME YÖNTEMİ
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2012, 18:48:24 »
çok güzel bir uygukama askında ama her yerde yapılamayabilir iyi olan köpeklerin kanlarını kaybetmemek için çok önemli bir uygulama inşallah ilerde yaygınlaşır.
  • baikal mp 153 0tomatik
  • yıldız p71 otomatik
  • turkuaz sn12 otomatik
  • akdaş ah 212
Abdullah GÜLTEPE 1984 KARABÜK-İSKENDERUN/HATAY
 Tel: 05354083156

Çevrimdışı Emrah GİRGİN

• Müdavim Üyemiz
  • Emrah GİRGİN
« Yanıtla #2 : 10 Mart 2012, 17:54:57 »
mantıklı....

jpg image hosting
Emrah Girgin
DENİZLİ-ÇİVRİL
...İnanmak yağmur duasına giderken şemsiyeyi yanına almaktır...

Çevrimdışı Rıdvan KOCATAŞ

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #3 : 11 Mart 2012, 10:36:25 »
Aİnci'nin tahlilleri esnasında erkek köpeğim Zorro'dan da sperm aldık ve kalite yönünden tahlil ettirdik, sonuç harikaydı. Bunu da geleceğe yönelik değerlendirmeyi düşündük. Allah korusun köpeğimin başına birşey gelmesi yada bir arkadaşımızın çiftleşirme maksatlı bir talebi doğrultusunda kullanabilmek maksadıyla Zorro'nun spermlerini dondurup saklamaya karar verdik. Şuan itibarıyle Zorro'dan 2 parti sperm alındı ve donduruldu, kullanıma hazır halde ebediyete kadar saklanmaya başlandı. Bu işlem yeterli seviyeye ulaştığımıza karar verilene kadar devam edecektir. İlgililere ve meraklılara duyurulur.

Ali abinin sitesinden bu konuyu alıntı yapmamın nedeni.

2 sene kadar önce ölen drahthaarım oskar hayatta iken acaba ileride suni dölleme yapabilmek için köpeğimin spermlerini saklatabilirmiyim diye aklıma gelmişti. Ben bu düşüncelerde ikende köpeğim 1-2 ay içinde yılan sokması sonucu ölmüştü. İçimede dert oldmuştu diyebilirim. Demekki oluyormuş. Neden olmasın. Danalarda, ineklerde olabilen köpeklerde de hayli hayli olabilir. Acaba spermlerin saklanması konusu nasıl oluyor. Bu konuda bilgisi olanlar varmı?

Ayrıca Ali abinin dişi köpeğinin aydına gidip çiftleştirişmesinden daha kolay ve zahmetsiz olur gibime geliyor suni dölleme olayı. Ali abinin Grandel'in gizli kızanlama olayını ve çiftleştiremediğini uzun zamandır biliyordum ve böyle bir muhteşem drahthaarın üretilememiş olmasınada üzülüyordum.
Ali abi adına çok sevindim. Ayrıca Gökhan hocamdaki carlo v.d berkelquelle'de çok yetenekli, başarılı ve yakışıklı bir drahthaar. Çok muhteşem bir eşleşme olacağına ve yavrularının mükemmel ötesi olacağına şüphem yok.

Rıdvan KOCATAŞ - 0545 464 4805
1980 Antalya - İkamet  ISPARTA

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #4 : 11 Mart 2012, 13:16:34 »
Sperm bankalarında sperm saklamanın hatrı sayılır bir ücreti var diye biliyorum..Bilgisi olan var mıdır acaba ?
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #5 : 11 Mart 2012, 13:21:27 »
Sperm bankalarında sperm saklamanın hatrı sayılır bir ücreti var diye biliyorum..Bilgisi olan var mıdır acaba ?

Bu konu üzerinde ciddi çalışmalar yapmaktayım şu aralar. ;D ;D Bulduğum fikirleri ve bu konudaki araştırmalarımı buradan paylaşıcam inş.

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #6 : 11 Mart 2012, 13:38:19 »
Arkadaşlar spermlerin sağılabilmesi ve saklanabilmesi kolay olmamakla birlikte bir kaç detay harici pek zor bir olayda değilmiş.
Bunu hem Ali Tütüncü abimin kendisi hemde veteriner 1-2 kişi ile yaptığım telefon konuşmaları neticesinde öğrenmiş bulunmaktayım.

Karstaki Veterinerlik fakultesi 1-2 sene önce suni dölleme yoluyla çiftliklerindeki 1-2 tane köpekleri ürettiklerini belirtmişler. Yani daha önceden denenmiş ve başarılı olunmuş bir konu.

Sperm saklama konusunda büyükbaş dölleme ve tohumlama işlemlerini yapan veterinerlerin sıvı nitrojen tanklarının belli bir ücret karşılığında kiralanabildiğini öğrendim.

Ama güzel bir haber de şu. DEWAR dediğimiz sıvı nitrojen tanklarının fiytalarının 2-3-5 litrelik olanlarının fiyatlarının 200-300-500 euro civarlarında 35 litrelik veterierlerdekinin 1000 euro civarlarında olduğunu öğrendim. Elindeki köpeğinin spermlerini saklamak isteyenlerin alacak olduğu dewarın fiyatı 300 euro civarlarında.
Devamlı açılıp kapanmadığı takdirde sıvı nitrojenin uzun seneler kaldığını ama eksildiği zamanda nitrojenin fiyatının gayet uygun, ucuz olduğunu LPG şirketlerinden öğrendim. Neredeyse araç lpg'sinden ucuz ;D ;D ;D

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #7 : 11 Mart 2012, 13:43:59 »
Ayrıca spermin sağılıp uygun ortamda 4 gün yaşadığını biliyorduk. Köpek üretmek için aradaki mesafeleri dert edenler için suni tohumlama dölleme konusunda uzman yani en azından spermi dişi köpeğin rahmine yerleştirebilecek kadar kendine güvenen uzman bir veteriner tarafından yapılabildiği takdirde artık dişi köpeği erkek köpeğin yanına götürme yerine sadece spermlerin otobüsle gönderilme ile artık doğum yapılabileceğinide yine Ali abinin bu konu altındaki başlığı ile öğrenmiş olduk.

Ali abi saat 12 civarlarında Kars otogarından otobusten spermleri aldı. Yarın suni dölleme yapacaklar inş. Hayırlısı ile bekleyip görecez.  Bir spermin 12-13 sene özelliğini koruduğu ve saklanabildiğini öğrendikten sonra Allah muhafaza elimizdeki köpeklerimize bir sıkıntı gelse bile o genin devamının sağlanabilmesi konusunda bu konu  bir çok yönden beni heyecanlandıran bir konu.

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #8 : 11 Mart 2012, 14:02:24 »
İnşallah döllenme tutarda meyvelerini bizde görmüş olur.. :)
Rıdvan abi 12-13 saat saklanabiliyormuş fakat belli bir süre sonra %25i bozuluyormuş.
Araştırınca neleri de öğrendik yaw :)
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #9 : 11 Mart 2012, 14:46:28 »
İnşallah döllenme tutarda meyvelerini bizde görmüş olur.. :)
Rıdvan abi 12-13 saat saklanabiliyormuş fakat belli bir süre sonra %25i bozuluyormuş.
Araştırınca neleri de öğrendik yaw :)

12-13 saat değil, yıl ama dediğin gibi %25 bozuluyormuş. Kalanı yeter ;D ;D ;D

Yılda olsa 12 yıla kadar saklamayız. ;D Vala bu suni dölleme olayı iyimiş. Sonucunu beklemek gerek.

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #10 : 11 Mart 2012, 14:53:35 »
12-13 saat değil, yıl ama dediğin gibi %25 bozuluyormuş. Kalanı yeter ;D ;D ;D

Yılda olsa 12 yıla kadar saklamayız. ;D Vala bu suni dölleme olayı iyimiş. Sonucunu beklemek gerek.

Yazımda bir hata olmuş pardon..Yıl diyecektim :)
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #11 : 11 Mart 2012, 16:50:56 »
http://www.ebay.ie/itm/Dewar-1000-ml-N2-Liquid-Nitrogen-/150732387132?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item231859b33c

Bu gibi sitelerde uygun şekilde var ama Türkiyede bulmak gerek. Sitemizdeki veterinerlerden bu konuda bilgi almak gerek.

Çevrimdışı Gökhan TÜRK

• *
  • "TÜRKÇE GİDERSE TÜRKİYE GİDER ! "
    • www.drahthaar.azbuz.com
« Yanıtla #12 : 11 Mart 2012, 22:10:34 »
merhaba arkadaşlar

öncelikle bu konu ile ilgilenen ve bizim heyecanımıza heyecan katarak yaptığımız işin güzelliğini pekiştiren siz değerli dostlarımıza çok teşekkürler

yapılan işlemleri kısaca özetlemek isterim

Ali abi ile bu konuda görüşmeye başladığımızda ilk önce bana zor bir iş gibi gelmişti ama imkansız da değildi hani

Ali abi Kars'taki veteriner fakültesinde bu işin olabilirliğini görüştükten sonra ben de bizim Adnan Menderes Ün.deki suni tohumlama bölümünden hocalarımızla görüştüm ve oldukça iyi cevaplar aldım
bunun bir süreç olduğu ve çeşitli şartların oluşması gerektiğini bunlar sağlandıktan sonra sıkıntı olmadığını söylediler

buradaki bazı etmenler ise şöyle
*köpeğin sperm vermesi (çünkü her zaman köpek sperm vermeyebiliyormuş)
*sperm kalitesinin ölçülmesi ve kalitenin uygunluğu
*alınan spermlerin dondurulması (en zahmetli yanı da burası)

zaman kaybetmeden çalışmalara ve araştırmalara başladık

önce Kars'a nakil için azot tankı temin ettik sonra da ilk sperm sağımı ve kalite ölçümleri yapıldı
ilk alınan sperm ölçümler yapıldıktan sonra atılıyor
bir süre sonra yeni bir sağım yapılıyor. yenilenmiş taze sperm çeşitli labaratuvar işlemlerinden sonra donma kıvamına ulaşırsa donduruluyor (alınan ilk sperm de dondurulabilirmiş tabi, ama hocalar kaliteyi artırmak amacıyla bu yolu seçtiler)
saklama ise sıvı azot tankında gerçekleşiyor

Azot tankı için öğrendiklerim de şöyle.
çünkü bu işlerden sonra Karlo'nun spermlerini dondurup saklamaya karar verdik ve bunun için kendime azot tankı almak istedim ancak değerli hocam buna gerek olmadığını istersek üniversitenin labaratuvarında saklayabileceğimizi söyledi.

ayrıca ev ortamında küçük tanklarda saklamanın zor olduğunu belirtti. çünkü sıvı azot süre uzadıkça buharlaşıyor ve sürekli takviye gerekiyor. takviye içinse ya tankı azot bulunduran bir yere götürmek ya da eve azot getirmek gerek. (sıvı azot da aşı dağıtım bayilerinde ve ecza depolarında bulunabiliyor.) onun için de ayrı bir azot nakil tankı lazım. biraz uğraştırıcı bir iş açıkçası.

hocaya küçük azot tanklarını da sordum ancak küçük tankların sadece 2-3 günlük nakiller için kullanıldığını, uzun yıllar saklamak içinse büyük tankların kullanılması gerektiğini öğrendim.
bu yüzden en güzeli üniversitelerin suni tohumlama birimlerinden yardım almak daha mantıklı gibi.

bizim kullandığımız sıvı azot tankı takviye edilirken

bu arada
alınan spermleri direk olarak suni tohumlamada kullanmak içinse spermleri dondurmak ve azot tankı ihtiyacı olmuyor.
alınan spermler bazı işlemler sonucu uygun hale getirildikten sonra +5 derecede nakedilebilir ve 72 saat canlı kalabilir.
sıvı azot tankı temini mümkün olmadığı durumlarda suni tohumlama için bu yolu da düşünebilirsiniz

detaylı bilgi için:

http://www.alitutuncu.com.tr/news.php?readmore=37

sağlıcakla
« Son Düzenleme: 11 Mart 2012, 22:30:55 Gönderen: Gökhan TÜRK »
Gökhan TÜRK
0 Rh+ 1981  AYDIN              www.drahthaar.azbuz.com

"Son suyu kirlettiğinizde, son agacı kestiğinizde ve son balıgı tuttugunuzda paranın yenmeyecegini anlayacaksınız. Jeronimo "

Çevrimdışı Gökhan TÜRK

• *
  • "TÜRKÇE GİDERSE TÜRKİYE GİDER ! "
    • www.drahthaar.azbuz.com
« Yanıtla #13 : 11 Mart 2012, 22:13:15 »
[
Ayrıca Ali abinin dişi köpeğinin aydına gidip çiftleştirişmesinden daha kolay ve zahmetsiz olur gibime geliyor suni dölleme olayı. Ali abinin Grandel'in gizli kızanlama olayını ve çiftleştiremediğini uzun zamandır biliyordum ve böyle bir muhteşem drahthaarın üretilememiş olmasınada üzülüyordum.
Ali abi adına çok sevindim. Ayrıca Gökhan hocamdaki carlo v.d berkelquelle'de çok yetenekli, başarılı ve yakışıklı bir drahthaar. Çok muhteşem bir eşleşme olacağına ve yavrularının mükemmel ötesi olacağına şüphem yok.

teşekkürler kardeşim çok sağolasın

inş bir aksilik olmaz ve bu işi Allah'ın izniyle başarabiliriz

heyecan zirvede inan :)
Gökhan TÜRK
0 Rh+ 1981  AYDIN              www.drahthaar.azbuz.com

"Son suyu kirlettiğinizde, son agacı kestiğinizde ve son balıgı tuttugunuzda paranın yenmeyecegini anlayacaksınız. Jeronimo "

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #14 : 11 Mart 2012, 22:55:45 »
Şimdiden hayırlı olsun diyelim o zaman Gökhan hocam.. :)
Sonuçları bizde merakla bekliyoruz..
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

Çevrimdışı A.Zeki KARABIYIK

• *
« Yanıtla #15 : 12 Mart 2012, 09:04:57 »
Bravo. Gerçekten takdire layık çalışmalar ve paylaşımlar..
A.Zeki KARABIYIK
1980 EDİRNE

Eğer Çekemezsen Gülün Nazını Ne Dikene Dokun Ne Gülü İncit

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
« Yanıtla #16 : 12 Mart 2012, 10:59:57 »
Şimdiden hayırlı olsun diyelim o zaman Gökhan hocam. Bravo. Gerçekten takdire layık çalışmalar ve paylaşımlar.
Sonuçları bizde merakla bekliyoruz..
METİN GÖRGÜLÜ-1969- YELKİ KÖYÜ-İZMİR
TECRÜBE ÖĞRETMEN'LERİN EN İYİSİDİR.
YALNIZ OKUL MASRAFI AĞIRDIR.

resim yükle

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #17 : 12 Mart 2012, 11:04:47 »
Küçük ve büyük baş hayvanlarda yapıldıktan sonra, köpeklerde neden olmasın ki? Umarın güzel sonuçlar alınır.
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Ali TÜTÜNCÜ

• *
  • www.alitutuncu.com.tr
« Yanıtla #18 : 12 Mart 2012, 12:22:23 »
Değerli arkadaşlar, henüz bir şey söylemek için çok erken, daha dölleme işlemine geçmedik. şuanda köpeğimin kanaması devam ediyor. ( başından beri gözle hiç kanama görülmedi, tesbiti ve devam ettiği 2 günde bir yapılan tahlille belirleniyor.) kanama bittiğinden sonra işleme geçilecek, ama oldukça zor bir yöntem. dün Aydın'dan Gökhan dostumun gönderdiği spermleri inceledik, şans düşük görünüyor. Uygun spermin elde edilmesi zaman isteyen bir aşama. bizimki biraz aceleye geldi. ama bu sefer başarı olmasa da bir sonraki kızgınlık döneminde bu hazırlıklar eksiksiz yapılabilecektir. destekleriniz için hepinize teşekkür ediyorum, gelişmeleri gerek buradan gerekse kişisel web sayfam www.alitutuncu.com.tr den sizlerle paylaşacağım. Tekrar teşekkürler !
Ali TÜTÜNCÜ
1977 Kuyucak AYDIN        0533 312 0206

Çevrimdışı Ali TÜTÜNCÜ

• *
  • www.alitutuncu.com.tr
« Yanıtla #19 : 12 Mart 2012, 20:03:33 »
Biraz önce tamamladım.  Karlo'dan sperm sağımı ve konu hk. açıklayıcı bilgiler ve resimler (+18)

http://www.alitutuncu.com.tr/news.php?readmore=38
Ali TÜTÜNCÜ
1977 Kuyucak AYDIN        0533 312 0206

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

• Forum Yönetici
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
« Yanıtla #20 : 14 Mart 2012, 19:58:42 »
İnşallah muvaffak olursunuz...
  • Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK

Çevrimdışı Nurettin BEKAR

• *
« Yanıtla #21 : 07 Aralık 2012, 21:55:16 »
mrb arkadaşlar benim labrodorum gecede normal yolla eşlenmeyi kabul etmedi .Balıkesir Gönende veteriner hekim kardeşimiz yardımcı oldu .Oldukça başarılı geçti inşallah yavrular doğar.Yurt dışında dünya çapında köpeklerin dondurulmuş spermaları transfer yapılıyor malesef ülkemizde daha mümkün değil. Bununla ilgili araştırıyorum  sonuçları avlakta takip eden arkadaşlarla paylaşacağım.
Nurettin BEKAR
1980 manyas