Gönderen Konu: Hayalimdeki tüfek  (Okunma sayısı 4753 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Berk YENİGEN

• *
Hayalimdeki tüfek
« : 08 Mart 2012, 22:05:44 »

Küçüklüğümde  tüfekler tasarlardım kendimce. hatta demirci dükkanlarının önünden geçer namluya benzeyen demirlere bakar ve hayallere dalardım. Lise 3 de o kadar fazlalaşmıştı ki hergün gittiğimi hatırlarım. Karakalemlerle çizdiğim onlarca şekil tüfek resimleri. Ünv. kazandığımda aldığım ilk bursla tek kırma almak için av bayilerini ne çok gezmiştim. İlk tüfeğimi aldığımda kaç gece kucaklayarak yattığımı bilmiyorum. Vay be aşk bu olsa gerek demiştim aşık olmadan önce.
Bu alışkanlığım hala geçmemiş ki hala kendi hayalimde ki tüfekleri tasarlamaktan vazgeçemiyorum. Şöyle kafama göre bi ustayla tanışırsam tasarladığım bir tüfeği yaptırtmakta hayalim. kendine has çizgilerle yaptırtmış olduğun bir tüfekle avlanmak herhalde ne büyük keyf verir insana.

Ya nasip.....
Berk YENİGEN
1980 istanbul

Çevrimdışı Dağhan ÇAKMAK

• Müdavim Üyemiz
Ynt: Hayalimdeki tüfek
« Yanıtla #1 : 08 Mart 2012, 22:11:59 »
Ah ahh tüfek deme kardeşim bende muthıs bır tutku bu ....Ama nedense yerlı tufekler en ufak bır sekılde cekmıyor ılgımı ...
Dağhan ÇAKMAK
1982-Erzincan

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 08 Mart 2012, 22:16:04 »
bende yerli tüfeklerden oldukça soğudum maalesef ...ancak iyi ustalara istediğimi yaptırabilirsem oda bana yeter...
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Dağhan ÇAKMAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 08 Mart 2012, 22:24:52 »
kundak konusunda yerlı ustalarımız cok guzel ısler cıkarabiliyor aslında ama malesef namlu,kubuz ve mekanık aksamda kım ne derse desın cok sıradanız ...
Dağhan ÇAKMAK
1982-Erzincan

Çevrimdışı Berk YENİGEN

• *
« Yanıtla #4 : 08 Mart 2012, 22:26:41 »
avrupa tüeklerle tanışmadan önce açıkçası yerliler süper geliyordu. Avrupa tüfeğin en bariz yanı , eline aldığında estetik bi görüntü muhakkak var. Ahşap ve demirin uyumu anında göze çarpıyor, sanki ikiside aynı malzeme gibi sıfırlamışlar. Yerlilerde nedense tahta aksamı bariz bi şekilde fazla bırakılıyor. kendine ait bir tarzı yok. Marka çizgisi yok. yeni bir tasarım yok.
 Tabi çokta kötülemeyeyim, sarsılmaz ve huğlu vazgeçilmez tüfeklerimdi.

Berk YENİGEN
1980 istanbul

Çevrimdışı Berk YENİGEN

• *
« Yanıtla #5 : 08 Mart 2012, 22:29:24 »
kundak konusunda yerlı ustalarımız cok guzel ısler cıkarabiliyor aslında ama malesef namlu,kubuz ve mekanık aksamda kım ne derse desın cok sıradanız ...

namlu birinci sorun. Tüfekte bütün namlu artık kalitenin simgesi. Avrupa tüfeklerinin 2. elleri dahi yüksek fiyat çünkü namlu faktörü var diye düşünüyorum.
Berk YENİGEN
1980 istanbul

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 08 Mart 2012, 22:31:13 »
tüfek işi artık sanat olmuş...bizde oldumolası sanattan anlamayız...  avrupalı artık silah üretiminde fantazi yapıyor bizde dogrudürüst çalışan silahlar yapmaya çalışıyoruz... aramızda 100 yıl var.....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Berk YENİGEN

• *
« Yanıtla #7 : 08 Mart 2012, 22:36:21 »
Tarihimizde sanat ve sanatkarlık var, bunların pek çoğu unutulmuş malesef. Oymacılık, kakmacılık, hat.   

Birde kültürle uyumlu sanatlar çok önemli. Avrupa insan ve hayvan figürlerinde süper.Fakat  bir türk firmasının yaptığı hayvan figürü resmen berbat. Fakat desenli gravürlerde  çok güzel örnekler mevcut.
Berk YENİGEN
1980 istanbul

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #8 : 08 Mart 2012, 22:56:25 »
Projende başarılar dilerim.Keşke yaptır biz de ilgiyle izleriz ama ümidini kırmak istememekle beraber kendi tecrübelerim pek olumlu değil.Senin tarzında hayallerim de olmakla beraber ben var olan tüfeklerimi kafama daha uygun ufak müdahaleler ve var olan ufak kusurları giderme yoluna gittim on da bile senelerdir uğraşmama rağmen(4 seneyi buldu tahminen)istediğim neticelere eh işte şeklinde yaklaşabildim bildiğim en iyi en yetenekli ustalara müracaat ettiğim halde,daha da uğraşıyorum.Hele dizaynı tamamen bana ait bir tüfek yaptırmak istesem ömür billah bitmezdi diye düşünüyorum.İsteseler her şeyi yapacaklarını düşünüyorum.İstemeleri için şart ne?Tam olarak bilmiyorum.Seni kendine yakın görürse,bir samimiyet tesis edilebilirse şansın daha fazla gibi.Tabi avrupa seviyesinde bir tüfek için epey bir meblağı da gözden çıkarmak lazım,detay işler çok zor.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Dağhan ÇAKMAK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 08 Mart 2012, 22:58:35 »
aynen tarıhınde bu kadr sanatcılıgı yogun olan bır toplulugun tufek konusunda bu kadar gerı kalması bızler adına cok uzucu :(
Dağhan ÇAKMAK
1982-Erzincan

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 08 Mart 2012, 23:04:44 »
zanaatkarla sanatkarı karıştırmayalım derim... :)) dünyanın tanıdıgı kaç ressamımız kaç mimarımız kaç müzisyenimiz vs varki... biz zanaatkar milletiz sanatkar degil.....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Berk YENİGEN

• *
« Yanıtla #11 : 08 Mart 2012, 23:23:38 »
evet bizde sanatkar yok çünkü zanaatkar geçimini sağlamak için bir meslek öğrenir, sanatkarsa zevkine yapar. Osmanlı döneminde padişahlara dahi bir zanaat öğretilmiş.gün gelirde lazım olur diye. Bunun pek çok nedeni var.   

El yazması bir kuranın kenar süslemelerine bakalım, inanın pek çok gravüre 1000 basar.halı motiflerine bakalım,  bizdeki sorun kendi kültürümüzü yaptığımız işe katamamak.

huğlunun simgesi nedir? çift başlı kartal. Eski türkler ve selçuklu motifidir, çokta güzel bir marka logosu olarak kullanıyor.
Berk YENİGEN
1980 istanbul

• Expert Üye
« Yanıtla #12 : 09 Mart 2012, 00:11:14 »
Bir de bu iş şöyle bir iş:Tabi ki bir fabrikaya müracaat edilecek ama kiminle muhatap olunacak,bankalardaki gibi bu işin her yönüne en azından teorik olarak hakim bir müşteri temsilcisi gibi bir eleman lazım ki isteklerinizi not edip ilgili ustalarla irtibata geçsin ve süreci aynı zamanda takip etsin.Kundağı farklı usta yapıyor tetik grubunu farklı biri yapıyor,namluyu farklı biri boyayı gravürü hakeza,tüm bu prosesleri koordine edip tek tek sizin isteklerinizi doğru bir şekilde aktarabilmesi ve takibini de yapması lazım.
İkinci bir konu fabrikalar maalesef kendi varolan dizaynlarının dışına çıkmıyorlar veya çıkamıyorlar,o dizayn üzerinden keyfe keder modifiyeler olabilir,yok kundak şekli şöyle gravür böyle gibi.Daha esnek çalışabilen ve radikal dizaynları deneyebilen adres Üzümlü deki sistem,entegre çalışan bir sistem var ama kalite görünürde diyelim huglu koop a göre aşağıda gibi,fakat bu aldatıcı bence çünkü gerekli bilgi ve malzeme üzümlüde de var olduğuna inanıyorum,yeter ki motivasyonu sağlayın ve maddi bedeli karşılayın.Üzümlü de hem kendi usta olan hemde var olan entegrasyonu kendi çevresindeki usta ve atölyelerle sağlayabilecek olan benim farkında olduğum yegane isim Ramazan Aknarçay(vurucu-av),mesela benim aklıma perazzi tüfeği aynen kopyalatma gelmişti(sonradan vazgeçtim),ustayı aradım 10000 liraya bunu yapabilirmiyiz dedim,5000 liraya bile yaparız ama cnc de en az iki deneme gerekir demişti(ilk sefer olduğundan ve kalıpları olmadığından)hatta gerçek tam çakmak yapacaktık.Demem üzümlü de, var olan dizaynlardan farklı dizaynlar denenebilir ama ustanın ilgili parçaları muhakkak en iyi ustalara yaptırtması şartıyla düzgün bir iş çıkar.
Fabrika bazında (radikal dizayn değişikliği istenmeyecekse)Huglu da Mehmet Tatlı ve Ali Ağır bu tarz koordinatör rölünde çalışabilen ve kendileri de tüfek ustası olan isimler benim forumdan bildiğim kadar.
Akus te kendi dizaynlarının dışına çıkmıyor anladığım kadar çünkü perazzi projesini onlara da sorduğumda kendi tüfekleri dışında dizayn yapmadıklarını söylemişlerdi,ama Huglu politikası tarzında kendi tüfeklerinde bazı ekstra istekleri yapabilirler sanıyorum,ama tüfek esasen klasik huglu veya klasik akus olacak sonuçta.
Bir de isterse istenen dizaynı yapabilecek akdaş silah ın sahibi Sadık Akdaş var ama razı etmek kolay değil onu da.
« Son Düzenleme: 09 Mart 2012, 00:13:56 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 09 Mart 2012, 01:07:45 »
Kamil abi yorumların süper olmuş..bir dönem bende bu av tüfeklerinde mekanik tasarıma kafayı takmıştım..bir büyüğümüzde bir kaç fabrikaya el kundağı ve dipçik tasarımları göndermişdi fakat ilgilenen olmadı..ben bir yetkili buldum ve bir kaç tasarımdan bahsettim..yetkili kişi nazikçe reddetti ama sebebinide söyledi:giderlerden dolayı argemizi kuramadık,avrupadan kriz yüzünden silah paraları çaktırmaya başladı,müslüman ülkelere yöneldikte biraz toparlandık..bu zaman zarfında yenilikçi bir girişimde de bulunamadık..çalışan mutluluğu için önce maaşı düşünmek zorundasın..dedi..şükür olsun ki  ülkemizde tüfek fabrikaları var..ya hiç olmasaydı..çalışsada çalışmasada ortada bir silah var..Kamil abi bahsettiğin gibi tüfeği Sadık usta yapar ama iyi gününe gelmek lazım..bir kişi daha var,Mürsel tanık usta..
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

• Expert Üye
« Yanıtla #14 : 09 Mart 2012, 01:31:14 »
Ahmet bey elbette şükürler olsun,genel olarak ben zaten iyi buluyorum silah sanayimizi.ben sadece Berk beyin aklından geçen kendi tasarımı silah gibi fantazi sayılır düşünceleri gerçekleştirme işinin pratikte olabilirlik durumunu irdelemeye çalıştım.Bu şuna benziyor(tam olmasa da)John M. Browning elinde teknik resimlerle fn fabrikasına gidip bana bu tüfeği yapın diyor ve yapıyorlar ve meşhur browning tüfekleri çıkıyor.Bu tarz bir işi yapsa yapsa üzümlü entegresi(Ramazan Aknarçay veya varsa benzeri bir koordinasyonla) veya Sadık Aktaş ve dediğiniz gibi  Mürsel usta(duyduğum öğrendiğim kadarıyla) yapabilirler.Başka da bir alternatifi benim bildiğim yok.
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın