Bir de bu iş şöyle bir iş:Tabi ki bir fabrikaya müracaat edilecek ama kiminle muhatap olunacak,bankalardaki gibi bu işin her yönüne en azından teorik olarak hakim bir müşteri temsilcisi gibi bir eleman lazım ki isteklerinizi not edip ilgili ustalarla irtibata geçsin ve süreci aynı zamanda takip etsin.Kundağı farklı usta yapıyor tetik grubunu farklı biri yapıyor,namluyu farklı biri boyayı gravürü hakeza,tüm bu prosesleri koordine edip tek tek sizin isteklerinizi doğru bir şekilde aktarabilmesi ve takibini de yapması lazım.
İkinci bir konu fabrikalar maalesef kendi varolan dizaynlarının dışına çıkmıyorlar veya çıkamıyorlar,o dizayn üzerinden keyfe keder modifiyeler olabilir,yok kundak şekli şöyle gravür böyle gibi.Daha esnek çalışabilen ve radikal dizaynları deneyebilen adres Üzümlü deki sistem,entegre çalışan bir sistem var ama kalite görünürde diyelim huglu koop a göre aşağıda gibi,fakat bu aldatıcı bence çünkü gerekli bilgi ve malzeme üzümlüde de var olduğuna inanıyorum,yeter ki motivasyonu sağlayın ve maddi bedeli karşılayın.Üzümlü de hem kendi usta olan hemde var olan entegrasyonu kendi çevresindeki usta ve atölyelerle sağlayabilecek olan benim farkında olduğum yegane isim Ramazan Aknarçay(vurucu-av),mesela benim aklıma perazzi tüfeği aynen kopyalatma gelmişti(sonradan vazgeçtim),ustayı aradım 10000 liraya bunu yapabilirmiyiz dedim,5000 liraya bile yaparız ama cnc de en az iki deneme gerekir demişti(ilk sefer olduğundan ve kalıpları olmadığından)hatta gerçek tam çakmak yapacaktık.Demem üzümlü de, var olan dizaynlardan farklı dizaynlar denenebilir ama ustanın ilgili parçaları muhakkak en iyi ustalara yaptırtması şartıyla düzgün bir iş çıkar.
Fabrika bazında (radikal dizayn değişikliği istenmeyecekse)Huglu da Mehmet Tatlı ve Ali Ağır bu tarz koordinatör rölünde çalışabilen ve kendileri de tüfek ustası olan isimler benim forumdan bildiğim kadar.
Akus te kendi dizaynlarının dışına çıkmıyor anladığım kadar çünkü perazzi projesini onlara da sorduğumda kendi tüfekleri dışında dizayn yapmadıklarını söylemişlerdi,ama Huglu politikası tarzında kendi tüfeklerinde bazı ekstra istekleri yapabilirler sanıyorum,ama tüfek esasen klasik huglu veya klasik akus olacak sonuçta.
Bir de isterse istenen dizaynı yapabilecek akdaş silah ın sahibi Sadık Akdaş var ama razı etmek kolay değil onu da.