Gönderen Konu: fişek testim. merak edene  (Okunma sayısı 8443 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Servet BİLGE

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
fişek testim. merak edene
« : 07 Mart 2012, 17:53:29 »
   önümüz sezona kullanmak istediğim fişeğe karar vermek için test atışları yaptım. (herkesin fişeği kendine güzel herkes farklı bir şey diyor) kendi silahıma uygun fişekleri bulmak istiyordum. tüfeğim ata.
   yaklaşık 40 adım dan 2 farklı A4 kağıtlarına ikişer olarak  alttaki marka lardan fişek atışları yaptım. 2 nolu şok kullandım iki kağıdın ortalama saçma adedi ve görsel olarak saçma dağılımı yorumunu ekledim

fişek markası                           saçma adedi                            saçma dağılımı

mirage 32 gr 8 no                            102                                        iyi
imperial 32 gr 7 no keçe tapa             61                                        iyi
yaf 30 gr 7 no bior tapa                     64                                        iyi
zuber 34 gr 6 no                               78                                       çokiyi
bp f2 34 gr 6 no                                45                                       çokiyi
saga 32 gr 5 no                                 65                                       çokiyi
yaf 34 gr 5 no                                   64                                       iyi

testimde mirage ı çok beğendim 6 no olsa idi daha sağlıklı bir test olacaktı ama 8 no da bence keklikte gider. daha çok 5 no ile keklik  avlardım bu yıl saçmayı küçültmeyi düşünüyorum.
imperial keçe tapa çok dağıtıyor ama patlaması çok ilginç geldi bana diğerlerine göre patlarken çok yumuşak bir ses yapıyor barutu çok farklı daha tam anlayamadım ama bıldırcında 10 no çok ideal olur diyorum.
zuber beklediğimden de iyi çıktı favorilerime girdi
beni esasında bp şaşırttı saçmayı çok az bıraktı ama dağılımı çok iyi tüm sayfayı taramış neredeyse.
saga bence bpden daha iyi çıktı
yaf ve zuberin delikleri daha büyük diğer markalara göre ilgimi çekti.
neticede mirage ve zuber diyorum sonra saga sonra bp

Servet BİLGE
1978 AMASYA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: fişek testim. merak edene
« Yanıtla #1 : 08 Mart 2012, 16:23:48 »
Servet Bey elinize sağlık, bunları paylaştığınız için. Gördünüz ki, atılan fişeği inceleyince karar vermek kolaylaşıyor. Hangi avın ele geçeceğini, geçeyeceğini tahmin etmeye faydası oluyor. Bunların hemen hepsiyle belli şartlara keklik avlanır. Bıldırcınsa dediğiniz fişeklerle olur.

Tabi biz bunları göremedik. Dağılım av mesafesinde keklik cesametinde kuşa 2-3 saçma denk getirebiliyorsa ve iriliği de mesafeye göre uygunsa ava götürülebilir.

40 adım yazmışsınız. Bir adımınız topuktan topuğa olacak şekilde kaç santim ölçtünüz mü? Mesela ben mesafe için adımlarken adımlarımı biraz açarak yürürüm ve denemek için arada durur iki adım arasını tüfeğimle ölçerim. Tüfeği de evde ölçerim :) Benim böyle adımlarken topuktan topuğa 90 cm geliyor. Defalarca sınadım. 1-2 cm eksik fazla oluyorur. Aslında adımdan da önemlisi avda atacağınız mesafeyi seçmek. Bunu keklik kalkınca yapamayacağımıza göre, belli bir limitimiz olmalıdır. "Şuradan öteye atmam" diye falan. İşte o mesafeye hedef dikmek bana doğru geliyor. Siz de nasıl uygun görürseniz elbette. Fikrimi paylaştım.

Bizim fişekle ve daha doğrusu Avrupa hmen tüm fişekler çok çok hızlı. 405 m/s hatta 415 m/s hızla namludan savuran fişekler var. Bu fişeklerin gramı da çoksa dağılım oldukça açılır. Bu durumda boşlukları kapatmak için saçmayı inceltmek bana doğru geliyor. Mümkün olduğu kadar tabi.

Denemeleri yaptığınızda resim de çekme imkanınız olursa ve burada paylaşırsanız, hepimiz için de keyifli olacağına şüphem yok. Şimdilik, "sizin görüp beğendiğiniz" fişekler için sizin adınıza sevindim diyebilirim. Size faydası olmuştur.

Selamlar
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Servet BİLGE

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #2 : 08 Mart 2012, 21:40:33 »
    adımlarım yaklaşık 80 cm geliyor yani mesafe 30 m civarında idi benim genelde çelgin olmadan aldığım av mesafesi idi. aslında çok uzak ava da atarım ama 50 m uzaktan av aldığımı hatırlamıyorum ya uzağa iyi nişan alamıyorum ya fişeklerimde bir sorun vardı yada tüfeğimde tüfeğim üzümlü sp idi şimdi ata aldım yeni sezonda tüfek fişek uyumunu yakalamak için test ediyorum daha testlerim bitmedi daha uzak hedefe atışlar yapacağım. hava çok soğuk old ve yaklaşık 1 m karın üzerinde olduğuzdan çok duramadık yarım bıraktık.
    şu an ilk izlenimim saçmayı küçültmek. 5 no ile av yapardım. çelgini hemen hemen hiç olmazdı. ama uzak mesafelerden av alamıyorum yani ya havada ölüyor yada hiç yere düşmüyor.keklik sanki arada kalıyor gibi geliyor. saçmayı küçültürsem cm kareye düşen saçma sayısı artacağından arada kalma olasılığı azalacak ve çelginde olsa indireceğim diye düşünüyorum. köpeğim saf kan bir ingiliz pointeri ben indirdikten sonra kaçırmaz inşaallah.
     a4 lerin resimlerini yüklemeyi düşündüm ama biraz teknoloji özrüm var yapamadım bir daha ki sefere inş.

a4 kağıtlarında ziyade ağaç dallarına birikmiş karlarada atışlar yaptım mirage gerçekten çok etkileyici geldi bana diğerlerine göre yıkıcılığı daha fazla gibi zuberde öyle. ama uzak mesafelerde bakmak lazım. birde seneye sezonda bakalım 32 gr 8 no mirage keklikte nasıl olcak ozaman daha het bir kanaatim oluşacak.
     herkese  tüfek fişek uyumu için testi tavsiye ederim en azından pskolojik açıdan insan rahatlıyor. selam.
Servet BİLGE
1978 AMASYA

Çevrimdışı Hasan ERKOÇ

• *
« Yanıtla #3 : 10 Mart 2012, 09:23:57 »
bir abimizin sarsılmaz salvosu var kekliğe en fazla 4 no atıyor yani 4 no dan küçük saçma atmıyor.birde çok uzak mesafelerde çok güzel grupman alıyor hep 3 no şok kullanıyor.
Hasan ERKOÇ
1976 ANAMUR

Çevrimdışı Şevki AKTAŞ

• *
« Yanıtla #4 : 25 Mart 2012, 19:17:40 »
Servet abi ben mirage fişeklerini 7 yıldır kesintisiz kullanan biriyim.Tahrip gücü ve dağılımı mükemmel uygun önlemeyle avı canlı eline alamazsın.Aman yakın kalkanlara atma direk kıyma yapıyor ;D.15-40 metre arasında hem fiyat hem vuruş olarak mükemmel.Kesinlikle tavsiye ederim.Bu arada kullandığım mirage 32/6.Gelecek sezonda bu fişeği neden bu kadar ucuza satıyolar diye düşüneceksin.
Şevki AKTAŞ
1982 ANKARA

Çevrimdışı Bilal ERZİNCAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 25 Mart 2012, 23:04:58 »
Servet Bey
 Zuber'i önermişsiniz. Bizde bazen patlamayan fişekler çıkıyo zuberde. Soğuklarla alakalı olabilir mi? (sıcaklık -10 civarı_ Erzincan)
Bilal ERZİNCAN
1993 İstanbul-Erzincan

The following users thanked this post: Ceyhun SÖNMEZER

Çevrimdışı Servet BİLGE

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 26 Mart 2012, 18:44:07 »
 Bilal bey

zuberde hiç patlamayan fişeğe rast gelmedim bilakis gramdaşlarına göre biraz daha sert patlıyor. son testlerim yaklaşık -10 derecede idi ama hepsi hatasız patladı. fişek patlamayorsa
1. si tüfekte prob olabilir. iğne ye bir baktırmak gerekir.
2. fişek uzun süre nemli bir ortamda kalmış olabilir.
3. üretilen o fişek serisinde prob olabilir..
Servet BİLGE
1978 AMASYA

Çevrimdışı Bilal ERZİNCAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 26 Mart 2012, 20:38:50 »
Çok teşekkür ederim bilgilendirme için .
Bilal ERZİNCAN
1993 İstanbul-Erzincan

Çevrimdışı Servet BİLGE

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 27 Mart 2012, 09:15:07 »
rica ederim
Servet BİLGE
1978 AMASYA

Çevrimdışı Levent KAHYA

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 01 Nisan 2012, 14:26:23 »
özkursan nasıl fişek deneyen varmı yorumlarınızı bekliyorum....
Levent KAHYA
1972 AYDIN SÖKE

Çevrimdışı A.İhsan BAKKAL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #10 : 30 Eylül 2013, 19:51:35 »
imperial av fişeklerini 4 nolu şokla denemeni tavsiye ederim ne hikmetse 4 nolu şokta çok farklılıklar görürsünüz
Ali İhsan BAKKAL
1963 Gelibolu ÇANAKKALE emekli