Gönderen Konu: tapa ve şok ilişkisi...  (Okunma sayısı 11756 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
tapa ve şok ilişkisi...
« : 27 Şubat 2012, 12:42:10 »
aklımı kurcalayan bir konuyu paylaşmak istiyourm..benimde aklıma şu takılıyor........kullandığın fişek uzn menzil fişeği ve tapasıda ona göre dizayn edilmiş uzun tapa.. şimdi bu fişeği  4 yahut 5 şokla atsak kısamı gidecek yani çabukmu açacak...eğer şoka göre grupmandeğişiyorsa tapa işe yaramıyor.. yok tapaya göre grupman değişiyorşa şok işe yaramıyor.. bu benim aklımı karıştırıyor..

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
Ynt: tapa ve şok ilişkisi...
« Yanıtla #1 : 27 Şubat 2012, 12:48:38 »
Musa kardeş karbüratörlü arabalarda rölanti ayarı yapmak için bir benzin ayarı var birde hava ayarı var ikisinin belli bir oranda olması gerekirki araba düzgün çalışsın
buda öyle bir şey avınız kısa mesafe çulluk bıldırcın kısa tüfeğin varsa alır gidersin şokunu 5 yaparsın yetmez dersen bior tapa alırsın o da yetmez dersen keçe tapa alırsın kullanırsın.. tek tüfeği olan arkadaş ne yaspsın tüfek uzun fix şoklu o da mecburen işi tapa ile gramaj ile hallledecek yolu bu bu nedenle  har avcı elindeki malzeme ile kendi doğrusunu araştırıp bulmak durumunda selam...
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 27 Şubat 2012, 13:49:30 »
tmm emin abi ben ona bişiy demiyorum..gerçekten bu şok va tapa ilişkisi maksadı yerine getirmiyor gibime geliyor..tapanın çapı ile namlu ağız çıkış çapı farklı oluyor,saçmayı önce tapa sonra kovan sonranamlu cevreliyor.ateşlenince kovan atılıyor saçmalar namludan çıkarken tapayla çıkıyor belirli bir müddet sonra tapa açlıyor hedefe saçmalar devam ediyor...dralan namlu saçmayı değil tapayı etkiliyor,esnek olan tapa namludan cıktıktan sonra eski çap dğerini geri kazanarak açılıyor...bu grupmanı nakdar etkileye bilir...

Çevrimiçi Sebahattin ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 27 Şubat 2012, 14:17:14 »
aklımı kurcalayan bir konuyu paylaşmak istiyourm..benimde aklıma şu takılıyor........kullandığın fişek uzn menzil fişeği ve tapasıda ona göre dizayn edilmiş uzun tapa.. şimdi bu fişeği  4 yahut 5 şokla atsak kısamı gidecek yani çabukmu açacak...eğer şoka göre grupmandeğişiyorsa tapa işe yaramıyor.. yok tapaya göre grupman değişiyorşa şok işe yaramıyor.. bu benim aklımı karıştırıyor..
kendi kendini denetle belirli mesafe ye(25m-35m arası uygun sayılır) aldığın çeşit gramajlı ve çeşit özellikli fişekleri atış denemesi yap,işte ozaman doğru tespiti kendin bulmuş ve uygulamada da başarılı neticeler alacaksın.RAZGELE
Sebahattin ÖZTÜRK
1955  ANKARA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #4 : 27 Şubat 2012, 14:18:02 »
Tapa şoktan geçerken saçmaları biraz daha sıkıştırıyor. Keçe veya bior tapaya nazaran biraz daha dar şok bir şok işi görüyor. Hatta keçeye göre daha fazla hız bile katıyor. Hız bazı durumlarda saçmayı dağıtıcı etki de yapabilir. Yani bir yandan toparlarken diğer yandan dağıtabilir. o bakımdan doğru. Bir de tapa külahı "saçmanın bir kısmını" biraz daha uzağa toplu gönderir. Onun için uzak mesafede orta kısımda biraz daha toplu gider.

Bunları tek tek böyle diyebiliriz. Bunlar afaki değil, gerçeğin kendisi. Fakat fişeğin, tapasıydı, ardındaki basınçtı, şoktu vırtı zırttı derken beklenen beklenmeyen bir şey çıkar.

Emin Bey sözün özünü söylemiş. Aynen dediği gibi olmalı bence de. Avdan önce, evvela kağıt üzerinde denemek lazım. Hatta hava sıcaklığı değişince bile değişiklik olabilir. Bunu da dikkate almak faydalı olur.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 27 Şubat 2012, 14:19:27 »
tapa cinsleri her ne kadar  saçmanın dağılımını etkilesede  şok kavramı  dahada çok önemli bence.ful şok bior tapa meca fişek  ve browning legia dispansate  tapa  fişeği bizzat ördek avında  kullandım.inanın hiç tahmin etmeyeceğiniz uzaklıklardan  başarılı vuruşlar yaptım.yalnız 5 nolu şok la olsa tabi durum farklı olacaktı.sadece tapa değil fişek gramajı şok seçimide önemli bir etken.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Serkan ÇAKAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 27 Şubat 2012, 14:30:34 »
full şok ve power tapa saçmayı sapıttırıyor....

ben her daim 61 namlu tüfek kaval yani 5 şok kullanıyorum....

ava görede fişek değişiyor...
serkan çakar 1979 MERZİFON / AMASYA
05423436587

Çevrimdışı Seçkin BİLTEKİN

• *
« Yanıtla #7 : 28 Şubat 2012, 10:05:42 »
Musa bey çok ince bir nokta yakalamış.Serkan bey'in 61 cm namlu ve 5 şokla başarılı avlar yapmasını nasıl açıklıyoruz.Bildiğim kadarıyla keklik avı yapıyor açık arazide.35 metre mesafede yeterli grupmanı nasıl verebilir 61 cm namlu ve silindir şok.Cheditte 100 metri fişekleri 40-60 metre civarında çok dar bir grupman yapıyor ve üstelikte çeyrek şokla.Tabi bunu özel tapası sayesinde yapabiliyor. Namlu boyu ve şokla uğraşmadan sadece tapa ile oynayarak hangi mesafelere kadar yeterli grupman sağlanabilir.Şayet tapa tiplerini değiştirerek  avladığımız av cinsine ve uzaklığına göre grupmanı ayarlayabiliyorsak o zaman bu şok olayını fazla mı büyütüyoruz acaba?
Volkan bey'in belirttiği gibi keçe ve bior tapalı fişekler içerisindeki saçmalar namlu içerisinde namlu yüzeylerine sürterek ilerliyorlar.Bu tip bir fişekte saçmaların namlu ağızını terketmeden önce farklı boğumlarla (şok) karşılaşması kesinlikle grupmanın çapı üzerinde etkili.Saçmaları konrol altına almak için kesinlikle bir şoka ihtiyaç var.Ancak piston tapalı ve külahlı bir fişekte saçmalar namlu içinde ve namlu çıkışında tapa ile birlikte hareket ediyorlar.Namlu ağzını terk ettikten bir süre sonra havanın direncine karşı koyamayan tapa saçmalardan ayrılıyor.Yani tapa ne kadar uzun süre saçma ile birlikte namlu ağzını terk ettikten sonra  yol alabilirse o kadar dar bir grupman ortaya çıkıyor.Saçmalar namlu çıkışında tapanın içinde iseler hala, o zaman dar bir şoka niye ihtiyaç duyuyoruz.Dar bir şok tapa içerisindeki saçmaları sıkıştırarak,şekillerini bozarak beklenilenin tersine bir etki yapmazmı.Yani tapa içindeki saçmaların öne doğru uzamasına ve dağılmalarına sebep olmaz mı?Şu ana kadar yazdıklarımı okuduğunuzda tapa ile bu iş halledilebilir gibi bir sonuç çıkıyor.Peki o zaman trap tüfekleri niye 76 cm namlulu ve ful şoklu oluyor.Niye uygun bir tapa geliştirerek işi halletmiyorlar.Çünkü 25-35 metre arasında vurulan bir plak için 24 gr saçma ile mantıklı bir grupman ancak 76 cm namlu boyu ve ful şokla sağlanabiliyor.Fişekler 24 gr değilde 32 gr olsaydı mesela aynı mesafelerde daha geniş bir şokla,çok daha geniş bir çapı olan anlamlı bir grupman yakalanabilirdi.Bütün bu söylenenlerden hareketle saçmaların çapı, ağırlığı,namlunun boyu,namlunun iç çapı,tapanın şekli sonuçlar üzerinde etkili oluyor diyebiliriz.Namlu iç çapı dar tüfeklerle daha ince ve düşük gramajdaki fişekler başarılı olurken,namlu iç çapı geniş tüfeklerde ise daha kalın ve ağır gramajlı fişekler başarılı sonuçlar veriyor.Yani herşey bir oran üzerine kurulu.Yaptığı ava göre altın oranı yakalayan inanılmaz vuruşlar yaparken bazıları hayretle ağzı açık bakıyor.Selamlar,Saygılar...   
Seçkin M. BİLTEKİN
1966 Aliağa/İZMİR

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 28 Şubat 2012, 11:34:45 »
36 gram ve üstü özel fişekleri 3 şokla kullanmanız gerekiyor.fişek üreticilerinin bir kısmı bunu belirtiyor.cheddite 100 metri fişeği full şokla sapma yapıyor.ben yaklaşık 30 kadar orjinal 30 kadar kendim yaptığım 100 metri fişeklerinde en iyi randımanı 4 şok 63 namlu otomatiğimle aldım.76 cm trap tüfeği ile atışlarda 80 metrede 30-50 cm arası sola doğru sapma yaptı atışlarda...

namlu boyu farketmeksizin   mobil şoklu otomatik yada poze ile kesinlikle 3-4 nolu şoku kullanmak gerek uzun mesafeli atışlar için.dar şok fişeği bozuyor...
sabit şoklu tüfeklerde ise 1 yada 2 çoklu tüfeklerde bu tip fişeklerde randıman almak şans işi..

uzun mesafeli 50 metrelerde atışlar için kromsuz namlu lu trap tüfeği ile winchester  36 gram superspeed ve 36 gram super lambro fişek ile çok güzel neticeler aldık..
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 28 Şubat 2012, 11:55:54 »
36 gram ve üstü özel fişekleri 3 şokla kullanmanız gerekiyor.fişek üreticilerinin bir kısmı bunu belirtiyor.cheddite 100 metri fişeği full şokla sapma yapıyor.ben yaklaşık 30 kadar orjinal 30 kadar kendim yaptığım 100 metri fişeklerinde en iyi randımanı 4 şok 63 namlu otomatiğimle aldım.76 cm trap tüfeği ile atışlarda 80 metrede 30-50 cm arası sola doğru sapma yaptı atışlarda...

namlu boyu farketmeksizin   mobil şoklu otomatik yada poze ile kesinlikle 3-4 nolu şoku kullanmak gerek uzun mesafeli atışlar için.dar şok fişeği bozuyor...
sabit şoklu tüfeklerde ise 1 yada 2 çoklu tüfeklerde bu tip fişeklerde randıman almak şans işi..

uzun mesafeli 50 metrelerde atışlar için kromsuz namlu lu trap tüfeği ile winchester  36 gram superspeed ve 36 gram super lambro fişek ile çok güzel neticeler aldık..
fişek markalrına bir şey diyemiyeceğim ama gayet başarılı bir gözlem  yapmışsınız.kesinlikle katılıyorum.eğer 36 gr ve üzeri fişek atacaksanız  kesinlikle yarım şok tavsiye ediyorum.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2012, 12:13:32 »
suat bey ben avcılıktan daha çok deneme yapıyorum bu aralar edindiğim tecrübeleri aktarmaya çalışıyorum..yanlış fişek tercihleri yüzünden elindeki tüfeği beğenmeyen yada yanlış yönlendirilen o kadar çok avcı arkadaşa rastlıyorum ki bu denemeleri birazda onlar adına yapıyorum...

birazda espri yapalım
sloganım
 bana tüfeğini söyle sana fişeğini söyleyeyim  :)

• Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : 28 Şubat 2012, 12:35:30 »
evet polat bey son derece haklı bencede, eklemek istiyorum saçmanın iriliğide bu konuda önem taşıyor,,,

Musa bey çok ince bir nokta yakalamış.Serkan bey'in 61 cm namlu ve 5 şokla başarılı avlar yapmasını nasıl açıklıyoruz.Bildiğim kadarıyla keklik avı yapıyor açık arazide.35 metre mesafede yeterli grupmanı nasıl verebilir 61 cm namlu ve silindir şok.Cheditte 100 metri fişekleri 40-60 metre civarında çok dar bir grupman yapıyor ve üstelikte çeyrek şokla.Tabi bunu özel tapası sayesinde yapabiliyor. Namlu boyu ve şokla uğraşmadan sadece tapa ile oynayarak hangi mesafelere kadar yeterli grupman sağlanabilir.Şayet tapa tiplerini değiştirerek  avladığımız av cinsine ve uzaklığına göre grupmanı ayarlayabiliyorsak o zaman bu şok olayını fazla mı büyütüyoruz acaba?...   

işte seckin abi olay bu soruda,, şok olayını biz değil sanırım üreticiler abartıyor ,,,sanuçta işin içinde fizik kanunları var...hatta hepsi birer fizik kanunu zincirleme si ile etkili,bence şoktan ziyade tapanın şekli ve imalıtında kullanılan plastik mazeme çok önem taşıyor,, bana kalırsa şok olayını ortadan kaldırıp şişeklerdeki tapaların üzerinde calışılsa grupman bence dha düzgün olur...şok ve namlu yapısı konusnda taktir ettiğim bir tüfek varsa oda fabarmın xl5 modelidir.. ama sanuçta saçmayla ilişki en son kesen tapa olduğu için bence tapa şokdan çok çok dha önemlidir..

işte bu tapada şoklar işe yarayabilir...

bu tapada ise şok işe yaramayacaktır...

en makul gelen tapa şekli ise federalin cıkardığı black coult un tapası..

Çevrimdışı Ş.Burak SEZER

• DUCK HUNTER
  • Avlak Yönetici
« Yanıtla #12 : 02 Mart 2012, 13:03:28 »
Yazmayayım diyordum ama dayanamadım yine...
Namlu içinde bir miktar saçma kovadan ayrılır ancak bu çok küçük bir miktardır.Büyük çoğunluğu kova içerisinde namlu ucuna kadar yol alır.Namlu ucundan çıktıktan sonra tapanın kütlesi saçmanın kütlesine göre çok daha hafif olduğu için hava mukavemetine daha çok maruz kalır ve saçma katarından daha geride kalır.Dolayısıyla saçma katarı kovayı terk eder..
Şimdi choke-tapa ilişkisini tartışalım...
Kovanın içerisindeki saçmalar namlu ucundaki choke bölgesine geldiğinde daralan bölge saçma katarını kova ile birlikte sıkıştıracaktır.Sıkışan saçma katarının boyu uzayarak çapı incelecektir ve böylece namlu çıkış hızı da artacaktır..(choke daraldıkça)
Burada kova diye tabir ettiğim tapanın amortisör kısmının haricindeki saçmaların bulunduğu kısmıdır.

Musa bey geniş choke kullandığınızda saçmalar daha az mesafeye gidecek diye birşey yoktur.Sadece saçmaların grupmanı bozulur ve yine aynı mesafeye gider.Ayrıca ince saçma dar choke, kalın saçma geniş choke uyumları bilinen bir gerçektir.

Bu grupmanı sadece fişek, tapa yada saçma büyüklüğüne de bağlayamayız.Buradaki en etkili kısım namlu iç çapı, honlanma kalitesi ve fişek yatağının namlu ile birleştirme konisi de önemli bir etkendir.
Ş.Burak SEZER 
1988 SAMSUN

tolgaozhan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : 02 Mart 2012, 15:00:44 »
Benim alt alta çiftelerimden (104A) biri sabit 5 ve 3 şoklu. Namlu boyu da 66 cm. Yerel bir trap müsabakasında 15 plaklık amatör atışlarında 9 vuruş yapmıştım. Benim gibi trap acemisi biri için iyi sonuçtu. Ayrıca Bir ağabeyimizin yaylı trap makinası ile (ki bu makinalar ile vuruş çok daha yakında ve daha yavaş)  neredeyse plak kaçırmıyoruz. Yani her avı (ördek kaz hariç diyelim) :) yapıyorum. Yakın zamanda aldığım eski bir 104a nın şokları 1 ve 2 idi. Avı parçaladığı ve isabetin az olduğu için zımpara ile şoklarını genişlettim. :)
Namlu ucunda 5 cm lik kısımda krom bozuldu bozulmasına ama avı parçalama ya da kaçırma durumu da ortadan kalktı.
Henüz pas ya da benzeri bir olumsuzluk da yok.
Yan yana çiftemin şokları da 4 ve 2. Bu çifte ile kaçırmak da zor.
Ah işte bir de İzmir'de av olsa :) :)
Uzun sözün kısası; Açık şoklu tüfeklerde power tapa ya da sporting tapa kullanımı daha uzun mesafede gurupman sağlıyor. Bior ya da keçe tapa ise zaten açık şokla bıldırcın ve lökeşe avlarında rahat oluyor.
Dar şoklu tüfekler için ördek ve kaz avları diyorum. Ayrıca bu güne kadar gözlemlediğpim, tecrübe ettiğim en güzel şok 3 nolu şok.
kişisel fikrim böyle.
Selamlar

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : 02 Mart 2012, 19:47:28 »
yaz burak neden yazmayacaksın bilgi paylaştıkça çoğalır...anlatıklarından haberdarım, lakin çevremizde öle arkdaşlar varki fişeğin veyahut  tapanın saçmanın ölçü ve gramajlarına bakmadan sadece şokun önmeli olduğunu düşünüyorlar aslında konu cok ince seninde değin gibi honlama iççap çok önemli..
"""""Ayrıca ince saçma dar choke, kalın saçma geniş choke uyumları bilinen bir gerçektir."""""" demişsin çokda makul ve güzel dmeişsin ama bir çok arkdaş bu bilinen gerçekden bir haberler ve bu yüzden ya karavana atışlar yapıp türlü bahenelr buluyorlar yahut ,,güzelim hayvanları merada yaralı bırakıyorlar,,mevzu aslında ince tüfeğini fişeğini tanımadan av yapmak av yapmakdan başka herşeye benziyor....bu konuda yeterince blinçli olamdığımzı ve şok un normal  marifetinden dahaçok beklentilerimiz olması yani şok kunusnun tam anlaşılamaması...biz bunları burada kounşurken emin olun bir çok arkadaş bir çok yeni bilgi öğrencek,,, bizde pekiştirmiş ve eksiklerimiz görmüş olacaz...

musa karakuşçu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #15 : 02 Mart 2012, 19:54:59 »
bu arada zımpara ile şok genişletme tekniğide tolgabeyin konusu olarak bayağı yorum götürür gibi :) zira burakın da dediği gibi iç çap grumanda çok etkili...ve tügeğin yatakatan namlu ucuna kdar gelişen konik yapdaki düzeni namlu ucunda briden bozulcak bunun deazavantajlarıda olabilir...diye düşünüyourm...

tolgaozhan

• Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : 02 Mart 2012, 20:48:49 »
bu arada zımpara ile şok genişletme tekniğide tolgabeyin konusu olarak bayağı yorum götürür gibi :) zira burakın da dediği gibi iç çap grumanda çok etkili...ve tügeğin yatakatan namlu ucuna kdar gelişen konik yapdaki düzeni namlu ucunda briden bozulcak bunun deazavantajlarıda olabilir...diye düşünüyourm...

Musa Kardeşim;
Elbette yaptığım mantıklı değil. Bunu çok iyi biliyorum. Ama ben denemezsem kudururum :) Çok ince zımpara ile ve yağ kullanarak incelttim. Pas yapmasın diye yağlı pamuk tıkıyorum içine. Ancak belki de şansımın yardımı ile çok düzenli bir gurupman yakaladım. Namlunun ömrünü yedim bu doğru. Zaten yeni bir namlu yaptırırım mantığı ile bu işe giriştim. Fakat Huğlu bana ancak namluları söküp aynı yatağa yeni namlu yapılabileceğini söyledi. Belki krom attırmak en mantıklısı. Olur mu bilmiyorum açıkçası :)
Şöyle ki yaklaşık 80 adımdan karatavuğa atış yaptığımda 5 - 6 tane saçma aldığını gördüm. Yaklaşık 45 - 50 m yaparki hala daha şoklu diyebilirim. Amacım yedek bir namlu yaptırmaktı. Bakalım. Elimde bir çift kırma bir de yine 5 ve 3 şoklu 104 A var, 66cm namlu. Bu 104A ile avlanmak çok zevkli. Zaten diğer tüfeklere güvenerek gönderdim zımparayı namluya :)

Bu da 104A yeni olan 66cm  kısa namlu 5 ve 3 şoklu, uzun namlu 71cm 1 ve 2 şoklu

Çevrimdışı Barış KAVUNCU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #17 : 03 Mart 2012, 23:13:15 »
Musa kardeş karbüratörlü arabalarda rölanti ayarı yapmak için bir benzin ayarı var birde hava ayarı var ikisinin belli bir oranda olması gerekirki araba düzgün çalışsın
buda öyle bir şey avınız kısa mesafe çulluk bıldırcın kısa tüfeğin varsa alır gidersin şokunu 5 yaparsın yetmez dersen bior tapa alırsın o da yetmez dersen keçe tapa alırsın kullanırsın.. tek tüfeği olan arkadaş ne yaspsın tüfek uzun fix şoklu o da mecburen işi tapa ile gramaj ile hallledecek yolu bu bu nedenle  har avcı elindeki malzeme ile kendi doğrusunu araştırıp bulmak durumunda selam...
Saygılar Emin abi. Gayet güzel anlatmışsın.
Barış KAVUNCU 1977-İzmir - İkamet Bodrum 538 5909925