Gönderen Konu: Tüfek korkusu yardım.  (Okunma sayısı 19478 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İmren SAZAK

  • *
  • İleti: 62
Tüfek korkusu yardım.
« : 25 Şubat 2012, 02:20:16 »
Merhabalar...
15 gün önce aldığım ilk av köpeğim REX(8aylık) in artık tüfek sesi ile her ne kadar daha önceki sahibi 1 defa denedim korkmadı desede beraber ilk denememize bugün başladık. rex benden yaklaşık 30 m. uzaklıkta gezerken 1 el mantar tabancasını sıktım  başını dikti sağa sola bakıntı biraz ürtktü ve 10-15 saniye sonra tekrar gezinmeye başladı aradan 15 dak sonra tekrar patlattım yine aynı şekil biraz ürktü ve 10-15 sn. sonra normale geldi. Kendi kendime ohhh bee dedim içimi kemiren bu tüfek sesi olayını sanırım çözdük dedim sevindim açıkçası çünkü 15 gündür hepmi aklımda olur :) Son birkez daha patlatayım ve eve dönelim dedim 3. patlatmamda biraz çalılı yere gelmeye yakın sıktım ve rex sanki kokuya girercesine çalının içine attı kendini ve pustu çağırıyorum gelmiyor canım öyle sıkıldıki sormayın. 10 dakika sonra köpek çıktı. aradn 1 saat geçti 4. mantarı patlattım yine aynı şekilde yaptı.

1.ve 2. mantarı patlattımda kendini atacak bir çalı orman yoktu yakınlarda, aslında varda 150- 200 metrede.

Şimdi ben ne yapmalıyım... O0
Mersin/Mut
 

Çevrimdışı İmren SAZAK

  • *
  • İleti: 62
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #1 : 25 Şubat 2012, 03:02:04 »
Buradaki teknikleri denemeye karar verdim anlaşılan işi bulduk :(


Silah Korkusu...
Köpeklerde silah korkusu iki şekilde gelişir. Ya genetikdir, ya da sonradan yanlış uygulama yüzünden köpek silahdan korkmuştur veya kritik period dediğimiz ilk 4 ayı içersinde silah sesiyle tanıştırılmamaıştır. Genetik silah korkusu kalıtımsal olarak yavrulara geçer bu tür silah korkusu olan köpekler kısırlaştırılır ve üretimden çıkarılır.

Köpek silah sesine kritik period dediğimiz ilk 4 ayı içersinde alıştırılmalıdır. Yavrunun yanında onu ürkütmeyecek şekilde tenekeye vurma, el çırpma gibi ani seslere alıştırılır, genellikle bu yemek verirken yemeğe çağırmak şeklinde yapılır.

Silah korkusu köpekde iki şekilde görülür. Köpek ya silah sesine duyarlı olur, ya da silah sesinden korkar. Silah sesine duyarlı köpekler silah atıldığında yaptıkları işi bırakırlar, kuyruklarını bacaklarının arasına alır, kulaklarını kısar ve yavaş hareketlerde bulunurlar, ya da donup kalırlar. Silah sesinden korkan köpek ise silah atıldığında koşarak kaçar gider, ya da bir yere girip saklanmak ister. İster silah sesine duyarlı köpek olsun, ister silah sesinden korkan köpek ikisi ile de av yapmak mümkün değildir. Bu köpeklerin korkuları geçirilmelidir.

Silah sesinden korkan köpek silah sesine yavaş yavaş kademeli olarak alıştırılmalıdır. Buna sistematik duyarsızlaştırma denilir. Köpeği poligona götürmek, bağlayıp yanında silah atmak gibi teknikler flooding denilen taşırma terapisidir. Bu sistemde köpek korkusu ile direk yüzleştirilir. Fakat bu sistemin çalışmadığı ve zararlı olduğu ispatlanmış ve kullanılmamaktadır.
Silahdan korkan köpeği silah sesine alıştırmak zaman alır ve herkesin başarabileceği birşey değildir. Sabır ve zaman çok gereklidir.

İnsanın olsun, köpeğin olsun beyinde bulunan limbic sistem ve beyin cortexi birbirlerine zıt çalışırlar. Beyin limbic sistemi beyinde endişe, korku, heyecen, zevk gibi duyguları kontrol eden kısımdır. Beyin cortexi ise beynin öğrenme, problem çözme, tepkiler gibi işlevlerini yönetmektedir. Bu iki sistem aynı anda tam kapasite ile çalışmaz biri çalışırken diğerini baskılar ve arka plana atar. Örneğin korkan bir insan problem çözemez aklına hiç bir çözüm gelmez hatta bu yüzden hayatını bile kaybedebilir. Doğada yalnız kalan bir insan eğer korkmaya başlarsa kendini kurtaracak çözümleri aklına getirmez yani beyin limbic sistemi cortexi baskıladığından insan kendini kurtaracak çözümü bulmakda zorlanır ve hayatını kaybedebilir. Onun içindir ki komando birlikleri gibi doğada küçük guruplar halinde kalan ve zamanı gelince tek başına kalan askerlerin eğitminde korkuları baskılama yöntemlerinin eğitimi çok önemli bir yer tutar.

Köpekde de durum aynıdır. Köpeğin korkularını idare eden beyin limbic sisteminin çalışmasını cortexi fazla çalıştırarak arka plana atarsanız korkusu azalır. Bunu yapmak içinde silah atılırken köpeğin beyin cortexini çalıştırmanız gerekecektir. Bir köpeğin beynini bir oyuncak, tüy, kuş, tavşan gibi şeyle meşgul edip ona ulaşması için uğraşmasını sağlamanız gerekecektir. Köpek bunları ele geçirmek için uğraşırken beynin limbic sistemi baskılanacak ve korkularını arka plana atacaktır.

Bu çalışmaları şu şekilde yapabilirisiniz. Köpeğinizi yardımcınız ile beraber araziye çıkarın yardımcınız silahla beraber sizden uzaklaşsın köpeğin silah sesinden etkilenmeyeceği bir mesafeye gelince yardımcı bir el ateş edince köpeğin tepkilerini izleyin, köpek irkilmiyorsa ve sese aldırmıyorsa silahlı yardımcı biraz daha yanaşıp tekrar silah atsın. Bu işlemleri köpeğin silah sesine tepki verdiği mesafede durdurun. Bu mesafe köpeğin silah sesine tepki verdiği sınırdır. Artık yapacağınız çalışmalar bu sınırda olacak ve bu sınırı ilerleyen günlerde kısaltmaya çalışacaksınız.

Köpeğiniz ile bu sınırda durun ve onu heyecanlandıracak bir oyuncak olabilir, canlı bir kuş olabilir veya bir kanat olabilir bu köpeğe göre değişir bunlardan biriyle köpeğin dikkatini çekin. Köpek bunu elinizden almak için size gelecektir köpeğe yakalayacakmış gibi imkan verin ama yakalatmayın köpek iyice heyecanlansın artık köpek tamamen bu elinizdeki şeye odaklanınca silahlı yardımcınıza işaret ederek bir el silah attırın. Köpek tepki vermiyosa aynı şekilde ama köpek kesinlikle elinizdeki şeyle uğraşırken aralıklı olarak silah attırın ve sonra çalışmayı ertesi güne bırakın. (köpeğin çalışma sırasında silahdan korkmasına müsaade etmeyin korktuğu an çalışmayı ertesi güne bırakın) Ertesi gün gene aynı mesafede aynı şekilde çalışmaya başlayın ilk silahdan sonra köpek tepki vermezse sınırı bir iki adım geçin ve çalışmaya devam edin, köpeğiniz gene tepki vermiyorsa çalışmayı aynı mesafede sürdürün ve ertesi gün aynı yerden devam etmek üzere bırakın.

Ertesi gün gene aynı yerden başlayın ve köpek tepki vermezse bir iki adım daha sınırı geçin ve bu çalışmalara her gün böyle devam edin. Eğer köpek bir gün bu çalışmalar esnasında gene tüfek sesinden korkarsa hemen sınırın ilk başına dönün ve eğitme tekrar yeni başlıyor gibi başlayın. Bu görüldüğü gibi çok sabır ve zaman isteyen bir çalışmadır. Bu çalışmalar sırasında köpek silaha yaklaştıkca onun dikaktini çeken şeyi daha da cazip ve köpek tarafından daha istekli hale getirin. Örneğin köpeği çalılık bir yerde iken canlı bir bıldırcını köpeğin çok zor gireceği çalıların içine bırakın ve köpek çalılardan kuşu almak için kendine yol ararken yukarda anlatıldığı şekilde çalışmaya devam edin. Köpek istediği şeyi eline geçirmek için ne kadar zorlanırsa, çalılar içinden onu almak için çeşitli yollar aradığı zaman beynini problem çözmek için çalıştıryor demekdir. Çalının bir tarafından dener giremez, döner arkasından bakar, olmadı açıklık bir yerden kendini zorlar işte bu anda tamamen beyni bu işe odaklandığından silah sesi ikinci planda kalır. Bu tür yapılan çalışmalar sonucunda ise zamanla köpek artık silah sesine alışır.

Köpeğinize evinizde de bazı çalışmalar yaptırabilrisniz. Eğer güçlü bir müzik setiniz varsa onu bilgisayarınızın çıkışına bağlayın. İnternetde mp3 formatında veya benzer formatda silah sesi bulmanız mümkün. Bunu da bulduktan sonra yapacağınız iş köpeğe bu silah sesini önce çok yavaş volümde dinletmek ve giderek sesi arttırmakdır. Bunu yaparken de aynı dışarda olduğu gibi köpekle ev içinde kanat, top, oyuncak gibi birşeyle oynayıp köpeğin onla meşgul olduğu anlarda sesi vermelisiniz. Diğer bir çalışma ise bilgisayardan silah sesini bir müzik ile beraber vermekdir. Müzik sesini yüksek olarak açıp arka planda silah sesini yavaş ve giderek artan seviyede vermelisiniz. Bütün bunları yaparken bir günde değil her gün az miktarda çalışıp ilerleyen günlere yayarak yapmanız gerekir. Evde ve dışarda yapılan çalışmaları uzun tutmayın her gün en fazla 5-10 dakika çalışın. 3-5 silahdan fazla silah atmayın.
Mersin/Mut
 

Çevrimdışı Dağhan ÇAKMAK

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 299
  • Thanked: 2 times
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #2 : 25 Şubat 2012, 07:43:00 »
imren bey,

8 ay cok gec olmasada bıraz gec kalınmıs bır zaman.Keske daha kucukken yanında ara ara mantar tabancası atısı yapsaydınız.Bı daha kı sefere meraya bır arkadasınızla gıdın.Sız kopegınızı severken arkadasınız belırlı bı mesadeden tufek atısı yapmaya baslasın ve her bir sonra ki atısta aranızda kı mesafeyı daraltın.Tabı bu arada sız kopegınızı sevmeye devam edın
Dağhan ÇAKMAK
1982-Erzincan
 

Çevrimdışı Oğuz BABAÇOĞLU

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 477
  • Thanked: 53 times
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #3 : 25 Şubat 2012, 08:40:06 »
Biri köpeği kucağına alıp iyice sevsin diğeri 50 mt.  ilerde tüfek atsın. Sonra iyice sevin, gerginliği geçince severken 30 mtden bir daha patlatın. Kaçmaya kalkacaktır. Gevşeyinceye kadar sevin. Severken olayı abartın ama. Aman benim oğlum kızım gibi.. Gerginliği geçip dikkati dağıldı anda 20 metreden bir daha patlatın. Gevşeyinceye kadar sevin. bu ii iki üç kez yaptınız mı alışır...
 

Çevrimdışı İmren SAZAK

  • *
  • İleti: 62
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #4 : 27 Şubat 2012, 00:24:47 »
Biri köpeği kucağına alıp iyice sevsin diğeri 50 mt.  ilerde tüfek atsın. Sonra iyice sevin, gerginliği geçince severken 30 mtden bir daha patlatın. Kaçmaya kalkacaktır. Gevşeyinceye kadar sevin. Severken olayı abartın ama. Aman benim oğlum kızım gibi.. Gerginliği geçip dikkati dağıldı anda 20 metreden bir daha patlatın. Gevşeyinceye kadar sevin. bu ii iki üç kez yaptınız mı alışır...
Bugün başladım uzaktan arkdaşıma 1 el tüfek attırdım biraz irkildi bayağı bir gerildi sevdim okşadım biraz yumuşar gibi oldu arkdaş biraz daha yaklaşıp bir daha patlattı yine aynısını yaptık  ve eve döndük bakalım 1 hafta bu metodu deneyeceğim inşallah alışır.
Birde köpeğimin yanına yabancı bir insan gelsin köpek korkuyor uzaklaşıyor görenler bu köpek dayak yemiş diyorlar.
Mersin/Mut
 

Çevrimdışı İbrahim ÖZEL

  • *
  • İleti: 1154
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #5 : 27 Şubat 2012, 09:06:42 »
Enik iken dayak yiyerek büyüyen köpeklerde bu oluyor genelde. Ama ben silah sesinin genetik olmadığını biliyorum. Çalıştığım yerde 600 köpek var. Silah sesi korkusu olan köpeklerin yavrularında hiç silah sesi olmayan yavruların çıktığına defalarca şahit oldum. Yani bu genetik değildir emin olun. Çözümünü arkadaşlar az çok yapmış. Bendede vardı böyle bir köpek çiftçi arkadaşımdan rica ettim 1 gün çalışan su motorunun yanında tuttu 1 gün ara verdi 2 nci gün yine aynını yaptı. 2 gün ara verdirdim ve usta köpeklerle ava götürdüm %75 oranında geçmişti. Sonrasında alıştı gitti zaten.
İbrahim ÖZEL 05304684000
[email protected] 1976 Bursa-Adana  
 

Çevrimdışı Dağhan ÇAKMAK

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 299
  • Thanked: 2 times
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #6 : 27 Şubat 2012, 09:50:19 »
Valla kardeşim ınsandan korkan kopeklerın bazılarının korkusunun nedenı nın yedıgı dayakla fılan alakası yoktur.Moralını bozmak gıbı olmasın ama , kopegının silah sesı ve dıger ınsanlardan korkma fobısını yenme şansı cok zor :( umarım yanılırım ...Arabaya ındırıp bındırırken de sorun yasatır o tıp kopekler
Dağhan ÇAKMAK
1982-Erzincan
 

Çevrimdışı Yasin MUTLU

  • *
  • İleti: 83
  • Thanked: 2 times
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #7 : 27 Şubat 2012, 10:55:48 »
Öncelikle kolay gelsin.Sorununuz oldukça sabır gerektiren ve asla aceleye gelmeyecek bir durum. Bunu aklınızdan çıkarmayın.Sabırlı olun ve tekrar aralarını seyrekleştirin ve çok sık ve üst üste tekrardan kaçının.Çünkü ilk tecrübenizdeki gibi ters tepebilir.

benim size tavsiyem köpeğinizin yaşadığı yerde çalışma yapmanız olacak.Bunun yanında sadece çocukların oynadığı mantar tabancalarıyla eğitim yapmalısınız.Direk tüfekle yapacağınız eğitimler mesafe faktörüde olsa ses şiddetli olacağından amacınıza şimdilik hizmet etmeyecektir.

Özellikle köpeğinizle bağınızın güçlendiğini , onun size güvendiğini hissedin.Mantar tabancasını elinize alın ve ona sevdiği bir yiyeceği verip yemesini sağlayın.Yiyeceği yerkende hafifçe sevin ve tam dikkatini yemeye verdiği sırada mantar tabancasını  köpeğin tersi yönde bir el atın ve hiçbir şekilde istifinizi bozmadan sevmeye devam edin.Bir öğün sonra mama verirken aynı işlemi tekrar edin ve köpeğin tedirgin olduğunu anlayınca çokça severek mantar patlatmayı bırakın.Köpeğinizi dizinize yatırıp sevi ve iyice mayıştığında da kenardan bir atış yapın ve bunu da tekrar edin.Birkaç gün sonra alışmaya başladığını görünce atış sayısını azar azar artırın.Eğer köpeğiniz şiddetli bir korku yaşamıyorsa kısa zamanda alışacaktır.Bu yöntemi deneyen arkadaşlarım umdukları sonucu aldılar.

yüksek seste alıştırma yolunu ise tecrübe etmediğim için bilmiyorum. ama yüksek seslede alıştıramazsanız deneyeceğiniz bir 2. yol olmaz. onun için öncelikle tavsiye ettiğim yolu deneyin ve alıştıramazsanız ikinci yol olarak yüksek sesli yöntemler deneyin ve tekrar söylemekte fayda görüyorum. SABIRLI OLUN
İNSANIN TAMAMEN DEĞİŞTİREBİLECEĞİ TEK ŞEY
KENDİSİDİR.

Yasin MUTLU 1980
SINIF ÖĞRETMENİ MANAVGAT
 

Çevrimdışı Oğuz BABAÇOĞLU

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 477
  • Thanked: 53 times
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #8 : 28 Şubat 2012, 16:12:54 »
Sevgili avcı arkadaşlar ilk dört ay içinde bu çalışma yapılmazsa bu tür rahatsızlıklar olabilir. Ama geçici olduğu unutulmamalıdır. Aynı köpeğin ilerde tüfeğin atıldığı yere koşacağını asla unutmayınız. Sabırla çalışmanıza devam ediniz...
Benim arkadaşın Kurzhaar bir köpeği silah atıldığı zaman kaçıp arabanın altına saklanıyordu. Bu yöntemi uyguladık, iki ay sonra çalıların üstünden atlayıp. Tüfeğin atıldığı yerden kekliği öteki köpeklerden önce kapıp getiriyor... 
 

Çevrimdışı İmren SAZAK

  • *
  • İleti: 62
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #9 : 28 Şubat 2012, 18:24:46 »
Enik iken dayak yiyerek büyüyen köpeklerde bu oluyor genelde. Ama ben silah sesinin genetik olmadığını biliyorum. Çalıştığım yerde 600 köpek var. Silah sesi korkusu olan köpeklerin yavrularında hiç silah sesi olmayan yavruların çıktığına defalarca şahit oldum. Yani bu genetik değildir emin olun. Çözümünü arkadaşlar az çok yapmış. Bendede vardı böyle bir köpek çiftçi arkadaşımdan rica ettim 1 gün çalışan su motorunun yanında tuttu 1 gün ara verdi 2 nci gün yine aynını yaptı. 2 gün ara verdirdim ve usta köpeklerle ava götürdüm %75 oranında geçmişti. Sonrasında alıştı gitti zaten.
Valla kardeşim ınsandan korkan kopeklerın bazılarının korkusunun nedenı nın yedıgı dayakla fılan alakası yoktur.Moralını bozmak gıbı olmasın ama , kopegının silah sesı ve dıger ınsanlardan korkma fobısını yenme şansı cok zor :( umarım yanılırım ...Arabaya ındırıp bındırırken de sorun yasatır o tıp kopekler
Öncelikle kolay gelsin.Sorununuz oldukça sabır gerektiren ve asla aceleye gelmeyecek bir durum. Bunu aklınızdan çıkarmayın.Sabırlı olun ve tekrar aralarını seyrekleştirin ve çok sık ve üst üste tekrardan kaçının.Çünkü ilk tecrübenizdeki gibi ters tepebilir.

benim size tavsiyem köpeğinizin yaşadığı yerde çalışma yapmanız olacak.Bunun yanında sadece çocukların oynadığı mantar tabancalarıyla eğitim yapmalısınız.Direk tüfekle yapacağınız eğitimler mesafe faktörüde olsa ses şiddetli olacağından amacınıza şimdilik hizmet etmeyecektir.

Özellikle köpeğinizle bağınızın güçlendiğini , onun size güvendiğini hissedin.Mantar tabancasını elinize alın ve ona sevdiği bir yiyeceği verip yemesini sağlayın.Yiyeceği yerkende hafifçe sevin ve tam dikkatini yemeye verdiği sırada mantar tabancasını  köpeğin tersi yönde bir el atın ve hiçbir şekilde istifinizi bozmadan sevmeye devam edin.Bir öğün sonra mama verirken aynı işlemi tekrar edin ve köpeğin tedirgin olduğunu anlayınca çokça severek mantar patlatmayı bırakın.Köpeğinizi dizinize yatırıp sevi ve iyice mayıştığında da kenardan bir atış yapın ve bunu da tekrar edin.Birkaç gün sonra alışmaya başladığını görünce atış sayısını azar azar artırın.Eğer köpeğiniz şiddetli bir korku yaşamıyorsa kısa zamanda alışacaktır.Bu yöntemi deneyen arkadaşlarım umdukları sonucu aldılar.

yüksek seste alıştırma yolunu ise tecrübe etmediğim için bilmiyorum. ama yüksek seslede alıştıramazsanız deneyeceğiniz bir 2. yol olmaz. onun için öncelikle tavsiye ettiğim yolu deneyin ve alıştıramazsanız ikinci yol olarak yüksek sesli yöntemler deneyin ve tekrar söylemekte fayda görüyorum. SABIRLI OLUN
Sevgili avcı arkadaşlar ilk dört ay içinde bu çalışma yapılmazsa bu tür rahatsızlıklar olabilir. Ama geçici olduğu unutulmamalıdır. Aynı köpeğin ilerde tüfeğin atıldığı yere koşacağını asla unutmayınız. Sabırla çalışmanıza devam ediniz...
Benim arkadaşın Kurzhaar bir köpeği silah atıldığı zaman kaçıp arabanın altına saklanıyordu. Bu yöntemi uyguladık, iki ay sonra çalıların üstünden atlayıp. Tüfeğin atıldığı yerden kekliği öteki köpeklerden önce kapıp getiriyor... 
Öncelikle ilgi ve alakanız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Çalıştığım elektrik santralinde bakıyorum köpeğime santralde 2 tane 550 kw lık generatör var, santral içinde yan yana 2 kişi normal sesle ne konuştuğunu duyamaz bayağı bir ses çıkıyor. Köpeğim ilk günler saldığım zaman içeri benimle giremezdi kapıdan beni izler dururdu şimdilerde ise santralin içinde geziniyor. Bahsettiğiniz yöntemi  15-20 gün yapacağım inşallah bir gelişme sağlarım ve size burdan sonucu söylerim.
Mersin/Mut
 

Çevrimdışı İmren SAZAK

  • *
  • İleti: 62
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2012, 22:33:30 »
sabır, biraz daha sabır, çok sabır  kolay gelsin

sağolasın, sigarayı 2 pakete çıkardım nasıl :) sabırda bir yere kadar arkadaşım.
Mersin/Mut
 

Çevrimdışı İmren SAZAK

  • *
  • İleti: 62
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #11 : 06 Mayıs 2012, 23:15:21 »
ilk av köpeğimde tüfek sesi ve insandan korkma problemini yenemedim 1 aydan fazla emek verdim ama olmadı aracı olan arkadaş teslim aldı. bu işler kolay deyil demişti biri evet kolay deyil, herkesi kendin gibi zannetmiyeceksin...
Mersin/Mut
 

Çevrimdışı İbrahim ÖZEL

  • *
  • İleti: 1154
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #12 : 08 Mayıs 2012, 14:11:37 »
Hayırlısı olsun güvenli bir üreticiden av köpeği alırsınız sizde. İnşallah gönlünüzdeki köpeği bulursunuz...
İbrahim ÖZEL 05304684000
[email protected] 1976 Bursa-Adana  
 

Çevrimdışı Togay YURTSEVER

  • *
  • İleti: 124
  • Thanked: 6 times
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #13 : 09 Mayıs 2012, 08:43:01 »
Konu ile ilgili bilgim yok ama affınıza sığınarak konu ile ilgili bir fıkra geldi aklıma onu paylaşmak istiyorum.

Avcının birinin yeni av köpeği silah sesinden çok korkuyormuş.Adam ne zaman ava götürse silah patladımi köpek kaçacak delik arıyormuş.
Avcı durum karşısında çok üzgün kara kara düşünüyormuş.bu durumu gören eski bir avcı "Evlat ne üzülüyorsun ya bu da sorunmu?köpeği her akşam farklı bir mahallede ki köy düğünü ne götür orda havaya sıkılan mermilerin sesinden dolayı köpek alışır " demiş.
Adam bir heves hemen eve gidip köpeği almış ve hemen alt mahallede ki düğüne gitmiş ordan sonra bir daha,bir daha ve bir daha her gün ayrı bir yerde farklı bir köy düğününde.
Neyse adam aylar sonra köpeğin ava ve sese alıştığını düşünerek köpeği ava götürmüş.
Iki dakika sonra karşısına çıkan tavşana bir sıkmış ....
Bizim köpek cebinden mendil çıkarıp başlamış dilülülülüüü  halay çekmeye!

Tabi mimikler ve anlatım tarzı burda olmuyor yazı ile ama ben ilk dinlediğimde karnıma ağrılar girmişti.. 
Togay YURTSEVER
1981 Mersin

"Sıkmasını bileceksin,vurmayan tüfek olmaz,vurmasını bileceksin;düşmeyen kuş olmaz"
 

Çevrimdışı Eşref YILDIZ

  • *
  • İleti: 5687
  • Thanked: 4 times
  • POİNTER HERZAMAN :)
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #14 : 09 Mayıs 2012, 08:48:46 »
bırr etkınlıktee benım basımaa gelmıstııı sonra bıldırcın sezonu basladı fermaa yapıyor tufegı kaldırınca yere yatıyorduu kacmaması benım ıcın sevındırıcı ıdı sabır ettım sevdım mantar tabancasını yemek yerken deneyınızz yanında yemek yerken sesler cıkartınız gercıı ustalarım daha ıyı seyler solıceklerdırr
ESREF YILDIZ SAMSUN CARSAMBA 1987


resim yülke
 

Çevrimdışı Rıza DESTANOĞLU

  • *
  • İleti: 295
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #15 : 09 Mayıs 2012, 15:24:23 »
Selamlar İmren bey ... Bugüne kadar kendi yavrularım veya sahiplendiğim yavru köpeklerimde hiçbir sorun yaşamadım taki sırbistandan getirdiğim 2 yaşındaki pointere kadar... silah sesi korkusu yükses sesli herşeyden korkan bir köpek çıktı geldi... Çok uğraştım kısaca bahsedeyim hayvanlar çok akıllı canlılardır neden korkuyorlar ise beyinlerine bunu kazırlar fakat beyin limbik denilen bir salgı salgılar ve korkuları heyecanlandırıldığı zaman , birşeyler ile uğraştığında geri plana atar onun içindir ki köpeğin birşeylerle meşgul olduğu anlarda heyecanlandığı anlarda çalışma yapmanızı tavsiye ederim. Üzerine gitmekle kesinlikle işler daha kötüye varacaktır. Ve geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır .Bana göre en ideali av sezonunda tek başına ve sadece fermasında tüfek atmaktır problemi çözmesi için sebeb sonuç ilişkisi kurmalı yoksa kusura bakmayın ne düğün yerinde nede bele ip bağlamakla köpek tüfek sesine alıştırılamaz nekadar üzerine düşülürse sonuç o kadar vahim olacaktır ... Bunlar tabiki benim düşüncem ve tecrübe ettiğim durumlar saygılar...
RIZA DESTANOĞLU - 1975
   TAVŞANLI / KÜTAHYA
         05386178838
 

Çevrimdışı İmren SAZAK

  • *
  • İleti: 62
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #16 : 17 Mayıs 2012, 08:45:34 »
Hayırlısı olsun güvenli bir üreticiden av köpeği alırsınız sizde. İnşallah gönlünüzdeki köpeği bulursunuz...
Konu ile ilgili bilgim yok ama affınıza sığınarak konu ile ilgili bir fıkra geldi aklıma onu paylaşmak istiyorum.

Avcının birinin yeni av köpeği silah sesinden çok korkuyormuş.Adam ne zaman ava götürse silah patladımi köpek kaçacak delik arıyormuş.
Avcı durum karşısında çok üzgün kara kara düşünüyormuş.bu durumu gören eski bir avcı "Evlat ne üzülüyorsun ya bu da sorunmu?köpeği her akşam farklı bir mahallede ki köy düğünü ne götür orda havaya sıkılan mermilerin sesinden dolayı köpek alışır " demiş.
Adam bir heves hemen eve gidip köpeği almış ve hemen alt mahallede ki düğüne gitmiş ordan sonra bir daha,bir daha ve bir daha her gün ayrı bir yerde farklı bir köy düğününde.
Neyse adam aylar sonra köpeğin ava ve sese alıştığını düşünerek köpeği ava götürmüş.
Iki dakika sonra karşısına çıkan tavşana bir sıkmış ....
Bizim köpek cebinden mendil çıkarıp başlamış dilülülülüüü  halay çekmeye!

Tabi mimikler ve anlatım tarzı burda olmuyor yazı ile ama ben ilk dinlediğimde karnıma ağrılar girmişti.. 
bırr etkınlıktee benım basımaa gelmıstııı sonra bıldırcın sezonu basladı fermaa yapıyor tufegı kaldırınca yere yatıyorduu kacmaması benım ıcın sevındırıcı ıdı sabır ettım sevdım mantar tabancasını yemek yerken deneyınızz yanında yemek yerken sesler cıkartınız gercıı ustalarım daha ıyı seyler solıceklerdırr
Selamlar İmren bey ... Bugüne kadar kendi yavrularım veya sahiplendiğim yavru köpeklerimde hiçbir sorun yaşamadım taki sırbistandan getirdiğim 2 yaşındaki pointere kadar... silah sesi korkusu yükses sesli herşeyden korkan bir köpek çıktı geldi... Çok uğraştım kısaca bahsedeyim hayvanlar çok akıllı canlılardır neden korkuyorlar ise beyinlerine bunu kazırlar fakat beyin limbik denilen bir salgı salgılar ve korkuları heyecanlandırıldığı zaman , birşeyler ile uğraştığında geri plana atar onun içindir ki köpeğin birşeylerle meşgul olduğu anlarda heyecanlandığı anlarda çalışma yapmanızı tavsiye ederim. Üzerine gitmekle kesinlikle işler daha kötüye varacaktır. Ve geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır .Bana göre en ideali av sezonunda tek başına ve sadece fermasında tüfek atmaktır problemi çözmesi için sebeb sonuç ilişkisi kurmalı yoksa kusura bakmayın ne düğün yerinde nede bele ip bağlamakla köpek tüfek sesine alıştırılamaz nekadar üzerine düşülürse sonuç o kadar vahim olacaktır ... Bunlar tabiki benim düşüncem ve tecrübe ettiğim durumlar saygılar...
Değerli yorumlarınız,düşünce ve fikirleriniz için çoook teşekkür ediyorum. Daha öncede söyledim gibi ilk av köpeğimdi olmadı hayırlısı diyorum artık.  Şimdilik beklemedeyim birazda şevkim kırıldı acıkçası.
Mersin/Mut
 

muhammet dikmenn

  • Ziyaretçi
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #17 : 06 Aralık 2013, 17:32:37 »
sevgili avcı abilerim köpeğim mantar tabancadan hiç korkmazken tüfek atınca cekiniyor biraz bunu nasıl yenebilirim yardımı olan herkese tesekkür ederimm...
 

Çevrimdışı Dağhan ÇAKMAK

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 299
  • Thanked: 2 times
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #18 : 06 Aralık 2013, 17:42:27 »
kardesım ınsallah yenebılırsın dıyecegım ama bu kolay kolay yenılebılecek bır korku degıl.Allah yardımcın olsun
Dağhan ÇAKMAK
1982-Erzincan
 

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 809
  • Thanked: 235 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #19 : 06 Aralık 2013, 18:29:29 »
değerli hemşehrim , sitemiz üyesi  sayın adem koca  kardeşim tarafından ,  temmuz ayında , setter cinsi bir av köpeği edindim . . .
. . . . köpek daha 2 aylıkken , yeni almış olduğum  9 + 1  otomatik tüfeğimi denerken , köpeğimin , tüfek sesinden ürkerek ,  yanımdan koşarak uzaklaştığını gördüm . . . sonra ikinci şarjörüde boşalttıktaan sonra , köpeğin yanına gittim . . .
. . . . . . aman allahım , zangır zangır titriyor . . . her eklemi , her iliği zangır zangır . . aldım onu kucağıma , fazla bastırmadan ,  sıkabildiğim kadar sıktım ,  RESMEN ŞOKTAYDI . . . TİTREMESİ Bİ GELDİ , Bİ GİTTİ .  titredikçe sıktım . geçince saldım . .
. . . . . . . . bi zaman sonra bi tüfek daha attım , yine aynısı . titriyor , ve benden kaçıyor . .
. . . . . . . .  yemek yediği ve yattığı yere tüfek koydum . . çok korkuyordu tüfekten önceleri . . yemek yerken , otomatik tüfeğin kurma kolunu çekip bırakaraktan , antremena başladık . zamanla alıştı tüfeğin görüntüsüne ve kurma kolunun sesine . .
.................. merada arama  yaparken ona  sırtımı dönüp  , 30 - 40 metre mesafede bir el ateş  ettim  , çocuklarla oynarken sırtım dönük , aynı mesafeden yine bir el ateş ettim . . zamanla alıştı tüfek sesine . . ama uzun ve zahmetli bir iş bu . 2 - 3  ay gibi bi zaman istiyor . . zamanla  alışır . korkuyor diye köpeğe kızmamalısınız , vurmamalısınız . .
 . . . . . . . . yine bıldırcın avında , bi arkadaşımızın fermalı köpeği , tüfek sesinden korktu , aynı benim köpek gibi şoka girdi , zangır zangır  titremeye başladı . onuda sıkı sıkıya sıktık . 3 - 5 el silah sesin den sonra ufaktan ufaktan alışmaya başladı , ama yanımızda başka köpeklerde vardı . . . .
 . . . . . . . . . . . şu unutulmamalıki :
yav ru köpekler , 1 yaşına kadar çok ürkek ve korkak olabilirler . . bu , etrafı tanımamak ve , kendi içgüdülerinin farkına varamamalarındandır . . etrafı  , çevreyi ve olayı kavradıkça , kendilerine olan güvenlerini kazanacaklar ve içgüdülerinin sesini daha çok dinleyeceklerdir . .
 . . . . . bize düşense , bu 1 yaşına kadar olan dönemde , onlara sevgiyle ve şefkatle yaklaşmaktır .
şuda unutulmamalıdırki , köpekler çok zeki hayvanlardır , onlara kızdığınızı ve öfkelendiğinizi hemen anlarlar ,  buda onları avdan ve kendinizden soğutmaya en büyük sebeptir . . . .
. . . . . oğuz babaçoğlu hocamda çok güzel açıklamış olayı . . . sadece zamana , güvene  ve ilgiye ihtiyacı var . .
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder
 

muhammet dikmenn

  • Ziyaretçi
Ynt: Tüfek korkusu yardım.
« Yanıtla #20 : 07 Aralık 2013, 11:03:57 »
birden çok fazla da zorlama yapıp daha da ürkütmek istemiyorum yemek yerken mantar tabanca hiç huzurunu bozmadan yemek yemeye devam ediyor tüfekte cekiniyor haftada bir güb uğrasmaya devam edeceğim uzakta tüfek atıp sosis ile sevindirmwyi düşünüyorum...