Suğla gölü ,Seydişehir ,Konya... Suğla Gölü, Konya: Suğla Gölü de yine tarımsal amaçlı kurutuldu. Konya’nın Seydişehir İlçesi`nde yapılan Suğla Barajı ile hem Konya Ovası sulanması, hem de göl çevresindeki 14 bin 600 hektarlık alüvyonlu arazinin tarıma açılması planlandı. Bugün Suğla Gölü sulak alan niteliğini kaybetmiş halde rezervuara dönüştürüldü... tarih 2008
Tarih 18 şubat 2009
Suğla Gölü Taştı, Tarım Arazileri Su Altında Kaldı
Konya'nın Seydişehir İlçesindeki Suğla Gölü, Son Yağışlarla Birlikte Taştı. Çevresindeki Ekili Arazilerin Sular Altında Kalmasına Neden Olan Gölle İlgili Çiftçiler, Her Yıl Benzer Sorunlarla Karşılaştıklarından Yakındı. Sulama Amaçlı Kullanılan ve Balıkçılık Yapılan Gölün Su Seviyesi de 137 Milyon Metreküpten, 145 Milyon Metreküpe Çıktı.
Kemik ve Eklem Ağrılarınızdan 7 Gün İçinde Kurtarıyoruz!Konya'nın Seydişehir ilçesindeki Suğla Gölü, son yağışlarla birlikte taştı. Çevresindeki ekili arazilerin sular altında kalmasına neden olan gölle ilgili çiftçiler, her yıl benzer sorunlarla karşılaştıklarından yakındı. Sulama amaçlı kullanılan ve balıkçılık yapılan gölün su seviyesi de 137 milyon metreküpten, 145 milyon metreküpe çıktı.
Konya DSİ Bölge Müdürü Hacı Aksal, Suğla depolama havzasında biriken su ile çevre dere ve ırmaklardan gelen suların ekili arazilere zarar verdiğini doğruladı. Aksal, suların Suğla depolama havzasına aktarılmasında yeterli sitemin mevcut olmadığını kaydetti. Sorunun çözümü için çalışma yaptıklarını açıklayan Aksal, yağışların bu şekilde devam etmesi durumunda çiftçilerin su sorunu yaşamayacağını dile getirdi. Suğla havzasının 270 milyon metreküp suyu tutabilecek kapasitede olduğunu belirten Aksal, ''Arazide biriken fazla suların bir şekilde depolama havzasına alınması gerekiyor. Biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bir tarih vermek çok zor ama yakın zamanda bu sorunu çözeceğimize inanıyoruz." dedi.
Gölden taşan suların ekili araziye dolması bölgede çiftçilikle uğraşan vatandaşları endişeye sevk etti. Yetkili makamların bunu bildiğini, fakat çözüm noktasında bir şey yapılmadığını dile getiren yöre halkı, ''Her yıl aynı sorunla karşılaşıyoruz.Gölden gelen fazla tarım alanlarına doluyor. Halbuki yanı başımızda bir depolama havzası var ve suların oraya akması gerekiyor. Ama maalesef her yıl aynı sorun yine biz çiftçilere zarar veriyor. Zararın haddi hesabı yok. Ekili ürünler suyun altında kaldı ve çürümeye yüz tuttular. Bir an önce bu sorunun halledilmesi gerekiyor." diyerek yetkililerin harekete geçmesini istedi.
Akkise Beldesi Belediye Başkanı Ceylan Arslan ise gölde biriken suların Çumra Oavası'nı beslediğini, bölge halkının gölden yeterince faydalanamadığını iddia etti.
BALIKÇILAR DURUMDAN MEMNUN
Göl sularının yükselmesi balıkçıların yüzünü güldürdü. Gölü besleyen derelerin çok yoğun bir şekilde su getirmesi gölde bulunan balıkların hareketlenmesine sebep olduğunu belirten bölgedeki balıkçıların, bu durumdan oldukça memnun oldukları gözlendi. Balıkçı Mustafa Yılmaz (43), su seviyesi azalan gölde özelilkle yaz aylarında toplu balık ölümlerinin yaşandığını hatırlattı. Son yağışlarla birlikte su seviyesi Yükselen gölde ağlarını doldurmaya başladıklarını belirten Mustafa Yılmaz, "Biz balıkçılarda ağlarını sererek balık avına çıkmaya başladık. Gölde su miktarı azalmadığı takdirde balık avlayarak rızkımızı çıkarıyoruz. Ancak yaz aylarında fazla su alındığı için oksijen azlığından toplu balık ölümleri oluyor. Biz balıkçıların isteği yaz aylarında gölde daha az su alınmasıdır''. dedi.