MP bore hiç elime almadım ve tam olarak hangi çapı ifade ediyor hala bilmiyorum. Ata sadece namluyu genişletmemiş, namlu-yatak geçişi(birleştirme konisi) de daha uzun tutmuş. Çelik saçma kullanmaya da uygun demişler. Hepsi biraraya gelince iyi bir şey gibi görünüyor. Yine de gerçekte nasıl olduğu kullanınca ortaya çıkar. Geniş namlu olsun, uzatılmış koni olsun verimli olan da, olmayan da, fark edilemeyen de var. Yine de Ata güzel tüfekler yapıyor, iyidir zannımca. Yeni tüfekleri biraz düşük fiyatlı tutsalar da daha çok kullanılsa, şayet iyilerse zaten kullananlar en iyi reklamı yapardı ama, "ama" sı var.
Geniş namlu dediklerimiz aslında fazla bir genişlik de değil. Mesela 18,4 ile 18,5 arasında 0,1 mm fark var. Daha önce de bunu yazmıştım; bir cetveli elinize alın ve 1 mm yi görün. Sonra hayalinizde 1 mm yi 10 eşit bölmeye ayırın ve ne kadar bir farkmış, kafanızda canlandırın.
Bu konuda epey yazı okudum, bir çok düşünceler, yorumlar var. Hepsini buraya yazıp kafaları karıştırmak istemiyorum. Bu işin esası alıp görmek ve uygun fişeği, fişekleri, şokları bulmak. Yani her zaman gerektiğinden farklı değil.
Geniş namlularda namlu çıkış hızı düşük olabilir ama olmadığı durum da olabilir. Bana kalırsa varsın biraz düşsün derim. Nedenine gelince Avrupa'nın kullandığı fişeklerin hızları çok yükseldi. Uzak mesafe atışları için -şayet iyi dağılım da eşlik ederse- uygun olur ama, yine ama var. Bence yüksek hız, özellikle hafif tüfeklerde ve bir de çifte gibi tepme hissini en fazla yansıtanlarda verimsiz olur. Tabi kişiye göre değişir.
Yine de delicilik konusunda deneme yapmak isteyen olursa, zahmetli de olsa çaresi var. İki metoddan bahsedeceğim; kıyas ve balistik jel. Kıyas, önce deliciliği makul kabul edilen bir tüfek, fişek, şok birlikteliği ile kıyaslanacak tüfeğinki olacak. Kısa anlatacağım, bir yağ tenekesine her ikisiyle ateş edilecek ve her ikisinin delme güçleri eşitlenene kadar hedefe yaklaşılacak veya uzaklaşılacak. Diğerini de kısa açıklayacağım, sığır jelatini ile ev şartlarında balistik jel hazırlanacak ve hedefe konulup ateş edilecek. İçine işlemesi beklenen mesafeler elde edilmeye çalışılacak ve hedef uzaklıkları da tespit edilecek. Bu yöntemi denemedim ama üşenmzsem niyetim var. Gayet mantıklı çünkü. Her drurumda da gerçek av senaryolarında birebir örtüşmeyecekleri durumlar da var elbet ama ne yaparsın, yine de yapabileceğimizin en iyisini deneyeceğiz. Kırda kırsalda evim olsa üşenmem de...
Bunların dışında da Allah rızası için, kronograf(hız ölçer radar) olan birinin bu işi yapması ve kıyaslaması. Olanlar var ama rıza ederler etmezler bilemem.
Tüfek için fazla bir şey yazmadım. Diğer tüfekleri gibi olmalılar. Farklı olan namlu çapı ve bunun ava etkisi olduğu için, o kısıma değindim.
Son not olarak; pozenin her zaman, herhangi bir otomatikten veya pompalıdan daha hızlı saçma çıkaracağına dair kat'i bir kaide ben bilmiyorum. Elinizdeki MP bor Neo gibi kabul etmeniz daha aklıma yatıyor.