Gönderen Konu: Yavru köpeğin anne babası avcı olmalımı vb  (Okunma sayısı 9350 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mehmet KARAKAYA

• *
Yavru köpeğin anne babası avcı olmalımı vb
« : 28 Ocak 2012, 16:59:54 »
ŞİMDİ GELELİM KONU İÇEREĞİNE :

1.yavru köpek alınacaksa annesi babası avcı olması lazım mı, farketmez mi

2:yavru köpek alınacaksa secereli anne babası mı olması lazım

3:yoksa yavrular av yapmaz mı yapar mı

çoğu ortamda konuluşuyo duyuruz ve böyle şeyleri vay efendim onun köpeği av yapmıyor yavrularıda yapmaz  herkez bir birinden duyuyor bişeyler  o ona o ona söylüyor ...mesala şunu cok duydum ben  o köpeğin  yavrusundan aldım av yapmadı o köpek yaramaz diyenleri ama hiç kimse demiyor ki ben köpeği eğitemedim ondan av yapmadı önünde kuş vurmadım ondan AVCI olmadı diyene raslamadım

bence anası babası av yapmayan köpek  avcı olur
babası anası secereli olmayan  köpekte avcı olur
avcı olup olmayacağını  arkasındaki avcıya bağlıdır ....
« Son Düzenleme: 02 Haziran 2013, 22:26:23 Gönderen: Tuncay KANDEMiR »

Mehmet KARAKAYA
1985 / BURDUR -- ANTALYA
Tel:05464220938

• *
Ynt: BU KONUYA BAKIP VE DÜŞÜNCELERİNİZİ YAZARMISINIZ
« Yanıtla #1 : 28 Ocak 2012, 21:19:29 »
43 kişi bakmış cevap yazan yok....

Mehmet KARAKAYA
1985 / BURDUR -- ANTALYA

Çevrimdışı İlyas ISI

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 28 Ocak 2012, 21:22:17 »
 Cevabını sen kendin vermişsin zaten..
ER MEYDANINDA,KILIÇ ARKADAN SALLANILMAZ
İlyas ISI Kırıkkale -keskin
Kan ve kemik tüm insanlarda bulunur ; Farklı olan yürek ve niyettir...
0545 768 64 63

Çevrimdışı Mustafa ERTAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCI AVINI ALIR...
« Yanıtla #3 : 28 Ocak 2012, 21:41:39 »
Mehmet abi bi yavruya av öncesi eğitimi verildikten sonra (gel,otur,aport vb.) bi avcının yapacağı tek olay artık avda köpeğin önünde av vurmaktır ama sadece gerçek avda öle evin bahçesinde kafes bıldırcınına kanada kuyruğa ferma verdirmekle olmaz
Şahsen kendi adıma söyleyim alacağım bi yavruda anne baba seceresi aramam.
MUSTAFA ERTAN

Çevrimdışı Tarık ÖSTLÜER

• Onursal Üyemiz
  • zordur dağcı olmak
« Yanıtla #4 : 28 Ocak 2012, 21:53:07 »
Memedim yine dalmışsın derin konulara :) bende nacizane fikrimi yazayım yavru köpek alacak olsam ilk önce anne ve babasının avcı köpek olup olmadığına bakarım av geninin varlığından eminim şecere mevzusuna gelince soy takibi açısından onuda ön planda tutmaya çalışırım ama bir çok şecereli ve av sahasında bomboş olan köpekte biliyorum biliyoruz.Şimdi işin aslına gelelim çuvaldızı kendimize batıralım hani hep diyoruz ya altının değerinde sarraf anlar diye ne kadar sarrafız ??? o yüzden ilk şart işin olmazsa olmazı av göstermektir...
Tarık ÖSTLÜER
1982 MANİSA

Çevrimdışı Birol DALAK

• *
« Yanıtla #5 : 28 Ocak 2012, 21:55:02 »
bence köpekte önemli avcıda.köpeğin önünde av vurula vurula avcı oluyor.ama köpeğinde içinde birşeyler olmalı
Birol DALAK 1980 ÇORLU

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #6 : 28 Ocak 2012, 23:25:15 »
Bence de köpekte bir şeyler olmalı. Sadece avcı ile iş bitmiyor. Bizim burda arkadaşlarımız 2 adet karakafa pointer almışlardı. Aldıklarında her ikiside aynı anne ve babanın yavrularıydı  o zaman 2 aylıktı şuan her ikisibe 6 şar aylık biri mükemmel av yapıyor diğeri yapmıyor. Benim setterim putik in ege ve marmara bölgesindeki arkadaşlarıma hediye ettiğim yavrularından 4 adeti şuan 2 şer yaşındalar ve mükemmel av yapıyorlar. Avcılık hayvanın kanındada olmalı.
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Cihan AKBEL

• *
  • aw tedevisi olmayan bir hastalıktır
« Yanıtla #7 : 29 Ocak 2012, 00:25:55 »
tamamen av göstermek yetiştirmekle alakalı sanuçta genetik olarak baktığımızda bu hayvanlar etcil ve atalarıda kurt olduğuna göre her köpeğin kanında genetiğinde av vardır önemli olan o genleri acığa çıkarmak kopoy gibi tavşan kovan koyun köpeği bile gördüm  bişi dha insan gbi köpeklerde de karakterstik özellikler var yani içinde olcak diyoruz ya işte ondan
Cihan AKBEL
1987 eskişehir biyolog

Çevrimdışı Fazlı BOZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 29 Ocak 2012, 10:49:15 »
Sevgili Kardeşim av köpeği adı üzerinde,Elbette ana baba avcı olmalı,soya çekim önemlidir soyu mutlaka araştırılmalı,fiziki yapısı da çok önemlidir,Dahada önemlisi yavruyu seçen kişinin avcı olması,seçme sırasında altıncı hissinide kullanarak,av yapıp yamıyacağı hakkında bir kanaaat getirmesi gerekir.İyide bir yetiştirici avcı olmasıda muhakkak önemlidir.
Benim bu konudaki fikrim bu.Selam ve sevgiler sunar hayırelı avlar dilerim.
Fazlı BOZ
1949 Eynesil GİRESUN

Çevrimdışı Ahmed DEMİRTAŞ

• *
« Yanıtla #9 : 29 Ocak 2012, 10:59:55 »
KAN,KAN VE EĞİTİM
Ahmed DEMİRTAŞ
1975 İSTANBUL

Çevrimdışı Ersoy ESER

• *
« Yanıtla #10 : 29 Ocak 2012, 12:22:42 »
Mehmet kardeş her av köpeği av yapar... ama nasıl yapar tamamen sahibinin zevkine ve bilgisine kalmış olay....ama esas önemli konu avdaki kabiliyeti, burnunu kullanma hissi(uzak koku gibi), avda sert olması (deli dana gibi koşması), tüfekten korkması ,tedirgin yapısı,uysallığı gibi konular  bunlar tamamen genetik olarak ana babadan soya gecen konulardır....
av köpeği ne olursa olsun avı avda öğrenir ama avdaki meziyetleri tamamen genetik olabiliyor...
örnek olarak hiç av yapmamış baba ve ananın yavrusu avda destan yazabiliyor neden çünkü içindeki yetenek ile beraber birde sahibinin göstermiş olduğu eğitim ve av gösterme konuları birleşince sonuç süpriz olmuyor....
Ersoy ESER

Çevrimdışı Serdar SEMHAL

• *
« Yanıtla #11 : 29 Ocak 2012, 16:41:57 »
Az önce avdan geldim. Dönüş yolunda iki başıboş köpeğin tavşan kovalayışını izledik. Önlerinde tüfek atılmamış bu köpekler iç güdüsel olarak av yapıyorlardı. Irk secere, bence boş. Pitbul tavşan avı yapmazmı? Nerden biliyorsunuz? Denediniz mi? Bu, Merkel av tüfeğidir, Üzümlü düğün tüfeği olayına benziyor. Hiç merkelin olmadığı yerde üzümlü ile av vuran ne avcılar çıkar... Bide merkeli versenniz eline :) (Üzümlü farazi bir örnektir) Bence, av köpeği diye tanımlanan köpeklerin kokusu pitbuldan ancak  %10-%15 daha iyidir. Pitbulada doğdumundan itibaren av disipini verilse birçok merada dolaşan köpekten daha iyi avcı olur. Önemli olan köpeğin avcılığından çok arkasındakinin avcılığı, sevgisi ve ilgisidir bence. Gerisi kapitalizmin gazıdır. Önceden köpek satılmazdı. Kim bakardı ırka secereye. Daha kötü bir ırkmıydı anadolu zaarı, ve şimdi adının önüne Macar gelen vizla, Tarsus çatal burunu. Biz standartlaştırmaya gerek duymadığımız için pazarlayamadık ırkımızı. Veya pazarlama düşüncesi olmadığından gerek duymadık standartlaştırmaya. ingiliz Macar Fransız bunu iyi yaptı. Onlarda zaten insanlar ve yaşamın her safhası standart olduğundan köpekleri de otomatikman standart oldu.  :) Bunu da kültür ihracı paralelinde bize de giydirdiler.
Yazımı oluyup hakkımda yanlış düşüncelere kapılmayın. Bende pratikte aynı şeyleri söylerim sizinle. Sadece madalyonun birde bu yüzü var demek istedim. Uzun süreli bir sorumluluk alamaktan korktuğum için köpek beslemiyorum. Yerim müsait olsa birer çivt seter, labrador ve kafkas çoban beslemek isterdim. Avrupa tüfak ve fişek kullanıp alışverişlerimi Cabelas dan yapıyorum. Yerli sanayinin gelişimi için kendi çapımda gayret gösteriyorum. Fakat köpek işi böyle değil. Bu sermaye ve makina techizatla olacak birşey değil. Bu gönül işi. Yılların avcısı Mehmet emmime dünya şamiyonu bir köpek ver, elindeki kırık kopayı vermez. 270 000 Euro luk Perazziyi ver, üzümlüsünü vermez. Niye? Çünkü Memet emmi ailesiyle, iki hanelik mezrada, dağda yaşayıp çobanlık yapıyor. Av fuarına gitmiyor, interneti yok ve belki televizyonu bile yok. Bizim üzerimizdeki Amerikadan gelme kıyafetleri şalvara ikame görüyor. Elimdeki Browning'i Huglu gibi birşey sanıyor belki. Böyle konuların üzerinde de durmuyor zaten. Köpeği av yapsın, tüfeği vursun, dünyadaki en iyi av donanımı bu zaten diyor. Genelde (bizi bile zorla ava götürür o da kendi avlağı dışına) köpeği ile yalnız av yapıyor. Vurduğuda, mankeside kendine kalıyor.

Köpeği sadece köpektir avcı ise kendisi.

İtin lafını pek etmez avı anlatır.

İti it gibi yaşar it gibi beslenir it gibi av yapar.
-
« Son Düzenleme: 30 Ocak 2012, 09:48:37 Gönderen: Serdar SEMHAL »
Serdar SEMHAL
1976-Mersin / K.Maraş / Adana / G.Antep
+90 532 5216835

Çevrimdışı Fazlı BOZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 30 Ocak 2012, 09:25:25 »
Sevgili Kardeşim yüreğine sağlık,Çoğu fikirlerine içtenlikle katılıyorum.Hele hele avrupalılar için benzetmelerine.
Selam ve sevgiler sunuyorum.
Fazlı BOZ
1949 Eynesil GİRESUN

• *
« Yanıtla #13 : 05 Şubat 2012, 09:49:38 »
bence anası babası av yapmayan köpek  avcı olur
babası anası secereli olmayan  köpekte avcı olur
yani bütün sorumlu arkasın daki avcıya bağlı..

Mehmet KARAKAYA
1985 / BURDUR -- ANTALYA

Çevrimdışı Rıdvan KOCATAŞ

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #14 : 05 Şubat 2012, 10:42:56 »
"Kardeş anne babası avcı olmayan köpek avcı olur" düşüncen yanlış. "Belki olabilir"

Ama bir yandan da "avcı" demek ne demek? Sadece ferma veren ve aport yapan köpekmi? Birçok avcı denilen ve çok güzel ferma veren köpeklerin gerçek avcı köpeklerin yanında kuzu gibi meeee dediklerinide görüyoruz. Bolbol ava giden bir kişinin elinde anne babası avcı olupta kendisi avcı olan bir köpek ile ana babası avcı olmayan avcı köpek arasında dağlar kadar fark olacaktır. Bunu değişik köpekler ile avlanan elinden bir çok köpek geçen kişiler iyi bilecektir.

Şecere av yapmaz. Hele hele ingiliz ırklarında şecere almak için ırk değerlendirmede en az iyi not almak yeterli. Av genleri ve özellikleri önemli değildir sadece morfolojisi yerinde olsun yeter. Ama continental ırkların şeceresi demek ana baba hakkında aklında en ufak bir soru işareti kalmaması demek. Bir continentalin şeceresini eline aldığın zaman 5 kuşaktaki köpeklerin rengini sınav  sonuçlarını, avın kokusuna, görüntüsüne ses verip vermediğini, ava karşı sert olup olmadığını, kanatlı, postlu yada iri av hayvanlarına karşı kabiliyetinin ne derece olduğunu anlaman demektir. Continental ırklarda yurtdışında şecere önemlidir. Niye? Çünkü ana babasının ne derece av geni ve avcılık kanı taşıdığını gösterirki buda ana babası avcı olmayan köpeğe itibar edilmemesi gerektiğini göstermekte.

Ana babası avcı olmayan köpek "belki avcı olabilir. Oda belki"

Rıdvan KOCATAŞ - 0545 464 4805
1980 Antalya - İkamet  ISPARTA

• *
« Yanıtla #15 : 05 Şubat 2012, 11:04:59 »
"Kardeş anne babası avcı olmayan köpek avcı olur" düşüncen yanlış. "Belki olabilir"

Rıdvan abi bu dediğine ben kesinlikle katılmıyorum ..şimdi gelelim yıllardır av yapan abiler dayılar amcalar dedeler var hangisi  bu senin dediklerini bakıpta köpek alıp avcı yapıyodu bunu anlatırmısın yıllar önce kimse neydi belli olmayan köpeklerle av yaptı kimse o zamanlar ingiliz pointeri ne inğiliz setteri ne kurhzaar ne drahthaar ne biliyormuydu..  bence bilmiyordu  alıyodu bi köpek anası babasını sormuyodu av yapıyor mu yapmıyormu diye  götürüyordu ava  adam gibide avcı oluyodu şimdi sen diyorsun ki olmaz  belki olur bunlar çelişkili laflar olur mu olmaz  .. bence bal gibi olur avı göstersen  önünde kuş vurarsan .ben kanışle av yapanı gördüm peki bu köpeğin anası babası avcımıydı ...

Bolbol ava giden bir kişinin elinde anne babası avcı olupta kendisi avcı olan bir köpek ile ana babası avcı olmayan avcı köpek arasında dağlar kadar fark olacaktır. Bunu değişik köpekler ile avlanan elinden bir çok köpek geçen kişiler iyi bilecektir.böyle demiş ama

hangi köpeği bol ava götürsen avcı olur ben bunu anlatmaya calışıyorum ..bu forumda ne kadar üye var herkez farklı insanlar  birisi atığını vur  biri vuramaz  ama ikise avcı  ama birisi yıllardır avlanıyo birisi acemi avcı
şartları eşit olsaydı ikiside attığını vurdu...
şimdi köpeğide nekadar  ava götürsen  götür her ikide farklı olucak  tabi ama av yapacakmı bence yapacak  belki anası babası avcı olan köpeğe bile taş cıkaracak...
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2012, 11:11:39 Gönderen: Mehmet KARAKAYA »

Mehmet KARAKAYA
1985 / BURDUR -- ANTALYA

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #16 : 05 Şubat 2012, 13:18:46 »
Mehmedim yanılıyorsun. Olur yada olmaz diyemezsin. Yılbaşında milli piyango alan insanlar çıkar yada çıkmaz diye değil çıkması umuduyla ya çıkarsa diyip alıyorlar. Yıllardır kırık köpek besleyen insanlar safkan ile avlanmamışlar ama yinede anası babası avcı olan köpekler seçmişlerdir. Senin memkekete yakın Keçiborluda ben 3 sene kaldım. Yüzlerce kırık köpekle avlanmış ihtiyar insanlar var ama bunlara sorsan içlerinde 1 yada 2 tane unutamadıkları avcı köpekler var. Neden hepsi unutulmaz olmamışlar. Bolbol ava gidersen köpeğin avcı olur ama hangi kriterlere göre avcı olur. Öncede söyledim avcı dedikleri köpeklerin sahipleri gerçek avcı köpekleri gördükleri zaman çok üzüldüler. AVCI tabiri bakış açına bakar. Herkesin köpeği kendince avcıdır ama bunun kural ve kaideleri farklı.

Çevrimdışı Ziya ELÇİN

• Free Üye
  • *
« Yanıtla #17 : 05 Şubat 2012, 14:02:48 »
At arabasını çeken at ne kadar yarış atı olabilirse, herhangi bir köpekde o kadar av köpeği olur.İyi bir soy geçmişine sahip gerekli av yeteneklerini ispat etmiş av köpeğinden vazgeçmememiz gerekir.Tüm arkadaşlarıma iyi avlar dilerim...
Ziya ELÇİN
1960 Sivas/Balıkesir www.asyaav.com.tr

Çevrimdışı Şevki AKTAŞ

• *
« Yanıtla #18 : 05 Şubat 2012, 14:07:40 »
şimdi köpeğide nekadar  ava götürsen  götür her ikide farklı olucak  tabi ama av yapacakmı bence yapacak  belki anası babası avcı olan köpeğe bile taş cıkaracak...
   Mehmet senin bu dediğin olay  ancak milyon da bir olur.Yani o yavruyu bulman yıllarını alır.Ayrıca avlanan anne babanın yavrularının avlanmasında bi sıtandart vardır.Birkaçı çok iyi av yaparsa diğerleride ortalama olur.Yani iyi avlanan köpeklerde kötü bireyleri bulmak zordur.Bu yazdıklarım secere veya bilmem nerenin şampiyonu diye gelen köpeklerle hiçbir alakası yoktur.Sadece ve sadece avlanan faal olarak avlanan köpeklerle alakalıdır.Eğer tekrar yavru yetiştirsem alacağım yavru kesinlikle iyi avcıların iyi köpeklerden olur. Çünkü bu iş benim birkaç yılımı alcak.Uzun uğraşlar sonunda avlanmayan bir köpekle dağda gezip strese girmek istemem.
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2012, 14:13:10 Gönderen: Şevki AKTAŞ »
Şevki AKTAŞ
1982 ANKARA

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #19 : 05 Şubat 2012, 16:36:52 »
"şimdi köpeğide nekadar  ava götürsen  götür her ikide farklı olucak  tabi ama av yapacakmı bence yapacak  belki anası babası avcı olan köpeğe bile taş cıkaracak.."

Bu cümle zaten tamamen yanlış Mehmedim. Bazı duyduğun şeyleri yanlış algılamışsın gibime geliyor. Kırık köpekmi iyi av yapar yoksa safkan şecereli vs. mi muhabbeti olsa ben derimki o zaman tartışılır. Çünkü ne kırık köpekler gördüm bu sitedeki safkan denilen yüzlerce köpeğe sadece patrone verdirtir. Ama anası babası avcı olan köpeğin avcı olma ihtimali çok çok yükseklerde. Dalmaçyalı denen ırkta geçmişte av köpeğiydi. Ama zamanla ev köpeği olarak kullanıla kullanıla av genleri, kanı bitti. Şu anda dalmaçyalı diye bir av köpeği ırkı yoktur. Herhangi bir köpeğin sadece anası yada babası avcı İngiliz yada seter vs. kırması bile olsa o köpeğin yavrularından avcı çıkar ama anası ve babası her ikisi birden avcı olmayan dalmaçyalıyı avcı yap. O zaman bu tartışma nokta bulur. Kırıkta olsa safkanda olsa anası ve babası, her ikisi birden avcı olacak. Nokta..
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2012, 16:38:22 Gönderen: Rıdvan KOCATAŞ »

• *
« Yanıtla #20 : 05 Şubat 2012, 18:04:01 »
şimdi köpeğide nekadar  ava götürsen  götür her ikide farklı olucak  tabi ama av yapacakmı bence yapacak  belki anası babası avcı olan köpeğe bile taş cıkaracak.."

rıdvan abi bu cumle de farkılı olacak dediysem  yanlış anlaşılmasın bendiyorumki karekter olarak, kafa, kuyruk olarak vs. işte ben bu anlamda kullandım ama ikisede av yapar dedim ...

eveet şöyle bi örnek vereyim  adam almış bitane köpek hiç ava götürmemiş anasının babasın avını da bilmiyor
aynı şekilde bi başkası almış oda götürmemiş ava ve bunlar eşlenmiş aynı cins ve bu yavrular av yapar mı yapmaz mı ben bunu kasdediyorum...
« Son Düzenleme: 05 Şubat 2012, 18:46:01 Gönderen: Mehmet KARAKAYA »

Mehmet KARAKAYA
1985 / BURDUR -- ANTALYA

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #21 : 06 Şubat 2012, 10:56:15 »
Mehmedim bende Almanya menşeeli Darko vom Rodlberg yavrusu Greif v.d Hagemuhle isimli bir drahthaar var.

Ben bu yavruyu alırken üretici bana aynen şöyle dedi.

1. Bu köpeğin ferması çok estetik olacak.

2. Kokusu uzun olacak.

3. 3 yaşınada gelse bir saniye yerinde durmayan hiperaktif bir köpek olacak. Eğitimden anlamıyorsan becermiyorsan alma. Yoksa başedemezsin.

4. Diğer ırklara karşı mesafeli değildir. Oyuncu olacak. Ama karşı taraf baskınlık yapacak olursa çok kindar bir köpek olacak.

5. Görüntüye ve kokuya dahi sesli tepki verecek.

6. Avda su başına geldiğinde su içerken suyu havuzdan değil çeşmeden içecek. Eğer çeşme yoksa kış günüde olsa suyun içine girmeden su içmeyecek.

Mehmedim o yavru bana geldiği zaman 80 günlüktü. Bu maddeleri üretici Wilfried Goslar bana muhabbet ederken sadece bilgim olsun amacında söylemişti. Çünkü bu yazdığı maddeler anasında özelliklede babasında olan özelliklermiş. Adam bana 80 günlükken bunları söyledi. Köpek şuanda 2 yaşında. Adamın söylediklerinin fazlası var eksiği yok. Armut dibine düşer dostum. Anasının babasının avcılık geni kanı yoksa hem köpekle uğraşmak hemde bu muhabbetle uğraşmak bence yersiz. Sen insanlarla kıyaslıyorsun. Anası babası cahil, köylü olan bi adam doktor hatta profosör bile olur.  Anası babası avcı 10 yavrudan 2-3 tanesi av yapmayabilir. Ama anası babası avcı olmayan bir köpekde avcı çıkma ihtimali binde 1. Başlarda da söyledim. AVCI demek senin tabirine kalmış. Olay ferma ve aporttan ibaretse ona bir şey diyemem. O avcılık değildir.

Çevrimdışı Ahmet YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 09 Mart 2012, 13:50:36 »
bence köpekte önemli avcıda.köpeğin önünde av vurula vurula avcı oluyor.ama köpeğinde içinde birşeyler olmalı
Ahmet YILDIZ
1981 KOCAELİ KARTEPE