Az önce avdan geldim. Dönüş yolunda iki başıboş köpeğin tavşan kovalayışını izledik. Önlerinde tüfek atılmamış bu köpekler iç güdüsel olarak av yapıyorlardı. Irk secere, bence boş. Pitbul tavşan avı yapmazmı? Nerden biliyorsunuz? Denediniz mi? Bu, Merkel av tüfeğidir, Üzümlü düğün tüfeği olayına benziyor. Hiç merkelin olmadığı yerde üzümlü ile av vuran ne avcılar çıkar... Bide merkeli versenniz eline
(Üzümlü farazi bir örnektir) Bence, av köpeği diye tanımlanan köpeklerin kokusu pitbuldan ancak %10-%15 daha iyidir. Pitbulada doğdumundan itibaren av disipini verilse birçok merada dolaşan köpekten daha iyi avcı olur. Önemli olan köpeğin avcılığından çok arkasındakinin avcılığı, sevgisi ve ilgisidir bence. Gerisi kapitalizmin gazıdır. Önceden köpek satılmazdı. Kim bakardı ırka secereye. Daha kötü bir ırkmıydı anadolu zaarı, ve şimdi adının önüne Macar gelen vizla, Tarsus çatal burunu. Biz standartlaştırmaya gerek duymadığımız için pazarlayamadık ırkımızı. Veya pazarlama düşüncesi olmadığından gerek duymadık standartlaştırmaya. ingiliz Macar Fransız bunu iyi yaptı. Onlarda zaten insanlar ve yaşamın her safhası standart olduğundan köpekleri de otomatikman standart oldu.
Bunu da kültür ihracı paralelinde bize de giydirdiler.
Yazımı oluyup hakkımda yanlış düşüncelere kapılmayın. Bende pratikte aynı şeyleri söylerim sizinle. Sadece madalyonun birde bu yüzü var demek istedim. Uzun süreli bir sorumluluk alamaktan korktuğum için köpek beslemiyorum. Yerim müsait olsa birer çivt seter, labrador ve kafkas çoban beslemek isterdim. Avrupa tüfak ve fişek kullanıp alışverişlerimi Cabelas dan yapıyorum. Yerli sanayinin gelişimi için kendi çapımda gayret gösteriyorum. Fakat köpek işi böyle değil. Bu sermaye ve makina techizatla olacak birşey değil. Bu gönül işi. Yılların avcısı Mehmet emmime dünya şamiyonu bir köpek ver, elindeki kırık kopayı vermez. 270 000 Euro luk Perazziyi ver, üzümlüsünü vermez. Niye? Çünkü Memet emmi ailesiyle, iki hanelik mezrada, dağda yaşayıp çobanlık yapıyor. Av fuarına gitmiyor, interneti yok ve belki televizyonu bile yok. Bizim üzerimizdeki Amerikadan gelme kıyafetleri şalvara ikame görüyor. Elimdeki Browning'i Huglu gibi birşey sanıyor belki. Böyle konuların üzerinde de durmuyor zaten. Köpeği av yapsın, tüfeği vursun, dünyadaki en iyi av donanımı bu zaten diyor. Genelde (bizi bile zorla ava götürür o da kendi avlağı dışına) köpeği ile yalnız av yapıyor. Vurduğuda, mankeside kendine kalıyor.
Köpeği sadece köpektir avcı ise kendisi.
İtin lafını pek etmez avı anlatır.
İti it gibi yaşar it gibi beslenir it gibi av yapar.
-