Kışın Türkiye'de Kaç Sukuşu Bulunuyor?
Bu sorunun yanıtını bulmak için Doğa Derneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi (OMÜ), KuzeyDoğa Derneği,TRAKUŞ üyeleri ve kuş gözlem toplulukları 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında Türkiye genelinde sulak alanlardaki su kuşlarını sayacak. Uluslararası su kuşu sayımlarının bir parçası olan bu sayımlar Doğa Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi'nin (OMÜ) hazırlayacağı değerlendirme raporu ile ilgili kurum ve kişilerle paylaşılarak kamuoyuna duyurulacak.
Uluslararası su kuşu sayımlarının bir parçası olan bu sayımlar Kış Ortası Sukuşu Sayımları (KOSKS) adı altında gerçekleştiriliyor. Edirne'den Van'a, Mersin'den Sinop'a kadar pek çok sulak alanda gerçekleşecek sayılarla 35 ilde 75'den fazla alan sayılacak.
Aynı zamanda Wetlands International (Uluslararası Sulak alanları Koruma Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonu olan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları ile elde edilen veriler tür koruma çalışmalarına, korunan alanlarının ilan edilmesine ve dünyadaki kuş popülasyonlarının izlenmesine rehberlik ediyor.
Türkiye'de KOSKS'lar 1967'den 1989 yılına kadar bir kaç yıl arayla yabancı kuş gözlemcileri tarafından gerçekleştirildi. 1990- 2002 yılları arasında hemen hepsi Türkiyeli kuş gözlemcileri tarafından yapılan sayımlar 2004 yılından itibaren Doğa Derneği'nin ulusal koordinatörlüğünde yapılmaya başlandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğa Derneği Kuş Gözlem Sorumlusu Evrim Tabur şunları söyledi: “Kuşları izlemek, onların sayılarındaki artışı ve azalışı tespit etmek doğa koruma açısından son derece önemli. Çünkü kuşlar aynı zamanda doğa koruma çalışmalarında erken uyarı sistemi işlevi görüyor. Bir alandaki her yıl aynı noktalarda yapılan sayımlar sonucunda bir türün sayısının azalması veya çoğalması o türün yaşam alanlarındaki değişim hakkında önemli ipuçları veriyor. Uzman kuruluşlar, kuş gözlem ağları ve gönüllülerle her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz bu sayımlar önümüzdeki yıllarda doğa koruma ve tür çalışmalarına yön verecek.''
Kış Ortası Sukuşu Sayımları 2012 Planı
Türkiye’de Kış Ortası Su Kuşu Sayımları
Kış Ortası Su Kuşu Sayım Teknikleri (Sunum)
Türkiye Kış Ortası Sukuşu Sayımları 2007 (Rapor)
Türkiye Kış Ortası Sukuşu Sayımları 2008-2009-2010 (Rapor)
Kış Ortası Su Kuşu Sayımları 2011 (Rapor)
Detaylı bilgi ve iletisim:
Evrim Tabur
Kuş Gözlem Sorumlusu
[email protected]Tel: 0216 462 27 24