Hatay Dağ Ceylanı'nı köylüler koruyor Köylüler, tarlalarına girerek ekinlerine zarar vermelerine rağmen, topraklarına bereket getirdiğine inandıkları bu hayvanları koruyor.
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Öğretim Üyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yaşar Ergün tarafından ilk kez 2008 yılında görüntülenen ''Hatay Dağ Ceylanı'' (Gazella Gazella), köylülerce topraklarına bereket getirdiğine inandıkları için şimdiye kadar neslini korudu.
Hatay'ın Kırıkhan ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Suriye sınırındaki İncirli köyü dağlık arazilerinde kendilerine yaşam alanı oluşturan ve sayıları 200 civarında olan Hatay Dağ Ceylanları, yaşam alanlarının iyileştirilmesi için Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesinin yaptığı çalışmalar kapsamında, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alındı.
Doç. Dr. Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada İsrail dışında sadece Hatay'da yaşayan ve literatüre Hatay Dağ Ceylanı (Gazella Gazella) olarak geçen türün, ilk kez 2008 yılında kendisi tarafından görüntülendiğini anımsattı. Ergün, Türkiye'de o tarihe kadar bu türün kaydının bulunmadığını söyledi.
2008 yılına kadar fark edilmediler
Türkiye-Suriye sınırındaki dar bir alanda yaşayan ceylanlarla ile ilgili 4 yıldan bu yana kısıtlı imkanlarla çalışmalar yürüttüklerini bildiren Doç.Dr.Ergün, şöyle konuştu:
''Hatay Dağ Ceylanı, Türkiye memeli listesine eklenen son tür. İlginçtir ki kocaman hayvanlar 2008 yılına kadar fark edilmediler. Türün 2008 yılında çektiğim fotoğraflarını biyologlara ilettik. Bunun üzerine Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) koruma genetiği üzerine çalışan Yrd.Doç.Dr. Tolga Kankılıç ve Dr.Deniz Özüt, Hatay Dağ Ceylanı'nın yaşadığı bölgeye gelerek genetik araştırmalar yaptı. Çalışma sonununda, bu ceylanların, Şanlıurfa'da yaşam alanı bulunan Gazella Subgutturosa türünden farklı olarak ikinci bir tür olduğu tespit edildi ve 'Gazella Gazella' olarak isimlendirildi. En önemli özellikleri dağlık alanda yaşamaları.''
Tarlalarına zarar vermelerine rağmen ceylanları korumuşlar
Yörede 4,5 kilometre genişliğinde, 12 kilometre uzunluğundaki alanda yaşayan ve sayıları 150-200 dolayında olan ceylanların neslinin devam etmesinin sevindirici olduğunu anlatan Ergün, konuşmasına şöyle devam etti:
''Ceylanların yaşadığı bölgenin etrafında oturan köylüler, bu hayvanlara zarar vermemiş. Köylüler, tarlalarına girerek ekinlerine zarar vermelerine rağmen, topraklarına bereket getirdiğine inandıkları bu hayvanları korumuş. Bir de öldürdüklerinde başlarına kötü bir şey geleceğine veya uğursuzluk yaşayacaklarına inanmışlar. Biz de Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi olarak bu türün yaşam ortamlarının iyileştirilmesi ve risklerin azaltılması için çalışma yapıyoruz.''
Tür koruma programı
WWF-Türkiye'nin, biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla sivil toplum örgütlerinin hazırladığı projelere destek verdiğine değinen Ergün, dernek olarak WWF'nin yürüttüğü ''Türkiye'nin Canı'' hibe programına sundukları projenin kabul edildiğini ifade etti.
Ergün, hibe edilen miktarın yapacakları çalışma için yeterli olduğuna dikkati çekerek, proje kapsamında, ilk etapta ceylanların yaşadığı alandaki risklerin azaltılacağını, yaşam alanlarının daha geniş ve rahat hale getirileceğini belirtti.
Ceylanların yaşam alanı içerisinde avlanma baskısının olmadığını, ancak yavrularının tehlike altında bulunduğuna dikkati çeken Ergün, ''Proje kapsamında bunun da önüne geçmeye çalışacağız. Ayrıca ceylanlar yaz aylarında su bulmakta problem yaşıyor. Bunun için su içebilecekleri küçük yalaklar yapacağız'' dedi.
Doç.Dr. Ergün, ceylanların bulunduğu bölgeye gözlemevi yapacaklarını da sözlerine ekledi.
AA