Eğer hareketli ava atış mesafesi 100 m den çok fazla olursa muhakkak gez veya optik yardımcı daha iyi olacaktır. ASlında 100 m bile domuz gibi büyük hedef bile olsa gez veya dürbün daha iyi olur ama domuz avında o mesafeler nadirdir. 3-5 metre ile 50-60 m arası kullanılır genelde. Bu mesafelerde yine yer yer gez iyi olabilir ama her zaman değil. Bence sabit namlunun gezli olana şöyle bir üstünlüğü var; ayarı falan bozulmaz. Avcı sadece domuz avı yapmıyorsa, aynı namlu veya bakış ve atış şekliyle, yani alıştığı rahatlıkla devam eder. Şu da var; hareketli hedefe atışlar yivsiz tüfek atışlarına çok benzer. Yani önleme vererek, süpürme veya önüne göz kararı atış tekniklerinden biri uygulanır. Bu demek ki, gezle avın bir yerine nişan alamazsınız. Aynı keklik avı falan gibi alışkanlık ve beceri isteyen bir şey. Belki gez ayarı olduğunda belli bir mesafeye sıfırlayıp ona göre üst tutulabilir ama eğer av sıfırlama mesafesinde değilse yine avın üzerine nişan alamazsınız. Gez ayarlı bile olsa ne kadar üst(belki alt) atacağınızı kısa sürede hesaplamanız gerekecek. Eh, gez olmadığında da aynı şeyi yapacağınıza göre çok fazla katkısı kalmıyor. Ayarın bozulma veya sıfırlamakla uğraşmak da ayrı hadise.
Sabit hedefe atışlarda gez kesin daha faydalı olur ama domuz avlarında pek az olur. Geyiğimiz, karacamız falan olsa, sessizce yanaşabilirsek, gezle isabetli atış yapılır. Domuzu uzaktan görüp sessizce yaklaşarak avlanan kaç domuz vardır?
Yine de slug namluların yivli veya yiv şoklu olanları olduğu için ve domuz avında bu yivleri tercih edeceğimize göre bu şekil slug namlu, gezli de olursa iyi olur. Zira yivli namlulara uygun fişekle, atış mesafesi 200 m civarına çıkabileceğinden gez daha faydalı olabilir. Hatta o mesafelerde dururken atmak da mümkün olabilir.
Bu konu tamamen avcının tecrübe kazandıkça karar vereceği bir ayrıntı. Ben sadece körü körüne bununla şuna şöyle atılır demenin alternatifi olduğunu hatırlatıyorum. Yoksa domuza isteyen istediği namluyla, fişekle atabilir de vurabilir de.