Gönderen Konu: Slug namlu ve Atış rahatlığı  (Okunma sayısı 15252 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
Slug namlu ve Atış rahatlığı
« : 23 Ocak 2012, 23:54:39 »

Mrblar arkadaşlar,

Domuz avı yaptığım Armsan A620S 71 cm namlulu tüfeğime birde slug namlu almak istiyorum.Armsanın verdiği fiyat 460tl ancak kafama takılan bir sorun var.1-2 deneyimli kişiden bilgi aldım slug namlu ile duran hedefe nokta atışı yaparsın diyorlar ancak kaçan bir domuzu vurmak şeritli namluya göre çok zor diyorlar.Sizin deneyimleriniz nedir slug namluda kaçan domuza ateş etmek kolaymıdır ?

Çevrimdışı Çağlar ERDİNÇ

• *
Ynt: Slug namlu ve Atış rahatlığı
« Yanıtla #1 : 24 Ocak 2012, 00:48:02 »
tamamen alışmaya bağlı. mesela kimi avcılar tek gözünü kapayarak ateş eder ama kimiside iki göz açıkken atış yapar.. bu senin pratik olarak alıştıfma yapmana ve benimsenemle ilgili.
Çağlar ERDİNÇ
1982 Yalova
[email protected]

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #2 : 24 Ocak 2012, 01:11:31 »
bantlı namluda görüş alanı acık oldugundan kolay vurulur derler gezlıde zor derler  çaglar beyın dedıgı gibi tamamen alışkanlık bantlıda olsa gezlıde olsa sonucda arpacıgı domuza getırmek zorundasın getırdınmı sorun degil domuz bütük hayvandır o yuzden gezlıde görmendede sorun olmaz ben kullanıyorum sorun olmuyor.

ama 460 tl yuksek bır fıyat yedek namlu ıcın
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #3 : 24 Ocak 2012, 22:59:24 »
Eğer hareketli ava atış mesafesi 100 m den çok fazla olursa muhakkak gez veya optik yardımcı daha iyi olacaktır. ASlında 100 m bile domuz gibi büyük hedef bile olsa gez veya dürbün daha iyi olur ama domuz avında o mesafeler nadirdir. 3-5 metre ile 50-60 m arası kullanılır genelde. Bu mesafelerde yine yer yer gez iyi olabilir ama her zaman değil. Bence sabit namlunun gezli olana şöyle bir üstünlüğü var;  ayarı falan bozulmaz. Avcı sadece domuz avı yapmıyorsa, aynı namlu veya bakış ve atış şekliyle, yani alıştığı rahatlıkla devam eder. Şu da var; hareketli hedefe atışlar yivsiz tüfek atışlarına çok benzer. Yani önleme vererek, süpürme veya önüne göz kararı atış tekniklerinden biri uygulanır. Bu demek ki, gezle avın bir yerine nişan alamazsınız. Aynı keklik avı falan gibi alışkanlık ve beceri isteyen bir şey. Belki gez ayarı olduğunda belli bir mesafeye sıfırlayıp ona göre üst tutulabilir ama eğer av sıfırlama mesafesinde değilse yine avın üzerine nişan alamazsınız. Gez ayarlı bile olsa ne kadar üst(belki alt) atacağınızı kısa sürede hesaplamanız gerekecek. Eh, gez olmadığında da aynı şeyi yapacağınıza göre çok fazla katkısı kalmıyor. Ayarın bozulma veya sıfırlamakla uğraşmak da ayrı hadise.

Sabit hedefe atışlarda gez kesin daha faydalı olur ama domuz avlarında pek az olur. Geyiğimiz, karacamız falan olsa, sessizce yanaşabilirsek, gezle isabetli atış yapılır. Domuzu uzaktan görüp sessizce yaklaşarak avlanan kaç domuz vardır?

Yine de slug namluların yivli veya yiv şoklu olanları olduğu için ve domuz avında bu yivleri tercih edeceğimize göre bu şekil slug namlu, gezli de olursa iyi olur. Zira yivli namlulara uygun fişekle, atış mesafesi 200 m civarına çıkabileceğinden gez daha faydalı olabilir. Hatta o mesafelerde dururken atmak da mümkün olabilir.

Bu konu tamamen avcının tecrübe kazandıkça karar vereceği bir ayrıntı. Ben sadece körü körüne bununla şuna şöyle atılır demenin alternatifi olduğunu hatırlatıyorum. Yoksa domuza isteyen istediği namluyla, fişekle atabilir de vurabilir de.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #4 : 25 Ocak 2012, 13:59:10 »
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Volkan bey bizim burada Hatay\Dörtyol'da ormanlar çok sık domuza çoğu zaman ortalama 20 metreden atıyoruz çok olsa arada bir 50-60 veya 70 metreden geçerken sıkarız o da arada bir yani yani burda ortalama olarak 30 metreyi baz alalım.

Armsan a620s tüfeğimin 71cm namlusu 36metreye sıfırlı armsan öyle söylüyor gerçektende 35 metrede şaşmıyor.61 cm şeritli namluya 340 tl istiyorlar sizce 71cm namlu ile kurşun atmayı bırakıp 61cm namlu kullanmak pek tercih edilebilirmi yani çok bir avantajı olacak mı yıkım vs.. için domuz avında.

Ayrıca sadece domuza atıyorum.Diğer zamanlar küçük kuş avları için 36 cal özel yapım tek kırma tüfeğim var.Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #5 : 25 Ocak 2012, 14:16:57 »
Ne alaka? Bana göre,  İyi  silah kullanan bir avcı her ava silahını iyi kullanır. Benim birinci  ve ilk göz ağrısı tüfeğim süperpoze Huğlu 28 çaptaki silahım 66 namlu onlada tek kurşunla domuz yıktım, sattığım 12 çap y.otomatik franki ilede domuz vurdum. y.otomatik  20 çap 66 namlu ilede tek kurşun domuzu vurdum. Slug namlu 12 çap hatsan süpreme max ilede bu yıl 3 domuzu ayrı ayrı zamanlarda vurdum hiç yazılanlar gibi problem yaşamadım. Bu birazda tüfeğini benimseme işi
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2012, 14:18:00 Gönderen: N.Yıldız SÜKAN »
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

The following users thanked this post: Sami DURDU

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #6 : 25 Ocak 2012, 14:59:33 »
Bana sorarsanız önce kullanmaya başlayın. Mevcut haliyle bir eksiği yok. Zaten namlu da ateş pahası. Amerika'da Remington namlular 100 dolar iken ülkemizdeki tüfeğin namlusu nasıl 350 oluyorsa. Hem Rem namlu dövme çelik ve boya denebilecek kaplaması daha pahalı bir süreçten geçiyor. Neyse.

Ben alıştığınız tüfekle namluyla devam etme taraftarıyım. Şayet kullandıkça bir eksikliğini hissetmezsem bir tarafını veya fişeğini veya şokunu değiştirme taraftarı değilim. Yani son kararı siz vereceksiniz. Önce inanın ki bu haliyle bir eksiği yok. Hele bahsettiğiniz avlaklarda gayet uygun. Baktınız bir sebeple slg namluya ihtiyacınız oldu, biz alma desek de alırsınız. Sırf domuza domuz namlusu diye almak bence gereksiz masraf.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 25 Ocak 2012, 18:31:23 »
bu tüfekleer  gördügüm kadar  yivli  tüfek gez sistemi ve seklinde  gez sistemi var,  

bu nedemektir,   diyer  düz  namlu bantli namlu gibi  atis  yapamacaginiz  demektir,

yani   bu  tip gez sistemleri ile duran hedefi rahat atis yaparsin,

yalniz  haraket  eden  avi  diyer  tüfekler gibi rahat atis yaptirmaz,  ne  yapman lazim tüfeyi alisman icin tüfekle  hareketli  hedefleri atis  yapman gerekir yani  gezi alisman kolay  olmuyacaktir,

yalniz   tüfeyin   gez sistemi alistiginda  dogru atis yapmayi basladiginda  hedefi iskalaman  cok az olur,

yetermi yazayimmi
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2012, 18:32:28 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda

Çevrimdışı M.Ali ERTUNÇ

• *
« Yanıtla #8 : 25 Ocak 2012, 23:37:17 »
Bana sorarsanız önce kullanmaya başlayın. Mevcut haliyle bir eksiği yok. Zaten namlu da ateş pahası. Amerika'da Remington namlular 100 dolar iken ülkemizdeki tüfeğin namlusu nasıl 350 oluyorsa. Hem Rem namlu dövme çelik ve boya denebilecek kaplaması daha pahalı bir süreçten geçiyor. Neyse.

Ben alıştığınız tüfekle namluyla devam etme taraftarıyım. Şayet kullandıkça bir eksikliğini hissetmezsem bir tarafını veya fişeğini veya şokunu değiştirme taraftarı değilim. Yani son kararı siz vereceksiniz. Önce inanın ki bu haliyle bir eksiği yok. Hele bahsettiğiniz avlaklarda gayet uygun. Baktınız bir sebeple slg namluya ihtiyacınız oldu, biz alma desek de alırsınız. Sırf domuza domuz namlusu diye almak bence gereksiz masraf.

Volkan bey yorumunuz için teşekkür ederim.Şu an ki kullanımda bir eksiklik hissetmiyorum sadece slug namlu ile daha iyi bir sonuç alabilirmiyim diye merak ettim ve buda hareketli domuz için olumsuz yönde olacağa benziyor o nedenle normal 71cm namlu ile yola devam :)

Ne alaka? Bana göre,  İyi  silah kullanan bir avcı her ava silahını iyi kullanır. Benim birinci  ve ilk göz ağrısı tüfeğim süperpoze Huğlu 28 çaptaki silahım 66 namlu onlada tek kurşunla domuz yıktım, sattığım 12 çap y.otomatik franki ilede domuz vurdum. y.otomatik  20 çap 66 namlu ilede tek kurşun domuzu vurdum. Slug namlu 12 çap hatsan süpreme max ilede bu yıl 3 domuzu ayrı ayrı zamanlarda vurdum hiç yazılanlar gibi problem yaşamadım. Bu birazda tüfeğini benimseme işi

Yıldız hanım yorumunuz için teşekkürler.Öncelikle tüfek hakkında zaten bir şikayetim yok.Benim için tüfekte farketmez 12 cal ilede domuz vurdum 36 cal ilede domuz vurdum.Ama bana göre 20cal domuz avı için yeterli yukarıdada belirttiğim gibi sadece amacım daha iyi bir performans ve rahatlık sunabilirmi yönündeydi.Düşüncelerinize saygı duyuyorum