Emin bey bu sayfalarda çok fırtılar koptu. Çok yazıldı çizildi aynı şeyler sürekli tekrar edilir hale geldi. Bazen de tartışmalar çatışmalara , küslüklere dönüştü. Bu sebepten dolayı bu tarz konulara herkes temkinli yaklaşıyor. Ben gene ŞAMPİYON köpek nedir ne işe yarar anlatayım.
1) Bİr köpeğin ne şartlarda şampiyon ilan edileceği FCI ve KIF kuralları çerçevesinde belirlenmiştir. Mesela belirli, bir zaman içinde ( Galiba 12 ay içinde 3 sonraki 3 ay içinde 1 kere) CACIB unvanı alan köpek ulusal şampiyon ilan edilir. Diğer yarışmalarda alınan derecelere amiyane tabirle " Şampiyon " olarak atıfta bulunmaları diğer arkadaşların teveccühünden ileri gitmez.
2) Saatte 100 km hızla köpeklerden bahsediyorsanız ingiliz ırklarına atıfta bulunuyorsunuz demektir. Bu tarz yarışmalara katılma hakkı elde eden köpekler ırk standartını en az " iyi " derecede geçmiş köpeklerdir. Çünki bu ırkların asgari üretim şartı, morfolojik olarak iyi derecede ırk standartını taşımasıdır. Bu yarışmaları seyredebilmek için değerlendirme kriterlerini iyi bilmek lazım. Orada sadece hızlı arayan değil, aldığı eğitimin hakkını veren ve aklını, burnunu ne derece iyi kullandığını gösteren köpekler seyredilir. Bu köpekleri aldığı eğitimden dolayı avlanmak için hemen kullanamazsınız, avlanma disiplinini öğretmeniz lazım. O köpek yeteneklerini yarışma formatında en iyi şekilde sunmak üzere eğitilmiştir. Ancak belirli kurallar çerçevesinde yeteneklerini sergileyen köpekleri birbirleriyle kıyaslayabilir. o soyun kabiliyetleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer bu tür yarışmaları izlediyseniz, biraz da kinoloji bilginiz varsa o köpekten elde edilecek yavruların kabiliyetleri hakkında bilgi sahibi olursunuz. Aksi taktirde ya canbazların eline düşer, yada masa başı muhabbetlerine tavlanırsınız.
3) Kuyruğu tutup podyuma çıkan köpekler o ırkı fiziksel olarak en iyi şekilde temsil etmeye çalışan köpeklerdir. Hakemler köpekleri inceler ve mükemmel, çok iyi, iyi, yetersiz vs gibi derecelerle köpeklerin standartını değerlendirir. Bu, sonraki nesillere aktarılacak olan önemli kalıtsal değerleri belirler.
4) Türkiyede çoğunlukla bu tarz yarışmalara katılan köpek sahipleri avcı arkadaşların köpekleridir. Çok nadiren avcı olmayanların elinde dk, dd, pointer vb gibi av köpekleri, görürsünüz.
5 ) Bence bir köpek sahibini tatmin ediyorsa en iyi köpek odur.
6) Bu konuyu bazı avcı arkadaşlarımızın atıcılık sporuna ilgi duyup antreman yapıp üsabakalara katılması gibi görmek lazım. Bazılarımız da avlandığımız köpeklerin, doğru ırk standartlarında sonraki nesillere aktarılması konusunda gerekli kinolojik etkinliklere katılıp faaliyet göstermesi olarak görüp değerlendirmek gerekir.
7) Bir av köpeği ne sadece çok iyi av yaptığı için , nede sadece mükemmel ırk standartlarına sahip olduğu için sonraki nesillere akratılmamalı. Her ikisi birden belirli oranlarda olmalı Bu oranı belirleyecek olan da yetiştiricilerdir. Bu konuda zaten federasyon düzenlemiş olduğu seminerlerde oldukça kapsamlı bilgiler aktarmaktadır.
Ancak her defasında söylediğim gibi bilinçli tüketici, bilinçli yetiştircinin temelini oluşturur.o zamanda canbazlara meydanda yer kalmaz.