Gönderen Konu: ŞAMPİYON KÖPEK....  (Okunma sayısı 3393 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
ŞAMPİYON KÖPEK....
« : 23 Ocak 2012, 02:23:41 »
köpek bakan yetiştiren seven ve köpekle avlanan arkadaşlardan görüşlerini öğrenmek isterim şampiyon köpek ne demek kime göre şampiyon neye göre şampiyon yarışmada saatte 100 km hızla gidip aniden abs asr ne kadar fren varsa çekip fermaya çakılanmı yoksa kuyruğundan tutup ayaklarını geriye doğru çekip o klasik pozu en iyi verenmi rengi kırçılları paftalı güzel olanmı bir şampiyon köpek lafıdır dolaişıyor şampiyon olmak  yarışmada kuşu bulmak fermalamak aport etmekmidir yoksa ırk standartına sahip yurdum avcılarında dağda bayırda çayırda çamurda karda buzda çalıda zor şartlarda sabahın köründen akşama kadar fedakarca mücadele etmekmidir. şampiyon.. kanaatimce yurdum avcılarında yüzlerce isimsiz şampiyon var....  selamlar....
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
Ynt: ŞAMPİYON KÖPEK....
« Yanıtla #1 : 23 Ocak 2012, 10:20:16 »
Sevgili Adaşım bu derin bir konu bence bu konuda çok yorum çok tartışma olur sağlıcakla kal. ;)
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #2 : 23 Ocak 2012, 18:03:23 »
Sevgili Adaşım bu derin bir konu bence bu konuda çok yorum çok tartışma olur sağlıcakla kal. ;)

görünüme bakılırsa ne yorum var nede tartışma.. hani kibar feyzo filminde şener şenin karısı ayşen gruda ya muhtar göz dikiyor ya bunu duyan şener şen KARGAYA YAVRUSU ŞAHİN GİBİDİR deyip köye koşuyor... buda o hesap herkesin köpeği kendine göre şampiyon mesele benim tanklar benim için öyle herkesin kendi köpeğinide şampiyon görmesi şahsen hoşuma gider onu tatmin ediyor avından memnunsa al sana şampiyon...
bunlar eşya değilki garanti veresin alırsın eğitirsin öğretirsin av gösterirsin emek verirsin ne kadar av görse ve ilgi görse o köpek olur. şampiyon olarak al akvaryumdaki balık kafesteki kanarya gibi yemeğini suyunu ver sezon açıldı hadi bakalım bana av bul av yap ferma ver iz sür bul getir...  o biraz zor işte nacizane görüşüm al eğit kendi şampiyonunu kendin yap.. her şey sana bağlı..
iyi şampiyon köpeklerinizin olması dileğimle....
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)

Çevrimdışı Mehmet KARAKAYA

• *
« Yanıtla #3 : 23 Ocak 2012, 18:12:19 »
avcılarında dağda bayırda çayırda çamurda karda buzda çalıda zor şartlarda sabahın köründen akşama kadar fedakarca mücadele etmekmidir. şampiyonluk .. bence  şu sanal alememde görünmeyen yüzlerce isimsiz şampiyon var...bilinmeyen  ne av yapan köpekler var türkiyede ama çoğunu kimseler bilmez bende dahil ...
şapiyonluk dağda taşta belli olur ...

Mehmet KARAKAYA
1985 / BURDUR -- ANTALYA
Tel:05464220938

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2012, 19:53:46 »
kimse yogurdum ekşi demez...  yogurdum ekşi diyebilenler egolarını yenmiş insanlardır bu tip insanlara hayatta rastlamak zordur... yogurdum ekşi diyemeyen gelişmemiş beyinliler bu tür insanlardan hazetmezsede içteniçe takdir ederler......

ama yogurdum ekşi deme cesaretini faziletini gösteremeyenler...iki yüzlülükle yugurdum ekşi diyebilenlerden

olduklarına inandırmaya çalışır çevrelerindeki insanları.... kısa süreligine inandırmış olsalarda gerçek açıga

çıktıgında yalandolan kıvırma yalaklanma yaltaklanma vs hertürlü adiligi kullanarak görecekleri zararı en aza

indirmeye çalışırlarsada itibar ve insanlıklarını kurtarmaya yetmez bu çabaları silinip giderler hayatımızdan.......
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2012, 19:57:57 Gönderen: M.Birol DEMİRTAŞ »
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #5 : 23 Ocak 2012, 19:59:34 »
Doğru . Aynen size katılıyorum Birol bey. Adam gibi adam olmanın nerde ise çivisi  çıkmak üzere
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Aykut ALGÜNEY

• *
« Yanıtla #6 : 23 Ocak 2012, 20:42:48 »
Emin bey bu sayfalarda çok fırtılar koptu. Çok yazıldı çizildi aynı şeyler sürekli tekrar edilir hale geldi. Bazen de tartışmalar çatışmalara , küslüklere dönüştü. Bu sebepten dolayı bu tarz konulara herkes temkinli yaklaşıyor. Ben gene ŞAMPİYON köpek nedir ne işe yarar anlatayım.

1) Bİr köpeğin ne şartlarda şampiyon ilan edileceği FCI ve KIF kuralları çerçevesinde belirlenmiştir. Mesela belirli, bir zaman içinde ( Galiba 12 ay içinde 3 sonraki 3 ay içinde 1 kere) CACIB unvanı alan köpek ulusal şampiyon ilan edilir. Diğer yarışmalarda alınan derecelere amiyane tabirle " Şampiyon " olarak atıfta bulunmaları diğer arkadaşların teveccühünden ileri gitmez.

2) Saatte 100 km hızla köpeklerden bahsediyorsanız ingiliz ırklarına atıfta bulunuyorsunuz demektir. Bu tarz yarışmalara katılma hakkı elde eden köpekler ırk standartını en az " iyi " derecede geçmiş köpeklerdir. Çünki bu ırkların asgari üretim şartı, morfolojik olarak iyi derecede ırk standartını taşımasıdır. Bu yarışmaları seyredebilmek için değerlendirme kriterlerini iyi bilmek lazım. Orada sadece hızlı arayan değil, aldığı eğitimin hakkını veren ve aklını, burnunu ne derece iyi kullandığını gösteren  köpekler seyredilir. Bu köpekleri aldığı eğitimden dolayı avlanmak için hemen kullanamazsınız, avlanma disiplinini öğretmeniz lazım. O köpek yeteneklerini yarışma formatında en iyi şekilde sunmak üzere eğitilmiştir. Ancak belirli kurallar çerçevesinde yeteneklerini sergileyen köpekleri birbirleriyle kıyaslayabilir. o soyun kabiliyetleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer bu tür yarışmaları izlediyseniz, biraz da kinoloji bilginiz varsa o köpekten elde edilecek yavruların kabiliyetleri hakkında bilgi sahibi olursunuz. Aksi taktirde ya canbazların eline düşer, yada masa başı muhabbetlerine tavlanırsınız.

3) Kuyruğu tutup podyuma çıkan köpekler o ırkı fiziksel olarak en iyi şekilde temsil etmeye çalışan köpeklerdir. Hakemler köpekleri inceler ve mükemmel, çok iyi, iyi, yetersiz vs gibi derecelerle köpeklerin standartını değerlendirir. Bu, sonraki nesillere aktarılacak olan önemli kalıtsal değerleri belirler.

4) Türkiyede çoğunlukla bu tarz yarışmalara katılan köpek sahipleri avcı arkadaşların köpekleridir. Çok nadiren avcı olmayanların elinde dk, dd, pointer vb gibi av köpekleri, görürsünüz.

5 ) Bence bir köpek sahibini tatmin ediyorsa en iyi köpek odur.

6) Bu konuyu bazı avcı arkadaşlarımızın atıcılık sporuna ilgi duyup antreman yapıp  üsabakalara katılması gibi görmek lazım. Bazılarımız da avlandığımız köpeklerin, doğru ırk standartlarında sonraki nesillere aktarılması konusunda gerekli kinolojik etkinliklere katılıp faaliyet göstermesi olarak görüp değerlendirmek gerekir.

7) Bir av köpeği ne sadece çok iyi av yaptığı için , nede sadece mükemmel ırk standartlarına sahip olduğu için sonraki nesillere akratılmamalı. Her ikisi birden belirli oranlarda olmalı Bu oranı belirleyecek olan da yetiştiricilerdir. Bu konuda zaten federasyon düzenlemiş olduğu seminerlerde oldukça kapsamlı bilgiler aktarmaktadır.

8) Ancak her defasında söylediğim gibi bilinçli tüketici, bilinçli yetiştircinin temelini oluşturur.o zamanda canbazlara meydanda yer kalmaz.

Aykut ALGÜNEY
1972-İzmir

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #7 : 24 Ocak 2012, 00:12:14 »
Emin bey bu sayfalarda çok fırtılar koptu. Çok yazıldı çizildi aynı şeyler sürekli tekrar edilir hale geldi. Bazen de tartışmalar çatışmalara , küslüklere dönüştü. Bu sebepten dolayı bu tarz konulara herkes temkinli yaklaşıyor. Ben gene ŞAMPİYON köpek nedir ne işe yarar anlatayım.

1) Bİr köpeğin ne şartlarda şampiyon ilan edileceği FCI ve KIF kuralları çerçevesinde belirlenmiştir. Mesela belirli, bir zaman içinde ( Galiba 12 ay içinde 3 sonraki 3 ay içinde 1 kere) CACIB unvanı alan köpek ulusal şampiyon ilan edilir. Diğer yarışmalarda alınan derecelere amiyane tabirle " Şampiyon " olarak atıfta bulunmaları diğer arkadaşların teveccühünden ileri gitmez.

2) Saatte 100 km hızla köpeklerden bahsediyorsanız ingiliz ırklarına atıfta bulunuyorsunuz demektir. Bu tarz yarışmalara katılma hakkı elde eden köpekler ırk standartını en az " iyi " derecede geçmiş köpeklerdir. Çünki bu ırkların asgari üretim şartı, morfolojik olarak iyi derecede ırk standartını taşımasıdır. Bu yarışmaları seyredebilmek için değerlendirme kriterlerini iyi bilmek lazım. Orada sadece hızlı arayan değil, aldığı eğitimin hakkını veren ve aklını, burnunu ne derece iyi kullandığını gösteren  köpekler seyredilir. Bu köpekleri aldığı eğitimden dolayı avlanmak için hemen kullanamazsınız, avlanma disiplinini öğretmeniz lazım. O köpek yeteneklerini yarışma formatında en iyi şekilde sunmak üzere eğitilmiştir. Ancak belirli kurallar çerçevesinde yeteneklerini sergileyen köpekleri birbirleriyle kıyaslayabilir. o soyun kabiliyetleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer bu tür yarışmaları izlediyseniz, biraz da kinoloji bilginiz varsa o köpekten elde edilecek yavruların kabiliyetleri hakkında bilgi sahibi olursunuz. Aksi taktirde ya canbazların eline düşer, yada masa başı muhabbetlerine tavlanırsınız.

3) Kuyruğu tutup podyuma çıkan köpekler o ırkı fiziksel olarak en iyi şekilde temsil etmeye çalışan köpeklerdir. Hakemler köpekleri inceler ve mükemmel, çok iyi, iyi, yetersiz vs gibi derecelerle köpeklerin standartını değerlendirir. Bu, sonraki nesillere aktarılacak olan önemli kalıtsal değerleri belirler.

4) Türkiyede çoğunlukla bu tarz yarışmalara katılan köpek sahipleri avcı arkadaşların köpekleridir. Çok nadiren avcı olmayanların elinde dk, dd, pointer vb gibi av köpekleri, görürsünüz.

5 ) Bence bir köpek sahibini tatmin ediyorsa en iyi köpek odur.

6) Bu konuyu bazı avcı arkadaşlarımızın atıcılık sporuna ilgi duyup antreman yapıp  üsabakalara katılması gibi görmek lazım. Bazılarımız da avlandığımız köpeklerin, doğru ırk standartlarında sonraki nesillere aktarılması konusunda gerekli kinolojik etkinliklere katılıp faaliyet göstermesi olarak görüp değerlendirmek gerekir.

7) Bir av köpeği ne sadece çok iyi av yaptığı için , nede sadece mükemmel ırk standartlarına sahip olduğu için sonraki nesillere akratılmamalı. Her ikisi birden belirli oranlarda olmalı Bu oranı belirleyecek olan da yetiştiricilerdir. Bu konuda zaten federasyon düzenlemiş olduğu seminerlerde oldukça kapsamlı bilgiler aktarmaktadır.

8) Ancak her defasında söylediğim gibi bilinçli tüketici, bilinçli yetiştircinin temelini oluşturur.o zamanda canbazlara meydanda yer kalmaz.

hiçkimseyi kast etmeden hiç bir ırkı kötülemeden bilinçli olarak köpek edinme eğitme üretme ve avlakta kullanmak üzere yetiştirmek için çok değerli olan zamanın ve yılların boşa harcanmaması için avcı arkadaşlarımızın dikkatini çekmek istedim....
uzun yıllar bizlere merada arkadaşlık edecek av yapacak dostlarımız köpeklerimizi seçmek  kanaatimce büyük önem taşıyor selamlar...
« Son Düzenleme: 24 Ocak 2012, 00:13:18 Gönderen: Emin OLGAÇ »
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)