Gönderen Konu: Kundak(Ahşap) Cilası Türleri Nelerdir ve Özellikleri  (Okunma sayısı 16794 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bülent KOCA

• Müdavim Üyemiz
Değerli avcı arkadaşlar forumlarda ve tüfek ilanlarında hep rastlarım;gomalak,shaft oil,vernik v.s v.s kundak cila türlerine ancak bu konuda tam bir bilgiye sahip değilim.
Bu konuda bilgiye sahip arkadaşların bu türleri ve uygulama tekniklerini,varsa;avantaj-dezavantajlarını,ileriye dönük silaha  kattığı değeri içeren bilgilerini paylaşırlarsa memnun olurum,saygılar
Bülent KOCA-1970  Çal   505 8281132 Alaşehir

Çevrimdışı Süleyman KUKUDAŞ

• Müdavim Üyemiz
Ynt: Kundak(Ahşap) Cilası Türleri Nelerdir ve Özellikleri
« Yanıtla #1 : 22 Ocak 2012, 13:07:38 »
gomalağın  silah dipçiği için uygun olduğunu düşünmüyorum yağmura karşı dayanıklılığı çok zayıf çok ince bir ciladır müzik aletlerinde kullanıyorum; shaftol  yağdır  cila değildir ağacı besler ama zamanla deforme olur daha önce huğlu tamir bölümüne sordum ama söylemediler ne tür cila kullanıldığını
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2013, 15:57:35 Gönderen: Süleyman KUKUDAŞ »
resim yüke
Süleyman KUKUDAS
1969 BANDIRMA 0 532 38 77 061

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #2 : 23 Ocak 2012, 10:57:06 »
Bülent bey merhaba

Shaftoil son yıllarda ülkemizde kullanılan en yaygın üründür pratikliği ve küçük çizilmelerde tamirat kolaylığından ötürü kullanıcılar arasında popüler olmuştur tüfek ustalarınında tercihi kolay uygulama başta olmak üzere bu yöndedir birde son yıllarda artan  iyi ağaç merakından dolayı ağacı damarı en güzel gösteren üründür bunu tur oil yakınen takip etmektedir keten yağı tohumundan elde edilen bir ürün de yakın zamanda popüler olacaktırki bu vernik gibi olmaktadır.Avrupada kullanılan bal mumu vede benzer ürünler de vardır Selamlar
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2012, 10:58:34 Gönderen: Emin VURAL »
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #3 : 23 Ocak 2012, 12:24:37 »
Benim veya sizin gibi bu konuyu merak etmiş hatta denemiş avcılar elbette var. Burada cila veya yağ çeşitlerini sıralamak mümkünse de bence kısıtlı kalır. Çünkü çok detaylı şeyler. İnternette yığınla bilgi var ama konu tüfeklerdeki uygulama olunca, dilimizde olup, tüfeğe uygulamasıyla ilgili paylaşım çok az.

Çokca rastlanan ahşap koruma sonlaması, yağ emdirme ve vernikleme. Cila ise araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla tüfek için uygun değil. Mesela gomalak cila da dahil. Gomalak cila çok güzel görünmesine rağman tüfek gibi güneşin altında kullanılacak ahşaplarda solma olabileceği kanaatine vardım ama kesin demiyorum; kannat. Nitekim ev içi möblelerde kullanımı yaygın. En doğrusunu uygulayıp 1-2 veya daha çok sene dışarda kullananlar söyleyebilir deyip, cila yöntemini geçiyorum.

Vernikleme ise çoğu tüfekte zaten aşinayız. İki türlü genelde; mat ve cam cila. Bir de ipeksi diyorlar ama o da mat sınıfına yakın sanıyorum. Vernikleme her vernikle olmaz. En azından tüfek gibi elde ve güneşin altında kullanılacak ve bir de güzel görünecekse özel seçilmeli. Ahşap koruması çok iyidir ama çizildiğinde onarımı mümkün değil. Ancak komple boya ve vernik sökülüp yeniden yapılabilir.

Yağlama, bu daha zor. Ayrıca belli aralıklarla ve gerek görüldükçe yenilenmesi gerekli bir uygulama. KOruması gayet iyi ve çizilme pek olmaz. Olsa da evde bile giderilmesi vernik gibi zahmetli değil. Bir ütü ve gerekli yağ olması kafi. Özellikle eski tüfeklerde en yaygın koruma yaöntemi olduğundan, böyle tüfeklerde yenileme gerektiğinde uygun yöntem de bu.

Amerika ve Avrupa'da; Özelikle Amerika'da sırf tüfek koruması için ayarlanımış hazır karışım yağ solüsyonları satılıyor. Nette bir iki sene önce bir çok fevkalade ev uygulaması görmüştüm. Bu arada, yağ emdirme yöntemi dışındaki yöntemler; Mesela vernikleme evde sağlıklı olmaz. İnsan sağlığına ciddi etkileri olabilecek yöntemler. Yine vernik işi evde fırça ile hiç şık olmaz. Vernik tabancası gerekli ve hatta keyfe göre, ahşap üstü renklendirme, koruma, yüzey işlemi derken baş belası bir şey.

Bazı tüfeklerde cam vernik çok güzel görünmesine rağmen benim tercihim yağ emdirmek ama sırf şaftol de bence kafi değil. Ondan çok daha güzel sonuçlar veren, yukarıda bahsettiğim özel solüsyonlar mevcut.

Ana hatlarıyla böyle ama emirilen yağların da çok çeşidi var. Şaftol, Tung-oil vs hepsi aklımda değil. Renk ve tonlamaları, görünümleri farklıdır.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Bülent KOCA

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 23 Ocak 2012, 12:25:55 »
Süleyman , Emin,Volkan Beylere verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum,biraz daha detay bilgi nereden edinebiliriz?
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2012, 12:27:26 Gönderen: Bülent KOCA »

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #5 : 23 Ocak 2012, 12:36:56 »
Ben 2 sene kadar önce çok araştırdım, hatta bir de vernikleme denemem olmuştu. Dilimizde önerebileceğim kaynak yok diyebilirim. sebebi ise konu tüfek olunca özel bir durum oluşması. Zira bazı vernikler elde tutulan ahşap için uygun değil. Tüfekçiler ise öyle bilgileri paylaşmamışlar. Ybancı forumlarda bile vernik işine giren çok az. Var ama ahşap ile alakalı meraklılar. Yaygın olarak özel solüsyon veya bazı yağların kullanımıyla ilgili deneyim paylaşımları var. Eğer belli yağ isimlerini google ile ve özellikle av forumlarında aratırsanız bulursunuz(İngilizce, Almanca,...).

Eğer sırf tüfeklerdeki ahşap koruma yöntemlerini, türlerini ana hatlarıyla öğrenemek istiyorsanız, zor omaz. Lakin şu anda şurada diyemem. Tam olarak aradığınızı ve kapsamını söylerseniz ben de bir bakar, size de gösterebilirim. Yine de ekliyeyim; forumumuzda bu konu ile ilgilenmiş ve benden bilgili ve deneyimli üyeler olduğunu iyi biliyorum. Zannediyorum buraya ilave edecekleri bir şeyler vardır.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #6 : 24 Ocak 2012, 14:58:03 »
Sırf çeşitleri hakkında bilgi olsun diye ekliyorum. Özet olarak, üsttekilere ilave olarak üretan(poliüretan) kaplı dipçikler de var.

http://www.ssaa.org.au/stories/hints-tips-gunstock-refinishing.html

Yukarıdaki bağlantıda kısa bir bilgi var. İyi ve kötü yanlarını da özetlemiş. Toparlayacak olursak,

- Vernik (Cam, mat, ipek mat)
- Poliüretan (Remington, Miroku, Browning ve Weatherby bu yöntemi uygulayanlardan. Çok parlak görüntülü)
- Yağ emdirme (Keten tohumu yağı, Shaftöl vb. Daha pahalı tüfeklerde tercih edilen yöntem. Ahşap damarlıysa tabi)

1968

Çevrimdışı Bülent KOCA

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 24 Ocak 2012, 15:02:52 »
Volkan Bey anladığım kadarıyla yağ emdirme hem daha estetik hem daha kullanışlı(ıslanmadığı sürece)
Ben de bu tip bir kundak düşünüyorum renk olarak da daha koyu oluyor sanırım,verdiğiniz bilgiler ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #8 : 24 Ocak 2012, 15:45:49 »
Bahsettiğim makaledeki adamın dediğine göre, evet, suya çok fazla korumalı sayılmaz. Belki sadece kuru havalarda kullanılması iyi olur. Geleneksel yağ, linseed oil dedikleri kaynatılmış keten tohumu yağı. Breechwood Tru-Oil denen yağ bulabilseniz çok havalı olurdu hatta kendiniz bile yapabilirdiniz evde.

Yardım zevkle. Ben de kendi işimi kendim yapayım diye bir ara çok araştırmıştım. Dilimizde kaynak yok. Çok zamanımı almıştı. Daha da yardımcı olmak isterim ama şu yağ emdirme dışındaki tüm metodlar zenaat istiyor.

Siz nasıl yapılırı sormadınız ama benim elim sürekli bu yönde açıklamaya gidiyor. Herhalde benim de bilgiye yardıma ihtiyacım var :) Dediğiniz gibi, suya dayanıklılık meselesini dikkate alarak yaptırabilirsiniz. Belki yağdan önce ahşap üzerine damarlı gösterecek renklendirme de yapıyorlardır. Siz bilirsiniz. Şayet su dayanıklılığı açısından düşünürseniz, ipek mat vernikler de bence neredeyse yağlı benzeri görünüyor. Armsan, Huğlu vb bu metodu şimdilerde uyguluyorlar zaten. Gözünüzle örnek görmenizi öneririm. Selamlar
1968

Çevrimdışı Alper ALTUNCUOĞLU

• *
« Yanıtla #9 : 19 Ekim 2014, 00:30:17 »
Gerçi konu açılalı çok olmuş ancak yeni merak salanlara aydınlatmak açısından yazıyorum,volkan ve emin ustam Tru-oil den bahsetmiş ve ben en kıralını italyadan getirip denedim.

BIRCWOOD marka aynı zamanda BERETTA adı altında kundak bakım ürünleride piyasada var.

Tru-oil öncelikle ağacın damarlarını çok net bir biçimde ortaya çıkarıyor ve suya şaft oil den daha dayanıklı ancak öylebir parlaklığı varki sahte görünüyo sahte gibi ben beyenmedim sanki dipçiği strec film ile kaplamış gibi bir parlaklık tavsiye etmiyorum,wax var bu markanın o daha iyi bi ürün ve suya dayanımı yüksek.

Sonuçolarak ben kendi tüfeğimi fabrikasına orjinal görünümü için gönderdim,varsın her yağmurlu ve ıslak gün sonunda yağlı bez geçerim...

« Son Düzenleme: 19 Ekim 2014, 00:35:07 Gönderen: Alper ALTUNCUOĞLU »

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #10 : 19 Ekim 2014, 18:13:35 »
Alper Bey Tru Oil hem saten hem parlak sonlamaya müsait bir yağ. Uygulama yöntemine göre mat veya parlak sonuç alınabiliyor. Önce de yazmışım; internette dehşet güzel neticeler alındığını gördüm. Saten mat için, uygulanan katların arasında çok ince çelik yünüyle ovalama aşaması da oluyor ama metod hafızamda değil. Ddiğim gibi; öyle dipçikler gördüm ki yuh dedim. Böyle güzellik olmaz. Bir parça ceviz bulun, saten mat metodunu öğrendikten sonra deneyin. Hmm, gitarcıların da bu tekniklere çok yakın olduklarını öğrendim, aklınızda olsun.

Siz nasıl uyguladınız? Kaç kat sürdünüz?
1968

Çevrimdışı Alper ALTUNCUOĞLU

• *
« Yanıtla #11 : 19 Ekim 2014, 22:32:20 »
Volkan bey ben 4 kat direk uyguladım gözlerim kamaştı :)
kendi kağıdındada en az 4 kat uygulayın diyo ancak birde %50 alkol ile karıştırıp uyygularsanız saten gibi olur gibi birşey yazıyo ancak onuda denedim tru-oil tam çözülemiyo alkol'de garip bişe oldu oda.
Enson alkol ile dipçiği tamamen bu yağdan arındırıp fabrikasına gönderdim çünki alkol sayesinde kundak rengi açıldı ama dediğinizi araştırıp başka bir yüzeyde deniycem.

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #12 : 19 Ekim 2014, 22:41:29 »
Keşke konuyla ilgili öğrendiklerim tazeyken detayına girseymişim, belki daha başarılı bir başlangıç olurdu. Kendi tüfeğime boya ve vernik uygulamıştım. Boyayla hoştu da, verniği fırçayla sürdükten sonra aynen üstüne naylon torba germişim gibi oldu :D Sonra tekrar yaparım diyordum ya, şimdi gözümde büyüyor. Eskisi kadar gözüme batmıyor zaten. Sizinki tam manasıyla tazelenecek. Tabiki daha iyi. Gelince mümkün olursa bir fotosunu görmek isterdim. Selamlar
1968

Çevrimdışı Cüneyt ESMER

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #13 : 06 Mayıs 2015, 18:58:14 »
Konu hortlayacak ama ben bu akşam tüfeklerden birisine uygulama yapacağım. Sonuçları sizinle paylaşırım.
  • Yan-yana Patlar
  • Alt-üst Patlar
  • Sıralı Patlar

Çevrimdışı Mustafa ARITULUK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 24 Haziran 2015, 16:50:10 »
Merhaba sonuç nedir?
  • Armsan Phenoma
  • Tristar Süperpoze 20cal.
1980 - BURDUR / ANTALYA