Benim veya sizin gibi bu konuyu merak etmiş hatta denemiş avcılar elbette var. Burada cila veya yağ çeşitlerini sıralamak mümkünse de bence kısıtlı kalır. Çünkü çok detaylı şeyler. İnternette yığınla bilgi var ama konu tüfeklerdeki uygulama olunca, dilimizde olup, tüfeğe uygulamasıyla ilgili paylaşım çok az.
Çokca rastlanan ahşap koruma sonlaması, yağ emdirme ve vernikleme. Cila ise araştırmalarımdan öğrendiğim kadarıyla tüfek için uygun değil. Mesela gomalak cila da dahil. Gomalak cila çok güzel görünmesine rağman tüfek gibi güneşin altında kullanılacak ahşaplarda solma olabileceği kanaatine vardım ama kesin demiyorum; kannat. Nitekim ev içi möblelerde kullanımı yaygın. En doğrusunu uygulayıp 1-2 veya daha çok sene dışarda kullananlar söyleyebilir deyip, cila yöntemini geçiyorum.
Vernikleme ise çoğu tüfekte zaten aşinayız. İki türlü genelde; mat ve cam cila. Bir de ipeksi diyorlar ama o da mat sınıfına yakın sanıyorum. Vernikleme her vernikle olmaz. En azından tüfek gibi elde ve güneşin altında kullanılacak ve bir de güzel görünecekse özel seçilmeli. Ahşap koruması çok iyidir ama çizildiğinde onarımı mümkün değil. Ancak komple boya ve vernik sökülüp yeniden yapılabilir.
Yağlama, bu daha zor. Ayrıca belli aralıklarla ve gerek görüldükçe yenilenmesi gerekli bir uygulama. KOruması gayet iyi ve çizilme pek olmaz. Olsa da evde bile giderilmesi vernik gibi zahmetli değil. Bir ütü ve gerekli yağ olması kafi. Özellikle eski tüfeklerde en yaygın koruma yaöntemi olduğundan, böyle tüfeklerde yenileme gerektiğinde uygun yöntem de bu.
Amerika ve Avrupa'da; Özelikle Amerika'da sırf tüfek koruması için ayarlanımış hazır karışım yağ solüsyonları satılıyor. Nette bir iki sene önce bir çok fevkalade ev uygulaması görmüştüm. Bu arada, yağ emdirme yöntemi dışındaki yöntemler; Mesela vernikleme evde sağlıklı olmaz. İnsan sağlığına ciddi etkileri olabilecek yöntemler. Yine vernik işi evde fırça ile hiç şık olmaz. Vernik tabancası gerekli ve hatta keyfe göre, ahşap üstü renklendirme, koruma, yüzey işlemi derken baş belası bir şey.
Bazı tüfeklerde cam vernik çok güzel görünmesine rağmen benim tercihim yağ emdirmek ama sırf şaftol de bence kafi değil. Ondan çok daha güzel sonuçlar veren, yukarıda bahsettiğim özel solüsyonlar mevcut.
Ana hatlarıyla böyle ama emirilen yağların da çok çeşidi var. Şaftol, Tung-oil vs hepsi aklımda değil. Renk ve tonlamaları, görünümleri farklıdır.