Gümeyi kazların geçiş yoluna yapmaktır. Bu iş için av merasına bir kaç gün öncesinden av merasına gidip gümeyi kazmak ve av sabahı doğrudan hazır gümeye gitmektir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise gümeden çıkan toprağı kesinlikle gümenin etrafında bırakmamaktır. Göğüs hizasında kazılan güme daha sonra kamuflajla örtülür. Kar söz konusu ise yatak çarşafı kullanabiliriz. Gümenizin içini yanınızda getirebileceğiniz tahtalarla kaplayabilirsiniz aksi takdirde bütün gün çamur kaplı bir yerde beklemek pek keyifli olmayacaktır. Gümede beklerken kesinlikle hareket etmeyin ve avın yaklaşmasını bekledikten sonra aniden ayağa kalkarak ateş ederseniz,avı şaşırtmış olur ve kazın sürati en aza inmiş olursunuz. Güme avı için mühre ve kaz düdüğü mutlaka gereklidir. Ayrıca gümede beklerken alkol asla kullanmamalısınız soğuk havalarda uyuşup donmanıza neden olur. Çukur kazılacak yer öncelikle bir tarafı anız diğer tarafı ise ekin olacak şekilde ayarlanmalı. Özellikle buğday ekili tarlalar tercih edilmelidir. Kazılan çukurda ertesi gün avlanılacak ise çukur akşamdan kazılmalı, sabah ayazını görmeli, dolayısıyla tabii bir şekil almalıdır. Çukurdan çıkarılan toprak, taşıma çuvalı ile arabaya götürülmeli oradan da daha uzağa dökülmelidir. Çıkarılan toprağın çukurun hemen etrafına dağıtılması av vurma şansını en az %50 azaltır. Çukur kazıldıktan sonra üzeri, önceden hazırlanarak, yanları yükseltilmiş bir tahtayla kapatılmalı ve tahta üzerine, tuncun doğal örtüsü olan bitkiler, toprağıyla beraber konmalıdır. Bu tahtanın altında avcının tutacağı bir kol olmalı ve avcı tüfek atacağı zaman bu tahtayı yana kaydırmalıdır. Düdükle ses çıkartmak fazla abartılmamalı, kazların ya da kazın dikkati çekilir çekilmez susulmalıdır. Gümede beklerken üşümemek içi sıkı giyinmeyi ihmal etmeyin.Kazın Tüfeği 76 Namlu Ve FUL ŞOK Olmalidir. RASGELE..........