Güzel bir hatıra olmuş Ahmet Bey
Ben de bu çulluk olayını ilk duyduğumda sebebini merak ettim. Neden illa çulluk avı yapmak gerekiyor diye sordum. Bana genel olarak şunları söylediler: "Çulluk çok sık yerlerde olur. Ormanda kilometrelerce yol yaparsın. Nerede olduğunu bulmak için akıl yürütmen gerekir. Kuzey yamada mı, güney yamada mı, kar veya yağmur yağarken nerede olur, nasıl bölgelerde saklanır, nasıl hareket eder, kısacası bulunduğun iklim şartı ve günün (güneşin) durumuna göre yorum yapıp araman lazım. Ve o kadar hızlı kalkar ki, yol verdiğin sürece vurma şansın düşer. Bir de keklik gibi parlayıp süzülmez, kalkış o kalkış. O sıklığın içinde dibinden fişek gibi kalkan kuşu vurabiliyorsan işin tamam demektir. Ayrıca köpek ferma verince kuşu karşılaman lazım ki nereye kaçacağını kestirebilesin. Çulluk avcısı sert olacak, öyle yangın yolundan yürümekle olmaz bu iş, sıklığa gireceksin kardeşim."..... Aynen bu şekilde anlattılar.
Ben bu kadar uğraştıktan sonra çulluk değil, bıldırcın da vursam aynı keyfi alırım herhalde
Sizin arkadaşın bulunduğu bölge coğrafi açıdan pek sık değil anladığım kadarıyla. Yani çulluğun olduğu mevzi zaten belli. Benim anlattığım meralar ise tamamen çam ormanı. Meşelik olsa yine bir nebze.. Ama diken, funda, kocayemişler ortalığı kaplamış. Tam keçilik yerler. Bazen önünüz kesilince kendiniz keçi yolu açmak zorunda kalıyorsunuz
Eller kollar çizik, kan içinde kalıyor. Bulması ve bulunca vurması zor. Tahminimce bu yüzden kuş avcısının çulluk ile ustalaşacağını söylüyorlar. Halbuki yapılan anketlerde, en zevkli av sıralamasında Keklik hep Çulluğun önündeydi yanlış hatırlamıyorsam. Bir de çulluğa teyp kuramıyorlar ya, o çok hoşuma gidiyor. Gerçekten hakkıyla av yapıyorsunuz. Konuyu dağıtmadım inşallah...? Neyse, bu sene kısmet olursa çulluk yaparsınız inşallah. Ben de hevesle onu bekliyorum. Avınız bol olsun..