Gönderen Konu: Yivsiz Tüfekler'de Şok Muamması  (Okunma sayısı 4655 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Y.Bora GÜNGÖR

• *
  • AVCI MASADA DEĞİL AVDA ATAR & ATICI BELLİ OLUR...!
Yivsiz Tüfekler'de Şok Muamması
« : 12 Ocak 2012, 20:19:14 »
Choke ( şok ), ingilizce kökenli bir kelimedir. Boüma, boğum anlamı taşır. Namlu iç çapının namlu ağzının 8-10 cm içinden başlayarak çok hafif bir daralmaya uğramasıdır. 12 çapta sıradan bir namlunun 0,729 inç olduğunu varsayarsak bu namlunun tam şok olan ağız kısmı ortalama olarak 0,689 inç olabilir.
Şok'lar imalatçı firmaya göre azda olsa farklılıklar gösterir, bu yüzden her avcının genel doğruları bilmek kadar kendi tüfeğinin doğrusunu bilmek zorundadır. Bir tüfeğin şok etkisini tespit etmek için 40 yard uzaktan 30 inçlik bir dairenin içine yapılan atıştan daire içine giren saçmaların sayılıp yüzdeler bulunarak olur. Atış yapmadan önce fişekteki saçma sayısı bilindiğinden daire içine giren saçmalar sayıldığında yüzde kaçının daire içinde kaldığı anlaşılmış olur.

Şoklarda genel kural daralma nekadar fazla ise saçmaların merkezdeki dağılımı da o kadar yoğun olur. Şok seçimi, avlanacak olan hayvanın türü ve yapılacak avın şeklii ile yakından ilişkilidir. Örneğin fermalı keklik avında açık olan şoklar tercih edilirken geçit avlarında ise kapalı şokların tercih edilmesi doğru olacaktır.
Eski dönemlerdeki avcılar şokların silahlarının ucunda sabit olarak bulunmasından ötürü uygun şoku seçerken silahı da değiştirmek zorunluluğu yaşıyorlardı. Her nekadar bazı av tüfekleri farklı şok ve uzunlukta değiştirilebilir ekstra namlular ile tüketiciye sunulmuş olsada bunlar her avcının alım gücüne uygun değildi, bir türün avı için kullanılan şokun diğer bir türün avına uygun olmadığı ve herkesin her av için ayrı tüfek alamayacağı gerçeği araştırmacıları daha pratik bir çözüme yönlendirdi.

İlk olarak tek namlulu silahlar üzerinde namlu ucunda bulunan bir bileziğin el aracılığı ile döndürülmesi sonucu farklı şoklar yaratan bir sistem geliştirildi. ( Polychoke ) adı verilen bu sistemin yerini zaman içerisinde pekçok denemelerden sonra bugün invektör şok olarak bildiğimiz aparatlar aldı. ( multichoke ) İnvektör şok kullanım esası namlu içine açılmış olan dişlere beş değişik şok olarak düşünülmüş bileziklerin bir anahtar vaıtası ile vidalanmasıdır. Böylece her av için değişik şoklu olan bir tüfek elde edilmiş olur
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2016, 05:09:16 Gönderen: Y.Bora GÜNGÖR »
- Beretta S 57 E SS Series "3/4 & 2/4"
- B.C. Mıroku Model 3800  G3 Arap Gravür Silver Special Series "Skeet & Skeet"
- Browning Diana Grade 20 gauge "2/4 & 1/4"
- Krieghoff K-80 Combo Trap Shotgun Set

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: Yivsiz Tüfekler'de Şok Muamması
« Yanıtla #1 : 12 Ocak 2012, 21:17:35 »
Teşekkür ederiz.

İnvector, sadece Browning firmasının vidalı şoklarına kullandığı isimdir.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 12 Ocak 2012, 23:08:31 »
 Şoklarda genel kural daralma nekadar fazla ise saçmaların merkezdeki dağılımı da o kadar yoğun olur.  bu görüş her zamn doğru tabir mi acaba.mesala ince saçma dar çap ve düşük gramajla daha iyi grupman yaparken   iri saçma  ağır gramajlı fişeklerde  daha  açık şokların daha güzel grupman yaptığı gerçeği vardır.hal böyle  olunca bu cümle biraz şaibeli kalmış gibi. bakalım ustalar ne diyecek.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #3 : 13 Ocak 2012, 16:33:09 »
Suat kardeşim usta değilim ama fikrimi yazayım. Söylediğin şeyin bazen olduğunu biliyorum. Bazı fişeklerle ve bazı tekil tüfeklerde oluyor ama her zaman, her bir tüfekte geçerli değil. Çok kişinin de hemfikir olduğu gibi her tüfeğin uygun fişeklerinin deneyerek seçilmesi gerekir. Şu tüfekte şu şok ve tüfekle oluyor da desem, olmuyor da desem başka birinin tüfeğinde geçersiz olabilir. Onun için demiyorum. Sorun bazen fişekte, bazen tüfekte veya ikisi de sorunsuz ama öyle gerekiyor olabilir. Tekrar rastlarsam, dar şokla iri saçmanın doğru dağılım verdiği atış denemesi fotolarını paylaşırım. Çünkü gördüm.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ferhat DEMİRCİ

• *
« Yanıtla #4 : 16 Ocak 2012, 22:22:04 »
Şoklarda genel kural daralma nekadar fazla ise saçmaların merkezdeki dağılımı da o kadar yoğun olur.  bu görüş her zamn doğru tabir mi acaba.mesala ince saçma dar çap ve düşük gramajla daha iyi grupman yaparken   iri saçma  ağır gramajlı fişeklerde  daha  açık şokların daha güzel grupman yaptığı gerçeği vardır.hal böyle  olunca bu cümle biraz şaibeli kalmış gibi. bakalım ustalar ne diyecek.

Dar şok  iri saçma kombinasyonun da  grupmanı düzeltmek isitiyosak saçma gramajını düşürmek çözüm olabilir mi?
yoksa azalan saçma adedi ile atılması gereken gerçek gramjın grubundan faklı bir sonuç elde edemeyizmi ?
 yada bunları hiç düşünmeyip her av grubu öncesi avın büyüklüğüne bulunduğumuz bölgenin , iklimin özelliklerine göre fişek bulup bunları düzgün şekilde test mi etmeliyiz?

Bazı avcı arkadaşlar fişek tecrübelerini sorup görüşlerini paylaşıyorlar bana kalırsa bu fikirden öte geçmiyor karadeniz ikliminde randiman alınmış 36 gr 4 no fişekle akdeniz iklimde dayak yersin kış gününde :) tecrübelerini yazan arkadaşların bölge, hava sıcaklı ve rakım belirterek rapor vermeleri bence bir nebze doğruya yaklaştırır kullanıcıları aksi taktirde boşuna bir bir dolu fişek alınmış olur.
Ferhat DEMİRCİ
1979 ADANA
[email protected]

• *
« Yanıtla #5 : 16 Ocak 2012, 22:27:00 »
    Bu arada bir çok iklimde geçerli kaz avı hariç her avda tek geçtiğim saçma numarası 6no  yeryerde 5 no çantama 3 çeşit 6 no fişek koyuyorum 30-6  32-6 34-6  sabah,ögleden sonra yada sıcak soğuk hangi senaryo ile karşılaşırsam hemen fişeğimi ona göre değiştiriyorum.
Ferhat DEMİRCİ
1979 ADANA
[email protected]

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #6 : 16 Ocak 2012, 22:29:50 »
dar şok ince saçma geniş şok iri saçma olayı hep konuşulur ve çoğunlukla benimsenir amma ve lakin..
bıldırcında geniş şok ince saçma kullanırız... bir arkadaşın yazdığı cümle süperdi
ince saçma sarma  iri saçma kırma içindir...
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2012, 01:12:30 Gönderen: Emin OLGAÇ »
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

• *
« Yanıtla #7 : 16 Ocak 2012, 22:39:05 »
 Ben ortasını buldum Emin bey 6 no hava şartları sertleşirse nadiren 5  öyle bir kıryor ki.... :)  dar şok ince saçmaydı geniş şok kalın saçmaydı ugraşmıyorum. tabi kış avları için gerçi benim tüfeklerimde yaz kış sabit takılı bir şok var oda 2 no şok (Improved Modified)..
Ferhat DEMİRCİ
1979 ADANA
[email protected]

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #8 : 17 Ocak 2012, 01:15:39 »
Ben ortasını buldum Emin bey 6 no hava şartları sertleşirse nadiren 5  öyle bir kıryor ki.... :)  dar şok ince saçmaydı geniş şok kalın saçmaydı ugraşmıyorum. tabi kış avları için gerçi benim tüfeklerimde yaz kış sabit takılı bir şok var oda 2 no şok (Improved Modified)..

Ferhat bey Adana gibi sıcak bir memlekette 2 no şok fazla gibi geldi bana tercih sizin ama ördek kaz haricinde kullanım alanı çok az. selamlar...
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

• *
« Yanıtla #9 : 17 Ocak 2012, 19:43:47 »
   Alışkanlık Emin bey ince saçma kullanmayı seviyorum ayrıca kontrolsüz mesafe dışı atışları yapmaktanda alıkoyuyor.
Saygılar..Rastgele
Ferhat DEMİRCİ
1979 ADANA
[email protected]