Yusuf bey teşekkür ederim, mesafe uzadıkça hızı azalan hafif olan saçmanın hedefe çarpmasında yaptığı kuvvet de düşer, iri saçma daha makbul dediğiniz gibi, tabi iri olunca adedi düşen saçmaları toplu göndermek içinde şokun küçülmesi gerekir, haklısınız. birde saçma küçüldükçe soğuk hava ve mesafeye bağlı olarak ısısıda düşecektir, aslında en iyisi tüfeğinizin zevkine göre bu tür uzun mesafede kullanılacak fişekleri kendimizin doldurması mantıklı bir seçim gibi geliyor, gerçi benim pek derdim yok bu konuda, biz ördeği tv ve bilgisayar ekranlarından görüyoruz. antalya sahilde ördek avladığım yerlerde artık otel ve yazlıklar var, ancak eşimin memleketine şubat tatilinde gidersem(çankırı kızılırmak) belki bir kaç ördek görürüz .
Ama geçen sene keklik avında yanıma, ucuz marka bir fişek almıştım, iki keklik vurdum ikisi de yakın mesafeden atmama ve nerdeyse bütün saçmaları yemelerine rağmen bayağı bir can çekişti, dersimi aldım, bir daha keklik gibi değerli avlarda ucuz fişeği yanıma almıyorum. hepimize rastgele