Gönderen Konu: Aklınızda bulunsun...  (Okunma sayısı 4380 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
Aklınızda bulunsun...
« : 10 Ocak 2012, 12:06:26 »
Arkadaşlarla av sohbetlerimizin birinde bir arkadaşımız başından geçen olayı anlattı
sezon açılışı hava çok ama çok sıcak üveyik avında terledim bunaldım dedi bir kayanın gölgesine oturup dinlenmek istedim pozenin fişeklerini çıkardım kayanın altına dik olarak yatırdım istirahat ediyorum dedi tüfek güneşte... bir müddet sonra iki ses duyuldu click click çok şaşırdı tüfeğin tetikleri kendi kendine düşmüştü..
eğer tüfek dolu olsaydı namlu kayaya doğru gümleyecek saçmalar ve kaya parçaları arkadaşımızın kafasını berbat edecekti... bu neden oldu sıcaktan tetiği tutan yaylarmı yumuşayıp gevşedi ne olduysa oldu tek başımıza dahi olsak molada tüfek boşaltılmalı köpek oynar zıplar patlatır yere düşer patlar vs vs
ikinci konu ise tüfek kayışları çok çok sağlam olmalı ve arasıra kontrol edilmeli nedeni şu tüfek omuzda asılı iken yürüyen avcı arkadaşımızın kayışı namluya bağlı olduğu yerden tokası kırılıyor yada kilidi açılıyor kayış boşalıyor tüfek geriye doğru düşüyor yere kayaya çarpıyor ve güm arkada kim varsa gitti gitmese tüfek gitti vs bu gibi durumlar aklınızda bulunsun arkadaşlar
hayatta en ucuz elde edilebilecek dünyanın en pahalı şeyi tecrübedir...  selamlar...
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
Ynt: Aklınızda bulunsun...
« Yanıtla #1 : 10 Ocak 2012, 13:25:58 »
korkunç kazalar meydana gelebilir hayatımız pamuk ipliği kadar ince,
bir haberde ben anlatayım, 2 yıl önce bir grup çulluk avcısı meşelik bir ormanda avlanırlarken, iki arkadaş olaydan hemen önce arka arkaya yürür pozisyonda ilerlerken arkadaki avcı tüfeği elinde yere paralel yani namlu karşı avcıyı görür bir şekilde taşırken ve en korkuncu emniyet açık, o esnada tetiğe ağacın dalı geliyor ve GÜM tüfek ateş alıyor, öndeki avcının tam beline patlıyor, adam yaşıyor ama yarım adam felç kaldı.
emniyeti kapalı gezelim, avdan ve görüş açısından emin olmadan tüfeği doğrultmayalım tetiğe dokunmayalım, bir yerden atlarken biryere çıkarken emniyet kapalı olsun, yanındaki adamı sürekli kontrol et en yakın arkadaşında olsa sürekli uyarmaktan çekinme o an onunda dikkati dağılmış olabilir, yorgun olabilir, tüfeği doğru taşımayan bir çok avcı görüyorum, ÖNCE EMNİYET SONRA AV, geride bırakacağımız insanları unutmayalım.
1981 / Samsun / Malatya

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #2 : 10 Ocak 2012, 13:31:00 »
Mükemmel bir uyarı çok teşekkürler. Benim gibi avcı olan  eşimden de duymuştum. Arkadaşlar bu tip uyarıları hafife almayalım. Her zaman aklımızın köşesinde bulunduralım. Aman dikkat.
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 10 Ocak 2012, 13:46:01 »
HER ŞEYDEN ÖNCE EMNİYET,,,,,SONRA AV.......
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Kemal YILMAZ

• Müdavim Üyemiz
  • Şehit oldu!
« Yanıtla #4 : 10 Ocak 2012, 13:57:12 »
HER ŞEYDEN ÖNCE EMNİYET,,,,,SONRA AV.......

kesinlikle
Kemal YILMAZ
1975 KONYA- ŞEHİT OLDU

Çevrimdışı Cengiz ERDOĞRU

• *
« Yanıtla #5 : 10 Ocak 2012, 13:57:42 »
 Tecrübe,tecrübedir paylaşım için teşekkürler.

CENGİZ ERDOĞRU  Denizli-02.01.1973

Çevrimdışı Rıdvan KOCATAŞ

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #6 : 10 Ocak 2012, 15:07:45 »
Tüfek emniyetteyken tetik düştüğünü duydum. Demekki kendi kendinede tetik düşebiliyormuş. Güvenlik önemli.

Rıdvan KOCATAŞ - 0545 464 4805
1980 Antalya - İkamet  ISPARTA

Çevrimdışı Nuri ÖNEL

• Müdavim Üyemiz
    • www.ekomakkazan.com.tr
« Yanıtla #7 : 10 Ocak 2012, 16:21:06 »
Arkadaşlar tüfeklerdeki emniyet sistemi sadece tetikleri kilitler yani iğnelere vuran horozlar herzaman düşmeye ve iğnelere vurmaya hazırldır. Tüfeğin emniyette olması horozların düşmeyeceği anlamına gelmez. Emniyette sarsıntıda ve ya darbede horozlar düşerek tüfeği patlatabilir. Onun için tüfek emniyette (hatta boş bile olsa emniyet için) iken hiç birzaman namuluyu herhangi bir canlıya uzatmamak gerekir, namlu ya yere bakacak yada havaya hiç bir zaman omuzda va ya elde iken yere paralel  ve canlıya doğrultulmuş taşımamalıdır. Çalı çırpıdan geçerken tüfeği kırmak gerekir veya otomatiklerde tetik grubuna çalı çırpı değmemesi içim avucnuzun içine alarak tetik grubunu korumaya alın, yine engel ve ya çukur geçerken düşmeye kaymaya ve başkalarını tehlikeye sokacak şekilde geçmeyiniz tüfeği yine kırarak ve ya emniyetli şekide bir arkadaşınıza vererek yardım alarak geçiniz. Molalarda köpeklerin üzerine tetik grubuna basacak şekilde bırakmayınız. Ve kesinlikle molada fişekleri çıkarınız. Her fişek koyuşta namluda bir ot, çamur çalı v.s. olammasına dikkat ediniz.
Yerleşim alanlarında köy kasaba şehirlerde  fişekleri çıkarınız, kesinlikle tüfek emniyette olsa bile arabaya almayınız, Tüfek boşta olsa hiç bir canlıya doğrultmayınız, ev içersinde kesinlikle fişekleri çıkarınız ve tüm teçhizat çoçukların ulaşamıyacağı bir yerde olmalı hatta fişeklerle tüfekler aynı mahalde olamamalıdır. Mümkünse tüfekler ve ya tetik grupları kilitlenmelidir. Evdeki herkes tüfekler hakkında eğitilmeli ve tehlikeli anlatılmalıdır,bilinçlendirilmelidir.
Arkadaşlar belki çok uzattım farkındayım zaten ustalar bu konuda bilinçlidir bende küçükken hep bu uyarıları devamlı aldım ve uyguluyorum, belki yeni başlayan genç arakadaşarı tekralıyarak ikaz etmiş oluruz diye yazdım. Çünkü sonuçlarını hep duyuyoruz geri dönüşü olmayan ihmalkarlıklar.
HEPİNİZE KAZASIZ BELASIZ AVLAR DİLERİM RASGELE
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2012, 16:22:34 Gönderen: Nuri ÖNEL »
Nuri ÖNEL
1957 NAZİLLİ

enis kıran

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : 10 Ocak 2012, 17:23:01 »
Geçen sende bi olay bizim burda oldu.Arkadaşın tahtalılara tüfek atıyor fişek değiştiriyor kapatıyor ama emniyeti açık unutuyor.Bu esnada tüfeği kapatırken tüfek ateş alıyor ve karşısındaki arkadaşını vuruyor.Allahtan kış ayında olduklarında üzerinde kalın eşyalar varmış çocuğun ki fazla hasar görmemiş.Ama baya bi saçma almış yani.Ölümcül olmadığına seviniyourz.Allah göstermesin dikkati ve emniyti elden bırakmayalım........firts saffety demişler

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #9 : 10 Ocak 2012, 22:29:36 »
Arkadaşlar konu açılmışken bir davranış hakkında görüşlerinizi öğrenmek isterim.
tv de bazende avlakta hep görürüm otomatiğe fişek koyacak avcı ilk fişeği kasanın içine öylesine atar sonra mekanizma indirme butonuna basar ŞAKK diye mekanizma fişeği yatağına alır kitler sonra şarjöre fişek koyar bu davranışı hiç ama hiç beğenmiyorum şakk diye mekanizma inince tetik düşerse ne olacak gümmm. biraz artistik hareket gibime geldi şarjörü doldurup son fişeği yatağa sürüp mekanizmayı yavaşça indirse daha iyi olmazmı bu hareket doğrumu yanlışmı görüşlerinizi merak ediyorum selam....
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2012, 22:48:12 Gönderen: Emin OLGAÇ »
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

Çevrimdışı Tuncay KANDEMiR

• Tuncay Kandemir
  • Hocamız
    • Avcı Sayfası avlak
« Yanıtla #10 : 10 Ocak 2012, 22:39:46 »
Bütün bunları okuyunca TESADÜFEN yaşadığımızı düşünüyorum :(
Önce Emniyet ve Dikkat...
Tuncay KANDEMİR 1971
Samsun Ankara

Çevrimdışı Nuri ÖNEL

• Müdavim Üyemiz
    • www.ekomakkazan.com.tr
« Yanıtla #11 : 10 Ocak 2012, 22:48:58 »
Arkadaşlar konu açılmışken bir davranış hakkında görüşlerinizi öğrenmek isterim.
tv de bazende avlakta hep görürüm otomatiğe fişek koyacak avcı ilk fişeği kasanın içine öylesine atar sonra mekanizma indirme butonuna basa ŞAKK diye mekanizma fişeği yatağına alır kitler sonra şarjöre fişek koyar bu davranışı hiç ama hiç beğenmiyorum şakk diye mekanizma inince tetik düşerse ne olacak gümmm. biraz artistik hareket gibime geldi şarjörü doldurup son fişeği yatağa sürüp mekanizmayı yavaşça indirse daha iyi olmazmı bu hareket doğrumu yanlışmı görüşlerinizi merak ediyorum selam....
Emin bey bencede o hareket yanlış. Aynen dediğiniz gibi horozun düşerek fişeği patlatma olasılığı yüksek. Ancak mekanizma çok ta yavaş sürülürse fişek yatağa oturmayacağından av esnesında patlamaya bilir. Biraz sertçe oturtmak gerek. Tabiki dediğiniz gibi artistik hareket bencede yanlış ve çok tehlikeli.
RASGELE
Nuri ÖNEL
1957 NAZİLLİ

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #12 : 11 Ocak 2012, 00:42:21 »
Yerinde hatırlatma bence de. Horoz tutan takılma dişlerini aşınmış olabilir veya her ne sebeple olsa da ihtimali hatırda tutmak lazım. Çok kullanılmış tüfekleri veya şüphe edilen durumlarda bir ustaya baktırmak iyi olur. En azından tüfek kuruluyken dipçiğe elimizin yanıyla sertçe vurarak da muayene edebiliriz. Hatta bir de gevşek tutuşla biraz sert bir fişek de ateşlenip denenebilir ama yetmeyedebilir.

Yarı otomatiği kendi hızıyla kapanmasını sağlamak daha doğru. Hele yeni bir tüfekse yavaşça kapatılarak kilitlenmeyebilir. Bir de askerde komutanın söylediğini tekrarlıyayım. Kurma koluna yandan sertçe vurun, yavaş salmayın demişlerdi. Hatta bir arkadaşa erkek gibi kapat şunu diye takılmıştı kumandan :) Devamı da var. Sadece gece veya sessizlik istenen durumda yavaşça kapatın ama kasaturayla şurasından itip kapanmasına yardım edin demişti.

Elimdeki y.otolar artık yavaş bırakınca da kilitlendiğini bildiğimden ekseri kontrollü kapatıyorum ama en iyi salıvermek. Artistik olanı :)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.