Gönderen Konu: tüfege uygun fişeği bulma?  (Okunma sayısı 19468 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
Ynt: tüfege uygun fişeği bulma?
« Yanıtla #25 : 18 Ocak 2012, 22:48:45 »
babam sağolsun bende bana kadar yetecek eski superspeed var 34 gram special ve standar 33 gram var  atmaya kıyamıyorum .
legia superspeed 36 gram aldım eski buldum bu siteden barbaros beyden..şimdi super lambro 36 gram bir fişek var avda yanımda muhakkak bulunduruyorum.40-50 metrelerde bile çok iyi iş çıkardı.36 gram gerektiğinde bunu kullanıyorum.ama her zaman yanımda eski superspeedlerden bulunur ne olur olmaz :)
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #26 : 18 Ocak 2012, 23:05:11 »
babam sağolsun bende bana kadar yetecek eski superspeed var 34 gram special ve standar 33 gram var  atmaya kıyamıyorum .
legia superspeed 36 gram aldım eski buldum bu siteden barbaros beyden..şimdi super lambro 36 gram bir fişek var avda yanımda muhakkak bulunduruyorum.40-50 metrelerde bile çok iyi iş çıkardı.36 gram gerektiğinde bunu kullanıyorum.ama her zaman yanımda eski superspeedlerden bulunur ne olur olmaz :)

bendede özellikle kınalıda ve özel avlarda kullanılmak üzere yeleğimin zulasında bir kaçtane remington heavy dove var 6 ve 7,5 no 32 gram atmaya kıyamıyorum... ama bulunsun av bu belli olmaz...
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN  

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #27 : 18 Ocak 2012, 23:11:13 »
tahtalı guclu hayvandır keklikle fılan kıyaslanmamalı

ben yaf ın 3 veya 4 numarasını veya mıragenın bıor tapa 4 numarasını kullanuıyorum gr önemlı degildir  degen 2  3 sacmadır varsa attııgım 36 gr ın 36 sınıda hayvana degdırdım dıyen ozaman gr önemlıudır yok 36 gr da atsn2  sacma 28 gr da atsam 2 sacma degıyor dıyorsanız yuksek gr alıpda sacmaları hantallastırmanın bence geregı yok
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Lütfi TÜRE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #28 : 19 Ocak 2012, 09:16:20 »
    Arkadaşlar bende size bu konu hakkında  birkaç bildigimi anlatayım.
Şu geçtiğimiz seneler içerisinde Avrupa uyum yasaları çerçevesinde her türlü fişeğin saçma içerisindeki kurşun miktarını %50 lerden %8 e çektiler malüm Avrupalı doğasına sahip çıkıyor.
     Avrupadaki  Büyük firmalar şu anda bizim yaşadığımız sıkıntıları görünce saçmalarında kurşunu aratmayan ama kurşun kadar ısıyı görünce yumuşayan elementler kullandılar fişeklerinin içinde.(avrupa fişeklerin fiyatları bunu gayet iyi açıklıyor,çünkü haliyle maliyet çoğalıyor.)Zaten eskiden kalma yada yeni orjinal avrupa fişekleri kullandığınızda aradaki bu bariz farkı konuya katılan her arkadaş tesbit etmiş.
     Günümüz şartlarında üretilen ve Ava, yani her türlü av hayvanına atılan fişeklerde böyle sıkıntılar kaçınılmaz sonla neticelenir.bizim yapmamız gerekense:

Gelecek yıllarda avsız kalmamak için mesafesi uzak olan hayvanlara sıkmamak,

Parlama,ormanlık ve sık çalılık araziler de kısa tüfek kullanmak ,yoksa büyük numara şok kullanmak.Fişek olarakta terciğen bior tapa fişek. Saçma atılan ava göre ayarlanabilir.

Hava şartlarına göre saçma ve gr ayarlaması yapmak.(Ben bıldırcında 28 gr 9 no saçma, dağ avına çıktığım andan itibarende aylar itibariyle 30 ,32 gr 2no fişek kullanırım.)

Saçmanın avı delip geçmesi ısınma anında yumuşamamasından kaynaklanmaktadır.Saçma ava değdiğinde şekil değiştirmediği için,(çoğunlukla) sinirleri ve damarlara zarar vermeden geçer ,ozaman hayvan gide bildiği kadar gider ve biz onu vurduğumuzu bilemeyiz.DOLAYISIYLA YENİ BİR AV VURARAK DOĞADAN BİR FAZLA  EKSİLTİRİZ.

İşte bu yüzden benim nacizane görüşüm,ince saçma atmaktansa büyük numara saçma atıp darbe etkisi yapmak hemde saçma adedini azaltıp sepinti saçma dediğimiz serseri saçmalardan hayvanı korumaktır.

Yani,hayvanı vurdun vurdun vuramadın doğaya saldın.Yaralı gönderip tilki neslini çoğaltmaktan iyidir.

Elbetteki her tüfek değil ama her avcı uygun fişeği arar buda değişik fişekleri test etmek ve zamanla kazanılan tecrübeyle bulunur.Birazcık yardımcı olabildiysem ne mutlu..... ;)
Lütfi Türe
1971 Burdur

Çevrimdışı H.İbrahim GÜNGÖR

• *
« Yanıtla #29 : 22 Ocak 2012, 11:20:41 »
Sevgili avcı arkadaşlar geçen yıl zirve tek tetik poze aldım geçen yıl 10 ve 12. ayda 3 veya 4 defa ava gitmek nasip oldu işlerim dolayısıyla çok sık ava gidemiyorum.her neyse başımdan geçen olayı anlatayım 10.ayın sonları zannedersem.ava gittim avcı bol olduğu için av nerde bende çrok uzaktan karatavuğa sıktım aqual 32 gr 4 numara olduğu yerde kaldı hava normal sıcaklıkta çok soğuk değildi.12 ayda en son gittiğimde ağzımdan duman çıkıyor hava soğuk gene aynı sıkı var bakala attım 4 tane hiç birini bulamadım vurulduğunu görüyorum meşe korusu ama bulamıyorum.2 sinin gittiğini gördüm 2 sinin salındığını gördüm ama bu kuşları bulamadım.hangi sıkıyı kullanmalıyım sizce.saygılar diliyorum. O0
H.İbrahim GÜNGÖR
1974 KÜTAHYA

• *
« Yanıtla #30 : 22 Ocak 2012, 13:52:32 »
sanırım bugün herkes avda:)her neyse arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum av dönüşü.beyşehirdeyim akşamdan sabaha 30 cm karvar.yeşildağda 50 cm geçmiş söylediklerine göre.bütün avcı dostlara rastgele diyorum.kazasız bol muhabbetli avlar diliyorum.
H.İbrahim GÜNGÖR
1974 KÜTAHYA

Çevrimdışı Alper BATUN

• *
« Yanıtla #31 : 26 Ocak 2012, 02:22:50 »
suan kullandıgım  delta magnum frr-4001 model 61 cm namlu 7+1 tüfegımde magnum  50 60 gr  fişenk kullanabılırmıyım  bana yardımcı olursanız çok memnun olurum tşekür ederim.züber marka 34 gr 3,5,6 no  saçma kullandım ördek avında 61 namlu 12 kalıbre kromlu namlu konya üzümlü tüfek sanayi kooperatifi mke celıgı ilk çıkan pozelerden  ama sonuc alamadım kış şartları  baya ağır ve karlı bu tufege uygun hangi fişenk  önerısınız saygılar
Alper BATUN
1981 bilecik/bozüyük

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #32 : 26 Ocak 2012, 09:33:14 »
vursan y oto kullanmak için 34gr 4 numara fişek hariç daha iri ve ağır fişek almadım.onlarıda  ördek için aldım.baikal  çiftemdede ne bulursam 5 6 7 8   30 ve 32 gr marka fark etmez.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

• *
« Yanıtla #33 : 27 Ocak 2012, 20:56:05 »
Suat çalışkan kardeşim baikal çiftenen çak model nasıl memnunmusun?resimini bir koys görsek.Birinde var kaç derlerse hesaplı olur bilgilendirebilirmisin?
H.İbrahim GÜNGÖR
1974 KÜTAHYA

Çevrimdışı Metin GÖRGÜLÜ

• Müdavim Üyemiz
  • yelkili
« Yanıtla #34 : 28 Ocak 2012, 11:31:38 »
Arkadaşlar bende size bu konu hakkında  bir kaç bildigimi anlatayım.
Elbetteki her avcı uygun fişeği aramaz  :D
Ama her tüfek  uygun fişeği arar. ;)Fakat buda değişik fişekleri test etmek ve zamanla kazanılan tecrübeyle bulunur. ???
Gelecek yıllarda avsız kalmamak için mesafesi uzak olan hayvanlara sıkmayın.!
 İşte bu yüzden benim nacizane görüşüm,6 no 7 no 8 no saçma atmak saçma adedini artırıp yakın atışlarla avı saçmaya boğmaktır. Yani, hayvanı vurdun vurdun vuramadın doğaya saldın.Yaralı gönderip tilki neslini çoğaltmaktan iyidir.!
Hava şartlarına göre saçma ve gr ayarlaması yapın.
1=Saçmanın avı delip geçmesi saçma ağırlığının baruta az gelmesinden:!
2=Saçmanın ava yapışıp kalması saçma ağırlığının baruta çok gelmesinden kaynaklanır:!
1=o zaman hayvan gide bildiği kadar gider ve biz onu vurduğumuzu bilemeyiz.
2=saçma ava vurmaz vurursa batmaz av celgin canlı kalır.
DOLAYISIYLA YENİ BİR AV VURARAK DOĞADAN BİR FAZLA  EKSİLTİRİZ.
NOT= Saçma ağırlığı barutun itiş gücüne denk gelince fişek avdan ince tüy yani toz çıkarır hatta parçalar.
 Avcı adam fişeğini bulur.! Birazcık yardımcı olabildiysem ne mutlu saygılar. ;) RASGELE..
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2012, 11:33:25 Gönderen: Metin GÖRGÜLÜ »
METİN GÖRGÜLÜ-1969- YELKİ KÖYÜ-İZMİR
TECRÜBE ÖĞRETMEN'LERİN EN İYİSİDİR.
YALNIZ OKUL MASRAFI AĞIRDIR.

resim yükle

• *
« Yanıtla #35 : 28 Ocak 2012, 17:07:34 »
meti kardeşim teşekkürler bilgin için.
H.İbrahim GÜNGÖR
1974 KÜTAHYA

Çevrimdışı Halil AKCALI

• *
« Yanıtla #36 : 16 Şubat 2012, 23:05:37 »
Abi tahtalıdaysa ben de düşüremiyorum.2 yıldan beri 1 tane tahtalı vurabildim tüy bırakıp gidiyo, bu sene vuramadığım kuş olmadı.Babam bağırıyo sabırsızlık yapıp uzak atma diye her atıştan sonra :p
Halil Kürşat AKÇALI
1993 Çanakkale/Çan

TURGAY YILMAZ

• Ziyaretçi
« Yanıtla #37 : 17 Şubat 2012, 09:07:27 »
Ben de yakın mesafe avlarda (parlama avları, keklik, ördek, tavşan vs.) rc s4 ve bp f2'den randıman almakla birlikte orta ve uzun mesafede jk6 barutlu fişek kullanıyorum. Şöyle bir tespitim var rc s4 saçması hayvanın içinde kalmıyor ancak bp çok yakın olmasına rağmen hayvanın derisinde ya da içinde kalıyor...

• *
« Yanıtla #38 : 17 Şubat 2012, 22:46:08 »
arkadaşlar hangi silahları kullanılandığınızı, fişek gramlarını ona göre yazssanız daha doğru olur sanırım.
H.İbrahim GÜNGÖR
1974 KÜTAHYA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #39 : 17 Şubat 2012, 23:21:26 »
Benim naçizane önerim, avdan önce yanınıza asgari A4 kağıdı, raptiye falan götürün. Kurumuş ağaca veya uygun yere tespit edip makul av mesafesinde ve makul saçma ile atış yapın, gözünüzle görün. GÖRMEK tariften çok farklı bir şey. Saçma hızının yetersiz olduğunu hiç düşünmeyin çünkü fişeklerimizin neredeyse alayı haddinden hızlı. Dağılımınız ava isabet açısından kafi geliyorsa avda onu kullanın. herksin fişeği herkese uymaz. Tıpkı başkasının ilacının bizim hastalığımıza iyi gelmeyebileceği gibi.

Yine araştırıp soruşturmak iyi ama son nokta avdan önce gözlerimizle şahit olmak. Sırf fişek de değil, dağılımı değiştirmek için sökülüyorsa şok da değiştirilebilir. sabit şoksa mecburen sadece fişek değiştirilebilir. Kabul ederseniz tabi.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• *
« Yanıtla #40 : 18 Şubat 2012, 17:20:17 »
Sevgili arkadaşlarım biliyorumki sizlerin benden fazla tecrübesi var.geçenlerde bir arkadaşımız yazmıştı sanırım okuyanlar hatırlar avrupa birliği saçma daki kurşun miktarının %50 den %8 e düşürüldü buda önemli bir miktar. masraflardan kısılıyor kardeşlerim sanırım yakında kerkes kendi kurşununu saçmasını kendi yapacak.saçma hızı evet yetrli olabilir ama sanırım hiç içini açıp kontrol etmedik ettirmedik  ne kadar kurşun miktarı var içinde, barutun kimyası nedir tapa nasıldır hangi hava şartına uygundur saçma ısınması kaç derecede ne kadar mesafe ısısını kaybetmeden avı yıkıcı yakıcı özelliği vardır.hep deniyoruz kağıt parçasına atıyoruz denemiş oluyoruz.bu mudur bu değildir diyorsak konu hakkında deneme haricinde kimya ve matematiksel bilgisi olanların bilgilerinide rica ediyorum.
« Son Düzenleme: 18 Şubat 2012, 17:22:47 Gönderen: H.İbrahim GÜNGÖR »
H.İbrahim GÜNGÖR
1974 KÜTAHYA

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #41 : 18 Şubat 2012, 17:40:23 »
Yakıcı sorular sormuşsunuz. Hepsinin cevabı mümkün. Bazısı tamamen değil. Mesela fabrika barutunun formülünü kimseye vermez. Saçma normal av fişeklerinde %3 sertleştirici içerir. Trap fişeklerinnde, magnum fişeklerde, çok hızlı fişeklerde %5 civarı sertleştici içermeli. Bunu kimya lab. dışında teyit edemeyiz. Bunlar dışında, çelik, bizmut, nikel kaplı, ısıl işlenmiş sert saçma ve daha neler neler.

İçeriğini bilsek de şu bilgimizle "şurası yanlış" diyemeyeceğimize göre, pratik olarak deneyip sınamak kalıyor. Zaten dağılım iyiyse, hız iyiyse nemize gerek neden nasıl yapıldığı. Yine merak edip öğrenmek iyi bir şey ama avcı olarak esas olan neticesini bilmemiz şart. Eğer elinde böyle bilgiler olan varsa ben de memnuniyetle kabul ederim.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #42 : 18 Şubat 2012, 19:49:29 »
av fişeği en güzel avda denenir.şimdilerde av kıt olunca sezon bitinceye kadar fişek denememiz olmuyor.eskiden kendimiz doldurduğumuz fişeğin ayarını en geç 2-3 av gününde tespit edebiliyorduk.şimdi sezon bitti hala kararsız olduğum fişekler var.
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Halil AKCALI

• *
« Yanıtla #43 : 18 Şubat 2012, 21:02:22 »
Bugün 2. tahtalıyı vurdum :) yakın mesafeden at abi
Halil Kürşat AKÇALI
1993 Çanakkale/Çan

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #44 : 18 Şubat 2012, 22:00:23 »
Bugün 2. tahtalıyı vurdum :) yakın mesafeden at abi

biz nerelerden ne tahtalılar vurduk halil kardeş...bana tahtalı göster yeter :)
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Halil AKCALI

• *
« Yanıtla #45 : 18 Şubat 2012, 22:39:09 »
gel abi yeni mera keşfettik 10 dakikada bir geçiyo
Halil Kürşat AKÇALI
1993 Çanakkale/Çan

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #46 : 18 Şubat 2012, 22:45:49 »
gel abi yeni mera keşfettik 10 dakikada bir geçiyo

vallahi tahtalı lafını duydum mu delleniyorum halil kardeş gelmeyi çok isterim...
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Halil AKCALI

• *
« Yanıtla #47 : 22 Şubat 2012, 22:18:49 »
her zaman bekleriz abi, gececiler sağolsun çulluk kıt ama tahtalıları pek elleyemiyolar, nasipse 4 tane mühre alıp denicem cumartesi, ördekte mühreyle iyi verim aldık, umarım tahtalı da da aynısı olur.
Halil Kürşat AKÇALI
1993 Çanakkale/Çan

Çevrimdışı Mustafa ATALAY

• *
  • AYANOĞLU
« Yanıtla #48 : 25 Şubat 2012, 16:47:30 »
bir çok firma var fişek üreten...çoğu malzemeleri aynı üreticlierden temin ederek fişek dolduruyor.birbirlerinden farkları yok..ancak bazı özel fişekler gerçektende fark yaratıyorlar..

fişek önerisi yapıyorum bir arkadaş memnun kalıyorsa diğer bir arkadaş aynı tüfek kullansa bile memnun kalamayabiliyor.kendine bahane bulmadığı gibi fişeğe bahane buluyor.

bu yüzden fişek tüfek seçimleri yaparken kim ne diyordan ziyade iyi bir gözlemci iyi bir incelemeci olmak gerekiyor.ustaları takip edip iyi bir tüfek atıcısı olmakta gerekiyor.mesafe hesaplamadan kuş menzile girmeden atış yapıp bu fişek iyi değil demek çok kolay...
ölümcül bölgeden vurulmayan avların defalarca gittiği gibi aynı fişekle çok iyi verim aldığımızda olur.

tüfeğimizin şoku namlu boyu ve gittiğimiz ava göre fişek kullanmalıyız. 36 gram ile üveyk avı hoş olmaz mesela..
şimdi avcıların işi daha kolay bir çok firma ava uygun fişek üretiyor.eskiden kendimiz doldurmak zorunda idik.yıllarca trap fişeğimizi bile kendimiz doldurduk.

KATILIYORUM POLAT ABİYE
"Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir."
Mustafa ATALAY
1981 KDZ EREGLİ-ALAPLI