Öncelikle herkese selamlar
Dernek yöneticilerini yakından ilgilendiren bi konuyu paylaşmak istiyorum..Dernek yöneticiliği hafife alınacak bi iş değil ve gerçekten çok ağır cezalar mevcut..
Öncelikle 6 Defteriniz (Karar,Üye Kayıt,Evrak Kayıt,İşletme,Demirbaş,Alındı Belgesi Kayıt) mevcut olmalı,,(defter ismi farklı olabilir aynı işlevi görüyorsa sıkıntı yok) eğer denetim esnasında eksik defter olduğu fark edilirse ilgili birim(Dernekler Müdürlüğü) sizi mahkemeye verecektir..
Eğer kayıp veya kullanılamayacak duruma gelmiş defteriniz varsa yeni defter onaylatmak için zayi belgesi(Sulh Hukuk Mahkemesinden) almanız gerekiyor.
Dikkat edilmesi gereken bi husus aşağıda yazılan ceza maddelerinde " DERNEK YÖNETİCİLERİNE" ibareleri
Yönetim Kurulu Başkanını ifade eder(D.K Madde 33)..Yani çoğu maddede cezalar Başkana kesilir..O yüzden Avcı Derneği Başkanlarımızın dikkatli olması gerekiyor..İşte o cezalar ;
- Genel kurulu süresinde toplantıya çağırmayan, genel kurul toplantılarını kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak veya dernek merkezinin bulunduğu veya tüzüğünde belirtilen yer dışında yapan dernek yöneticilerine (
2012 yılı için 679, TL) idarî para cezası verilir. Mahkemece, kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak yapılan genel kurul toplantılarının iptaline de karar verilebilir.
- Yurt dışı yardımı bankalar aracılığıyla almayan dernek yöneticilerine, bu
şekilde alınan paranın yüzde yirmi beşi oranında idarî para cezası verilir.
- Derneğe ait tutulması gereken defter veya kayıtları tutmayan veya tasdiksiz defter tutan dernek yöneticileri üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu defter ve kayıtların usulüne uygun tutulmaması halinde dernek yöneticilerine ve defterleri tutmakla sorumlu kişilere (
2012 yılı için 679, TL) idarî para cezası verilir.
Adına yetki belgesi düzenlenmediği halde gelir toplayanlar ile bilerek bu şekilde gelir toplanmasına izin veren yönetim kurulu üyelerine (
2012 yılı için 1358, TL) idarî para cezası verilir.
- Genel kurul ve diğer dernek organlarında yapılan seçimler ve oylamalar ile oyların sayım ve dökümüne hile karıştıranlar ve defter veya kayıtları tahrif veya yok edenler veya gizleyenler, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde
altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
- Dernek iş ve işlemlerinde mevzuat hükümlerine aykırı olan, konusu suç teşkil etmeyen hata ve noksanlıkların tespit edilmesi halinde, bu eksikliklerin mülki idari amirinin yazılı istemi üzerine ilgili dernek tarafından
30 gün içinde giderilmesi zorunludur. Bu zorunluluğa uymayanlara (
2012 yılı için 134, TL) idarî para cezası verilir.
- Her yıl Nisan ayı sonuna kadar verilen beyannameyi bilerek gerçeğe aykırı olarak verenler
yüz günden az olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır.
- Dernekler, Taşınmaz Mal Edinme Bildirimi,Genel Kurul Sonuç Bildirimi,Temsilcilik Bildirimi,Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi,ve Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimini
30 gün içinde, Her yıl verilen dernek beyannamesini ise
Nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdür.Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticilerine ve Temsilcilik açıldığı halde 30 gün içinde bildirmeyen temsilcilere
(2012 yılı için 679, TL) idarî para cezası verilir.
- Dernekler,
İzinsiz olarak Eğitim ve öğretim faaliyetleri için yurt, pansiyon; üyeleri için lokal açmaları durumunda dernek yöneticilerine (
2012 yılı için 679, TL) idarî para cezası verilir ve tesisin kapatılmasına da karar verilebilir.
- Derneklerin, tüzüklerinde belirtilen amaç ve çalışma konuları dışında faaliyette bulundukları tespit edilirse dernek yöneticileri
elli günden az olmamak üzere adlî para cezası ile cezalandırılır.
- Dernekler, defterlerinde ve kayıtlarında ve Türkiye Cumhuriyetinin resmi kurumlarıyla yazışmalarında Türkçe kullanırlar.Bu zorunluluğa uymayanlar (
2012 yılı için 1358, TL) idari para cezasıyla cezalandırılır.
Defterlerin nasıl kullanılacağı ise aşağıdaki linklerde mevcut..Sağlıcakla kalın
http://www.dernekler.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=66%3Atebli-no-20072-dernekler-tarafndan-tutulan-karar-evrak-kayt&catid=35%3Atebliler&Itemid=47&lang=trhttp://www.dernekler.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=63%3Atebli-2006-1-dernekler-tarafndan-tutulan-ueye-kayt-defterinde-bulunmas-gereken&catid=35%3Atebliler&Itemid=47&lang=tr