Gönderen Konu: NAMLU KESİMİ  (Okunma sayısı 40918 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mehmet KARATEPE

• *
NAMLU KESİMİ
« : 06 Ocak 2012, 09:47:58 »
Selamlar 76 cm namlu boyuna, 70 mm fişek yatağına ve 1-2 şoklara sahip bir adet huğlu süperpozem bulunmakta bu tüfeğimi domuz avında tek kurşun atacak şekilde kullanmak istiyorum bunun için namluyu kestirmeyi düşünüyorum böyle bir işlem sizce uygun olurmu randıman alabilirmiyim ve namluyu kaç cm uzunluğa düşürmem lazım örneğin 61 cm e kadar kestirsem şok etkisi ortadan kalkarmı , birde 70 mm fişek yatağı tek kurşun atımına uygunmudur yoksa 76 mm yatakmı gereklidir.  cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mehmet KARATEPE
1981-Samsun

Çevrimdışı Tolga GÜVENDİK

• Müdavim Üyemiz
Ynt: NAMLU KESİMİ
« Yanıtla #1 : 06 Ocak 2012, 10:35:16 »
Bence yedek namlu yaptırın huğluya, 200 civarı maliyeti var..Namluyu keserseniz şok etkisi kalkar domuz avı yaparsınız belki ama diğer avlarda randıman alamazsınız bence yedek namlu yaptırın.Saygılar
Tolga GÜVENDİK
1990 / MANİSA
ImgLand.net image

Çevrimdışı Serdar ÖZBAY

• *
« Yanıtla #2 : 06 Ocak 2012, 11:51:09 »
Gönül rahatlığı ile kestirebilirsiniz, iki namlu arasında ön taraftan lehimletmeyi unutmayın. 70 mm fişek attıktan sonra endişelenmeyin.
Serdar ÖZBAY
1960-Kocaeli

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #3 : 06 Ocak 2012, 12:03:46 »
nasıl gönul rahatlıyla kestıre bılır abım ya 76 dan 61 e dusuyor arada 15 cm lık fark var tuffek sabıt şoklu fişek yatagından uca kadar daralmakta olan namluyu 15 cm gerıden kesince namlu ıc  capı kac cm olacak bılınıyormu.

normalde tek kurşun 18.4 ıc caplı namlularla atılır bunda bıle kurşun namluda sıkışarak gecer ve basınc hız kazanır.
şimdi kestık bu namluyu ıc capı oldu 19 e kursun ıcınde lıkır lıkır sallanacak yanlarında boşluk kalacak bu boşluk gaz kacagına neden olacak kurşun namlu cıkışına geldıgınde sıkışma yapmayacak boşluklu olarak cıkacak buda sapmaya neden olacak.

namluyu kestırmek ıstıyorsanız 61 oldugunda ıc capının kac olacagını ölctürmeniz lazım 18.4 den fazla olacaksa capı bence kestırmeyın yedek namlu yaptırın daha ıyı
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Y.Emre TOK

• *
« Yanıtla #4 : 06 Ocak 2012, 12:14:27 »
Mehmet bey namluyu kestirmekle sorun çözülmüyor? namlu birleşim yerlerinin arası açılacaktır kısa mesafede sorun olmaya bilir fakat uzayan mesafelerde alt namlu alt üst namlu üst vurmaya başlayacaktır illede kestireceğim derseniz ara bant sökülüp uç kısımların birleşim yerleri birbirine temas ettikten sonra leğimlenir daha sonra bu işlemlerden dolayı bozulan kaplama tekrardan kaplanmak isteyecektir şu an için dış krom kaplama yerine göre 60-80 arası değişkenlik göstermekte leğim işlemleri eklersek attığınız taş ürtüktüğünüz kurbağya değermi olacak karar sizin iyi günler bereketli avlar dilerim

Çevrimiçi Bülent GÖÇER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 06 Ocak 2012, 13:24:48 »
202 b çifte tüfeği mi kesttim. Culluk ve bıldırcın avında kullanıyrum gayette iyi randıman alıyorum.fakat kurşun atmadım. ama fişek kesip attım.
Bülent GÖÇER
1968 AKÇAY
10390

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 06 Ocak 2012, 14:09:34 »
kurşuniçin namlu kesilmez...aslında normal tüfeklerle kurşun atmak büyük risk birde kesilmiş namlu riskinde ötesinde....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #7 : 06 Ocak 2012, 14:19:43 »
bulet abı kac cm kestırdınız namluyu oda onemlı 76 dan 71 e dusurduysenız pek bırşey olmaz ama 16 cm lık kısaltma sorun yaratır sacma attıgınız ıcın yıne pek sorun olmaz sacma acılıyor ama kurşun sabıt gıdıyor sorun olur
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Kadir TOPÇU

• *
« Yanıtla #8 : 06 Ocak 2012, 14:22:41 »
kurşuniçin namlu kesilmez...aslında normal tüfeklerle kurşun atmak büyük risk birde kesilmiş namlu riskinde ötesinde....

kursunu hangı tufekle atacagız abi neden normal tufekle atmak rıskli
Kadir TOPÇU
1984-ADANAlıyık

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 06 Ocak 2012, 17:37:45 »
kursunu hangı tufekle atacagız abi neden normal tufekle atmak rıskli

300 liralık slug namlulu otomatik daha güvenlidir kesilmiş namludan... saçma sorun olmaz kurşunun işide belli olmaz...
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #10 : 06 Ocak 2012, 17:58:48 »
Mehmet bey namluyu kestirmekle sorun çözülmüyor? namlu birleşim yerlerinin arası açılacaktır kısa mesafede sorun olmaya bilir fakat uzayan mesafelerde alt namlu alt üst namlu üst vurmaya başlayacaktır illede kestireceğim derseniz ara bant sökülüp uç kısımların birleşim yerleri birbirine temas ettikten sonra leğimlenir daha sonra bu işlemlerden dolayı bozulan kaplama tekrardan kaplanmak isteyecektir şu an için dış krom kaplama yerine göre 60-80 arası değişkenlik göstermekte leğim işlemleri eklersek attığınız taş ürtüktüğünüz kurbağya değermi olacak karar sizin iyi günler bereketli avlar dilerim
Aynı düşünüyorum. Pozenin uç kısmında sağlam bir birleşim bölümü var. Kestirirseniz, kalan yan bant bölümu patlamaya dayanmaz, önden ayrılmaya başlar. Sağlamlaştırma gerekecektir. Üst bant bile mızıklayabilir. Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan olmak da var. Namlusu bulunması mümkün olmayan bir tüfek değilki Huğlu. Gönderirsiniz tüfeği layıkı veçiyle yeni namlu yaparlar :) Hatta ne özellik isterseniz ona göre yapılır. Ben olsam, yapabilirler mi bilmiyorum, Valmet tipi yaptırırırdım ama öndeki birleşim yeri ayarlı olurdu. Böylece iki namlu arasındaki açı vida ile ayarlanırdı. Biraz deneme ile güzel de tek kurşun namlunuz olurdu. Zaten hakiki Valmet namluda bu özellik vardır. Yoksa da pek ziyanı yok.
« Son Düzenleme: 06 Ocak 2012, 18:00:17 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Ercan ELER

• *
  • şimdi değilse bir daha asla an beni..
« Yanıtla #11 : 07 Ocak 2012, 13:31:10 »
Merhaba Mehmet kardeş,

Sana benim tavsiyem yeni bir 61 namlu sipariş ver hem iki namluda orjinal olur, hem ruhasata işlerken problem yaşamazsın, tüfeğin mobil şoklu ise, tüm özelliği bozulur, o tüfeğe kanal ve şok açtırmak için fabrikaya göndermen gerekir, yapıp yapmıyacaklarını bilemiyorum.

Fakat sana yakınım istersen uğra tanışalım bir çayımı içer bilgim çerçevesinde yardımcı olmaya çalışırım, biz avcıların ve silah fabrikalarının  kaval,  silindir namlu tabir ettiği namlu tipleri, şoksuz bantsız namlu tipleridir. Kavalın anlamı bantsız oluşu,silindirin anlamı şoksuz oluşudur. geneldede bu namlular kısa boy namlulardır, bu tip namlularla tek kurşun atmak gayet mantıklı ve verimlidir, özel yapım tekkurşun namlularıda kaval silindir namlu işlevindedir. (paradox yada sabot namlular bu tiplemelere girmez) çekirdeğin namlu içinde, tazyik oluşturduğu namlularda yivlilerde mevcuttur, tek kurşun çekirdeği ,namlu içerisinden nekadar az sürtünme ile çıkarsa ,çekirdek deformasyonuda okadar düşük ve performansıda okadar yüksek olacaktır, hiç sürtünmesiz şekilde namludan çıkacak çekirdekte, sevk ve yön alamıyacak sapmalara sebebiyet verecektir. Kurşun namlularındaki sürtünmenin derecesi ,tatlı sert sürtünme tabiriyle anılır, tekkurşun atımında, şoklu namluların kullanılmayış sebebide bundandır.

Diyeceğim şudur senin tüfeğin ne kaval, ne silindir olacak, namlu çıkış ağzı kesim sonrası çok iyi düzenlenmesi lazım, şayet çok yoğun kurşun atmıyacaksan şu anki tüfeğine geniş şoklar ile istediğin gibi tek kurşunda atabilirsin. Saygılarımla.
« Son Düzenleme: 26 Ocak 2012, 11:47:05 Gönderen: Ercan ELER »
Ercan ELER
1975
SAMSUN

Çevrimdışı Serdar ÖZBAY

• *
« Yanıtla #12 : 14 Ocak 2012, 11:03:02 »
.
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2012, 15:53:34 Gönderen: Serdar ÖZBAY »
Serdar ÖZBAY
1960-Kocaeli

Çevrimdışı Serdar ÖZBAY

• *
« Yanıtla #13 : 14 Ocak 2012, 11:19:40 »
nasıl gönul rahatlıyla kestıre bılır abım ya 76 dan 61 e dusuyor arada 15 cm lık fark var tuffek sabıt şoklu fişek yatagından uca kadar daralmakta olan namluyu 15 cm gerıden kesince namlu ıc  capı kac cm olacak bılınıyormu

Huğlu pozelerin namlu iç çapları 18,2 ile 18,3 mm arası değişmektedir ve sabit şoklularda fişek yatağından ucuna kadar daralmaz ( en azından benim gördüğün 8-10 tanesi öyle idi ). Alt namlu ile üst namlunun vuruş noktaları bir birinden farklıdır. Bunun belirli bir oranıda yoktur, tüfekten tüfeğe değişiklik gösterir. Yani birinde üst namlu alta göre üst vuruyorsan öbüründe sağ alt-sol alt gibi nasıl lehimlendi ise o şekilde atış yapar. Üzerindeki şerit te tam ortada olmayabilir, buda sağ veya sol atışlara sebep olur.
Ben 71 cm. huglumu kesip 57 cm. yaptım, neden 57cm.? çünkü şok bittikten sonra şerit ayağına denk gelen yer olduğu için. Kestiğimde namlunun ön kısmına lehim yapmamıştım, takribi 6000 atımdan sonra şerit üst kısmından lehim attı. Lehimlettikten sonra şu an için toplamda tahmini 10500 atım yapıldı hala yarışmalarda kullanırım. Şunuda belirtmekte yarar görüyorum. Ben yarışma dolularımı hafif dolu olarak hazırlarım. Yani hasas terazi ile 170 olarak doldururum. Ölçekler hacim ölçtüğunden ve birbirlerinden farklı olduklarından yanıltıcı ve genelde fazla miktar aldıklarından yanıltıcı olabiliyor. Bu hususa dikkat etmekte yarar var.
Bunlar benim şahsi düşünce ve tecrübelerimdir.
Saygılar, Sevgiler
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2012, 11:23:54 Gönderen: Serdar ÖZBAY »
Serdar ÖZBAY
1960-Kocaeli

Çevrimdışı Emin VURAL

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #14 : 14 Ocak 2012, 13:10:45 »
Selamlar 76 cm namlu boyuna, 70 mm fişek yatağına ve 1-2 şoklara sahip bir adet huğlu süperpozem bulunmakta bu tüfeğimi domuz avında tek kurşun atacak şekilde kullanmak istiyorum bunun için namluyu kestirmeyi düşünüyorum böyle bir işlem sizce uygun olurmu randıman alabilirmiyim ve namluyu kaç cm uzunluğa düşürmem lazım örneğin 61 cm e kadar kestirsem şok etkisi ortadan kalkarmı , birde 70 mm fişek yatağı tek kurşun atımına uygunmudur yoksa 76 mm yatakmı gereklidir.  cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Mehmet bey tüfeğinizin bir kaç resmini paylaşırmısınız yeni mi eskimi göriyim zira eski tüfekler rayba ile açılıp zımpara ile tesviye edildiğinden namluyu kessenizde bir miktar şok kalır ancak yeni tüfeklerdense namlu sonunun son 3 3.5 cm sinde şok bulunmaktadır benim şahsi fikrimi söyliyim yazdıklarınıza göre tüfeğiniz 1*2 şoklu 70 yataklı mutemadiyen eski bir huğlu bunu kooperatifte yaptırdığınızda hiçbir sorun olmaz sadece tüfeğiniz eski gurupmanı yapmaz kullanmayı düşündüğünüz domuz avı dahil bıldırcın vede çulluk tada kullanabilirsiniz.Selamlar
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France

Çevrimdışı Abbas ÖZBAYRAK

• *
« Yanıtla #15 : 14 Ocak 2012, 15:17:45 »
işi bilene kestir hiç bir problem olmaz iyi avlar
Abbas ÖZBAYRAK
1961-Kocaeli

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #16 : 14 Ocak 2012, 15:25:41 »
işi bilen hiç kimse namluyu kestirmez.yeni bir namlu yaptırır.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #17 : 14 Ocak 2012, 15:35:10 »
Bence de yeni namlu yaptırın. Kestirirseniz randıman alamazsınız. Namlunun özelliğini bozarsınız.
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Gökhan KAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #18 : 14 Ocak 2012, 15:50:53 »
tüfeyın DNA sını bozmaya gerek yok. bencede yaptır bir namlu olsun bıtsın.
  • REMİNGTON 1187 SPECİAL PURPOSE.(71CM) 51CM FULLY RİFLED.
  • VURSAN 92-A (71-61CM)
  • AVSAN.S.POZE.(76-61) TRAP VE SKEET.
  • İNG.SETTER.
Gökhan KAN
1978-Sakarya-AKYAZI
DEL FABIOMASSIMO.
--------CİNA-----------

Çevrimdışı Serdar ÖZBAY

• *
« Yanıtla #19 : 14 Ocak 2012, 16:05:18 »
işi bilen hiç kimse namluyu kestirmez.yeni bir namlu yaptırır.
[/quote[quote
Yani namlu kestirenler işi bilmiyormu demek istiyorsunuz. Yeni namlunun nasıl yapıldığını düşünüyorsunuz. Fabrikaya gönderdiğiniz tüfeği rahtlıkla kesebiliyorlar, demekki onlarda işi bilmiyorlar o zaman.
Serdar ÖZBAY
1960-Kocaeli

Çevrimdışı Abbas ÖZBAYRAK

• *
« Yanıtla #20 : 14 Ocak 2012, 18:46:47 »
arkadaşlar mehmet bey namluyu kestirsem nasıl olur diye sormuş tabiki 61 veya farklı yeni bir namlu daha iyi ama kendisi belki prösedürle uğraşmak istemiyor veya bu tüfeğini yanlızca domuz avında kullanmak istiyordur diye mahsuru yoktur dedim kendim içinde aynı işlemi yapardım NAMLUYU 55cm keserdim saygılar
Abbas ÖZBAYRAK
1961-Kocaeli

Çevrimdışı Oğuz BABAÇOĞLU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #21 : 14 Ocak 2012, 19:23:39 »
Şok namlunun son 10 cmsindedir sakın daha fazla kesmeyin. Tüfeğiniz kurşun atmaktan ve yakın mesafede çulluk avlamaktan öteye hiçbir işe yaramaz. Tüfek kesimi namlu başından 2-3 cm kadar yapılır fazlası tüfeğin özelliğini bozar. Bence hiç değmez av kapandığı zaman Gönderin tüfeği huğluya yedek namlu yaptırın... Arkanıza bakmayın ...

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 14 Ocak 2012, 20:20:09 »
Avcilarimizin buyuk bir cogunlugu ve hatta maalesef ureticilerimizin cogu, ordek, kaz avlarinda kullanilan tufekle, culluk icin yapilmis "ozel!" tufegin arasindaki tek farkin, namlu boyu ve choke degerleri oldugunu dusunurler. Bir cok yerli ureticimize gore, kisa namlulu, acik choke'lu tufekler culluk tufekleridir! Hatta, uzun namlusu olan bir tufegin namlusunu kestirir avcilarimizin bazilari, artik bu tufek culluk tufegi oldu derler. Aslinda tabii ki gercekler boyle degildir.  Yerli ureticilerimizin cogunun soyledigi gibi degildir gercekler, namlu boyunu kisaltip acik choke kullanmak tufegi ozel ve gercek bir "cok yakin av" tufegi yapmaz. Iki namlunun birbiriyle ayni noktayi gosterdigi mesafe yani namlunun cakisma mesafesi ve POI (POINT OF IMPACT) durumu, yakin ava gore dizayn edilmis olmalidir. Ve ayrica namlusu kesilen bir tufegin tum atis dengesi ve performansi dusecektir, sacma dagilimi daha buyuk bir capta olacaktir ancak duzensiz, bozuk ve her atista farkli yani istikrarsiz olacaktir. NOT: İBRAHİM AYSU NUN  yazısından alıntıdır.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Engin TARHAN

Çevrimiçi Bülent GÖÇER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 15 Ocak 2012, 00:17:55 »
Edremit bölgesinde sunnetli tüfek denir.Ben bir adet 71 cm 66 ya bir adette 71cm 61 kestim.Bıldırcın ve culluk keklik avında kullanıyorum. bir problem yaşamadım.
Bülent GÖÇER
1968 AKÇAY
10390

Çevrimiçi Bülent GÖÇER

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #24 : 15 Ocak 2012, 00:24:25 »
Arkadaşlar yorum yapmışlar.Dağılımı geniş capta olur diye bizde ondan kesiyoruz.Yoksa çullukta gez göz arpacık nerde keçe tapa dispersente ve kısa tüfek randıman güzel oluyor.
Bülent GÖÇER
1968 AKÇAY
10390