Browning Auto 5(A5) tüfeklerde dipçik kırılması ve fazla tepme şikayetlerinin bir kısmı tüfeğin sıkı ayarının yanlış yapılması veya yapılmaması nedeniyledir. Tüfeğin kendisi en sağlam ve hızlı çalışan otomatiklerden olduğunu bilirsiniz. Yukarıda yazdığım şikayetlerin yanında ciddi bir problem çıkarmaz. Sadece çok fazla atış yapılmış tüfeklerde icra yayının ve ayar halkalarının yenilenmesi gerekebilir.
Bu tüfeklerin Japonya'da üretilmiş olanlarında Speed Loading özelliği de mevcuttur. Yeni Browning tüfeklerde olduğu için yeni teknoloji zannedilebilir ama sadece "ara verilmiş" bir uygulamadır demek daha doğru.
Bu tüfeği kullananların belki işine yarayacağı ümidiyle böyle bir konu açmak istedim. Sitemiz üyesi Onur Silek
Bey bu konuda vesile oldu ve tüfeğinin fişek ayarı yapılmış, montajlanmış fotoğraflarını bana vermeyi kabul etti. Kendisine teşekkür ederim. Çünkü internette epey aramama rağmen böyle fotoğraflar bulamamıştım.
Karınca kararınca bilgimi paylaşıyorum. Eğer hatalı olduğunu düşündüğünüz yer varsa veya ilave etmek istediğiniz olursa ona da eyvallah.
1) Auto 5 Light, Sweet Sixteen model, 70 mm(2 3/4 inch) yatak modeller için,İki tane ayar halkası olmalı. Biri ince diğeri kalın ve sarımsı.
Bu modellerde tüfeklerin ayarı yapılmış fotoğrafı şu anda elimde yok. Yine de aşağıda;
i) Magnum(3") model için "normal fişek" ayarı için koyduğum resimdekinin aynısıdır.
ii) Eğer Magnum ve "normal fişek" ayarındaki yaya değen ince pulu çıkarıp ters çevirerek yayın arkasına koyarsanız "bu modellerin" normal fişek ayarını elde edersiniz.
A) Ağır dolu(70 mm fişek) ayarı:1. Geri tepme yayının üzerine ince pul (sürtünme halkası) konacak. Pulun bir yüzü düz, diğer yüzü eğiktir. Düz yüzü yaya taraf olacak.
2. Son olarak kalınca ve sarımsı renkteki bronz sürtünme parçası konacak. Bu modellerde bu parçanın da bir yüzü tıpkı öbür halka gibi eğiktir. Daha düz olan yüzü yaya taraf olacak.
B) Hafif dolu(70 mm fişek) ayarı:1. Geri tepme yayı çıkarılıp ince pul (sürtünme halkası) takılacak. Halkanın düz olan yüzü, takacağımız yaya dönük olacak.
2. Yay takılacak
3. Kalın sarımsı halka takılacak. Düz yüzü yaya taraf olacak
**
Kolay hatırlama yönünden; her iki pulun düz tarafı daima yaya taraf olmalı.2) Auto 5 Magnum model, 76 mm(3 inch) yatak modeller için,
Beş tane ayar halkası vardır. 2 tanesi sarımsı ve kalın, 3 tanesi daha ince ve bir yüzü içeri eğimli.
A) Magnum ayarı(76 mm fişekler):
1. Yayın üzerine birinci pul konacak. Pulun düz yüzü yaya taraf olmalı.
2. Sonraki parça sarımsı halka.
3. İkinci ince halka, eğik yüzü yaya taraf takılmalı.
4. Üçüncü ince halka, düz yüzü yaya taraf takılmalı.
5. İkinci sarımsı halka takılmalı.
B) Normal fişek(70 mm fişekler):Bu fişekler en sert, en hızlı türden olmazsa çalışmayabilir. Çünkü tüfek esasen magnum fişekler için üretilmiş.
Magnum ayarında anlatılan en üstteki üç halka tüfekten çıkarılacak.