baska avcilar tarafindan avin furulmasi,veya yarali avin baska avcilar tarafindan bulunmasi,musadesiz zagarlarin ónúnden av furunmasi,
meselesi aslindaki genis bir avcilik kisiligine girir,bu durumlar, biri avi ates etdi geldi av sizin ónúnúze dústú, veya avin nereyi dústúgúne górdún, bu avlari bulur avi furan avciya verirmisiniz teslim edermisiniz, sóglermisiniz, yoksa havayi ates edip surda bir tane varmis ben furdum deyip arkadasin furdugu avi sayiplenirmisiniz, av furanindir bulanin deyil, bulan buldugu avi teklif eder avi furanda ben bulamadim sen bulmusun al senin olsun diyebilir.BUNU SÓGLE ÓRNEKLEYEBÍLÍRÍZ, KARANLIKTA ESNÍYEN BÍR KÍSÍ AGZINA KAPMASIMI YOKSA KÍMSE GÓRMÚYOR DEYiP AGZINA KAPATMAMASIMI, EVLÍYANIN BÍRÍ BÍR GÚN ÓGRENCÍLERÍNE BÍRER TAVUK VERMÍS ALIN BU TAVUKLARI KÍMSENÍN GÓRMEDÍGÍ YERDE KESÍN GELÍN DEMÍS, HER TALEBE GÍTMÍS ISIZ BIR YERDE TAVUKLARI KESMÍS GETÍRMÍS AMA ÍCLERÍNDEN BÍR TANESÍ TAVUGU KESMEDEN GETÍRMÍS HOCASI SORMUS NÍYE TAVUGU KESMEDÍN TALEBESÍ DEMÍSKÍ KÍMSENÍN GÓREMECEYÍ BÍR YER BULAMADIM DEMÍS, HÍC KÍMSE GÓRMÚYORSA SENI, ALLAHIN VARLIKLARI MELEKLERÍ, C.C SENÍ GÚRÚYOR, sana górmúyen yok,onun ícin en dogrusu kisilikli avlanmak herkezin ve birilerin size górdúgune unutmamak,
avcilikta ac gózlúlúk olmaz, uygar medeni olmak durumundayiz yoksa iyi bir millet olarak ústún bir ulus iyi bir tolum olmaktan cikariz, cok basit toplum millet oluruz,
ne oturdugun dagda,kóyde,sehirde, mahallede, gitdigin yabanci úlkelerde saygin bir millet olmaktan uzak cok basit bir millet oluruz,
bir gún ava geldiler, dórt arkadas kópekleride var kekliklerin gezdigi yasadigi mekanlarda keci olur keciler cok kokar, sehirlerdeki av kópekleri bu keci kokusuna aliskin olmadiklarindan keklik bulamaz bulsa kaybeder kópekler keci kokusu daha agir koktugundan keklik kokusuna kópekler almada zorluk ceker avcilar ve kópekler tam avlanamaz,
bu durumlari cok iyi bildigimden arkadaslar geldi keklik avina basladik dórt bes tane kuscu zagari, gecmis gún hepsine hatirlayamiyorum,
keklik bulmuslar ates etmisler dórt arkadas benle bes kisi olduk. onca kuscu kópeyi, dúsen kekliye ariyorlar,
ne oldu keklik surayi dúskú bulamiyoruz, araziye baktim kanadi kirik yarali keklik nereyi dogru konar, az buz biliyordum, araziye baktim duvarin dibinde bir cali var olsa keklik bunun icindedir deyip iyilip baktim ister yarali ister cansiz calilik yeri dúsen kekliye calilarin ústúnden tepesinden bakarsan asla bulamassin iyilip calilarin alt tarafindan cepe cevre bakarak aramalisin yoksa calinin icindeki kekliye górmem múnkún deyildir,
bir baktim tahmin etdigim gibi keklik calinin icince buldum ben orda o kekliye ben buldum diyebilirdim, veya hic sesime cikarmazdim, daha sonra alabilirdim, veya havayi bir el ates edip yaralimis gidiyordu furdum diye bilirdim, veya hic haber vermeden kekliye torbami koyabilirdim,
gelin kekliyiniz burda alin deyip sógledim, avcilik gurupla yapildigindan avci guruplardan soyutlanmak istemiyorsaniz size ayit olmuyan avi ates etmemek almamak en dogru bir olaydir bu haraketiniz avci guruplar tarafindan sevilirsiniz saygi duyarsiniz aranan avcilardan olursunuz, yoksa avci guruplari size kendi avci gurubunun icine almaz size guruplarindan soyutlarlar,
avci arkadaslarin ónúne gecerek av furmak veya tavsan avinda tavsani bekliyen avcinin tavsan ordan geleceyine bildiginizden avci arkadasiniz sizden ónce orayi gecmis olabilir tavsan bekliyen avcinin ónúne gecip tavsan beklemek etik deyildir,
bazi tavsan avcilari zagarlarin iyi tavsan kovmasi icin zagarlarin iyi avci olmasi icin tavsani zagarlarin ilk buldugu anda ates etmiyebilir birakmistir tavsani zagarlar biraz kovsun diye, zagarlar tavsani bulur bulmaz furursan tavsani zagarlar kórelir tavsan kovmada, tavsani ilk kalktiginda devamli furursan kacan tavsani zagarlar kisa súrede kaybeder birakir kovmayi, onun icin bazi usta avcilar birakir tavsani zagarlar iyice kovsun diye, sende gelir bu tavsani furursun, derimya eline bir túfek bir kópek alip daglari cikmakla avcilik olmaz diye,
birgún domuz avindayiz, úc oglan kardes ben daha yeni yeni biyigim terliyor avci bóyúklerim ellili yaslarinda, domuz avindayiz,
úc oglan kardes mustafa, apti, mehmet, mustafa abimiz babamin arkadasi, elinde bir yarim cakmakli sútbeyaz namlusu ile cakmakli 16, numara belcika tefeyi ile, iki tane domuz avi icin yetisdirgi coban kópeyi kendide yórúk soyundan gelme bir kisi,
onbes kisi falan vardik tam sayimiza unutdum, domuz avi basladi domuzlari bulduk mustafa abemiz evin en bóyúgú, apdi en ufak olani, mehmet ortanci kardesleri, mustafa abi dediki mehmet sen yórúyemiyorsun sen su kayada bekle biz domuzlarin kacagi tarafi gecelim sen ondan sonra domuzlari sokul ates edersin dedi, tamen abi dedi bizim mehmet abi,
daha bizler domuzlarin kacagi yeri gecmeden gider domuzlarin ústúne cikar kayayi domuz furacagim ilk ben furayim gibi niyetlenir, domuzlari ates edermi. verilen talimati uymazmi daha bir yerimize almadan domuzlar bizim bekliyecegimiz yerden gidermi.
ne oldu acti agzina bizim mustafa abi kardesine mehmet abeyi yermisin yemezmisin yermisin yemezmisin, birdaha ava getirmedi kardesine ben yokken gel ben varken sakin domuz avina gelme dedi, ve getirmedi ufak kardesine aptiye getirirdi mustafayi getirmezdi, domuz avina, iste bógle titiz avcilar vardir bunlari cok iyi bilmelisiniz dikkat etmelisiniz, bukadarmi cok var bu konuda yazilacak, en dogrusu kendi avina avlamaktir, av kurallarina avlanma kurallarina uymaktir en dogru avcilik, sadece avcilikmi, kisilik olarakta,millet olarakta,