Avcılığa başladığım yıllarda herkeste olduğu gibi bizde yerli pointer lerimizle avlanıyorduk,
Yerli pionterlerimizin içlerinde uzak kokulu çok iyi köpeklerimiz oldu.
Tabiî ki şimdiki gibi seçici olma şansımız yoktu aslında. İlk dergilerden olan AVDOĞA SİLAH dergisi çıktığında orada bazı yazarlarımız İngilizleri kurzhaar’ları ve drahtarları anlatırlardı bizde öyle iştahla bakardık.
Ama gün geldi artık Türk avcısı da bu tip köpeklere sahip olma şansını yakaladı.
Bu gün ise çoğu ülkeden ileri durumdayız, hatta bir zamanlar karaborsa olan köpekler nerdeyse her avcının alabileceği düzeylere indi. Buda memnuniyet verici.
İlk olarak 93 yılında 1992 yılı Belçika doğumlu Taifun (tayfun) adında bir kurzhaar edindim. Aynı anda Dr.Ali Bürkev in İtalyadan getirdiği İngiliz pionterlerinden 2 yaşında siyah beyaz bir İngiliz (Pars)edindim. Ancak bizim dağlarımız sık ve ağaçlık olduğundan ve açık aramasından dolayı kokusu ve aportu çok iyi olduğu halde Tayfunla avlanmayı tecih ettim. İngilizi bir dostuma verdim. Yine Tayfun la avlanırken anne baba secereli almanyadan bir drahtar yavru edindim. Ancak Drahtarımında kokusu yakın olduğundan yine tayfun ağır bastı Drahtarımıda bir dostuma verdim. Tayfun bana 1,5 - yaşlarında iken bana geldi. Yaklaşık 8-9 yıl çok süper avlar yaptırdı bana, Geçtiği yerde ne keklik ne çulluk nede tavşan kalırdı, koku ferma ve çelgin aportu tam anlamıyla süperdi. Öyle yerlere ferma duruyorduki geçtiği yerin 50-60 metre altında üstünde av kalması mümkün değil di. Ancak yaşlanınca tayfun dan edindiğim yavrularla avlanmaya çalıştım. Secereli annelere çektiğimiz halde tayfun gibi avcı çıkmadı içinden. 5-6 yıl tayfuna göre daha alt kapasitedeki bady adlı yavrusuyla avlandım. Bady nin erken ölümünden sonra bir arkadaşım aracılığı ile İzmir’den İtalya’dan gelme anne baba dan olma İngiliz edindim. 8-9 aylıkken bana gelmişti ve kısmen av görmüştü, 3-3,5 sene keklik ve bıldırcında çok iyi avlar yaptım. Daha sonra İngiliz pointerim dururken. bretonlara olan merakımdan dolayı Breton sahibi oldum.
Bursa’dan bir çiftlikten ve Burdur’dan Mustafa hocadan sahiplendiğim 2 adet bretonum oldu.
Sezon kapalı olmasına rağmen test etmediğim fakat güvenerek aldığım bretonlar için bir yerde riskede girerek İngilizimi başka bir arkadaşa devrettim. (Ege bölgesi sıcak olduğundan hiç seter beslemeyi düşünmedim)
Şimdi ise diğer ırklardan cüssesi dışında bir farkı olmayan büyüklerde ne varsa hepsinin breton’dada olduğunu gördüm. Av hırsı akşama kadar bitmeyen performansı hatta 2 günlük avlarda bile bana mısın demeyen bir performasları var. Sıcak soğuk demeden sabahtan akşama hiç performans düşmüyor. Çalı çırpı dikenlik fark etmiyor, Çok pratik hırslı çevik arayan bir ırk, ancak kokuya girince sanki o hızlı köpek gidiyor el frenini çekiyor. Artık başlıyor adım adım gitmeye. Aport çok yumuşak ve sağlam, çelgini ise diğer köpeklere nazaran daha fazla. Tabi bu anlattıklarım diğer ırklarda da var demek istediğim diğer büyük ırklarda ne varsa bretonlar’da da var. Tek eksik belki kimine göre görsellik olabilir. Buna bende katılıyorum ama bu bıcırıklarında görsellerini göz ardı etmemek gerek.
En güzel tarafı ise arabada evde kafesinde yer tutmaması özellikle uzun yolculukta çok rahat ediyorsunuz. Daha uzak av yeri içinde küçük bir taşıma çantası uçağa teslim edebilirsiniz.
Ben arabada küçük taşıma çantasında taşıyorum. Yolculukta konaklamada evde. havlama uluma gibi problemleri yok Günlük bakımı çok kolay 200-250 gr yemle yetiniyorlar. Kısacası arkadaşlar Eponyol breton lar öz anlatımıyla notbook gibi nerdeyse çantada taşısak olacak.
Ben bu yıl bretoncu’yum herhalde öyle de kalacak görünüyorum. Arkadaşlar her ırkın kendine özel bir meziyeti bir görüntüsü ve avlanma tipi şekli var. Zevkler ve renkler tartışılmaz, herkese göre güzelin tarifi değişiktir. Herkesin gönlüne göre olması dileğiyle hepinize rasgele
TAYFUN
İNGİLİZ POİNTERİM PARS ve DRAHTAR IM
DRAHTARIM
TAYFUNUN KIZI BADY
2. İNGİLİZ POINTERİM MAYK
E.BRETONUM LADY
E.B. LADY ve CON