Bunu ilk kez duydum. Biraz düşünüp anlamaya çalışayım
Elle doldurulan fişeklerin bazısı pof edip patlamazken, bazı dolularda eşek gibi teper, bazısı da normal. Pof edenin sebebi barutun ittiği kütlenin vs az gelmesi, önünde boş alan bırakılması, yavaş yanması olabilir. Sebep yavaş yanma olduğunda, barut hakkını artırarak daha fazla basınç oluşturuyoruz. Örneğin 32 gramın barutu ile 24 gram fişek doldurursak, saçmaların kütlesi az geleceği için olması gerekenden çabuk ilerler. İlerlerken ardında bıraktığı genişlemiş hacim, "O barut" için olması gerekenden fazla geldiğinden, genleşen hacime kafi gaz sağlayamaz. Önceki itmeyle de yeterli hız kazanamadığından ya biraz ya da çok yavaş şekilde namluyu terk ederler.
Yukarıda 28 gram barut hakkıyla 24 gram fişeği doldurunca aynen bu olur. Barut yanmaz veya kötü yanar, namludan alev çıkar, patlama zayıf olur; leş gibi, yanmamış barut kokusu alırız. Barut hakkını artırarak ürettiği gaz miktarını artırmak gerekir. Yine de daha iyisi 24 gram için kendi barutunu kullanmak. Hem daha ekonomik ve temiz yanışlı olur. Şahsen eski MKE barutlarıyla 24-32 arası ve hatta 35 bile doldururdum ama aslında yanlıştı.
Bunun bir de öbür yüzü var. 28 gram barutu ve onun hakkıyla 32 gram saçma koyarsak, bu defa barut çok kısa sürede olması gerekenden fazla gaz üretirken, önündeki kütlenin fazlalaşmasıyla, olması gerekenden daha dar alana aşırı gaz birikir ve o zaman tehlike çanları çalmaya başlar. Kilit kırar, sıkışır,...
Barutun cinsini, uygun kapsülü, tapayı, kovanı, ağız kapama şeklini bilmek gerek. Barutu bilirsek gayet emniyetli ölçüler verebiliriz. Bundan önceki mesajımın birazını sildim. Şayet barutun cinsinden emin olsak, o sildiğim ölçekler çok iyi fişek olurdu. Olurdu da, ya başka barutsa...
Nobel barutları güzel. Aslında daha iyileri de var ama bizim MKE den iyiler. Ne var ki, kutulara cinsini yazmıyorlar.