Sayın Dostlar,
Mobil şokların tabanının namluya sıfır oturduğunu gören varmı?
Yada Fix şoklardaki -Yani Namlu- kadar pürüzsüz bir konstrüksiyonu gören varmı?
Standart fix şokların uzunluğu genelde 1 inch 2.54 cm.olarak tasarlanır,5 cm lik mobil şoklarda da genelde bu böyledir.. el raybasıyla açılmış tüfeklerde is hakkgetire Ustanın insafına kalmıştır..
Modern bilim iyi polişe edilmiş ve uzatılarak düşük açıyla daralmış şokların standart şoklara göre saçma üzerinde daha düşük friksiyon sebebiyle olan yüzey deformasyonunu azalttığından daha iyi pattern ve penetrasyon verdiğini ispatlamıştır..
Şu anda yurtdışında üretilen kaç tüfeğin şok boyu 5 cm kaldıki?
Teoride kanıtlanmış şeyin pratize uygulamadaki sonuçların farklılığı fabrika standart şoklarının kalitesizliğindendir..
Crio plus şoklar maalesef çok pürüzlü,dalgalı ve vida başlangıç noktasında resmen boğumlu..Mücahit beyin karşılaştırma sonucunun 5 cmlik şok lehine olması buyüzdendir büyük ihtimalle..Ben Benellilerimde hiç kullanmıyorum bu şokları..Sayın Çağrı Ece'de Brileylerle aradaki uçurumu görünce elden çıkardı sanırım hepsini..
Kicks,Trulock,Beretta Victory,Primos,Briley Yada Carlsonun Extented veya Ported şoklarından sonra hiçbir Fabrika Şokunu Fix şoklarda dahil kullanmak mümkün değil..Hele 3-3.5 inchlik fişeklerde ve daha iri taneli saçmalarda Uçurum var..
Yinede namlu çaplarının hiçbiri tam standart olmadığından ama şoklar standart olduğundan namluyla şok tabanı arasındaki uyumsuzluk özellikle ince saçma düşük gramajda patterni deprese ettiğinden Spor Tüfeklerinde fix şok daha yaygın üretiliyor..
Düşünsenize Beretta Optima Plus şoku 0.732 inch namlu için üretilen bir şoku,0.723 inchlik Benelli ye takabiliyorsunuz..Terside geçerli..
Dünya Çıkış Hızı düşüklüğüne bağlı penetrasyon kaybı şikayetlerini ortadan kaldırmak için Backbore Overbore kavramını terkedeceğe benziyor..Fabarm kendi sitesinde Tribore u anlatırken klasik backbore overbore lardaki Penetrasyon kaybını engellemek için bu sistemi ürettik derken Beretta DT 11 de klasik overbore u Yeni Sistemi Penetrasyon ve Hızı korumak için yaptık diyerek..terketti..
Sayın Vural Çok Kıymetli Barış'a Cynergy nin penetrasyonunu sorarmısınız?
Ben hala standart birleştirme konili 18.3-18.4 mm çaplı tüfekleri savunmaya devam ediyorum..Kurşun saçma lüksümüzüde tüm komplikasyonlarına rağmen (başta ekolojik) çok seviyorum..
Modern bilim namlu çapını genişletmenin Pattern Yüzdesini arttırmadığını sadece 10-12 inchlik merkezdeki patterni perifere açtığını ufak tefek omuzlama hatalarını yokettiğini ve geri tepmeyi %4-6 azalttığını ispatlayalı çok oldu..Zaten hiçbir firma bu sistem Full Choke %65-75 yerine %75-85 pattern veriyor diyememişti..Bakarsanız tapa çaplarından dolayı geniş namlulu tüfeklerin çok daha fazla fişek seçtiğinede penetrasyon güçlerinin zayıfladığına da şahit olursunuz.
Biraz ondan biraz bundan yazdım..Sürçü lisan ettiysem affola!