Gönderen Konu: Mobil şok ve mesafe  (Okunma sayısı 33604 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Erdem VARDAR

• Müdavim Üyemiz
Ynt: Mobil şok ve mesafe
« Yanıtla #25 : 19 Şubat 2013, 12:16:11 »
İtalya'da bir avcılık forumunda yapılan bir anketi paylaşmak istedim, av tüfeklerinde kullanılan namlu iç çap ölçüleri için yapılan anket. % 76'lık kısmın tercihi 18.3 ve 18.4 olarak sonuçlanmış. değişik yorumlarla anlatılmış(italyanca)

http://www.ilbraccoitaliano.net/forum/showthread.php?t=35358
Erdem VARDAR
B Rh + 1982 Enez EDİRNE

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #26 : 20 Şubat 2013, 10:56:06 »
Sayın Dostlar,
Mobil şokların tabanının namluya sıfır oturduğunu gören varmı?
Yada Fix şoklardaki -Yani Namlu- kadar pürüzsüz bir konstrüksiyonu gören varmı?
Standart fix şokların uzunluğu genelde 1 inch 2.54 cm.olarak tasarlanır,5 cm lik mobil şoklarda da genelde bu böyledir.. el raybasıyla açılmış tüfeklerde is hakkgetire Ustanın insafına kalmıştır..
Modern bilim iyi polişe edilmiş ve uzatılarak düşük açıyla daralmış  şokların standart şoklara göre saçma üzerinde daha düşük friksiyon sebebiyle olan yüzey deformasyonunu azalttığından daha iyi pattern ve penetrasyon verdiğini ispatlamıştır..
Şu anda yurtdışında üretilen kaç tüfeğin şok boyu 5 cm kaldıki?
Teoride kanıtlanmış şeyin pratize uygulamadaki sonuçların farklılığı fabrika standart şoklarının kalitesizliğindendir..
Crio plus şoklar maalesef çok pürüzlü,dalgalı ve vida başlangıç noktasında resmen boğumlu..Mücahit beyin karşılaştırma sonucunun 5 cmlik şok lehine olması buyüzdendir büyük ihtimalle..Ben Benellilerimde hiç kullanmıyorum bu şokları..Sayın Çağrı Ece'de Brileylerle aradaki uçurumu görünce elden çıkardı sanırım hepsini..
Kicks,Trulock,Beretta Victory,Primos,Briley Yada Carlsonun Extented veya Ported şoklarından sonra hiçbir Fabrika Şokunu Fix şoklarda dahil kullanmak mümkün değil..Hele 3-3.5 inchlik fişeklerde ve daha iri taneli saçmalarda Uçurum var..
Yinede namlu çaplarının hiçbiri tam standart olmadığından ama şoklar standart olduğundan namluyla şok tabanı arasındaki uyumsuzluk özellikle ince saçma düşük gramajda patterni deprese ettiğinden Spor Tüfeklerinde fix şok daha yaygın üretiliyor..
Düşünsenize Beretta Optima Plus şoku 0.732 inch namlu için üretilen bir şoku,0.723 inchlik Benelli ye takabiliyorsunuz..Terside geçerli..
Dünya Çıkış Hızı düşüklüğüne bağlı penetrasyon kaybı şikayetlerini ortadan kaldırmak için Backbore Overbore kavramını terkedeceğe benziyor..Fabarm kendi sitesinde Tribore u anlatırken klasik backbore overbore lardaki Penetrasyon kaybını engellemek için bu sistemi ürettik derken Beretta DT 11 de klasik overbore u  Yeni Sistemi Penetrasyon ve Hızı korumak için yaptık diyerek..terketti..
Sayın Vural Çok Kıymetli Barış'a Cynergy nin penetrasyonunu sorarmısınız? :)
Ben hala standart birleştirme konili 18.3-18.4 mm çaplı tüfekleri savunmaya devam ediyorum..Kurşun saçma lüksümüzüde tüm komplikasyonlarına rağmen (başta ekolojik) çok seviyorum..
Modern bilim namlu çapını genişletmenin Pattern Yüzdesini arttırmadığını sadece 10-12 inchlik merkezdeki patterni perifere açtığını ufak tefek omuzlama hatalarını yokettiğini ve geri tepmeyi %4-6 azalttığını ispatlayalı çok oldu..Zaten hiçbir firma bu sistem Full Choke %65-75 yerine %75-85 pattern veriyor diyememişti..Bakarsanız tapa çaplarından dolayı geniş namlulu tüfeklerin çok daha fazla fişek seçtiğinede penetrasyon güçlerinin zayıfladığına da şahit olursunuz.
Biraz ondan biraz bundan yazdım..Sürçü lisan ettiysem affola!

Yahu Tuncay bey tamda backbore namlulu bir bowning aldığım gün  bu yazı yazılırmı allah aşkına:)
Ama olsun ben onun backbore namlusundan dolayı kaybettiği penetrasyonunuda seviyorum:)
Vurmasada verdiği kalite hissini ve böyle bir tüfeği taşımayı seviyorum.
Allah tüm avcı arkadaşlarıma istedikleri tüfekleri hayırlısıyla nasip etsin.
Buradan da yeni tüfeğime sahip olmamda vesile olan Murat Sivaslı kardeşimede teşekkürlerimi iletiyorum...
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #27 : 20 Şubat 2013, 13:19:21 »
Sayın Bolat,
Backbored namlularda tapa çapı çok önemlidir..Uygun fişeklerde %2 ye varan hız farkları backbored lehine olabilir..Dar namlularla geniş tapa kullanmak sürtünmeyi arttıracağından kronograf ta daha iyi sonuçlarda çıkabilir..
Bugünkü fişek çeşitliliği ve şok çeşitliliğiyle Backbored tüfeklerin komplikasyonları ortadan rahatlıkla kaldırılabilir..
Ben şunu öğrendim yüzlerce denemelerimizden sonra Marka,Model,Sistem yok Elinizdeki O TÜFEĞİN İYİ OLUP OLMAMASI VAR!
Rabbim kazadan beladan muhafaza etsin uzun yıllar güle güle kullanınız..Sonuçları merakla bekleyeceğiz..
Bu arada model neydi sayın Bolat?
Selam ve saygılarımla
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Semih MAVİLİ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #28 : 20 Şubat 2013, 23:16:20 »
Bu konularda, Tuncay beyin uzmanlığına güvenmek gerek,kendisi ile  tüfek konularında devamlı istişare halindeyim,sağolsun hep yardımcı oldu,
Kulaktan dolma,efsaneler üzerine değil bilimsel ve kanıtlı olarak sözünün arkasındadır,
Hatta bir ara, benelli crio comfort üzerine netten bayağı görüş alışverişi yapmıştık,benelli crio comfort satışları patladı,bayilerde bulunmaz oldu,
ve hatta avlak. com. da bir avcı arkadaş  '' sanırım Türkiye benelli criocomforttan başka tüfek kullanmıyor '' diye başlık bile açtı...
http://www.avlakforum.com/forum/index.php/topic,153692.0.html
Şu an Tuncay bey,bazı talihsizlikler yüzünden yeni tüfek alacak,lakin marka ve modelini konuşmaya başlarsak,belki kendi almadan bayiide bitebilir :)
onun için kendisine selamlarımı iletiyor ve görüşlerine katılıyorum,
selam ve saygılarımla... O0
  • benelli cordoba
  • beretta çifte
  • benelli super 90
Drsalih Semih mavili
1981
Dostluğumuz ebedidir, menfaate tahvil olmaz, menfaat için dost görünende uzak durmalı.
[/ur

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #29 : 21 Şubat 2013, 08:49:17 »
Tuncay bey gerçekten hem araştırmacı hem bilgili,yazılarını takip ediyorum.
Temennileriniz içinde teşekkür ederim Tuncay bey,model phoneix galiba,gerçi mod-gold yazıyor ama,backbored olduğundan eminim:)
Bencede çok deneme yapmak gerek,üşenmem uğraşırım,tek tek gramajları markaları denerim,bunda daha keyifle yapıcam,sonuçları paylaşırım.
Birde anlamak mümkün değil daha önce elimdeki tüfekle kendimce güzel grupmalar yakalamıştım(hatsan supreme),onbeş tatilde memlekette tekrar denemeler yaptım çeşitli fişeklerle,saçma sapan grupmanlar çıktı.

Bu  32 gr 7 no sterling,mesafe 36 mt. 2 no şok.Kağıt 35-50 cm. Atışlar ayakta desteksiz yapıldı.Tüfek HATSAN SUPREME,bana idare eder gibi geldi,sizin fikirlerinizide almak isterim.

Buda aynı gramaj 3 no şok.

Buda aynı gramaj 1 no şok.

« Son Düzenleme: 21 Şubat 2013, 09:07:49 Gönderen: Raha BOLAT »
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #30 : 21 Şubat 2013, 09:12:44 »
Dediğim gibi bunda sonra tekrar aynı tüfekle denemelerim oldu fakat saçma sapan grupmanlar çıktı.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

• Expert Üye
« Yanıtla #31 : 21 Şubat 2013, 14:45:48 »
Sayın Mavili,
Öncellikle teveccühünüz ve iltifatınız için teşekkür ederim..Bildiklerimiz maalesef İLİM değil sadece MALUMAT..Hz.Google kökenli çoğuda..
En büyük nasibimiz kendi grubumuz ve Yakın  çevremizde pekçok iyi marka ve modele sahip olunması bunları  deneme fırsatımızın olması..Bu çok şükredilecek bir konu..
2 yıldır tüfek değiştirmekten nefret geldi..Expertiz olsak bu kadar deneyebilirdik herhalde..Ben aradığımı bulup inzivaya çekilmek ve sadece severek Avlanmak istiyorum..:)
Selam ve saygılarımla
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2013, 15:23:38 Gönderen: Tuncay KAHRAMAN »
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #32 : 21 Şubat 2013, 18:47:26 »
Sayın Mavili,
Öncellikle teveccühünüz ve iltifatınız için teşekkür ederim..Bildiklerimiz maalesef İLİM değil sadece MALUMAT..Hz.Google kökenli çoğuda..
En büyük nasibimiz kendi grubumuz ve Yakın  çevremizde pekçok iyi marka ve modele sahip olunması bunları  deneme fırsatımızın olması..Bu çok şükredilecek bir konu..
2 yıldır tüfek değiştirmekten nefret geldi..Expertiz olsak bu kadar deneyebilirdik herhalde..Ben aradığımı bulup inzivaya çekilmek ve sadece severek Avlanmak istiyorum..:)
Selam ve saygılarımla

+1 :)

aynı düşünce ve hissiyattayım..
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #33 : 21 Şubat 2013, 21:33:23 »
Tuncay Bey, gayet de şöhretli tüfekler denemiştiniz, hala olmadıysa çifti çubuğu sattıracak silahlara doğru gidiyorsunuz. Şu top gun hangisi olacak merak ediyorum ;)
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Raha BOLAT

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #34 : 22 Şubat 2013, 09:11:22 »
Tuncay Bey, gayet de şöhretli tüfekler denemiştiniz, hala olmadıysa çifti çubuğu sattıracak silahlara doğru gidiyorsunuz. Şu top gun hangisi olacak merak ediyorum ;)
Bende merak ediyorum,işte bu.. dediğiniz zaman haberimiz olsun.
Raha BOLAT
1977 kırıkkale

The following users thanked this post: Feridun AKGÜN

Çevrimdışı Hasan BAŞKARA

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #35 : 22 Şubat 2013, 10:09:43 »

Selam ve saygılarımla

+1000000 Aynen bende düşünce ve hissiyatlardayım.Bu arada satılık ithal tüfekler bölümünde Benellilerin çokluğu dikkat çekici...
  • Fabarm AXIS 71cm ,Remington 1187 Premier
  • 12ga Beretta urika 2, 20ga Beratta urika 2

Çevrimdışı Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #36 : 22 Şubat 2013, 11:26:57 »
ithal tüfekler bölümünde benelliler çoklukta değil birisi bütün benellileri güncellemiş. en az benelli kadar beretta ve browningde var satışta
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2013, 11:31:00 Gönderen: Çağrı ECE »
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

• Expert Üye
« Yanıtla #37 : 22 Şubat 2013, 11:30:51 »
Sayın Dostlar,
Maalesef insanlar bir tüfeğe çok para verdiğinde çok daha iyi pattern çok daha iyi penetrasyon çok daha fazla kalite beklentisi içine giriyor...Yaklaşık 6000 liralık Teknys Gold la 2850 liralık A 300 Outlander ın aynı işi yaptığını belki O an için denenen A300 ün daha iyi pattern ve penetrasyon verdiğini görünce birçok adam afallıyor..Yada Bir Stoegerin 4-5 katı fiyatla alınmış bir Benelli de aynı şeyi yaşayınca dumura uğranabiliyor..Bu tamamen bilgi yoksunluğundan oluyor..
Benim sorunum Benelli Beretta Browninglerle değil..
Bir sorunla karşılaştığınızda Benellinin sizden peşinen aldığı 5 yıl garanti bedelinin bu ülkede hiçbir işe yaramadığını görüyorsunuz..Yada Berettanız krom döktüğünde 2 yıl tüfek bekliyorsunuz..Alırken deneme şansınız yok..Distribütör,Stoeger üretici firma arasında topaç oluyorsunuz..Bekleme bekleme bekleme..Yedek parça yok,tamir yok MUHATAP YOK!
Türkiye deki av miktarı limitler ve yasakları düşündüğünüzde tüfeğe ,şoka, mühimmata,kıyafetlere ayırdığımız bütçenin çok uçuk ve gereksiz olduğunu herzaman hissetmişimdir..
Ve fakat neredeyse tek zevkimiz bu diye kendimizi avutmaya devam ediyoruz..
Yapacak çok fazla bişey yok maalesef..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: Onur TAVACI

Çevrimdışı İlhan BULUT

• *
« Yanıtla #38 : 22 Şubat 2013, 11:44:58 »
Sayın Dostlar,
Maalesef insanlar bir tüfeğe çok para verdiğinde çok daha iyi pattern çok daha iyi penetrasyon çok daha fazla kalite beklentisi içine giriyor...Yaklaşık 6000 liralık Teknys Gold la 2850 liralık A 300 Outlander ın aynı işi yaptığını belki O an için denenen A300 ün daha iyi pattern ve penetrasyon verdiğini görünce birçok adam afallıyor..Yada Bir Stoegerin 4-5 katı fiyatla alınmış bir Benelli de aynı şeyi yaşayınca dumura uğranabiliyor..Bu tamamen bilgi yoksunluğundan oluyor..
Bir sorunla karşılaştığınızda Benellinin sizden peşinen aldığı 5 yıl garanti bedelinin bu ülkede hiçbir işe yaramadığını görüyorsunuz..Yada Berettanız krom döktüğünde 2 yıl tüfek bekliyorsunuz..Alırken deneme şansınız yok..Distribütör,Stoeger üretici firma arasında topaç oluyorsunuz..Bekleme bekleme bekleme..Yedek parça yok,tamir yok MUHATAP YOK!
Türkiye deki av miktarı limitler ve yasakları düşündüğünüzde tüfeğe ,şoka, mühimmata,kıyafetlere ayırdığımız bütçenin çok uçuk ve gereksiz olduğunu herzaman hissetmişimdir..
Bundan daha güzel açıklanamazdı.
  • Akus SuperPoze
  • Huğlu Renova
İlhan BULUT
1972 KOCAELİ

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #39 : 22 Şubat 2013, 17:40:34 »
Bundan daha güzel açıklanamazdı.
Bence de.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Fatih S.M.YAPAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #40 : 22 Şubat 2013, 18:10:46 »
Sayın Mavili,
Selam ve saygılarımla

tuncay bey biz buna tüfek hastalığı diyoruz aynısından bende muzdaribimde :)
aradığımızı hiç bir zaman bulamayacağız,mükemmeli arıyoruz sanıyoruz ama bilinç altında esas aradığımız heyecan,keşfetme duygusu,ihtiras,ego tatmini vs. vs....
korkarım hiçbir zaman inzivaya çekilemeyeceğiz  :)
browning hastası olarak yeni A5 leri nasıl merak ediyorum bir bilseniz,işte bu duygu tüm olanların sebebi ;D
  • Benelli Bellmonte 1 12 çap 71 cm namlu
  • Mossberg 500A pompalı 12 çap 71 namlu
  • Kral Cara Cara süperpoze 12 çap 71 cm namlu
  • Özhuğlu Alesta çifte 36 çap 71 namlu
  • İngiliz Seter; Şanslı
Tarsus Avcılar Kulübü
Fatih S.M.YAPAR
1976 Tarsus/Mersin

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #41 : 22 Şubat 2013, 20:31:32 »
SEVGİLİ DOSTUM tüm yazdığın düşüncelerinin tamamına sonuna kadar katılıyorum..sen benim beğendğim modellerden pek hoşlanmıyorsun eğer göz beğenilerimiz aynı olsa idi senin için bir 12 no yerli yarı oto (1000 tl civarı),, birde 20 no bir yarı oto (500-600 tl civarı) bir bütçe ile,, birde bunlara uygun exdented ported şok kombinizasyonları ile,, avcılık hayatımızın sonuna kadar mutlu mesut avlanırdık ... TÜFEK KONUSUNDAKİ ŞANSIMI BİLİYORSUN GEL BEN SANA BİRER TANE HEM 12 HEMDE 20 NO YARI OTO ALAYIM .......... :) ;) ;)
Sayın Dostlar,
İŞİN ŞAKA BOYUTU BİR YANA
tüfeğin namlu iç çapı ve bu iç çap ile birebir uyumlu şok kombinizasyonlarını yakalayabilmek tam anlamıyla milli piyangodan büyük ikramiye çıkmasını beklemek gibi bir şans işi
elde elektronik kumpas,,mikrometre veya bir komperatör ile namlu iç çapı ve şok iç ve dış çaplarını ölçmeye devam ,, tabi birde bunların yanı sıra bir boresighter bu işin olmazssa olmazları
bundan sonrasındada değişik marka ve gramajlarda fişeklerle bol bol grupman ve penetrasyon testleri yapıp uygun fişekleri bulmak işin geriye kalan kısmı
eğer milli piyangodan büyük ikramiye çıkma şansınız varsa ,, yukarıdaki sıraladığım ölçü aletleri ile ölçüm yapma imkanınız ve diğer denemeleri yapacak kadar zaman ve merakınız varsa ,, orta halli bir bütçeyede sahipseniz istediğiniz verimde bir silahı kullanma lüksüne sahip olabiliyorsunuz.....HERKESE SELAM VE SAYGILARIMLA.....
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2013, 20:49:04 Gönderen: Hakan AKMAN »
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Mustafa GÜRHAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #42 : 07 Mart 2014, 00:11:49 »
Birileri beki okur diye yazıyorum

Arkadaşlar 76cm namlu yaptırdım ve av performansında sorun yaşamaya başladım. Penetrasyon ve grupman

iyi değildi. Şokları ölçtüm farklı şoklar denedim ve pattern % 20 iyileşti. Namlu iç çapımı ölçünce yaklaşık 18.2

geldi. Firmaya geri yollayıp tekrar deldirdim 18.52mm ayarladılar. Ava gittim ve kuşlar cansız,penetrasyon süper

şokların etekleri19.0mm geliyordu 18.7 mm gelen şok ile tüfek mütiş performansa geçti. 5mm yerine 7mm şoklar

daha iyi sonuçlar verdi. Penetrasyonda şok etkisi şöyle : Şok takıldığı yere gevşek girip etekler namlu içinde

yatağa oturmazsa şoktan geçerken basınç gazı şokun arkasından geçiyor ve güç kaybı başlıyor. Bunu şokun aşırı

kirlenmesinden anlayabiliyorsunuz. Bunu yaşamadığınız ve namlu çapına yakın girişli şoklarda problem olmadan

fevkalade delici ve düzgün grupman alıyorsunuz. Özet olarak standart şoklara takılmayın ölçün ve farklı şoklar

deneyin faydasını göreceksiniz.

Fix şok ile mobil şok denemede aynı çapla hiç fark olmadı denedim. Keramet şok uyumudur saygılar...
Mustafa GÜRHAN
1980 istanbul / ataşehir

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #43 : 22 Ekim 2014, 12:46:42 »
Tüfeyin su sokmu bu sokmu, hic önemli deyildir,
Önemli olan tüfeyi takilan sokla tüfeyin nasil AV yaptigidir,

Önce tūfeyin avi AV yapma kalitesidir,

Ava onlarca sacma isabet etmis bir AV hala AV can cekistiriyorsa,
Tüfeyin soku ne olursa olsun hic fark etmez,bir sürü sacma ava isabet etmis
Olsa bile sacmalar toplu halde  hic önemli deyildir,

Birinci asama,

Ïkinci asama tüfeklerde cap Denen unsur vardir, bu caplar hangi soka uyun
Denk gelecektir,
Soklari denistirdikce tüfekte kullanacagin fiseklerde denisecektir,
Her sok kendine göre basinc olusturacaktir tüfekte,denisik denisik soklar
Tüfekte, bu durumda tüfeyin sacma gurupmani AV kalitesine denistirecektir,
Cok ince ayarlar gerektirebilir tüfeyi fisek konusunda,,,tüfeyi taktigin soklarda sacma numarasi bile denisecektir,

Ücüncü, asama,
Sanbit soklu iyi kaliteli tüfek düzgün hatasiz üretilmis capli,,
Tüfeyin capina uygun uygun hatasiz sok takildiysa,
Namlu uzunluguna göre bu caplar soklar iyi ayarlandiysa,
Birde mesafesine göre yapilan AV tiplerine göre bunlari iyi bilip
Ona görü tüfeyine sectinmi  iyi fisek ayari yaptinmi tüfeyi,
Yaz kis ayina göre fisek ayarina yaptinmi tüfeyi,
Zorlanmadan avlanir gidersin tüfekle,

Tüfeyin uzak mesafeyi sacma gurupmam yapmasindan önce,
Tüfeyin avladigi avin sekli kalitesi canli yarali birakmasi gibi
Nedenler önemlidir, tüfeklerde,

Cünkü yarali kalan hayvanlar,yarali giden avlar bizim kayibimizdir,
Cünkü yarali düsen yarali giden avlar, cogu bulunmaz,
Avci AV elde etmek icin cok avi zarar verir, bu durumlardan dolayi.
Ïlla AV elde edeceyim diye avci,

Onun icin tüfeyin iyi gurupmak yapmasi yaninda ve uzak mesafeyi sacma
Sürmesi yaninda, ava onlarca sacma isabet etmesi yaninda,

En önemli unsur Avin tek sacma Île furulmasi furulup cansiz düsmesi
Avin kalmasi, en önemli unsur budur, usta avcilarin arasindaki ....

« Son Düzenleme: 22 Ekim 2014, 12:52:47 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #44 : 30 Kasım 2014, 11:53:49 »
Benden kopye cekmeyin, namlu capi Île sokun capi
Dengeli uyumlu olmadigi varsayimdan cikarsaz,
Sabip soklu tüfekler mutuberdir, denge diye birsey var,
Ölcü diye birsey var, ayar diye birsey var, matamatik
Diye birsey var, fen diye birsey var,

Bunlarin hepsi ayar dengedir, ölcüdür,

Sacmalarin namlu icinde giderken olumlu dengeli sekilde
Soku girmesi cikmasi önemlidir,

Sok dengeli olmadigi zamam kapidan gecerken yüksek
Esikli kapidan gecerken kapinin esigi insanin ayagina takilir.
Sendeler gerektiginde düsersin,deyilmi,
Eyer kapinin esigi olmasi kadar yüksek dengelise
Hic insasnin ayagina takilmaz yillarca sorunsuz
Gelir gecersin kapidan,

Su hortumum ucuna siktikca hortumdan gelen su orantisina gore su ileri gider
Du dagilmayi baslar,
Su basincina göre hortumum ucuna slkmazsan su cok kötü sekilde
Dagilir fiskirir deyilmi,su ve etrafi kötü sekilde su sicrar,ileri su gider AMA ileri giden su AZ daginin zayif sekilde uzagi su fiskirtir ucu cok slkilmis su hortumum,
Eyer hortumdan gelen suyu suyun basincina göre hortumum
Ucuna slkarsaniz su toplu sekilde gider hem uzagi gider su,
Ïste tüfeyin namlusuna su hortumu gibi düsünürsez,
Namludan gelen sacmalar tüfeyin sokuna dengeli olumlu giris
Yaparsa tüfeyin sacmasi toplu dengeli sekilde hem uzagi gidecektir,
Hem aviniza fazla sacma isabet edecektir hem tüfeyin avi
Denisecektir,

Dengeli olmassa kapidan gecer gibi kapinin esigine takilir gibi
Ucu cok slkilmis hortum gibi sacmalarin sok cikisinda namlu cikisinda
Dagilacaktir dengesizlik olacaktir,
« Son Düzenleme: 30 Kasım 2014, 12:01:27 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN