Gökhan bey ellerinize sağlık avcı arkadaşlarımızın yararlanabileceği güzel bir paylaşım olmuş...
Yalnız sağlıklı bir pattern analizinde choke etkisini incelemek istiyorsanız aynı mesafede aynı gramaj ve saçma kalınlığına sahip aynı marka fişekleri; saçma kalınlığının etkisini incelemek istiyorsanız saydığım diğer parametreleri sabit tutup farklı kalınlıktaki saçmaları; gramaj etkisini incelemek istiyorsanız yine diğer parametreleri sabit tutup farklı gramajları en az iki farklı atışta denemelisiniz.Bu kombinasyonu bu şekilde devam diğer parametreler için devam ettirebilirz.Tabi burada havanın rüzgarlı yada rüzgarsız, soğuk yada sıcak olması da testinizin sonuçlarını etkileyecektir.Ayrıca test edeceğinizin fişeğin içindeki toplam saçma adedini de bilmeniz gerekir.
1 numaralı choke ile 3 numaralı choke arasındaki saçma sayısı farkı büyük ihtimalle yukarıda saydığım şartlar gerçekleşmediğinden dediğiniz şekilde çıktı.
Ördek avlarında daha kalın saçmanın kullanılması da saçmanın deri altına penetrasyonunun daha verimli olmasından kaynaklanmaktadır.
Ayrıca dar choke&ince saçma verimliliği de unutmamak gerekir.
"Dar şok"-"ince saçma" kısmına diyeceğim yüzeysel sebep saçma adedinin fazlalığının üstünlüğü olabilir. Bu kısımdan önceki her şeye şahsen yüzde yüz katılıyorum. 70x50 hedef fena değil ama saçmaların bir kısmını kapsamıyor. Hatta yukarıdakilere ilaveten birer atış da yorum için iyi bilgi vermiyor olabilir. Yine de dağılım açısından Nova ve Özkursan o mesafe için gayet iyi olduğu görülüyor. Mamafih aralarında da hem gramaj hem adet, hem irilik farkı var. Fişekten fişeğe fabrikasyon bile olsa muhakkak fark vardır biliyoruz.
Kafanıza takılan konuda tartışmak için bu denemeler yeterli değil bence. O yüzden birer fişek deseni üzerinden tartışmak bana doğru gelmiyor. Onun yerine şimdiye kadar bunca fişek üreticisinin yazdığı çizdiği kabul ettiği genel geçer kabullere bağlı kalmayı tercih ediyorum. Mesela fazla barutun her zaman fazla hız anlamına gelmediği, tersi bile olabildiğini söylüyorlar. Saçma sertliklerinin bu neticelerde büyük önemi olduğuna da inanıyorum. İnternette başkalarının da denemelerinin fotoğraflarını gördüm. Yuarıdakiler gibisi de vardı, daha iyisi de. Tüfeğe zaten sözüm yok. Benelli şokları fabrikasyon olarak bile en iyilerden. Avı bol olsun.
Külahlı tapaların normalde grupman ortası boşluk değil, aksine olmalı. Delik oluyorsa saçma deformasyonu ve/veya aşırı hızlı saçma sebep olabilir. Zaten hız fazlalığı da saçma formunu etkiliyor. Saöma ağırlaştıkça hız da artıyorsa birbirine yaslanan saçmalar daha çok ezilebilir.
Aslından bunları boşuna yazıyorum. En azından sizin de bildiğiniz şeyler, yeniler bilmese de. Esas diyeceğim şey, bir avcı olarak, avı ele geçirme yönünden araştırıyorsak bence en kolay ve pratik olan avın muhtemel mesafesine hedefi dikip değişik fişeklerle veya şoklarla yukarıdakiler gibi dağılıma bakarak avın ebadına göre kaç isabet alacağını tahmin etmek. Delicilik de yeterli olursa oldu bitti. Tabi tutup bıldırcına 34 g, 8 no saçma gereksiz
Avın ele geçmesinde ben eskiden beri mümkün olan en düşük tepme ve sarsılma ile yetecek asgari irilikte saçmayı tercih ediyorum. Ne biz, ne tüfek yorulsun, ne silahtan dayak yiyelim. Hem çok eskiden beri azami 32 g hatta 6 no fişekelrle İngilizler hemen her avı vurmuşlardır.
Yok ben tüfeğimin performansını bilimsel olarak denemek, ölçmek isterim diyen olursa. Hedefin büyüklüğü, uzaklığı hatta saçma numarası standart olmalı. Dağılımı değerlendirmek için değişik hedef kağıtları ve hesaplar var ama şimdiye kadar gördüklerimin en detaylısı İbrahim Aysu'nun burada ve başka yerlerde nasıl yapılacağını paylaştığı(sağolsun) yöntemdir. Nette o kadar detaylı test yapan başkasına denk gelmedim daha. Alıntı yaptığı kaynağı da yazmış, eksik olmasın ama onu bile bulamıyorum
Benden bu kadar.