Gönderen Konu: BAİKAL VE SİMSON DENEME ATIŞLARININ SONUÇLARI YORUM SİZLERİN  (Okunma sayısı 34538 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: BAİKAL VE SİMSON DENEME ATIŞLARININ SONUÇLARI YORUM SİZLERİN
« Yanıtla #25 : 09 Aralık 2011, 14:19:31 »
Tüfeklerin tesirinde tüfekle fişek birlikte önemli olduğu bilinen bir şey. Çap demiştim. O da olabilir, başka şeyler de olabilir. Her bir tüfeğin kendine özel olduğunu da biliyoruz. Sadece tesir de değil, sağlamlık, kullanana uygunluk, verdiği zevk vesaire. Belki bu ikisi arasında bu fişeklerle bu kadar fark olması gerekiyor, belki çok daha değişik fişeklerle sonuçlar değişecek, belki de değişmeyecek. Birol'un da dediği gibi grupman en önemlisi ve yanısıra yeterli delicilik de olmalı. Bunu tüfeği alıp arazide denemeden de anlayamayız. Kanımca aynı marka başka tüfeklerde de durum farklı olabilir. O yüzden de kimseye ne tüfek ne fişek önermeyi tercih etmiyorum. Alın size Simson ve Baikal. Yanında da çok güzel bir fişek RC. Bu sonuçlara bakan ne der?

Her tüfeği kullananın tanıması lazım. Uygun fişeğini de onunla birlikte. Fişek-tüfek birbirinden ayrılmamalı. O bile garanti değil. Fişek partileri değişebiliyor.

Çap dedim ama olayı yalnız ona bağlamak istemem. İlla etkisi var ama şokun da, yatağın da, yatak-namlu geçişinin de etkisi olabilir. Hatta atıcıya, tüfek ağırlığına da bağlı olabilir ama bunu isabet anlamında kastediyorum, delicilik anlamında değil. Eski USSR tüfekler 18,2 mm namlu çapında zannederim. Simson için 18,6 mm olanı biliyorum ama seneden seneye değişik olabilir. Kıyaslayacak kadar çok rastlamadım, görmedim.

Saçmalara hız kazandıran fişektir. Fişekse hızının çoğunu kovan içinde elde eder. Kovan-fişek aynı olduğu halde yatak farkından fark olabilir. Namlu çapının etkisi olabilir, şok da hızı değiştirir. Ful şoklar en hızlı çıkışı verir ama namludan şoka geçiş önemli. Sonra her tüfek modelinin ful şoku farklıdır. İkisi de ful veya ikisi de modified demek eksik kalır.

Biraz dağınık yazıyorum ama gelmek istediğim yer şu; her tüfeği olduğu gibi kabul edip, avdan önce denemelerle gerekli dağılımı, mesafelerini, hava sıcaklığını ve rutubet de önemli bunları aklımıza ve kağıda ve hatta teknoloji imkan veriyor; fotoğraf gibi şeylerle destekleyerek hatırlamalıyız. Her ava da her tüfek uygun olacak diye beklememek lazım bence. Olmuyorsa olduğu yere kadar.

Bu arada, adımlayarak ölçme işi de riskli. Herkesin adımı değişebilir, zinde, sert zeminde yokuş aşağı vs uzunluk değişir. Ondan da yaklaşık sonuç almak için bunu arada bir değil, sık sık yapıp eşit adımlarsak sonuç alabiliriz, haksız mıyım. Ben şimdilik kabaca bir adım 80 cm olsa diyorum, 80 adım olsa 80x80=64 m olur vs.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #26 : 09 Aralık 2011, 14:34:06 »
yani bu durumda birol abi simson boşa simson olmamış.bende seviniyordum.baikal simsondan daha tesirli ve grupman konusunda da daha iyi diye ama gördüm ki öyle deyil.bu durumda benim huğlu yarı otomatiğimde avlanmak için baikaldan daha iyi ama tabi yine tenekede denemek istersek baikal ı alırım elime....
-----------------------------------------
osman bu konularda kesin net prensip olabilecek bilgiler mevcut degil... yani şimdiki gelişmiş teknolojiyle bile , degişkenler fazla oldugu için  isbatını yapamıyorlar. sadece teorik bilgiler mevcut.... aynı markanın bir farklı seri nosuyla üretilmiş iki tüfegi dahi farklı sonuçlar ortaya koyabilir.... kaliteli firmalar standarda yakın sonuçlar elde edebilmek için ugraşıyorlar.....
her tüfegin kendi ruhu vardır derler,uygun fişeklerle uygun soklarla bu ruhu ortaya çıkarmak lazım....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Osman Ş.İNCE

• *
  • AFFETMEK ; İYİ İNSANLARIN İNTİKAMIDIR...
« Yanıtla #27 : 09 Aralık 2011, 15:16:10 »
yakın avlarda normal tesirli bir tüfek ile çok tesirli bir tüfek arasında fark olmaya bilir.ama sadece düz mantık ile bile bakıldığında kabül edilmelidir ki uzun mesafeli avlarda kesinlikle çok tesirli tüfek tercih edilmelidir.şimdi acaba bu eski ussr ler neden ördek avında çok tercih ediliyor ? grupmanının iyi olmasından mı yoksa deliciliğinin iyi olmasından mı yoksa her ikisinden de mi .....
kendimi yetiştirmek adına sürekli denemeler yapan biriyim.deneyimlerimi de gerek paylaşım sitelerinde gerekse de yakın çevremde paylaşmayı seven biriyim.her ava imkanım çerçevesinde farklı marka tüfekle gitmeyi seviyorum.o günde ava gittiğimiz mera açık alan olduğu için kekliklerin biraz uzun kalkabileceği düşünerekten baikalı tercih ettim.hatta ve hatta abartıyormuyum bilmem ama ava bile giderken yanıma 3-4 farklı numara ve gramajlarda fişek alıyorum.
örnek verecek olursam.yakın kalkan (20-30 metre) ve 5-10 derece arası sıcaklıklarda baikal ile 28 gram 7 numara kullanırken
baktım hava soğudu kekliklerde uzak kalkıyor (30-60) bu seferde 30 gram 6 numarayı tercih ediyorum.
tabi tüm bunlar kişiden kişiye deyişebilir.
şunada kesinlikle katılanlardanım , aynı marka aynı model iki farklı tüfek bile birbirini tutmuyor.
yaptığım denemeler forumlarda aşırı tepkiye maruz kalmadığı sürece paylaşımlarıma devam edeceğim.sadece kendi doğrularımı kabül eden biri asla deyilim.herkesin doğrusunu dinleyip okuyup sonunda en doğru olanı yapmayı sevenlerdenim.bu yüzden de paylaşmayı seviyorum.saygılar.
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2011, 15:26:57 Gönderen: Osman ŞAHİN »
Osman Şahin İNCE
1985 MERSİN
Çıraklığını yapmadığın işin , Ustalığını yapmayacakmışsın...

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #28 : 09 Aralık 2011, 15:59:52 »
herzaman uzak vuran tüfekler iyimidir....  eger namlu uzak atışlarda çok etkiliyse,aynı tüfekle normal mesafelerden atışlarda av vurmakda bir okadar zor demektir.... birinci neden saçmayı gerektigi kadar acmıyordur,ikinci neden yüksek basınç ve yüksek hız ava yeteri kadar hasar vermiyordur yani delip geçiyordur.....

açık merada uzak performansı iyi olan tüfek tercih edilebilir.... ama keklik avında köpek saglamsa ferma garantiliyse kekliklerde ürkek degilse kısa namlu açık şoklarlada güzel atışlar yapılabilir....

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #29 : 09 Aralık 2011, 16:49:53 »
şimdi google a baikal 27 em1c testi diye yazarsanız  benim tarafımdan yapılmış dünya standartlarında bir grupman testi ortaya çıkacaktır.gerekli bütün bilgiler ve şoklara göre saçma  dağılımını görebilirsiniz.kim ne derse desin eğer bu tüfek baikal değilde başka bir marka olsaydı şimdi kimse simsonu konuşuyor olmazdı.meslek lisesi mezunuyum.metre kullanmayı bilecek kadar da teknik bilgi sahibiyim.en az 20yıldır da avcılık  yaparım.mesafe 50mt metreyle ölçüldü.hedef 1kg lık cam konserve kapağı 32gr 7no fişekle ateş ettim 3adet saçmayla hedef vuruldu.  aynı hedef mesafe 75mt metreyle ölçüldü .32gr 7 numara fişek ateş edildi.hedef 1 saçmayla yine vuruldu.ayakta desteksiz atış yapmıştım. Mesafe 60mt   hedef a 4 kağıdı 32 gr 4 no rio fişek 4 saçmayla hedef yine vuruldu.ben bu tüfeği uzun menzilli atışlar ve ördek avı için aldım.aynı zamanda 5 nolu şokla çok bıldırcın vurdum.18.4 namlu iç çapa sahip 72.5cm namlulu made in russian  yazan baikal tüfekle.  ayrıca 36.5mt hedef kağıtlarına yapılan atışlarda fişek içerisindeki tapanın hedef kağıtlarına vurduğunu gözlerimle gördüm.vurduğum ördeklerin bıldırcınların ve üveyiklerin  yüzde doksanlık kısmı yanına vardığımda çoktan canını teslim etmişti.13cm lik bir daireye 32gr 7no fişekle ateş edildiğinde 36.5mt de 12ile 18saçma arası saçma tutuyorsa bıldırının bile o mesafeden pert olur.ayrıca defzlzrca yazdım  ussr nedir  russian nedir lütfen  bunların ne olduğunu bilmeden kimse yorum yazmasın.istenilen ussr çifteylede silahımı denemeye hazırım.yani yiğidi öldür hakkını yeme demişler.bu tüfeklerin 67cm namlusuyla bile uçarda vuramayan çok arkadaşım var.yani biraz uzak tüfeğidir.toplu ztar atıcı seçer.yalnız hedefi yakaladımı da paket yapar.son olarak  bu benim ilk tüfeğim değildi  aya piper  simson franchi ij 58 huğlu vursan  sarsılmaz çifsan da kullandım.sonuç eger ördek avlayacaksam elimdede 3b lerden biri yoksa kesinlikle baikal
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #30 : 09 Aralık 2011, 17:04:43 »
bu arada msj ları telefondan yazdım.bazı kelimeler yanlış olmuş özür dilerim.benim için kimsenin ne dediği önemli değil pattern testini başarıyla geçmiş bir tüfek ismi ne olursa olsun kabulümdür.elimdeki tüfekte bunu başardığına göre beni fazlasıyla tatmin etti.yazdıklarımın fanatiklikle alakası yoktur.tamamen yaptığım testler ve yaşadığım tecrübelerden edindiğim gözlemlerdir.

BİGA/1979

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #31 : 09 Aralık 2011, 17:05:41 »
şimdi google a baikal 27 em1c testi diye yazarsanız  benim tarafımdan yapılmış dünya standartlarında bir grupman testi ortaya çıkacaktır.gerekli bütün bilgiler ve şoklara göre saçma  dağılımını görebilirsiniz.kim ne derse desin eğer bu tüfek baikal değilde başka bir marka olsaydı şimdi kimse simsonu konuşuyor olmazdı.meslek lisesi mezunuyum.metre kullanmayı bilecek kadar da teknik bilgi sahibiyim.en az 20yıldır da avcılık  yaparım.mesafe 50mt metreyle ölçüldü.hedef 1kg lık cam konserve kapağı 32gr 7no fişekle ateş ettim 3adet saçmayla hedef vuruldu.  aynı hedef mesafe 75mt metreyle ölçüldü .32gr 7 numara fişek ateş edildi.hedef 1 saçmayla yine vuruldu.ayakta desteksiz atış yapmıştım. Mesafe 60mt   hedef a 4 kağıdı 32 gr 4 no rio fişek 4 saçmayla hedef yine vuruldu.ben bu tüfeği uzun menzilli atışlar ve ördek avı için aldım.aynı zamanda 5 nolu şokla çok bıldırcın vurdum.18.4 namlu iç çapa sahip 72.5cm namlulu made in russian  yazan baikal tüfekle.  ayrıca 36.5mt hedef kağıtlarına yapılan atışlarda fişek içerisindeki tapanın hedef kağıtlarına vurduğunu gözlerimle gördüm.vurduğum ördeklerin bıldırcınların ve üveyiklerin  yüzde doksanlık kısmı yanına vardığımda çoktan canını teslim etmişti.13cm lik bir daireye 32gr 7no fişekle ateş edildiğinde 36.5mt de 12ile 18saçma arası saçma tutuyorsa bıldırının bile o mesafeden pert olur.ayrıca defzlzrca yazdım  ussr nedir  russian nedir lütfen  bunların ne olduğunu bilmeden kimse yorum yazmasın.istenilen ussr çifteylede silahımı denemeye hazırım.yani yiğidi öldür hakkını yeme demişler.bu tüfeklerin 67cm namlusuyla bile uçarda vuramayan çok arkadaşım var.yani biraz uzak tüfeğidir.toplu ztar atıcı seçer.yalnız hedefi yakaladımı da paket yapar.son olarak  bu benim ilk tüfeğim değildi  aya piper  simson franchi ij 58 huğlu vursan  sarsılmaz çifsan da kullandım.sonuç eger ördek avlayacaksam elimdede 3b lerden biri yoksa kesinlikle baikal
SEVGİLİ SUAT eline 3 b,lerden biriside geçmiş olsa sen yine baikalına güven ve onunla devam et,, zira biraz mistik olacak ancak her tüfeğin farklı bir ruhu vardır ve sendeki baikal,da bu farklı ruhtaki silahlardan birisi sanırım...av silahlarındaki namlu ve şok gizemi gerçekten çok zor anlaşılacak bir durum,, bildiğin ,,güvendiğin ,,kullandığın ve uyum sağladığın silah en iyi silahtır... selamlar...
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Mücahit ÖZEL

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #32 : 09 Aralık 2011, 17:46:03 »
Bu baikalların nanlusu neden hep 72,5 cm diye merak etmişimdir..neden avrupa tüfekler gibi  71 değilde 72,5... keramet mi var bu 1,5 cm rede..:))
Mücahit ÖZEL
1979 izmir

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #33 : 09 Aralık 2011, 17:55:49 »
sn hakan abi geçenlerde sizinle özelden  konuşmuş ve penetrasyon testinin nasıl yapılacağı konusunu konuşmuştuk.hatta bununla ilgili konu açtım kimse bu test nasıl yapılıyor bilmiyor.şimdi saçma az bir darbe bırakıyorsa kötü delip geçiyorsa yine kötü eee nasıl olacak bu iş.çok yakın  avlarda dahil 10  ile 20mt gibi avı saçma delip geçse bile grupmandan av paçavra gibi olur.mesafe 30  40mt arası olursa zaten saçma hızını kaybetmeye başlamış olacak yani avı delip geçmesi çok zor.o zaman ben şöyle düşünürüm açık arazide uzak atışlarda tüfeğin penetrasyon gücünün fazla olmasının bana zararı yok aksine faydası var.birde ördek gibi saçma taşıyan bir avsa daha da ne istenebilirki.

BİGA/1979

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #34 : 09 Aralık 2011, 18:01:07 »
valla mücahit ben namlu boyu çok şey farkettirir demiştim.kazan kaynadı forumda.son olarakta neden trap tüfekleri 76cm yapılıyor demiştim.yapın o zaman 67cm bakalım dağılım aynı mı olacak.

BİGA/1979

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #35 : 09 Aralık 2011, 18:19:36 »
namlu boyunun önemi yok denemez... yalnız ideal namlu boyu hangisidir bu tartışmaya açıktır...71cm - 66cm den daha üstündür 76cm 71 den daha üstündür 86-106-116 :)) diye uzar gider..... kabul göreni ortalamalarda uzun yıllar 71cm olmuştur,son yıllarda barut saçma fişek kalitelerinin artmasıyla birlikte ortalama namlu boyu 65-66 cm ye düşmüş gibi bir görüntü mevcut...
61cm ler bıldırcın çulluk,71 keklik tavşan 71cm ve üzeri namlular  ördek kaz için tercih ediliyor... azda olsa degişkenlik gösteren avcılarda vardır.....

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #36 : 09 Aralık 2011, 18:38:14 »
birol abi son noktayı koymuşsun.

BİGA/1979

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #37 : 10 Aralık 2011, 08:56:56 »
bu konu dipsiz kuyuya benzer, çelişkileri olan bir konu,
tüfeğinizle edindiğiniz tecrübelerinize devam edin

herkese rastgele
1981 / Samsun / Malatya

Çevrimdışı Osman Ş.İNCE

• *
« Yanıtla #38 : 10 Aralık 2011, 11:40:57 »
kısmetse birde babamın huğlu özel yapım çiftesi var hasan abi birde onunla deneyeceğim.babamın çiftesi 76 namlu ve şoklarıda 2-4.sanırım aynı metrelerde denersem huğlu adet olarak baikaldan fazla saçma ile vurur.ama bakalım tabi birde bu işin deliciliği var.o ne olur bilmem.birisi 72,5 namlu ve 1-3 şoklu diyeri 76 cm namlu ve 2-4 şoklu.saygılar.ayrıca bu huğluyu bayağı kullandı babam.1986 dan beri.o kadar uzun menzillerden avlar vurduki anlatamam.birde 1986 model ve hakkı ile kullanılmış bir tüfek olmasına rağmen hala daha milim boşluk yok.tek kusuru var ki bana göre kusur deyil biraz ağır.ne azılılar indirdi babam onla.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2011, 11:43:47 Gönderen: Osman ŞAHİN »
Osman Şahin İNCE
1985 MERSİN

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #39 : 10 Aralık 2011, 13:14:45 »
sn hakan abi geçenlerde sizinle özelden  konuşmuş ve penetrasyon testinin nasıl yapılacağı konusunu konuşmuştuk.hatta bununla ilgili konu açtım kimse bu test nasıl yapılıyor bilmiyor.şimdi saçma az bir darbe bırakıyorsa kötü delip geçiyorsa yine kötü eee nasıl olacak bu iş.çok yakın  avlarda dahil 10  ile 20mt gibi avı saçma delip geçse bile grupmandan av paçavra gibi olur.mesafe 30  40mt arası olursa zaten saçma hızını kaybetmeye başlamış olacak yani avı delip geçmesi çok zor.o zaman ben şöyle düşünürüm açık arazide uzak atışlarda tüfeğin penetrasyon gücünün fazla olmasının bana zararı yok aksine faydası var.birde ördek gibi saçma taşıyan bir avsa daha da ne istenebilirki.
sevgili suat bu iş tam bir muamma herkesin kendi doğruları var ancak günümüz modern mühimmatlarında namlu boyunun av için yapılan atışlarda çokta fazla bir önemi yok ,, trap atıcılığında 74-75-76-hatta 81 cm namlu kullanılması ise tamamen farklı sebeplerden kaynaklı bir durum orada amaç namlu uzunluğu ile kısa bir refleks hareketi ile gerekli açıyı yakalayarak plakayı mümkün mertebe fazla uzaklaşmadan yakalamak amaç bu yoksa 76 cm namlu daha uzağa atar veya daha etkili atar sebebiyle değil...
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #40 : 10 Aralık 2011, 13:23:20 »
DEĞERLİ ARKADAŞLAR grupman ve penetrasyon işi tamamen bir namlunun yapımında kullanılan  malzeme ,,işçilik,,iç çap ve şok uyumu ,, kalitesi ve kullanılan mühimmatın bunlar ile uyumu ile alakalı birçok bileşenin aynı anda bir araya gelmesi neticesinde oluşan birazda şansa bağlı mistik bir durum......
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #41 : 10 Aralık 2011, 13:32:33 »
sn hakan abi geçenlerde sizinle özelden  konuşmuş ve penetrasyon testinin nasıl yapılacağı konusunu konuşmuştuk.hatta  ben şöyle düşünürüm açık arazide uzak atışlarda tüfeğin penetrasyon gücünün fazla olmasının bana zararı yok aksine faydası var.birde ördek gibi saçma taşıyan bir avsa daha da ne istenebilirki.
evet doğru söylüyorsun açık arazide nispeten uzak mesafeli atışlarda bu söylediğin durum avantajdır ancak ,,birde şöyle bir durum varki dünyada en uzağa grup yapan fişeklerin bile mesafesi 60 yard oda 55mt civarıdırki ondan ötesine ateş etmek bence doğru değil...REMMİNGTON,,WİNCHESTER VE FEDERAL,in bu şekilde 60 yard etkili fişekleri var ancak çok pahalılar,,biz iyisimi 30-45mt üzerine ateş etmeyelimki yaptığımız avcılık olsun benim felsefem bu  SELAMLAR.....
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #42 : 10 Aralık 2011, 21:44:53 »
hakan abi görüşlerinize tamamen katılmakla birlikte şu ilaveyi yapmak istiyorum.namlu boyu saçmanın etkili menzilini değiştirmeyebilir.doğrudur.ancak aynı mesafelere yapılan atışlarda  uzun namlulu tüfeklerin özellikle 35 mt ve üzerindeki atışlarda  daha toplu ve daha güzel grupman yapacağını düşünüyorum.yinede  yivsiz av tüfeklerindeki 35  40 mt mesafenin en kesin sonuç alınacak mesafeler olacağı gerçeğidir.selamlar rasgele.

BİGA/1979

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #43 : 12 Aralık 2011, 13:28:13 »
hakan abi görüşlerinize tamamen katılmakla birlikte şu ilaveyi yapmak istiyorum.namlu boyu saçmanın etkili menzilini değiştirmeyebilir.doğrudur.ancak aynı mesafelere yapılan atışlarda  uzun namlulu tüfeklerin özellikle 35 mt ve üzerindeki atışlarda  daha toplu ve daha güzel grupman yapacağını düşünüyorum.yinede  yivsiz av tüfeklerindeki 35  40 mt mesafenin en kesin sonuç alınacak mesafeler olacağı gerçeğidir.selamlar rasgele.
sevgili suat 66cm namlulu bir silah ile 76cm namlulu bir silah arasında 35mt,nin üzerindeki uzun mesafeli atışlarda grupman olarak bir fark olmaz ,,burada durum uzun namlulu bir silahın siving hareketi ve açısının kısa namlulu bir silaha nazaran daha az ve daha çabuk olması neticesinde ,, trap için alt-üst ,,av içinse hedefin önüne geçme veya gerisinde kalma durumu pek yaşanmaz yani uzun mesafeli atışlarda uzun namlulu silahların avantajı sadece nişan hattını çok daha çabuk ve kolay yakalayıp daha isabetli atışlar yapılmasına olanak vermesidir..bu durumda yurdum avcısını uzun namlulu silah daha uzaktan vurur gibi bir şehir efsanesine inanmaya yönlendirmektedir ,, bana göre hepsi bundan ibarettir SELAMLAR....
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

• Expert Üye
  • osman döşler. 1968-istanbul
« Yanıtla #44 : 12 Aralık 2011, 13:42:36 »
Hakan,Suat karar verin artık ya, :)

bu avı saçma mı ? Yoksa namlu uzunluğu mu tam vurup öldürüyor.

Çelişki içinde bırakmayın insanı.

Fişek kutularının üstünde saçma ısınma derecesi yazıyor mu ?

Şu metre de şu derece ısınıyor,bu metreyi geçince soğuyor.

Veya bu fişeği 61-66-71-76Cm namlu ile atınız ibaresi var mı ?

Benim bildiği fişek kutularının az çok üzerinde yalnız şu ava,şu şokla atın ibareleri var.

Kafam karıştı bir ortak noktaya varın artık.
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #45 : 12 Aralık 2011, 13:56:03 »
osman abi bu farkı yaratan sizce ne benim düşündüklerim değil.acaba farklı bir şey çıkacakmı diye bekliyorum.

BİGA/1979

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #46 : 12 Aralık 2011, 14:25:46 »
Hakan,Suat karar verin artık ya, :)

bu avı saçma mı ? Yoksa namlu uzunluğu mu tam vurup öldürüyor.

Çelişki içinde bırakmayın insanı.

Fişek kutularının üstünde saçma ısınma derecesi yazıyor mu ?

Şu metre de şu derece ısınıyor,bu metreyi geçince soğuyor.

Veya bu fişeği 61-66-71-76Cm namlu ile atınız ibaresi var mı ?

Benim bildiği fişek kutularının az çok üzerinde yalnız şu ava,şu şokla atın ibareleri var.

Kafam karıştı bir ortak noktaya varın artık.
OSMAN ABİ rahmetli babam uygun pozisyonda kalkan bir av vurulmadığı zaman << KABAHAT NE TÜFEKTE,, NEDE FİŞEKTE... ARKASINDAKİ E.....TE >> derdi ..... bencede bir avı ne tüfek nede fişek  ,, sağ atıcılar için sol kol----- sol atıcılar içinse sağ kol vurur ABİ OLDUMU böyle deyip bağlasak nasıl olur..... SELAMLAR.....
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Osman Ş.İNCE

• *
« Yanıtla #47 : 12 Aralık 2011, 14:34:45 »
konu biraz saptı ama naçizhane  bende fikrimi söylemek istiyorum.
mesafe uzadıkça saçma dağılımının önemi ortaya çıkıyor.namlu uzadıkçada namludan çıkan saçma kısa namluya göre daha az dağılıyor.daha az dağıldığı içinde ava daha çok saçma isabet ediyor.daha çok isabet ettiği içinde av üzerinde ki öldürücülük etkiside çoğalıyor.yani bi insan 1 bıçak darbesi ile hayatta kalabiliyor ama aynı derinlikte 3 bıçak darbesi ile kalamıyor  :) örnek biraz acıklı oldu ama ....
ben uzun namlulu bir tüfekte saçma tesiri çok olduğu için av vuruluyor demiyorum ,,, uzun namlulu bir tüfekte saçma adeti çok olduğu için av vuruluyor diyenlerdenim.ha hiçmi fark yoktur derseniz mutlaka sürtünme ve ısınma ile alakalı olarak elbette vardır ama kayda değmeyecek çok az fark vardır diye düşünüyorum.
saçma tesiride ; önce namlu çeliğinin kalitesi , barutun kalitesi , hava şartları , fişek - namlu uyumu ,azda olsa namlu boyu vs şeylerden deyişir diye düşünüyorum

saygılar....
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2011, 14:51:07 Gönderen: Osman ŞAHİN »
Osman Şahin İNCE
1985 MERSİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #48 : 12 Aralık 2011, 23:07:48 »
61- 66-71-76 cm namlu farkınn grupmandan ziyade penetrasyon farkı yaratacagına inanıyorum....  aynı marka aynı şok aynı gramaj ve numaradaki fişeklerin 35 metrede 61 namlunun 71 namlu kadar keklik tavşan avında etkili olacagına inanmıyorum....bıldırcın çullukta bu fark anlaşılmayabilir...ama saçmaya dayanıklı avlarda bu fark bariz olarak ortaya çıkar....keklik tavşan avındaki gözlemlerimde bu yöndedir.....

VEFAT ETMİŞTİR

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #49 : 13 Aralık 2011, 13:54:31 »
61- 66-71-76 cm namlu farkınn grupmandan ziyade penetrasyon farkı yaratacagına inanıyorum....  aynı marka aynı şok aynı gramaj ve numaradaki fişeklerin 35 metrede 61 namlunun 71 namlu kadar keklik tavşan avında etkili olacagına inanmıyorum....bıldırcın çullukta bu fark anlaşılmayabilir...ama saçmaya dayanıklı avlarda bu fark bariz olarak ortaya çıkaran  tavşan avındaki gözlemlerimde bu yöndedir.....
BİROL ABİ bu iş tam bir muamma 40 yard 36.5mt mesafede 61cm namlu bir huğlu 401 yarı oto grupman olarak bir çok 76cm trap silahlarının hepsine nal toplatacak cinsten geri bıraktıktan sonra ,, namlunun bir silahın ruhu olduğuna inandım belki mistik bir durum ancak böyle durumları yaşadığınız zaman insan neye inanacağına şaşırıyor ve bir silahta olmassa olmaz en önemli şeyin namlu olduğuna karar veriyor.. ayrıca penetrasyon konusuda tamamen kullanılan mühimmatın gücü ve namlunun bu gücü uygun şok değerleri ile maxsimum mesafede etkili bir biçimde ulaştırabilmesi ile alakalı yoksa namlu boyu ile alakalı bir durum olduğunu düşünmüyorum....
« Son Düzenleme: 13 Aralık 2011, 13:58:49 Gönderen: Hakan AKMAN »
Hakan AKMAN