Tüfeklerin tesirinde tüfekle fişek birlikte önemli olduğu bilinen bir şey. Çap demiştim. O da olabilir, başka şeyler de olabilir. Her bir tüfeğin kendine özel olduğunu da biliyoruz. Sadece tesir de değil, sağlamlık, kullanana uygunluk, verdiği zevk vesaire. Belki bu ikisi arasında bu fişeklerle bu kadar fark olması gerekiyor, belki çok daha değişik fişeklerle sonuçlar değişecek, belki de değişmeyecek. Birol'un da dediği gibi grupman en önemlisi ve yanısıra yeterli delicilik de olmalı. Bunu tüfeği alıp arazide denemeden de anlayamayız. Kanımca aynı marka başka tüfeklerde de durum farklı olabilir. O yüzden de kimseye ne tüfek ne fişek önermeyi tercih etmiyorum. Alın size Simson ve Baikal. Yanında da çok güzel bir fişek RC. Bu sonuçlara bakan ne der?
Her tüfeği kullananın tanıması lazım. Uygun fişeğini de onunla birlikte. Fişek-tüfek birbirinden ayrılmamalı. O bile garanti değil. Fişek partileri değişebiliyor.
Çap dedim ama olayı yalnız ona bağlamak istemem. İlla etkisi var ama şokun da, yatağın da, yatak-namlu geçişinin de etkisi olabilir. Hatta atıcıya, tüfek ağırlığına da bağlı olabilir ama bunu isabet anlamında kastediyorum, delicilik anlamında değil. Eski USSR tüfekler 18,2 mm namlu çapında zannederim. Simson için 18,6 mm olanı biliyorum ama seneden seneye değişik olabilir. Kıyaslayacak kadar çok rastlamadım, görmedim.
Saçmalara hız kazandıran fişektir. Fişekse hızının çoğunu kovan içinde elde eder. Kovan-fişek aynı olduğu halde yatak farkından fark olabilir. Namlu çapının etkisi olabilir, şok da hızı değiştirir. Ful şoklar en hızlı çıkışı verir ama namludan şoka geçiş önemli. Sonra her tüfek modelinin ful şoku farklıdır. İkisi de ful veya ikisi de modified demek eksik kalır.
Biraz dağınık yazıyorum ama gelmek istediğim yer şu; her tüfeği olduğu gibi kabul edip, avdan önce denemelerle gerekli dağılımı, mesafelerini, hava sıcaklığını ve rutubet de önemli bunları aklımıza ve kağıda ve hatta teknoloji imkan veriyor; fotoğraf gibi şeylerle destekleyerek hatırlamalıyız. Her ava da her tüfek uygun olacak diye beklememek lazım bence. Olmuyorsa olduğu yere kadar.
Bu arada, adımlayarak ölçme işi de riskli. Herkesin adımı değişebilir, zinde, sert zeminde yokuş aşağı vs uzunluk değişir. Ondan da yaklaşık sonuç almak için bunu arada bir değil, sık sık yapıp eşit adımlarsak sonuç alabiliriz, haksız mıyım. Ben şimdilik kabaca bir adım 80 cm olsa diyorum, 80 adım olsa 80x80=64 m olur vs.