Selamlar, osman arkadaşım denemen güzelmiş.
Ben hiç simson kullanmadım, kullanan bir arkadaşım da yok, o yüzden simson'a bir şey diyemem ama gördüğüm kadar kibar ve yüze güzel gelen bir tüfek
2-3 yıl gibi baıkal kullandım sabit şok 72,5 cm namlu poze 1960 ların tüfeğiydi. Baıkal ın sabit şoklular için söylüyorum, bildiğim kadarıyla şok, yerli tüfekler gibi namlunun ucundan değil baş kısmandan başlıyor, baıkal'ın uzun menzilli olması belki bundandır.
bazı arkadaşların dediği delip geçme olayında baıkal konusunda sıkıntı vardır, baıkal, düşük barutlu fişek sever, başka tüfekle kışın (antalya-sahil de) millet 32 gr atarken baıkalda ben 28 gr atıyordum, yazın ise tam bir problem, fişeği kendim doldururdum, en az şekilde barut koyardım, pat sesinin çıkması yeterliydi, yoksa normal hazır fişekle kuşu yaralı gönderirdi.
sonuç olarak baıkal; soğuk hava, uzun mesafe tüfeğidir, bek avlarında güzeldir sağlamdır, eksileri ise; ağırdır, fişek seçer, ergonomik değildir bu yüzden bir çok avcı kendine yeniden kundak yaptırmışıtır. Mesela, çiftelerin dipçikleri kısadır, eski pozelerde dipçik sağa sola avanslı, eğimli değil, üstteki şerit eğimli idi, bir çok uçara atışta hep sol vurarak ıska geçtim, yada sol kanat kırık düşüyordu.
Ayrıca tüfeği sadece saçma gurupmanı ile değerlenidrmek de doğru değildir. Eğer ağırlıklı olarak kaz ördek tavşan avı yapıyorsanız baıkal, ama bunlara fazla gitmeyip diğer avlar yapıyorsanız, yürüyüş avları vs. simson tercih edilebir.