Gönderen Konu: BAİKAL VE SİMSON DENEME ATIŞLARININ SONUÇLARI YORUM SİZLERİN  (Okunma sayısı 34532 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
Ynt: BAİKAL VE SİMSON DENEME ATIŞLARININ SONUÇLARI YORUM SİZLERİN
« Yanıtla #50 : 15 Aralık 2011, 09:54:07 »
fişeklerin bir namlu çıkış hızı vardır.birde ilk itme gücü..namlu boyunun bazı fişeklerde avantaj bazen dezavantaj olduğunu söyleyebilirim.76 cm bir namlu silindir şok ile en uzağa saçma gönderebilir grupmanı biraz dağınıktır ama deliciliği daha fazladır.65 namlu bir namludan çıkış süresi  ile sürtünme mesafesi  daha az olduğundan fişek daha hızlıdır ancak 76 cm namludaki uzaklığa vardığında dahada etkisizdir..eski tüfeklerin saçması daha iyidir derler.bir iki tane saçma değdimi öldürdüğünden bahsederler.nedeni eski fişeklerin keçe tapa olması ve şokların daha dar olması sebebindendir.şimdiki power piston tapa fişeklerden iyi sonuç alınamaz.
mke tüfek ile bior tapa ile çok uzaklardan bir kaç kuş vurmuştum ancak aynı mesafelerde çok pahalı kaliteli fişeklerle sonuç alamadım.BU yüzden dar şoklu eski tüfeksahiplerine bior tapa fişekleri her zaman öneriyorum.

76 cm namlu full mobil şok ile yine 76 cm sabit full şoklu aynı bir tüfekle aynı fişekle aynı mesafeye attığınızda bile farklı sonuçlar alınabiliniyor.

Ben mobil şoklardan ve otomatik tüfeklerden bu fişek sorunu grupman değişimi nedeni ile soğumaya başladım.1-3 şoklu 69-70-71 namlu süperpoze bir tüfeğe geçiş yapmayı düşünüyorum.Browning maxus alabilirsem tek otomatik olarak onu kullanacağım bek avları için.
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Hasan ERKOÇ

• *
penetrasyonun çok fazla olması çok iyi anlamına gelmez aksine ava atışlarda aynen şişede oldugu gibi delip geçmesi demektirki bu tür avlar kolaykolay düşmez canının çıktıgı yere kadar uçar kaçar....saçmanın avın dengesini bozması lazımki çelkin aramayalım...buda ancak saçmaların av üzerinde kalmasıyla gerçekleşir....saçmaların düşük hızda olmasıda az tahribat ve ölümcül organlara ulaşamaması demektirki buda istenmeyen bir durumdur.... yani ikisinin ortası idealdir......

grupman olayı çok daha önemlidir..her namludan iyi bir grupman beklenir......

katılıyorum birol bey aaynısı başıma geldi kırıkkalemle bence yerli simsondur avda gevremiş bir plastik kovaya atış yaptık arkadaşlarla onunki otomatikti gevrek kovayı deldi geçti 32 gram 5 no ile ben 28 gram 6 noyla attım grupman daha güzel ama delip geçmedi şişe  örneğinde olduğu büyk delikler açtı ama şimdi baykalın deliciliği ve grupmanını görünce hayran olmamak elde değil 32 atacağına 28 atarsın ve mükemmel olur diye düşünüyorum
Hasan ERKOÇ
1976 ANAMUR

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
penetrasyonun çok fazla olması çok iyi anlamına gelmez aksine ava atışlarda aynen şişede oldugu gibi delip geçmesi demektirki bu tür avlar kolaykolay düşmez canının çıktıgı yere kadar uçar kaçar....saçmanın avın dengesini bozması lazımki çelkin aramayalım...buda ancak saçmaların av üzerinde kalmasıyla gerçekleşir....saçmaların düşük hızda olmasıda az tahribat ve ölümcül organlara ulaşamaması demektirki buda istenmeyen bir durumdur.... yani ikisinin ortası idealdir......

grupman olayı çok daha önemlidir..her namludan iyi bir grupman beklenir......

birol abi penetrasyonun iyi olmasının nesi kötü anlamadım. 375m/s  çıkış hızı olan bir fişek zaten 30mt mesafelerde çok hız  kaybediyor.bir avın ele geçmesi için gerekli olan hız 150m/s nin altında olması istenmiyor.sizin fişeğiniz  30mt mesafelerde  200 m7s civarlarında hızlarda olacak.yani çok abartılacak kadar hız farkı olmayacak.grupman olayına gelince şekil zaten ortada.hızla ilgili sorun olduğunu düşünelim.bu grupmandan  av kaçabilirmi.kısacası bazı efsane tüfekler vardır ünlüdürler fiyatları kıyaslama yapılan diğer tüfeklerin iki üç katı olabilir.ama bu onların çok iyi oldukları anlamına gelmez.işte size bir örnek.gerçekçi ve fanatiklik olayını bırakıp tamamen şeffaf gözle bakıldığında fark ortada.görmek isteyene.amaç kaliteyi ucaza almak değilmidir her zaman.biri 2500 tl diğeri 1500 tl civarlarında olan iki tüfek.herşey ortada.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimiçi Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
bence fazla hızın zararı olmaz, fazla penetrasyon istemiyosanız saçmayı inceltirsiniz hem penetrasyon istediğiniz gibi olur hemde dağılım daha güzel olur
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
güzel bir tespit çağrı.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
bence fazla hızın zararı olmaz, fazla penetrasyon istemiyosanız saçmayı inceltirsiniz hem penetrasyon istediğiniz gibi olur hemde dağılım daha güzel olur
FAZLA HIZ ince saçmada grupmanı her zaman bozar BİRDE BÖYLE BİR DURUM VAR.. sonuç olarak namludan çıkarken şeklini kaybetmeyen sert aynı zamanda ağır özkütlede bir saçma ve uygun hız değerleri hem grupmanda hemde delicilikte istenilen değerleri verir....
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Osman Ş.İNCE

• *
  • AFFETMEK ; İYİ İNSANLARIN İNTİKAMIDIR...
inşallah bu denemelerimi farklı model ve marka tüfeklerle denemeye devam edeceğim.kısmet olursa bu defa yerli fişeklerimizi denemek istiyorum.köyde bir yakınımda bir beretta s 56 var.ilk fırsatta onunla deneyeceğim yerli fişeklerle.onunda namlu boyu 71 ve şokları da aynı simsonda ki gibi 1-3.grupmanın ve deliciliğin berettadan daha iyi olacağına pek inanmıyorum ama s 56 ya yakın olması bile beni memnun eder.nihayetinde birisi 1500 tl civarında bir tüfek diyeride 3000 tl civarında bir tüfek.yukardaki örnekteki gibi yarısı olması bile aslında yeterli :)
Osman Şahin İNCE
1985 MERSİN
Çıraklığını yapmadığın işin , Ustalığını yapmayacakmışsın...

Çevrimdışı Selçuk YILMAZ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #57 : 10 Aralık 2012, 22:27:19 »
merhaba aranıza yeni katılan biriyim bende baikal ussr poze meraklısıyım sizce aynı sartlarda baikal cifte ve pozeyı denesek sonuclar nasıl olur yorumlarınızı merakla beklıyorum. saygılar
Selçuk YILMAZ
(SUNTURASLI)

Çevrimdışı Osman Ş.İNCE

• *
  • AFFETMEK ; İYİ İNSANLARIN İNTİKAMIDIR...
« Yanıtla #58 : 11 Aralık 2012, 13:43:48 »
merhaba aranıza yeni katılan biriyim bende baikal ussr poze meraklısıyım sizce aynı sartlarda baikal cifte ve pozeyı denesek sonuclar nasıl olur yorumlarınızı merakla beklıyorum. saygılar

sonuç ussr yapımı poze ve çiftesi arasında deyişmez sanıyorum.çünkü namlu boyu ve namlu iç çapı sonuçta aynı.deyiştirmesi için hiç bir sebep yok.şayet deyişme olursa da nişan alma ile ilgili farklılıklardan olursa olur yoksa herhangi bir deyişme olacağını sanmıyorum.

bu iki tüfek arasında yani , ussr yapımı çifte ve poze arasında şu farklar var.
1-çifte pozeye göre en az 300-400 gram daha hafif
2-çiftenin nişan hattı düz olup herhangi bir yükselme vs yok pozesinde ise yükselen bant dediğimiz nişan alma hattı mevcut.
harici olarak bir fark yok.vurma yakma yıkma farkı olacağını hiç sanmıyorum...
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2012, 13:56:23 Gönderen: Osman ŞAHİN »
Osman Şahin İNCE
1985 MERSİN
Çıraklığını yapmadığın işin , Ustalığını yapmayacakmışsın...

Çevrimdışı Selçuk YILMAZ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #59 : 11 Aralık 2012, 15:07:31 »
bende aynı seylerı dusunuyorum ve hatta pozemı cok sevmeme ragmen cıftenın aynı mesefede atıcısına gore daha fazla vuracagına ınanıyorum
Selçuk YILMAZ
(SUNTURASLI)

Çevrimdışı Musa BALLI

• *
« Yanıtla #60 : 20 Aralık 2012, 23:02:19 »
      Selamlar, ben simson kullanmadım, ama 2 yıldan fazla baıkal kullandım, baıkal ın sabit şoklular için söylüyorum, bildiğim kadarıyla şok, yerli tüfekler gibi namlunun ucundan değil baş kısmandan başlıyor, baıkal'ın uzun menzilli olması  belki bundandır.
     bazı arkadaşların dediği delip geçme olayında baıkal konusunda sıkıntı vardır, baıkal, düşük barutlu fişek sever, başka tüfekle kışın (antalya-sahil de) millet 32 gr atarken baıkalda ben 28 gr atıyordum, yazın ise tam bir problem, fişeği kendim doldururdum, en az şekilde barut koyardım, pat sesinin çıkması yeterliydi, yoksa normal hazır fişekle kuşu yaralı gönderirdi.
    sonuç olarak baıkal; soğuk hava, uzun mesafe tüfeğidir, bek avlarında güzeldir, eksileri ise; ağırdır, fişek seçer,  ergonomik değildir bu yüzden bir çok avcı kendine yeniden kundak yaptırmışıtır

Musa BALLI
1973-Antalya

Çevrimdışı Musa BALLI

• *
« Yanıtla #61 : 20 Aralık 2012, 23:05:52 »
    Selamlar, osman arkadaşım denemen güzelmiş.
     Ben hiç simson kullanmadım, kullanan bir arkadaşım da yok, o yüzden simson'a bir şey diyemem ama gördüğüm kadar kibar ve yüze güzel gelen bir tüfek

2-3 yıl gibi baıkal kullandım sabit şok 72,5 cm namlu poze 1960 ların tüfeğiydi. Baıkal ın sabit şoklular için söylüyorum, bildiğim kadarıyla şok, yerli tüfekler gibi namlunun ucundan değil baş kısmandan başlıyor, baıkal'ın uzun menzilli olması  belki bundandır.
     bazı arkadaşların dediği delip geçme olayında baıkal konusunda sıkıntı vardır, baıkal, düşük barutlu fişek sever, başka tüfekle kışın (antalya-sahil de) millet 32 gr atarken baıkalda ben 28 gr atıyordum, yazın ise tam bir problem, fişeği kendim doldururdum, en az şekilde barut koyardım, pat sesinin çıkması yeterliydi, yoksa normal hazır fişekle kuşu yaralı gönderirdi.
    sonuç olarak baıkal; soğuk hava, uzun mesafe tüfeğidir, bek avlarında güzeldir sağlamdır, eksileri ise; ağırdır, fişek seçer,  ergonomik değildir bu yüzden bir çok avcı kendine yeniden kundak yaptırmışıtır. Mesela,  çiftelerin dipçikleri kısadır, eski pozelerde dipçik sağa sola avanslı, eğimli değil, üstteki şerit eğimli idi, bir çok uçara atışta hep sol vurarak ıska geçtim, yada sol kanat kırık düşüyordu.   
    Ayrıca tüfeği sadece saçma gurupmanı ile değerlenidrmek de doğru değildir.  Eğer ağırlıklı olarak kaz ördek tavşan avı yapıyorsanız baıkal, ama bunlara fazla gitmeyip diğer avlar yapıyorsanız, yürüyüş avları vs. simson tercih edilebir.

« Son Düzenleme: 20 Aralık 2012, 23:15:01 Gönderen: Musa BALLI »
Musa BALLI
1973-Antalya

Çevrimdışı Mücahit ÖZEL

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #62 : 31 Aralık 2012, 23:27:32 »
yaklaşık 14 sene s 55 kullandım, s serisi berettalar malum genellikle 1/3 şoklu ve namlu iç çaplarıda üst yani full olan namlu 18.30, alt mod şok olan göz ise 18,40...tabi benim tüfeğim bu şekildeydi ve  incelediğim gördüğüm bazı yine 1/3 şoklu 55 lerin ve 56 ların içerisinde her iki namlusu 18,30 tüfeklere de rasladım..baikalında namlusu eskiler 18,20 yeni versiyonları 18,40 ki  bu benim nazarımda en ideal namlu iç çapı....
gelelim konuyla ilgisine bu tip tüfekler kış aylarında kışı sert ve çetin geçen bölgelerde çok randımanlı olurken yaz aylarında veya ege bölgesi ,akdeniz bölgesi gibi kışı ılıman yazı nemli ve çok sıcak geçen bölgelerde çok seçici ve zor tüfekler...mesela yazın değişik marka ve  grmajlarda denediğim yüzlerce fişekle her zaman tüfeğimin 18,40 mod şok olan namlusu hem grupman hemde delicilik yönünden üst namluya bariz fark atıyodu....kışın ise durum tam tersi oluyordu..sıcaklığın +7 ve +10 derecelerde yaptığım denemelerde gramaj ve saçma kalınlığı ne olursa olsun üst namlu öne çıkıyordu...bu durum malum sıcaklığa göre patlama basıncından kaynaklanıyordu...elimde sanki iki farklı tüfek taşıyo hissine kapılıyodum... ilk ateşlediğim göz her zaman yakın olsun,uzak olsun hep alt namluydu..vuruş yüzdesi çok yüksek tepmesi düşük ve üst namluya kıyasla seçici değildi...alt namluya mübalağsız ne koyarsam koyayım sonuç iyiydi..üst  namluya ise havanın durumuna göre gün içerisinde güneş yükselmeden ayrı fişek güneş yükseldikten sonra ayrı fişek ve  genelde çok yumuşak patlayan ve ince saçmalı belirli fişekleri tercih ediyordum biraz ayarı kaçırınca kuşlar hep kanadı kırık ve dövülmüş olarak  düşüyordu...

Gelelim simsona  Amcamın simson tüfeğini kendi imkanlarım dahilinde ölçtüm..merkeller gibi 18,50 ,18,55 aralığında iç çapa sahip, baikalın namlusu ile arasında baya bi fark var...siz iki tüfeğin mukayesesini  soğukluk olarak hatırı sayılır bir havada yapmışsınız..baikalın avantajı 18,20 lik iç çapından dolayı soğuk havalarda, patlama başıncının düştüğü anda ortaja  çıkıyo...ama bu kış mevsiminin malum birde yazı var, ılıman geçen kış ayları ve günleri var,işte burada özellikle 18.20 ,18,30 ve ful şoklu tüfeklerin sorunu başlıyo..eskilerin hava yerme dediği,kanat kırığı,delip geçme ayar tutturamama gibi sorunlar...bu namlu iç çapına ve şoklara sahip efsane olmuş tüfeklerin devri gelişen fişek teknolojisine ve iklimlere bağlı olarak artık kapanıyo...eski tip kapsüllerle ve  barutlarla doldurulan yanma hızı düşük kağıt kovan fişekler zamanında bu tip namlular çok başarılıydı...artık iklimler ılımanlaştı ve fişekler malum genelde çok kuvvetli ve sert olunca üretilen yeni nesil tüfekler ve çapları da değişen fişek teknolojisine paralel olarak   değişiyo ..
Bu testin bir benzerini   yazın yaptığınızda trap fişekleri haricinde  av fişekleri ile durumun tam tersi olcagına inanıyorum...özellikle normalden daha sert ve basınçlı fişeklerle..RASGELE

« Son Düzenleme: 31 Aralık 2012, 23:48:04 Gönderen: Mücahit ÖZEL »
Mücahit ÖZEL
1979 izmir

Çevrimdışı M.Emin OLGAÇ

• Müdavim Üyemiz
  • (Keklik Uzmanı)
« Yanıtla #63 : 31 Aralık 2012, 23:55:55 »
mücahit beye katılıyorum bende fransiz  falcor sainetienne  süper poze var al namlu 18,4   3 no şok üst namlu 18,3 1 no şok
kınalı keklik avında soğuk havada 7 no saçma 30 gram fişekle  her hafta bir kaç kekliğim yenmez oluyor mesafede öyle az buz değil 30 40 metre civarı  keklik havada paket oluyor yazın ne yapacağım bilemiyorum arkadaşım pazar günü beni azarladı bu tüfeği değiştir diye zira sıktığım keklik önüne düştü alıp incelediği zaman bayağı hırpalanmıştı
fişekler gerçekten çok hızlı ve güçlü namlu balistiği çeliği iyi olan bu tüfekler çok etkili .
uzaktan uçan ve kaçan avlar içinse avcıya güven vermeleri avantajlı  olan yönleri bu gidişle yazın 24 gramdan yukarıya çıkmam zor 24 gramlarda trap fişeği genelde
yinede bu keskin namlulu tüfekleri seviyorum. avcılar sıktıktan sonra bayağı uzaklaşmış olan kuşu almak çok zevkli. iyi atıcı olan avcıların elinde bunlar av makinesidir.

[/quote]
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2012, 23:57:27 Gönderen: M.Emin OLGAÇ »
  • Falcor 958 (Robust) (Poze) (70)
  • Vursan 92 A Europa (65)
  • Vursan 92 A Europa (71)
  • Üzümlü MKE çifte (71)
  • İngiliz Setter (MARKO)
Emin OLGAÇ B Rh (+)  1967 TEİAŞ/MARDİN