Gönderen Konu: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?  (Okunma sayısı 29048 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« : 07 Aralık 2011, 15:16:06 »


Saygıdğer üstadlar, sevgili av arkaşadlarım,

Bilindiği üzere biz İç Anadolu avcıları olarak Çulluk avını pek yapmayız, ancak av sahalarının ve günlerinin daraldığı son yıllarda ve bunda forumunda çok etkisi var çulluk avını yapmaya ufak ufak acemice de olsa yapmaya başladık.

Sizlerden bölge forumunda da paylaştığımda sorduğum üzere en lezzetli çulluk yemeği nasıl yapılır tarif edermisiniz?

Not: Ben kekliği haşladıktan sonra keklik suyuna çorba şeklinde (Yerel ismi ARABAŞI ÇORBASI) seviyor ve tavsiye ediyorum.
Tavşan'ı ise 250 gr tereyağı, karabiber, domates, yeşil biber ve bol sarımsaklı düdüklü tencerede 1 saat pişirerek yenilmesini tavsiye ediyorum. Bıldırcın'ı ise yine tereyağında saç tavada domates ve teze yeşil biber, sarımsak ile kavurarak yenilmesini tavsiye ediyorum.....

Kayseri' den saygılar...

Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4867
  • Thanked: 156 times
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #1 : 07 Aralık 2011, 15:23:58 »
lezzet bakımından keklikle kıyaslanmaz,kekligin lezzetine alışan çulluk eti nasıl yapılırsa yapılsın tadını begenmez....
göçmen olupta bıldırcından başka eti lezzetli olan kuş varmıdır bilmiyorum.....
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR
 

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #2 : 07 Aralık 2011, 15:45:32 »
lezzet bakımından keklikle kıyaslanmaz,kekligin lezzetine alışan çulluk eti nasıl yapılırsa yapılsın tadını begenmez....
göçmen olupta bıldırcından başka eti lezzetli olan kuş varmıdır bilmiyorum.....

Birol Bey,

İŞte onun için ısrarla öğrenmek istiyorum.. Acaba bizmi bilmiyoruz nasıl yapılacağınıda ondan mı lezzetli olmuyor bu mübarek diye kendi kendime hayıflanıp duruyordum. Ancak ben bir kaç kez yaban tv' de ve bir kaç söyleşide saray sofrasında çulluk vardı, padişah yemeğidir falan diye duymuştum. Özeliikle DR. ALİ BÜRKEV'in çulluk etini övdüğünü duymuştum....

Bilgilendirmenizi için teşekkür ederim.

Saygılar...
Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2283
  • Thanked: 3257 times
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #3 : 07 Aralık 2011, 16:10:38 »
Çulluk aslında en lezzetli av kuşlarından bana kalırsa.Yalnız yoğun diyebileceğim bir tadı ve aroması olabilir özellikle kimi kuşlarda bölge ve beslenme şekline bağlı olarak sanırım.
Bu yoğun tadı kısmen terbiye maksatlı temizledikten sonra güzelce karabiberleyip buzdolabının orta raflarından birinde bir iki gün dinlendirerek daha kabul edilebilir hale getirebiliriz.
Daha sonra benim pişirme tercihim bildiğiniz alelade elektrikli ızgarada yağı da alt tepside toplanacak şekilde ızgara etmektir.
 Karaciğer ve yüreğini de çok ince soteleyip tereyağında sote edip kızarmış ekmeğin üzerine sürüp yanında servis edebilirsiniz.
« Son Düzenleme: 08 Aralık 2011, 01:13:31 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 

Çevrimdışı Kamil SİNER

  • *
  • İleti: 226
  • Thanked: 7 times
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #4 : 07 Aralık 2011, 16:11:31 »
çulluğu tek geçerim    bana göre

 lezzet bakımından ==  1. Bıldırcın  2. Çulluk   3. keklik   4   . tavşan   öredek vs
Ben çulluğu en çok mangal da seviyorum  ama yahnisi de güzel oluyor

saygılar
Kamil SİNER
1989 MUĞLA
Muğla Üniversitesi
 

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #5 : 07 Aralık 2011, 16:17:50 »

Anlıyorum zevkler tartışılmaz ama bıldırcındaki hem fikirliğimiz Çulluk etinde ayrıldı avcılar olarak .....! :)
Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #6 : 09 Aralık 2011, 21:50:42 »


Vaybe İstanbul'daki abilerimizi eshefle kınıyorum buradan birisi nasıl çulluk yapılır yazmadı ya.... Neyse......

Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimdışı Serdar BAKAL

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1809
  • Thanked: 9 times
  • VARLIĞIM, YÜCE TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN...
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #7 : 09 Aralık 2011, 22:39:42 »
Baktımda bu bölümde benim tuzum yok ;) Evde öylece bayram nöbeti bekler pozisyonundayken av eti çekti canım.
    -Kendi vurduğum çulluklardan bir yemek yapmaya karar verdim...Bakıyorum da hemen hemen bütün yemekleri Vahdet TOKAY yapmış ve yemiş :D :D :D.      -Gurmelikte zaten üstüne yok onu biliyoruz da bizde biraz el marifetimiz ve lezzet noktalarını konuşturalım artık.
    -İnce detaylar var yapılan yemekte, mesela benim damak zevkime uygun olarak havuç ilavesi.... Neyse aşağıda yaptıkça anlatırız... ;)
    -Aslında hem vur, hem temizle hem pişir olmuyormuş yaaa... ;D
    -Ama yerken Laçinin fermalarını ve aportlarını hatırlamak işe bir o kadar daha lezzet katıyor...
   öncelikle çullukları bir güzel temizledikten sonra, suyunu fazla saldırmayacak şekilde, sarmısaklarımızla birlikte soteliyoruz... ;) 


Bize yardımcı olacak belli başlı malzemeler, Çarliston biber, soğan(karacabey) ;D havuç ve domates...


Havuçların kolay pişmesini ve yemeğe renk vermesini istiyorsanız kabuk soyma aletiyle çok ince bir şekilde dilimleyebilirsiniz...

orta ateşte dışarıdan katılan soğuk malzemelerin ortam ısısını yakalamasını bekliyor ve çeviriyoruz...

yemeğimize istediğiniz oranda sıcak kaynama noktasındaki suyumuzu ilave ediyoruz, ilik gibi olması için çok değil... ;D Su ilevesinden sonra yemeğimizi daha küçük gözde orta ateşte demlenmeye bırakıyoruz 20 dk kadar...

yaptığımız yemekten zevk alabilmemiz için son noktaların güzel olması gerekir... Bu yemeği en sevdiğiniz tabaklarla kendinize ve dostlarınıza servis yapabilirsiniz...

Ekmek ile aranız yoksa benim gibi yanına makarna yada pilav ile kombinasyonu oluşturabilirsiniz...AFİYET OLSUN...

Kısaca derinliklere inmeden malzemeler:
-2 adet hacıpatpat,yelve,lökeşe,helvacı,meşetavuğu,Orman çulluğu... :D :D
-2-3 adet soğan büyük olmaması tercih meselesi...
-2 adet biber isteğe göre acı veya tatlı...
-1 adet domates kabukları soyulup küp küp kesilecek.. :D :D
-4-5 diş sarmısak..
-Biraz sıvı yağ ben zeytin yağı tercih ederim,..
-Salça isteğe bağlı olarak...
-ve baharat çeşitlerimiz... Karabiber, tuz, kekik... Haaa unutmadan söylemeliyim, kekiği yemeğin pişmesine yakın ilave ederseniz tadını mükemmelle yakın oranda alacağınızdan şüpheniz olmasın... Bukadar yeter, demeden önce, 20 dakıka demlendikten sonra,6-7 dakikada dinlenmeye bırakırsanız lezzeti bir okadar daha artacaktır... Unutmayalım yemek soğutulup yendiğinde lezzetlidir... Afiyet olsun... :D



Serdar BAKAL1982 Bandırma/BALIKESİR,ŞARKÖY0 542 562 36 73

CADIGİLLERDEN LADY

www.youtube.com/Serdarbakal
 

Çevrimdışı B.Berk BEKAR

  • *
  • İleti: 63
  • Thanked: 13 times
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #8 : 09 Aralık 2011, 22:56:26 »
Bravo hemşerim mükemmel bir tarif ve nefis bir görüntü , ilave olarak ben de çulluğun hacmine göre 2-3 kuş için 125 ml. kadar yani 1 büyük çay bardağı kırmızı şarap içerisinde (çulluğa yakışacak bir kırmızı iyi olur) en az yarım gün tercihen bir gün dinlendirme tavsiye ediyorum (maksat eti yumuşatmak), RASGELE
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2011, 01:01:58 Gönderen: B.Berk BEKAR »
B.Berk BEKAR
1969-Şarköy-Kartepe
 

Çevrimdışı İsmail TUNCER

  • *
  • İleti: 168
  • Thanked: 9 times
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #9 : 22 Aralık 2011, 23:05:09 »
taşkın kardeşim haklısın.Sen çulluk nasıl yapılırdiye soruyorsun.onlar yok keklikten bahsediyor yok bıldırcından yok tavşandan yok ordekten....vs.çulluk yemeğini yapmak için önce bulmak sonra vurmak lazım.ben sana bir tarif vereyim.yap parmaklarını ye.malzeme=4 adet çılluk.belinden kesilmiş göğüs ikiye ayrılmış olarak 3 parçaya bölünür.1kg domates kuş başı doğranır.1kg soğan iri olarak kesilir.iki kafa sarımsak ayıklanarak,domates,soğan karışımına ilave edilir.bu karışımınyarısı toprak güvecin tabanına yayılır.bunun üzerine çulluklar konur.daha sonra domates,soğanve sarımsak karışımı etlerin üzerini ortecek şekilde konur.bunun üzerine 1/2kg kültür mantarı 10 dakika haşlanır ve üzerine ilave edilir.en üste avuç kadar tane yeni bahar,tane karabiber,kimyon,bir avuç kekik,yeteri kadar tuz ilave edilir.ve en üste defne yaprağı döşenir.iki su bardağı sıcak su ve iki su bardağı zeytin yağı ilave edilir ve 2saat pişirilir.afiyet olsun.
ismail tuncer
 (butik)

1952 Biga-Çanakkale-İstanbul
 

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4867
  • Thanked: 156 times
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #10 : 23 Aralık 2011, 05:51:01 »
taşkın kardeşim haklısın.Sen çulluk nasıl yapılırdiye soruyorsun.onlar yok keklikten bahsediyor yok bıldırcından yok tavşandan yok ordekten....vs.çulluk yemeğini yapmak için önce bulmak sonra vurmak lazım.ben sana bir tarif vereyim.yap parmaklarını ye.malzeme=4 adet çılluk.belinden kesilmiş göğüs ikiye ayrılmış olarak 3 parçaya bölünür.1kg domates kuş başı doğranır.1kg soğan iri olarak kesilir.iki kafa sarımsak ayıklanarak,domates,soğan karışımına ilave edilir.bu karışımınyarısı toprak güvecin tabanına yayılır.bunun üzerine çulluklar konur.daha sonra domates,soğanve sarımsak karışımı etlerin üzerini ortecek şekilde konur.bunun üzerine 1/2kg kültür mantarı 10 dakika haşlanır ve üzerine ilave edilir.en üste avuç kadar tane yeni bahar,tane karabiber,kimyon,bir avuç kekik,yeteri kadar tuz ilave edilir.ve en üste defne yaprağı döşenir.iki su bardağı sıcak su ve iki su bardağı zeytin yağı ilave edilir ve 2saat pişirilir.afiyet olsun.

abi çullugu tencerede aradım bulamadım... bu saydıkların çulluksuzda çok lezzetliydi teşekkür ediyorum.... :))
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR
 

Çevrimdışı Yakup EKER

  • *
  • İleti: 105
  • Thanked: 4 times
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #11 : 23 Aralık 2011, 07:51:26 »
ben bildircini tek gecerim sole yaglanmis lokmalik saclif off
Yakup EKER
1972-Amerika
 

Çevrimdışı Taşkın GESİLİ

  • Taşkın GESİLİ
  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 763
  • Thanked: 64 times
  • Taşkın GESİLİ
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #12 : 23 Aralık 2011, 09:08:37 »
taşkın kardeşim haklısın.Sen çulluk nasıl yapılırdiye soruyorsun.onlar yok keklikten bahsediyor yok bıldırcından yok tavşandan yok ordekten....vs.çulluk yemeğini yapmak için önce bulmak sonra vurmak lazım.ben sana bir tarif vereyim.yap parmaklarını ye.malzeme=4 adet çılluk.belinden kesilmiş göğüs ikiye ayrılmış olarak 3 parçaya bölünür.1kg domates kuş başı doğranır.1kg soğan iri olarak kesilir.iki kafa sarımsak ayıklanarak,domates,soğan karışımına ilave edilir.bu karışımınyarısı toprak güvecin tabanına yayılır.bunun üzerine çulluklar konur.daha sonra domates,soğanve sarımsak karışımı etlerin üzerini ortecek şekilde konur.bunun üzerine 1/2kg kültür mantarı 10 dakika haşlanır ve üzerine ilave edilir.en üste avuç kadar tane yeni bahar,tane karabiber,kimyon,bir avuç kekik,yeteri kadar tuz ilave edilir.ve en üste defne yaprağı döşenir.iki su bardağı sıcak su ve iki su bardağı zeytin yağı ilave edilir ve 2saat pişirilir.afiyet olsun.

İsmail abi benim kayınpederde Biga'nın yerlilerinden ve oda ağzının tadını iyi bilir sizler gibi. Hele kayınvalidenin babası cici dedemiz Gelibolu' da lokanta işletmecisiymiş ve yemekleri hep bizim kayın valideye yaptırırmış. Bu sebep ile benim damak zevkide şampiyonlar ligine terfi etti evlendikten sonra.. İsmail abi bilirsin bizim Kayseri' de çulluk avı pek yapılmaz ancak geçtiğimiz haftalarda 2 gün çulluk aradık ve nasibimizi aldık. Şuan buzlukta 5 adet baba çulluk temizlenmiş pişmeyi beklleyiyor. Senin tarif ile yapıp fotosunu çekip buraya koyacağım...Tarif için teşekkürler..
Taşkın GESİLİ
1976 KAYSERI
BLUE PICARDY SPANIEL

 

Çevrimdışı Cihat KESKİN

  • *
  • İleti: 290
  • Thanked: 116 times
  • AVLAKFORUM.COM AVCI FORUMU
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #13 : 03 Haziran 2022, 21:25:22 »
Konuyu yeniden gündeme getirerek bi soru sormak istiyorum dondurucuya koyduğum çulluk çıkartıp haşladığımda ağır kokuyor iki kere haşlayıp boş sarımsaklı yapıyorum baya bi azalıyor ama yinede gitmiyor tavşanda aynı koku olmuyor mesela sizce neden kokuyor ve nasıl pişirmeliyim
  • Sarsilmaz- magic
  • Gecado- çifte/16 Huğlu-çifte/12
  • Sarsılmaz kobra/ pump action
  • Pointer/Barut
  • Pointer/Ateş
  • Setter/Prens
1997 - Fatsa
 

Çevrimdışı Kaan ÖZTÜRK

  • *
  • İleti: 28
  • Thanked: 18 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Çulluk Eti Nasıl Yenilmeli?
« Yanıtla #14 : 04 Haziran 2022, 08:36:43 »
Özellikle yağlı av hayvanları haşlanınca illaki kendine has kokusu yoğun şekilde çıkar birde ne kadar çok haşlanırsa etin lezzetide kalmıyor malesef. Haşlamaktansa mangalda yada fırın tepsisinde altına soğan sarımsak vb… koyup üstü açık şekilde kızarmaya bırakıp deneyin daha lezzetli oluyor. Yapabiliseniz dolmasıda çok güzel oluyor yine tavsiye ederim
  • Beretta 426
  • Beretta S687 L
  • Ata neo gold 3
  • Robust 222 16 cal.
  • Beretta S 685 E
1986-Manavgat