Gönderen Konu: OTAMATİK TÜFEKLERDE TAKOZUN ÖNEMİ  (Okunma sayısı 7454 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Okan AKÇİL

• Ziyaretçi
OTAMATİK TÜFEKLERDE TAKOZUN ÖNEMİ
« : 04 Aralık 2011, 20:12:30 »
Herkese slm.Arkadaşlar otomatik tüfeklerde tokaz kullanmamanın cezası olduğunu herkes biliyordur sanırım.Peki bu cezanın tüfeğe elkonulması olduğunu biliyor muydunuz.Evet görevli kişi tüfeğe el koyuyor vede daha da geri alamıyorsunuz.Anca açık arttırmayla alabiliyormuşuz.Milli parklar şube müdürüğle oturup konuşurken söyledi.Şaşırıp kaldım,cezanın bu kadar ağır olması bence doğru değil.

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

• Forum Yönetici
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Ynt: OTAMATİK TÜFEKLERDE TAKOZUN ÖNEMİ
« Yanıtla #1 : 04 Aralık 2011, 21:47:22 »
Okan Bey;
Bunda şaşılacak bir şey yok. Her yıl MAK Kararlarını takip den her avcı bunu bilir. Bence hiç de ağır bir karar değil. Keşke hakkınca uygulanabilse. Yoksa avcı ile avcı olamayan nasıl ayırt edilebilir ki...
  • Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK

Çevrimdışı Ahmet ÖZTÜRK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 05 Aralık 2011, 00:53:32 »
iyide Alkan bey arabada hız limitini geçince ceza yazılıyor,arabaya el koymuyorlarki..
  • Stoeger peregrine max 5
  • Ata Arms
Ahmet ÖZTÜRK
Lüleburgaz/KIRKLARELİ  1976

Okan AKÇİL

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 05 Aralık 2011, 01:40:13 »
Alkan bey mrb,
mak kararlarını zaman oldukça okumaya çalışıyoruz, takoz kullanmamız gerektiğini biliyorduk sadece cezasının bu kadar ağır olduğunu bilmiyordum.ben şahsen kuş avında gerekli olduğuna katılıyor ve takozu kullanıyorum.hatta namluda üç mermi fazla ,en fazla iki mermi olmalıdır .  ama bir domuz avcı olarak domuz avında takoz kuralının yanlış olduğunu düşünüyorum.Çünkü bu avın ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmama gerek yoktur.bazen 4üncü 5. atışlarda bize saldıran domuzu anca üzerimize gelmeden vurup düşürdüğüz oluyor.Bu kural sadece yivsiz tüfeklerde var, yivli tüfekler genelde 5+1 olduğu halde bunlara sınırlama getirilmemiş.istediğin kadar şarjöre mermi koyabiliyorsun.
 Bence domuz ve diğer tehlikeli avlarda takoz kuralı kaldırılmalı benim düşüncem böyle.Şube müdürüne de bunu söylediğimde düşüncelerime katılmıştı.

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2011, 11:35:17 »
Domuz konusunda ben de katılıyorum. İki fişek hikayesi göçmen kuşlar için gerekli olabilir.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

• Forum Yönetici
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2011, 14:22:42 »
Okan Bey, ikinci mesajınızda yazdıklarınıza katılmamak mümkün değil.
Ancak, ilk mesajınızda yazdıklarınızla, ikinci mesajınızda yazdıklarınızın farklı, yada ilk mesajınızın eksik olduğunun sanırım siz de farkındasınızdır. Anlatmak istediklerimizi tam olarak ifade edemezsek, benimki gibi cevaplarla karşılaşılması da normaldir. Selamlar...
  • Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK

Çevrimdışı Özgür KAYA

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 06 Aralık 2011, 20:48:14 »
Okan kardeşim avlanma esnasında hangi kusuru işlersen işle sadece silahına takoz takmadığın zaman müsadereyi gerektirir, bu konu sıkıntılı bir durum gerçekten fakat uluslar arası yapılan antlaşmalar gereği Ülkemizin uyması gereken bir kural yaban hayatı korumak adına, takoz takıp hayvanların yaşamasına bazen izin vermek gerekir 3 atışa düşmeyenin yaşama şansı olmalı bence selamlar herkese....
Özgür KAYA
1977-Memleket KAYSERİ-İkamet KARS

Çevrimdışı Murat NALÇIN

• *
« Yanıtla #7 : 12 Ocak 2012, 00:13:10 »
bencede kuş avlarına takoz şart ama iş domuz avı olunca o yetkililer takoz takarmı merak ediyorum çünkü iyi bir azlı domuza 4-5 kurşunla zor devriliyor böyle tehlike yaratan bir avda takoz kullanma şartı kaldırılmalı ama tüfekte kurşun bulundurma kaydıyla
Murat NALÇIN
1975 BURSA

Çevrimdışı Ahmet YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 19 Ocak 2012, 22:07:03 »
Okan Bey;
Bunda şaşılacak bir şey yok. Her yıl MAK Kararlarını takip den her avcı bunu bilir. Bence hiç de ağır bir karar değil. Keşke hakkınca uygulanabilse. Yoksa avcı ile avcı olamayan nasıl ayırt edilebilir ki...
Ahmet YILDIZ
1981 KOCAELİ KARTEPE

Çevrimdışı A.Zeki KARABIYIK

• *
« Yanıtla #9 : 23 Şubat 2012, 11:33:34 »
Okan Bey;
++
A.Zeki KARABIYIK
1980 EDİRNE

Eğer Çekemezsen Gülün Nazını Ne Dikene Dokun Ne Gülü İncit

Çevrimdışı N.Yıldız SÜKAN

• Bayan Üye
  • **
« Yanıtla #10 : 23 Şubat 2012, 12:15:41 »
Domuzda tek kurşun kullanırım. Ya koltuk altına ya da kafaya nişan alırım. domuz avının riskli bir av olduğunu iyi bilen bir avcı olarak, hiç değilse bu avda takoz kullanımı olmasa derim. Ama  benim için ölçü yasalardır. Yasa ne diyorsa onu uygularım. Diğer avlarda 1+1 normal. Ancak, bende takoz kullanmadı diye silaha el konulmasına karşıyım. Arabamda zincir kullanmadım diye nasıl aracıma elkonulamıyorsa silahada el konulmamalı. Ağır para cezası yeterli.
Evli-1968-Çankırı (ikamet çanakkale)

Çevrimdışı Serkan ERTENLİCE

• *
« Yanıtla #11 : 23 Şubat 2012, 13:40:56 »
Domuz avında cezai işlem yapmıyacak olsalar bizim insanımız her yakalandığı yerde domuz avındayım der.Ortada bir yasağa uymamamı var cezası en agırından olmalı gerekiyorsa silahı alnmalı ki caydırıcılığı olsun.
Serkan ERTENLİCE
1977 GAZİANTEP
KARDEŞ MECBURİ ARKADAŞTIR,ARKADAŞ SEÇİLMİŞ KARDEŞTİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #12 : 23 Şubat 2012, 14:25:07 »
Domuzda tek kurşun kullanırım. Ya koltuk altına ya da kafaya nişan alırım. domuz avının riskli bir av olduğunu iyi bilen bir avcı olarak, hiç değilse bu avda takoz kullanımı olmasa derim. Ama  benim için ölçü yasalardır. Yasa ne diyorsa onu uygularım. Diğer avlarda 1+1 normal. Ancak, bende takoz kullanmadı diye silaha el konulmasına karşıyım. Arabamda zincir kullanmadım diye nasıl aracıma elkonulamıyorsa silahada el konulmamalı. Ağır para cezası yeterli.
Bana en uyan bu. Sadece 2+1 olmasını da istiyorum. ASlında yasadan önce de bir sebeple hep 1+1 idi. Peki "san ne, o halde" diyen olursa, canım öyle istiyor. Hak yitirmek istemiyorum. Nasıl otomobiller 170 yaptığı halde yollarda yasaksa ve yine gaz pedalına takoz takın diyen yoksa, bu da öyle. Önce yollardaki İNSAN zararlarını düşünsünler. Yasaya uyarım ama ezilmek istemiyorum.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Adem KARAGÖZ

• *
  • !!!!!!!COK vuran değil PAYLAŞMAYI BİLEN.!! AVCIDIR
« Yanıtla #13 : 23 Şubat 2012, 19:54:46 »
BU karar okadarda agır dil bence aksıne caydırıcıyla birlikte dahada agırlaştırlması taraftarıyım. takoz varsa bir puroblem yok ama yoksa bu vatandaş 1 ile 2 ile yetinmeyen bohcacıdır.
MAK KARARLARINI takibini iyi yapmalıyız Avın avcıya karsı tek silahı kacmaktır dolayısıyla 1, ve 2, atışta vuramıyorsanız avın sucu ne!!! otomatikle atıs yapıyosunuz önünüzde bir tavşan var pat mesafe 40 mt tavşan gidiyo  pat yine gidiyo mesafe 55 mt yok bişi pat mesafe 70 mt vuruldu ama yaralı kasada 5 fişe 9 fişek bu adamın avcılıkla alakası yok amac cok vurmak otomatik bilindigi üzere fişek basıncıyla calısan patladıgı an fişek yarıbasıncıyla patlayan fişegi dışarı atıp dolu fişegi namlu fişekyatagına alan bir tüfek yani cifte poze gibi fişegin tüm pasıncını sacmalara verip hedefteki tesiri tahribatı güclü bir silah diyildir bana göre. tabi herkezin fikrinede saygılıyım benim poze 2 tane atar isterse senin otomatik 15 atsın mak kararlarına göre tokoz koyup sende 2 tane atcan. herkeze ratgele

PETİT GASGONLA VALANMAK AYRICALIKTIR

Çevrimdışı Halil KARADENİZ

• Free Üye
  • *
« Yanıtla #14 : 28 Şubat 2012, 10:37:18 »
4915 SAYILI KANUN DERKİ HAZNESİ İKİ FİŞEK ALACAK ŞEKİLDE SINIRLANDIRILMAMIŞ OTOMATİK POMPALI TÜFEKLER DER YANİ HAZNESİ 2 FİŞEK ALACAK ŞEKİLDE DİYOR BUNDAN ÇOK AYRI YORUMLAR ÇIKAR OTOMATİKLERDE HAZNE DENİLEN YER FİŞEĞİN YATAĞIMI YOKSA FİŞEĞİN SAKLANDIĞI YERMİ ? BENİM ORDUDAKİ MİLLİ PARKLAR YETKİLİLERİYLE KONUŞTUM OTOMATİK TÜFEKLER 2+1 OLDUĞUNU SÖYLEDİLER VE GEÇEN HAFTA SAMSUNDA ÖRDEK AVINDA GÖREVLİLER DENETİMLERDE TÜFEĞİME BAKTILAR ONLARDA TAKOZA BAKTI VE 2+1 OLDUĞUNU SÖYLEDİ  KISACASI YA BU GÖREVLİLER YANLIŞ YAPIYOR YADA O 1+1 OLACAK DİYEN GÖREVLİ İŞ GÜZARLIK YAPIYOR BUNUN ÖNÜMÜZDEKİ YILIN MAK KARARLARINDA OTOMATİK TÜFEKLER İÇİN DAHA AÇIK ŞEKLDE BELİRTİLMESİ LAZIM ÇÜNKÜ BU ŞEKİLDE YAZILDIĞINDA DAHA FARLI YORUMLAR ÇIKIYOR HERKES ANLADIĞI DİLDEN İŞLEM YAPIYOR
Halil KARADENİZ 1982-ORDU

resim

Çevrimdışı Fazlı BOZ

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 28 Şubat 2012, 18:12:50 »
Bence Domuz avcıları için uygun bir karar deyil,Ruhsatlı Tüfeke elkonulmaz,ancak para cezası kesilmesi gerekirdiye düşünüyorum.Yetkililer avcıların sesine kulak verirler de bizlerde bu ikilemden kurtuluruz.
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2012, 18:14:00 Gönderen: Fazlı BOZ »
Fazlı BOZ
1949 Eynesil GİRESUN

Çevrimdışı Ramazan KİLLİ

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #16 : 28 Şubat 2012, 18:22:38 »
Yarı otomatik tüfeklerde haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılması diyor MAK kararında. Bu da iki farklı yoruma neden oluyor. 2+1 MİDİR YOKSA 1+1 midir? Bölgelere göre uygulayıcıya göre değişiyor bu uygulama. Gelecek yıl ki mak kararlarında bu daha açık olmalıdır.
1970 Antalya (İkamet Eşme/UŞAK) 

Çevrimdışı Çağlar ERDİNÇ

• *
« Yanıtla #17 : 28 Şubat 2012, 19:56:23 »
Alkan bey mrb,
mak kararlarını zaman oldukça okumaya çalışıyoruz, takoz kullanmamız gerektiğini biliyorduk sadece cezasının bu kadar ağır olduğunu bilmiyordum.ben şahsen kuş avında gerekli olduğuna katılıyor ve takozu kullanıyorum.hatta namluda üç mermi fazla ,en fazla iki mermi olmalıdır .  ama bir domuz avcı olarak domuz avında takoz kuralının yanlış olduğunu düşünüyorum.Çünkü bu avın ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmama gerek yoktur.bazen 4üncü 5. atışlarda bize saldıran domuzu anca üzerimize gelmeden vurup düşürdüğüz oluyor.Bu kural sadece yivsiz tüfeklerde var, yivli tüfekler genelde 5+1 olduğu halde bunlara sınırlama getirilmemiş.istediğin kadar şarjöre mermi koyabiliyorsun.
 Bence domuz ve diğer tehlikeli avlarda takoz kuralı kaldırılmalı benim düşüncem böyle.Şube müdürüne de bunu söylediğimde düşüncelerime katılmıştı.

+1
Çağlar ERDİNÇ
1982 Yalova
[email protected]

Çevrimdışı Mehmet KILIÇ 41

• *
« Yanıtla #18 : 01 Mart 2012, 02:00:23 »
neden  otomatik tüfekler beşli altılı gibi üretilmiş o halde madem öyle satışı yasaklansın sadece çifte ve süperpoze yasal olsun yada domuz avlarında takozsuz kullanılsın kontrol eden görevli otomatiğin içinde sadece tek kurşun olup olmadığına baksın ben domuz avı için sluğ namlulu bir otomatik almayı düşünüyorum sırf takoz kuralı var diye almak istemiyorum zaten çiftelim var iki fişek atılacaksa
  • tek kırma huğlu
  • çift kırma huğlu
  • sarsılmaz magic
  • setter

Mehmet KILIÇ
1982 İZMİT

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #19 : 06 Mart 2012, 22:07:50 »
Arkadaşlar sonunda kısa bir araştırmayla sözleşmelerin orjinaline ulaştım. Neden orjinali? Bizimkinde yataktı, hazneydi derken, neyin ne olduğu muğlak görünüyor. Madem bu sözleşmenin orjinali var, en iyisi oraya bakmak. Ecnebiler bizim kadar kavram karıştırmıyorlar.

Bern Sözleşmesi'nde tüfeklerle ilgili bir açıklama yok. Paris Sözleşmesi diye geçen, "INTERNATIONAL CONVENTION FOR THE PROTECTION OF BIRDS" içerisinde mevcut.

"INTERNATIONAL CONVENTION FOR THE PROTECTION OF BIRDS" içerisinde şu madde açıklıyor:

"Article-5
...
e.  magazine or automatic sporting-guns holding more than two cartridges,
...
"

Bu cümlede bahsi geçen "magazine" yarı otomatik ve pompalı tüfeklerde veya çok fişek alabilen benzer silahlarda "fişek deposu" anlamına gelir. Daha doğrusu magazine = depo. Yani bizde hazne mi demişler, neyse işte odur. Diyor ki, deposu 2 fişek alacak. Eh, zaten takoz takılıyken de öyle oluyor. Bu iş bu kadar açık. İnşallah tez zamanda açıkca ortaya konur.
« Son Düzenleme: 06 Mart 2012, 22:09:33 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #20 : 06 Mart 2012, 23:22:42 »
İlave olarak, İngiltere'de konuyla ilgili yasaları düzenleyen kurum BASC(British Associaton for Shooting and Conservation)'dan bir alıntı;

http://www.basc.org.uk/en/codes-of-practice/wildfowling.cfm

"Prohibited Methods
A number of methods of killing or taking wild birds are prohibited. ...

automatic or semi-automatic weapon (unless it is incapable of holding more than 2 rounds in the magazine), or shotgun with an internal diameter at muzzle more than 1 3/4 inches.
...
"

Bu ülke de Paris sözleşmesine uyuyor. Onlar da diyor ki, şarjörü(deposu) 2 fişek alacak duruma getirilmeden KUŞ avlanmaz. Yani sözleşme KUŞ için DOMUZ, Kurt, Tilki, Çakal... değil.
1968