Gönderen Konu: av tüfeği namlu içi  (Okunma sayısı 7977 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ali DAL

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 130
  • Thanked: 18 times
av tüfeği namlu içi
« : 03 Aralık 2011, 14:03:55 »
yizsiz av tüfeği  namlu içi karıncalanma nasıl oluşmaya başlar
 bunu önlemek için ne yapmak lazım karıncalı namlu  sacma dağılımına
namluya ne gibi zararı vardır yorumlarınızı bekliyorum
karıncalı bir tüfek maksimum kac yıl kullanılır
herkese saygılar
 O0
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2011, 16:43:43 Gönderen: Ali DAL »
Ali DAL    1976
Serinhisar / DENİZLİ
05373669437
 

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: av tüfeği namlu içi
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2011, 20:03:18 »
Bir yerde yazmıştım daha önce. Benim ikinci tüfeğim bir ustamın Huğlu pozesiydi. Yatağın az ilerisinde karıncalanma olduğu halde almıştık. Bu tüfeği senelerce kullandım. Benden önce de yoğun olarak kullanılıyordu. İncir çekirdeği kadar delikler vardı. Benden sonra daha da artmadı veya ben fark etmedim. Az bir şeyden bir şey olmaz. Başka birindeki daha daha karıncalı olduğu halde çok kullandı. Hatta tüfek eski diye namluyu patlatma için içini doldurduk bir şeylerle gene bir şey omadı. Kolay kolay zaafiyeti olmaz ama bir çaresine bakmakta geciktikçe daha da ilerlemesi kaçınılmaz. Diş çürüğü gibi; acele edersen iyi olur. Yine de çoğu avcı çok karıncalanmamışsa erteler. Çünkü genelde krom kalınlığında deliklerdir ve temizlenip kromlandığında yenilenir. Kaç yılda bozulacağı ortamın rutubetine, içindeki deliklerin büyüklüğüne ve mühimmata bağlı. Eğer bulaşık telini harbiye sarıp yağlı olarak sıkıca namludan ısınasıya geçirirseniz sittin sene ilerlediğini göremezsiniz bile bence.

Neden olur konusu, dediklerine göre eski kapsüllerdeki civa vs aşındırıcı artıkların temizlenmemesi, bekletilmesi başta sebep. Şimdiki kapsüller sebep olmaz. Yine de barut artıkları da nemle birleşince asitlenmeye sebep oabilir. Olmasa da sırf nem, oksijen ve metal biraraya geldiğinde oksitlenmeye zemin hazırlanır. Namlunun içi avdan dönüşte ne kadar acele edilirse o kadar kolay temizleniyor. Bekledikçe de zorlaşıyor.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 

Çevrimdışı Nurettin AYDIN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 885
  • Thanked: 42 times
Ynt: av tüfeği namlu içi
« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2011, 20:06:44 »
tüfeyin ici yiprammayi basladiginda karimcalanma baslar,  kiromlu   tüfeklerde kiromlarin dökülmesi  ile baslar,  kiromsuz tüfeklerde namlu ici metalin bozulmasi ile baslar,  veya namlu icinde barut artiklari sacma artiklari ile kirlenme meydana gelebilir, temizlemesi  kolay deyildir,  bulasik  teli ile  temizlenir  ama tam temizlenmez,

avlanmayi zarari yoktur,  uzun yillar kullanilabilir,  sacma dagilimina  fazla  etkisi olmaz   av öldürmeyide fazla  etkisi olmaz,

yalniz  kirimca baskadir  tüfeyin  ici  küvlenmesi baskadir,   veya cok karincalanmasida iyi deyildir, tüfeyin,

tüfeyin  fisek yatagindan  bakarsin tüfek temiz gibi görülür, namlu  ucundan bakarsan tüfeyi nekadar karimcali veya namlu nekadar  kirli  görebilirsin,  bögle tüfekleri alacagin  zaman tüfeklerden iyi anliyan bir avci ile bakip almani tavsiye ederim,
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2013, 21:18:00 Gönderen: Nurettin AYDIN »
Nurettin AYDIN
1966-Hollanda