Gönderen Konu: Zıpkın Ustalarına ( Dalış Kıyafeti )  (Okunma sayısı 8879 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ersin TETİK

• Müdavim Üyemiz
Zıpkın Ustalarına ( Dalış Kıyafeti )
« : 20 Kasım 2011, 22:29:03 »
Merhaba Arkadaşlar ,

Zıpkıncılıık konusunda deneyimli arkadaşlara bir soru sormak istiyorum . Ben uzun zamandır Scuba dalış yapıyorum ve 3 yıldızım var . Fakat yeni yeni zıpkın işine de merak sardım zira tüp derdi olmadan dalış aarkdaşı olmadan serbest bir şekilde su altında olmak için zıpkın işini bir bahane olarak kullancağım . :) Gördüğüm kadarı ile zıpkın için kullanılan dalış kıyafetlerinin büyük çoğunluğu kamuflaj desenler ile satılıyor .Ben bu şekilde bir desen alırsam normal dalışa uygun olmuyor kıyafet . Acaba normal 5mm alt üst olmak üzere bir neopren alıp hem dalış hemde zıpkın amaçlı kullanılabilir mi ?

İlle de kamuflaj olması gerekir mi ? Ayrıca kamuflaj dışında zıpkın için tasarlanan farklı özellikleri de var mı ? Bu konuda deneyimli arkdaşlar beni aydınlatırsa sevinirim .

Teşekkürler
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELİ

The following users thanked this post: Selim UYGUN

enis kıran

• Ziyaretçi
Ynt: Zıpkın Ustalarına ( Dalış Kıyafeti )
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2011, 17:19:44 »
Dalacağın meranın durumuna bağlı olaraktan elbise alabilirsin.Eğerki kayalık bölgede dalacaksan siyah alabilirsin.Çünkü kayaların güneş görmeyen tarafları karanlıktır ve bu tarafta agoşon yaparken dipte o yüzden saklanmana daha iyi yardımcı olur siyah elbise.ama yosunlu bölgelerde dalıyorsan kamuflaj elbiseyle daha iyi gizlenirsin.Çünkü kamuflaj aynı kara avındaki gibi seni su altındada gdaha iyi gizlenmeni ortama uyum sağlamanı sağlar.

Çevrimdışı Bora TANKUL

• *
« Yanıtla #2 : 16 Aralık 2011, 19:43:03 »
Scuba elbiselerinin iç yüzü ya polyester havlu veya polyamid kaplıdır yani bu elbiseleri ıslatmadan giyebilirsiniz. Bu yüzden de bu tip elbiseler fermuarlıdır. zıpkın avında kullanılan elbiseler ise opencell elbisedir yani iç yüzeyi neoprendir. bu tür elbiseleri kuru olarak giymeniz çok zordur hatta mümkün değildir. denerseniz de elbiseyi yırtarsınız.

aradaki farklar ise scuba elbisesi ise daldığınızda illa fermuar bölümünden su alır ve üşüme yapar. scubada bu üşümeyi çok hissetmezsiniz çünkü suda maksimum 1-2 saat kalırsınız oysa zıpkında suda 4 saat kalan biri scuba elbisesi ile adeta donar.

en önemli fark ise scuba elbisesini üzerinizde hissedersiniz ve bu tür bir elbise ile sualtında zıpkınavında hareket kabiliyetiniz düşük olur. oysa opencell yani zıpkın avı elbiselerinde sualtında çok rahat hareket eder, olağanüstü esneklikte olabilirsiniz. bu avı ürkütmemek için önemlidir. scuba elbiselerindeki fosforlu renkler ayrıca avı çok fazla ürkütür.

ancak bütün bunlar scuba elbisesi ile av yapılmaz anlamına gelmez. eğer agaşon ile avlanmıyorsanız veya taş altı gibi tekniklerle avlanmıyorsanız scuba elbisesi kullanabilirsiniz. sığ sularda baskın avı veya kule tekniği gibi metodlarda scuba elbisesi olabilir.

bende her iki elbise de var, aradaki farkları bizzat yaşamış biri olarak yazdım.
saygılar
  • Stoeger M3000 Peregrine
  • Huğlu 103 DE
  • Deutch Kurzhaar
Bora TANKUL
1969 - İstanbul
Stoeger M3000 Peregrine, Max5
Huğlu 103 DE

Çevrimdışı Ersin TETİK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 17 Aralık 2011, 21:00:40 »
Sayın Bora ve Enis bey çok teşekkürler . Aslında siyah bir elbise kafama yatmıştı . Fakat Bora beyin yorumu düşündürdü beni . O kadar guzel yazmışsınız ki en önemli farklılıkları benim bilmediklerimi sölediniz adeta :) . Çok teşekkürler . Zıpkunu germek için gerekli olan göğüs kısmında bir ek olduğunu da öğrndim sürekli kur falan göğüz ağrısı da yapar . Kuru giyilemediğini bilmiyordum scuba elbiselerini kuru giyebilirsiniz fermuar da büyük avantaj tabi . Ayrıca zıpkın için tasarlanan elbiselerin bu kadar esnek olabildiğini bilmiyordm. su altında esneklik çok önemli sanırım 5 mm civarı bir zıpkn elbisesi alıcam . Yanlız o kadar ilginö malzemeleri var ki iki hobi için de ortak bişiler bulmak çok zor belki sadece maske şnorkel olabilir palet ler bile farklı :) Ben açık palet kullanıyorum patik ile fakat bunlarla zıpkın çok zor olur gibime gelior :)
Teşekkür ederm cevaplr için
bu arada bora bey köpeğiniz çok güzelmiş . maşllah
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELİ

Çevrimdışı Mustafa KARDEŞ

• Müdavim Üyemiz
    • www.fencimustafahoca.tr.gg
« Yanıtla #4 : 17 Aralık 2011, 23:30:26 »
usta değilim ama, beraber daldığımız arkadaşımda siyah elbise var sorun olmuyor, yalnız elbise ve paletlerde fosfor, yazı gibi şeyler olmamalı, ve biz elbiselerimizi giyerken pet şişede sıcak suda şampuanlı su yapıp elbisenin içini sabunluyoruzda giyiyoruz, yoksa yırtılır, ve 5 mm elbise yazlıktır, bu mevsimde 7mm kullanıyoruz, ben 5mm ile dalamıyorum.
Cahille Oturup Bal Yiyeceğine, Alimle oturup Kuru Ekmek ye...! [Hz Mevlana]
emekli eğitimci 1957 BURSA-ESKİŞEHİR

Çevrimdışı Rıdvan KOCATAŞ

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #5 : 18 Aralık 2011, 07:46:16 »
Ersin kardeşim bende de her iki tipte elbiseler var. Zıpkın elbisem 5 mm. Scuba 3 mm. Havalar biraz ısındığı zaman 5 mm rahatsızlık veriyor diye scubayı giyiyorum ama inan hem rahat edemiyorsun hemde o suda bile belli bir zaman sonra üşütmeye başlıyor. Ayrıca kamuflaj alırken bölgendeki kayalıklar ve yosunların rengi bile önemlidir. Mavi yada yeşil kamuflaj gibi. Ama hemen hemen her yerde kullanabileceğin siyah ve koyu mavi elbiselerdir. Zaten belli bir mesafe derinliğie indikten sonra ışığın kıırlması vs. muhabbetlerinden dolayı elbise renginin pek önemi kalmıyor ama derin avcılık yapmıyorsan renk önemli tabi.

Ayrıca opencel elbiseyi su altında neredeyse hissetmezsin. Kullanımı daha rahattır

Rıdvan KOCATAŞ - 0545 464 4805
1980 Antalya - İkamet  ISPARTA

Çevrimdışı Bora TANKUL

• *
« Yanıtla #6 : 18 Aralık 2011, 10:33:35 »
Sayın Bora ve Enis bey çok teşekkürler . Aslında siyah bir elbise kafama yatmıştı . Fakat Bora beyin yorumu düşündürdü beni . O kadar guzel yazmışsınız ki en önemli farklılıkları benim bilmediklerimi sölediniz adeta :) . Çok teşekkürler . Zıpkunu germek için gerekli olan göğüs kısmında bir ek olduğunu da öğrndim sürekli kur falan göğüz ağrısı da yapar . Kuru giyilemediğini bilmiyordum scuba elbiselerini kuru giyebilirsiniz fermuar da büyük avantaj tabi . Ayrıca zıpkın için tasarlanan elbiselerin bu kadar esnek olabildiğini bilmiyordm. su altında esneklik çok önemli sanırım 5 mm civarı bir zıpkn elbisesi alıcam . Yanlız o kadar ilginö malzemeleri var ki iki hobi için de ortak bişiler bulmak çok zor belki sadece maske şnorkel olabilir palet ler bile farklı :) Ben açık palet kullanıyorum patik ile fakat bunlarla zıpkın çok zor olur gibime gelior :)
Teşekkür ederm cevaplr için
bu arada bora bey köpeğiniz çok güzelmiş . maşllah

Ersin bey,
Zıpkın için kendinize ayrı bir elbise ve ekipman takımı yapmanızda fayda var. Maske ve palet bile farklı olmalı. Scuba maskelerinde amaç olabildiğince geniş görüş alanına sahip büyük maske kullanmak iken zıpkın için ufak ve içinde minimum hava tutacak maske ihtiyacınız vardır. palet deseniz benzer şekildedir orada da scuba için açık ve yumuşak palet makbul iken zıpkın için sert palalı ve sizi maksimum 2-3 vuruş ile dibe indirebilecek sert palalı palet kullanırsınız.

siz en iyisi bir zıpkın seti alın derim. kamuflaj 5 mm elbise, palalı bir palet, 90'lık bir zıpkın ve maske-snorkel seti size yetecektir. saygılar
  • Stoeger M3000 Peregrine
  • Huğlu 103 DE
  • Deutch Kurzhaar
Bora TANKUL
1969 - İstanbul
Stoeger M3000 Peregrine, Max5
Huğlu 103 DE

Çevrimdışı Ersin TETİK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 19 Aralık 2011, 00:20:24 »
Rıdvan bey ve Bora bey tekrar teşekkür ederim . Sanırım en mantıklısı o olucak zaten eskisi kadar scuba hevesim kalmadı 1000 in üzerinde dalışım oldu.Scuba ile zıpkın asla yapmadım yapmıcama göre de artık zıpkın işi için bir takım almak sanırım daha mantıklı olucak . Bilgiler için tekrar teşekkür ederm . Sadece aklıma takılan avlandığın meraya uygun kamuflaj seçimi sıkıntı olabilir çünkü bi çok merada avlanma ihtimalim var . Marmara da daha sık olsa da karadeniz de yakın ve yazları gidiyorum , Ayrıca ege ye yazları muhakkak inerim :) Su altı olarak bu 3 deniz birbirinden oldukça farklı bi araştırma da ona yapalm bakalm :)
Rıdvan bey bu arada Drahthaar ım için de bir takım gerekicek senin rita nın eskilerinden bişeyler ayarlarsınız artık :)
  • Duetsch Drahthaar
Ersin
1982 KOCAELİ

Çevrimdışı Yavuz AYDOĞAN

• *
« Yanıtla #8 : 08 Ocak 2012, 13:00:50 »
dostum, marmara ve karadeniz dip yapısı birbirine biraz benzer. ege biraz daha farklıdır. ama genel olarak bu denizlerde avlanacaksan yeşil ağırlıklı kamuflaj elbise uygun olur.
Yavuz AYDOĞAN
1972-Antalya

Çevrimdışı Kaan ÇELİK

• *
« Yanıtla #9 : 04 Ağustos 2012, 03:06:00 »
s a bora abi zıpkın setinde bunların hepsi var dimi fiyatları takriben nedir abi.
Kaan ÇELİK a +
1982 SAKARYA