ÇULLUK AVI MERA YARIŞMASI / ÇULLUK AVI TESTİ YÖNETMELİĞİ
Madde 1. Katılım Şartları ve Başvurusu
Çulluk Avı Testine sadece KIF veya başka bir FCI üyesi ülke kinoloji federasyonu soykütüğüne kayıtlı köpekler ile sahipleri / handlerları katılabilirler. Köpek sahibi ya da yöneticininın hangi ülkede ikamet ettiği önemli değildir.
Yarışmacılar katılım başvurusunu zamanında yapmalı ve yarışma katılım bedelini de yarışma gününden önce yatırmış olmalıdırlar; yarışma katılım başvurusu KIF internet sitesi
www.kif.org.tr adresinde yayınlanır.
Yarışmaya katılabilmek için yarışmacı köpek sahibi KIF yarışma yönetmeliklerinde detaylı olarak anlatılan tüm sair şartları da yerine getirmiş olmak zorundadır.
Yarışmaya katılacak her köpek bir KIF ya da FCI üyesi başka bir ülke kinoloji federasyonuna mensup bir hakemin yaptığı bir ırk standardı değerlendirmesinden (bir yarışmada, köpeğin soy kütük kaydı yapılırken ya da bir kayıt ve değerlendirme organizasyonunda) en az “İYİ” notunu almış olmalıdır; daha düşük not almış olan köpeklerin, FCI çatısı altında, av testleri, mera sınavları ya da mera yarışmalarına katılmalarına izin verilmez.
Her yarışmacı köpek sahibi / handler yarışma günü sabahı belirlenip ilan edilen “buluşma yeri”ne gelip, “Yarışma Masasına “yarışmacı numarası”nı almak için başvurduğunda yanında
a. Yarışma katılım bedelinin ödemiş olduğunu gösteren banka dekontu ya
da KIF Bağış Alındı Belgesini,
b. Yarışma Başvurusunun bir kopyasını,
c. Köpeğinin SKB / Pedigree Karnesini,
d. Köpeğinin Performans Defterini ve
e. Köpeğinin aşı karnesini
hazır bulundurmalıdır.
Madde 2. Yarışmaya katılabilecek ve yarışmadan men edilecek köpekler
Başvurunun eksiksiz yapılıp, yarışma katılım ücretinin de tam ve zamanında ödenmiş olmasına rağmen, yarışmaya katılması için başvuru yapılan köpek hasta, agresif, eksik aşılanmış ya da kızanda ise organizasyon komitesince yarışmaya katılmaktan men edilebilir ve bu karara yarışmacının itiraz hakkı yoktur; bu durumda köpek için yatırılmış bulunan katılım ücreti KIF tarafından irat kaydedilir ve iade edilmez.
KIF veya başka bir FCI üyesi ülke kinoloji federasyonu soykütüğüne kayıtlı olmayan, ceza almış ya da men edilmiş köpek sahiplerine ait köpekler (söz konusu köpeklerin sahipleri hangi ülke vatandaşı olurlarsa olsunlar ve köpekleri de hangi FCI üyesi ülke kinoloji federasyonu soy kütüğüne kayıtlı olurlarsa olsunlar, sahip değişikliği duru-munda bile, ceza süresi tamamlanana kadar bu yarışmalara / testlere katılamazlar.
Madde 3. Hakemler ve tabii oldukları kurallar
Yarışma ya da av testlerinde KIF ve FCI Hakem Listelerinde adı bulunan mera yarışmaları hakemleri görev alabilirler. Diğer FCI üyesi ülke kinoloji federasyonlarına mensup hakemlerin Türkiye de KIF tarafından gerçekleştirilecek Çulluk Avı Testlerinde görev alabilmeleri için KIF tarafından ilgili ülke kinoloji federasyonlarından izin alınmış olması gerekir.
Hakem, yardımcı hakem veya yarışmayı yönetenler kendilerine ait köpekler hakkında değerlendirme yapamazlar. Bir hakem, sahibi olduğu, ortak sahibi olduğu, eğittiği, baktığı veya hakem olarak görevlendirildiği yarışmadan önceki altı ay içinde satmış olduğu köpeğin bulunduğu yarışmada hakemlik yapamaz. Aynı uygulamalar ailesi ve arkadaşları (ortakları) içinde geçerlidir.
Yarışmadan önce, hakemler kriterleri düzenlemek ve arazi, bitki örtüsü ve arazide bulunan av hayvanı sayısı hakkında gerekli bilgileri almak için yarışma yöneticisi ve organizatörleriyle (kısa bilgi alışverişi için) toplantılar yaparlar.
Madde 4. Köpeklerin Gruplanması
Köpekleri gruplama inisiyatifi organizatöre / KIF’a aittir. Bir yarışmaya birden fazla köpekle katılan köpek sahipleri veya yarışmacılar, ikiden fazla olmamak kaydıyla, köpekleri için farklı gruplar talep edebilirler. Bu durum köpek sahibinin / yarışmacının yardımcısının olmaması halinde geçerli olabilir.
Grup içi eşleşmesi ve yarışma sırası, yarışma günü sabahı çekilecek kurayla belirlenir. Aynı kişiye ait iki köpek eşleştirilemez.
Madde 5. Yarışma Mevsimi ve Yarışma Günü Koşulları
Yarışma çulluk avı mevsimi içinde, hatta bu mevsimin en iyi günlerinde gerçekleştirilmelidir. Çulluk avı yarışmaları ya da testleri, hava şartları her ne kadar hava tahmin raporları ile öngörülebiliyor olsa da, hakemlerin ve yarışmacıların serbest günleri genelde iki hafta sonu günü olduğundan ve ülkemizde, kanunlarımız gereği, sadece bu günlerde av meralarımızda köpek ile bulunulabilindiğinden, hava şartları göz önüne alınmaksızın hakemler için uygun olan hafta sonu günlerinde düzenlenir. Ayrıca Çulluk üretilebilen bir av kuşu olmadığından ve yine göçmen bir av kuşu olması sebebi ile yarışma günü merada kuş bulunmamasından yarışma organizasyon komitesi sorumlu tutulamaz ve bu sebeple yarışmacılar KIF’tan yarışma katılım bedelinin iadesini talep edemezler.
Bir köpeğin yarışma süresi normal şartlar altında 30 ila 35 dakika civarında olmalıdır. Yarışmanın başında, her köpek için 5 dakika rahatlama / ısınma süresi verilir.
Elenmeye sebep olan bir hata yapmadıkları ya da hakemlere kalitelerini daha kısa sürede göstermedikleri sürece, köpekler yaklaşık 30 dakikalık bu sürenin sonuna kadar yarışırlar.
Hakemler tekrar puan vermemek kaydıyla (meranın av bulunmayan bölümünde) umut vaat eden köpekleri çalışırken tekrar görüp kararlarını kesinleştirebilmek için, yeniden yarışma alanına çağırabilirler. Yarışmacıya (köpek) verilecek ekstra zaman, yarışma hakemleri tarafından belirlenir. Ancak bu ek süre içinde sergileyecekleri tutum ve davranış sebebi ile hakemler köpeklere ilave puan vermezler.
Eğer bir köpek rahatlama / ısınma süresi esnasında puan alacak bir davranış sergilerse, hakemler bunu kabul eder ve köpeğe puan verirler. Eğer köpek rahatlama süresi esnasında hata yaparsa, o hata sınıflandırmayı / puanlamayı etkilemez.
Hakemler ve organizatörler bütün katılımcılara müsabaka için aynı veya benzer arazi koşullarını sağlarlar.
Madde 6. Mera Değiştirme Gereği / Durumu
Mera değiştirme ve bir sahadan diğerine geçme (bu işlem tabii av hayvanlarının bulunduğu meralarda söz konusu olur) süresi 15 dakikadan fazla olmamalıdır. Eğer mera değiştirme, yani köpeğin çalışmasının durdurulması 15 dakikadan fazla sürecekse, hakemler yarışmanın aynı merada devam etmesi kararını ya da köpeğe geçilen yeni merada yarışmaya yeni başlıyormuş gibi süre verilmesi kararını alabilirler.
Madde 7. Diğer yarışmacıların rahatsız edilmemelerileri; beeper veya çıngırak kullanımı
Köpekler çiftler halinde koşarken, ses ve ıslık kullanımı aşırı olmamalıdır ve yarışmacı / handlerlar diğer köpekleri rahatsız etmemeye özen göstermelidirler.
Yarışmacı köpek sahipleri / handlerların uygunsuz davranışı durumunda, hakemler o yarışmacıyı ve köpeği müsabakadan men edebilirler / çıkartabilirler.
Yarışmacı köpekler üzerinde beeper ya da çıngırak kullanımı konusunda organizasyon komitesinin kararı geçerlidir. Organizasyon komitesi bu konudaki kararını yarışma gününden önce ilan eder.
Organizasyon komitesinin yarışmada / av testinde beeper kullanılmasına izin vermesi halinde, yarışmada her çift köpekte organizasyon komitesinin temin edeceği aynı marka ve zamanlama ayarları eşleştirilmiş, beeperlar kullanılmak zorundadır. Yarışmacıların bu konuda bir itirazları olamaz; ancak yarışmacı beeper kullanmak istemiyorsa, hakemler bu yarışmacının / handlerın köpeğinin çıngırak ile koşmasına izin verirler.
Yarışmanın sona erdiğinin işareti verildikten sonra hakemler köpeklerin yaptığı hataları veya puan alacak hareketleri dikkate almazlar.
Madde 8. Diskalifikasyon
Aşağıdaki koşullarda yarışmacı köpekler hakem kararı ile diskalifiye edilirler:.
• Köpek silah sesinden korkuyorsa (köpeğin silah sesine nasıl tepki verdiğini görmek için, bir iyi fermadan sonra, en az bir el atış yapılmalıdır);
• Köpek fermada sabit kalmıyor ve / veya Çulluğu uçurduktan sonra kontrolsüz davranıyorsa (geri çağırıldığı halde itaat etmiyorsa); köpek 3 kere boş ferma yaparsa;
• Çulluğa rüzgar altından yanaşmasına rağmen, eğer köpek ferma vermeden kuşu uçuruyorsa;
• Köpek ava zarar veriyor (ısırma,çiğneme) veya avı gömüyorsa (sadece ava tüfek atılan, av vurulmasına izin verilen yarışmalar için geçerlidir);
• Köpek sistemsiz bir şekilde ve kontrol dışı koşuyorsa;
• Köpeğin sahibi / handlerı ile ilişkisi iyi değilse, itaat etmiyor, sahibinin / handlerının komutlarını duymazdan geliyorsa;
• Köpek yarışma sırasında diğer köpeğin çalışmasını engelliyorsa (oynamak, dişi köpek peşine katılmak gibi);
• Köpek patrone yapmıyorsa;
• Köpek avlanmaya / çalışmaya istek göstermiyorsa.
Madde 9.
En iyi köpek, çulluğu, kokuyu duyduktan sonra, en yakın mesafede bloke edip, vurulması için en iyi şartları sağlayan köpektir.
http://www.kif.org.tr/yarışma hakkında detaylı bilgi nasıl alabiliriz(yarışmanın şartları,kuralları ve puanlaması v.s ..........)